Rakentamista, Tuunaamista ja laittelua

60-luvun mökin remontti – suihkutilat ja sähkölämmitys

Kesän uusi aluevaltaus – 60-luvun Esikko-mökin remontointi alkaa

60-luvun mökkimme keväällä remontin tiimellyksessä.
60-luvun mökkimme ensikohtaamisen ajoilta

Viime kesänä hankimme kylätien toiselta puolelta 60-luvun mökin vapaa-ajan asunnoksemme. Mökki oli aiemmin edellisille asukkaille toiminut niukoilla mukavuuksilla varusteltuna omakotitalona. Olimme päättäneet remontoida Esikko-mökin sisätilat lattiasta kattoon, sillä yleisilme on nuhjuinen ja ratkaisut osin toimimattomia.

Mökkeilyssä lähdemme tee-se -itse -periaatteesta, sillä se on meille tapa rentoutua ja olla irti arjesta. Myös kierrättäminen on johtoajatuksemme. Remonttityöt aloitettiin heti, kun uuden mökin avaimet saatiin käteen. Remonttia on siitä asti tehty paljolti omin voimin mutta vaativimmissa töissä emme olisi selviytyneet ilman ammattilaisten apua.

Tässä blogipäivityksessä kerrotaan suurimmista remonttilinjoista ja -urakoista kuten lämmitysjärjestelmän vaihtamisesta ja suihkuhuoneen rakentamisesta. Remonttipäivityksissä päästään myöhemmin esittelemään yksittäisiä sisutusratkaisuja kuten keittiötä ja muita yksityiskohtia.

Tavoitteena säilyttää 60-luvun henki

Johtoajatuksenamme on ollut säilyttää mökin 60-luvun henki. Siitä muistutamme toisiamme remontin ja sisustamisen edetessä. Hiljalleen Esikko-mökki onkin alkanut muovautua käsissämme omanlaiseksemme ja sellaiseksi, kun olemme toivoneet. Hommaa kuitenkin vielä riittää.

Remontti alkoi pintojen kunnostamisella

Osan vanhoista tummentuneista katoista verhoilimme uusilla mdf-kattopaneeleilla. Osan levykatoista kunnostimme ja maalasimme hohtavan valkoisiksi. Seinäpinnat saivat uuden vaalean maalipinnan. Ovien ja karmien ajanhampaan jäljet kitattiin ja maalattiin peittoon. Keittiön yläkaapit päivitettiin tälle vuosikymmenelle tosin retrohenkisesti.

Maalitelat ja pensselit kaivettiin aamulla varhain esiin. Vielä iltamyöhällä saattoivat ohikulkijat kuulla remontin ääniä ja nähdä kesäyön hämärässä mökkimme ikkunoista valonkajossa heiluvia varjoja.

Paljon pystyimme itse tekemään. Tekniikan päivittäminen tämän päivän tarpeisiin vaati kuitenkin ammattiapua.

Öljylämmityksestä sähkölämmitykseen

Mökkiämme oli tähän päivään asti lämmittänyt 60-luvulta peräisin oleva öljykattila ja vesikiertopatterit. Tämä lämmitysmuoto ei enää palvellut meitä. Heti mökin hankittuamme päätimme luopua öljylämmityksestä ja siirtyä suoraan sähkölämmitykseen.

Alustavat suunnitelmat tehtiin yhdessä paikallisen sähkötyöliikkeen kanssa. Meille sopivimmaksi vaihtoehdoksi osoittautuivat älypuhelimella etäohjattavat sähköpatterit ja ilmalämpöpumppu.

Pannuhuoneesta purettiin öljykattila, pumppu ja metreittäin eripaksuisia putkia.
Pannuhuoneesta purettiin öljykattila, pumppu ja metreittäin eripaksuisia putkia.

Pannuhuoneesta suihkutila

Iloksemme mökki oli jo aiemmin liitetty kunnallistekniikkaan ja sisältä löytyi vesivessa. Harmiksemme meillä ei kuitenkaan ollut pesuhuonetta. Edelliset asukkaat olivat hoitaneet peseytymisen pihan perällä olevassa saunassa. Meille oli tärkeää tehdä mökistä helppokäyttöinen ja talviasuttava, jotta saisimme hankkimamme ylimääräiset neliöt kunnolla käyttöön. Olimme kaikki yksimielisiä suihkuhuoneen tärkeydestä.

Suihkuhuone piti saada sovitettua johonkin. Luonteva paikka oli purkutuomion saanut pannuhuone, josta löytyivät vesiputketkin valmiina. Oltuani yhteydessä rakennusvalvontavirastoon varmistui lupa, että pannuhuoneen öljykattila saatiin purkaa ja tilalle voitiin rakentaa suihkutila.

Löydettyämme sopivan remonttiryhmän ja lvi-asentajan saattoivat muutostyöt alkaa. Talvi oli meille oiva aika mökin remontin teettämiseen, koska olimme silloin sieltä poissa. Saatoimme kuitenkin talvella seurata remontin etenemistä Louhikko-mökiltä käsin eli kylätien toiselta puolelta.

Tilojen suojaaminen on kaiken a ja o

Teimme tilaa alkavalle remontille. Siirsimme kaiken irtotavaran kaappeihin ja komeroihin. Matot ja verhot rullattiin pois pölyyntymästä. Suojasimme kulkureittien lattiat ja seinät paksuilla pahveilla. Huonetilojen suojaaminen oli haasteellista, sillä remonttiporukka joutui työskentelemään kaikissa huoneissa.

Tuskin kukaan meistä osasi aavistaa pannuhuoneen betonilattian piikkauksesta syntyvää pölyn määrää. Suojauksista huolimatta hienojakoista pölyä leijailee mökistämme vielä kuukausienkin jälkeen.

Pannuhuoneen purku – pölyä ja jätettä

Remontti alkoi pannuhuoneesta öljykattilan ja lämmitysputkien purulla. Sen jälkeen poistettiin jokaisesta huoneesta vanhat vesikiertopatterit. Patteriputket tyhjennettiin ja sahattiin irti. Onneksi olimme sopineet, että kaikki purettavat laitteet, osat ja purkujätteet toimitettiin urakoitsijan toimesta tontilta pois, sillä pois vietävää jätettä syntyi pienen vuoren kokoinen kasa.

purkujätettä alkoi kasaantua talon edustalle.
Purkujätettä alkoi kasaantua talon edustalle.

Kun pannuhuoneen sisältö oli saatu raivattua ulos, alkoi seinien ja katon levypintojen ja niiden takana eristeenä olleiden mineraalivillojen purku. Vanhan tiiliseinän pinnassa ollut irtonainen rappaus jouduttiin myös piikkaamaan pois.

Purettavien pintojen takaa löytyi tervettä ja kuivaa rakennetta.
Purettavien pintojen takaa löytyi tervettä ja kuivaa rakennetta.

Suihkuhuoneen rakentaminen – lattiapinta

Lattia piikattiin osittain auki ja lattian alla ollut tyhjä tila täytettiin sepelillä. Lattian lisälämmöneristykseen käytettiin styroxia. Styroxlevyillä ja uudella betonivalulla saatiin kuopassa ollut lattiapinta nostettua 20 cm ylöspäin. Lattiavalun yhteydessä lisättiin lattiaan lattialämmityskaapelit ja uusittiin lattiakaivo viemäriputkiliitoksineen.

Lattia piikattiin auki, jotta lattian alapuolinen tyhjä tila saatiin täytettyä. Samalla uusittiin lattiakaivo ja viemäriliitokset.
Lattia piikattiin auki, jotta lattian alapuolinen tyhjä tila saatiin täytettyä. Samalla uusittiin lattiakaivo ja viemäriliitokset.

Suihkuhuoneen rakentaminen – seinät ja vedeneristys

Seinät villoitettiin ja levytettiin umpeen. Vanha tiiliseinä oikaistiin ja tasoitettiin rappaamalla. Ylimääräiset korvausilmaventtiilit tukittiin. Seinien ja lattian liitoksiin laitettiin vedeneristykset. Lattiakaivon ja läpivientien tiivistykset tehtiin huolella, jottei vesi pääse valumaan rakenteisiin.

Vanhat tiiliseinät oikaistiin rappaamalla.
Vanhat tiiliseinät oikaistiin rappaamalla.
Seinien ja lattian liitoksiin laitettiin vesieristykset
Seinien ja lattian liitoksiin laitettiin vesieristykset.

Lämminvesivaraaja

Vanhan pannuhuoneen nurkassa olleet kunnallistekniikan vesijohdon sisääntulo ja vesimittari jätettiin paikoilleen. Uuteen pesuhuoneeseen saatiin mahdutettua helposti siisti valkoinen 370 litran lämminvesivaraaja. Kaikki mökin lämminvesivaraajasta vesikalusteille johtavat vesijohdot uusittiin ja asennettiin kulkemaan lattian alle suojaputkissa. Ainoastaan pesuhuoneen suihkusekoittajalle ja pesukoneelle vedettiin putket pinta-asennuksena.

Vesiputket laitettiin suojaputkien sisään
Vesiputket laitettiin suojaputkien sisään.

Pintamateriaalin valinta – siitä tuli sitten punainen!

Koska kyseessä oli 60-luvun talo, niin halusimme laatoittaa pesuhuoneen ajan henkeä kunnioittaen, kuitenkin pienellä piristeellä maustettuna. Laatoiksi valitsimme kahta eri kokoa olevat neliskulmaiset laatat. Lattiaan laatoitettiin 100×100 harmain laatoin. Seiniin valittiin suuremmat 200×200 valkoiset laatat. Tehosteväriksi pesuhuoneen takaseinään valittiin reipas 100×100 punainen laatta.

Laattojen valinnan suhteen oltiin maltillisia mutta rohkeita.
Laattojen valinnan suhteen oltiin maltillisia mutta rohkeita.

Katto verhoiltiin valkoiseksi maalatulla puupaneelilla. Vanha pannuhuoneen palo-ovi vaihdettiin varastosta löytyneellä vastaava kokoisella laakaovella, joka hiottiin ja maalattiin valkoiseksi.

Suihkunurkkaan valittiin avaruutta lisäävät, sisään ja ulospäin kääntyvät kirkaslasiset suihkuovet.

Sisustaminen 60-luvun henkeen

Huonetila tehosteväriä täydentämään valittiin pyyhekoukuiksi pyöreät punapäiset vaatekoukut sekä punainen kylpyhuoneen matto.

Punapäiset vaatekoukut täydentävät tehosteseinän väriä.
Punapäiset vaatekoukut täydentävät tehosteseinän väriä.
Pesuhuoneen pieni punainen katseenvangitsija.
Pesuhuoneen pieni punainen katseenvangitsija.

Lopuksi

Suuret remontit mökillä vievät aikaa ja rahaa. Toisaalta ne tuovat helpotusta elämään ja ovat parhaassa tapauksessa taloudellisiakin ratkaisuja. Tehdyistä töistä saimme kotitalousvähennyksen. Pannuhuoneen muutostyöt, sähkölämmitykseen siirtyminen ja käyttövesiremontti alensivat myös mökkimme vakuutusmaksuja.

Ilmalämpöpumppu on osoittautunut tehokkaaksi lämmitysjärjestelmäksi, sillä kompaktissa ja avoimessa mökissä ilma kiertää tehokkaasti. Sähköpattereita ei siten tarvitse käyttää siinä määrin kuin olimme olettaneet. Erityisen ilahtuneita olemme älypuhelimella käynnistyvästä lämmitysjärjestelmästä. Lämmityksen voi näppäistä päälle etänä vaikka bussissa istuessaan. Lämmitystä voi myös säätää huonekohtaisesti, jos on sellaista tarvetta.

Esikko-mökissä sisätyöt ja erityisesti ulko- ja pihatyöt jatkuvat. Talon katto kaipaa maalia ja patio kunnostamista. Risusavotasta ja maakellarin purkamisesta puhumattakaan. Hauskaa onkin välillä panna lapio ja maalitela syrjään ja fiilistellä sisustamisen ja yksityiskohtien parissa.

Mökin keittiön avohylly ja retrohenkisiä esineitä.
Mökin keittiön avohylly ja retrohenkisiä esineitä.

60-luvun esineiden metsästys ja tuunaus näkyy mm. jakkaroiden entisöintiprojektissamme (blogikirjoitus: https://kylätienmolemminpuolin.fi/60-luvun-jakkaroiden-kunnostaminen-varikas-jakkaraparvi-ilahduttaa/)

Mökin ulko-pintojen ja puutarhan kunnostustöiden jatkuessa on uusi pesuhuoneemme ollut kovalla käytöllä.

Vesimittari pyörii jälleen. Varmaa on, että paljon ehtii vielä suihkussa vettä virrata, ennen kuin saamme mökin ulkoa päin kuntoon.

Uusi pesuhuoneemme. Tällä vuosikymmenellä mutta 60-hengessä.
Uusi pesuhuoneemme. Tällä vuosikymmenellä mutta 60-hengessä.

4 thoughts on “60-luvun mökin remontti – suihkutilat ja sähkölämmitys

  1. Huh, kuulostaa urakalta, mutta palkitsevalta sellaiselta. Aivan ihana ja pirtsakka suihkutila! 🙂 Onhan se aina paljon mukavampi käyttää sellaisia tiloja ja ratkaisuja, jotka toimii ja on käyttötarkoituksen mukaisia.

    1. Urakka oli hirmuinen mutta onneksi meillä oli taitavat ja luotettavat tekijät! Suihku on meille välttämätön, sillä olemme nenänpäätä myöten pölyssä ja liassa pihahommien jälkeen:) Punainen väri on aluksi ajatuksena hurja mutta pirtsakka siitä todellakin tuli!

  2. Meilläkin on vanha 60-luvun talo mitä pikkuhiljaa remppaillaan. Pyritään myös jättää aina vanhan henkeä joka tilaan. Öljypoltin pidettiin vielä lämmitysmuotona. Josta tulikin mieleen, että pitää tehdä poltinhuolto kohta.

    1. Onnea 60-luvun talon kunnostustyöhön! Me jouduimme luopumaan öljylämmityksestä, mikä vapautti tilaa tarpeelliselle suihkulle. Kiva, että vaalitte ajan henkeä, siinä on harrastusta kerrakseen. Mukavaa joulun aikaa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.