Rakentamista, Tuunaamista ja laittelua

Betonisten ulkoportaiden liukuesteet

Esikko-mökkimme terassi portaineen kunnostettiin kesällä 60-luvun henkeen. Terassin lattia ja portaat maalattiin harmaalla betonimaalilla. Kunnostuksen jälkeen jäimme kuitenkin pohtimaan, saattaisivatko maalatut betoniportaat jäädä talvikeleillä liukkaiksi. Jo kesän sadekeleillä jalkamme hienoisesti lipsuivat uudella maalipinnalla.

Märkien betoniportaiden liukkaus saattaa aiheuttaa vaaratilanteita. Liukkauden torjuntaan on onneksi tarjolla useita tuotteita ja keinoja. Minkälaiset ulkoportaiden liukuesteet sopisivat meidän käyttöön? Vaihtoehtona ei ollut peittää portaita vanhalla räsymatolla, niin somaa kuin se olisikin ollut.

Liukuesteraidat karhennetulla maalilla

Yhtenä vaihtoehtona on karkeutusjauhe, joka lisätään maalin joukkoon. Karhennetulla maalilla voidaan maalata koko lattiapinta tai maalarinteipillä rajatut osat pinnasta. Ulkoportaissa liukuesteenä toimivat hyvin porrasaskelmien ulkoreunaan maalatut liukuesteraidat.

Liukuestelistat askelmissa

Vaihtoehtona toimivat myös jäykät liukuestelistat, jotka kiinnitetään alustaansa ruuveilla tai liimaa apuna käyttäen.

Liukuesteteipit askelmissa

Me valitsimme liukkauden torjuntaan liukuesteteipit, joita voidaan käyttää askelmilla ja muilla liukkailla alustoilla. Teippaukset kestävät hyvin vettä ja lämmönvaihteluita. Teipit kiinnittyvät lujasti mille tahansa liukkaalle pinnalle, jossa ei ole likaa, öljyä tai rasvaa. Saatavana on ainakin 25 mm:n ja 50 mm:n levyisiä teippejä. Värivaihtoehtoja löytyi kolmea erilaista.

Näin etenimme omien portaiden turvallisuuden parantamiseksi

Tästä lähdettiin liikkeelle. Aluksi suurin kaatumisriski syntyi jalkoihin takertuvista villiviinin kärhöistä.

Terassi kunnostetaan 60-luvun henkeen. Portaiden liukastumisen estämiseksi asennetaan liukuestenauhat.
Terassi ennen kunnostusta. Tarkka silmä saattaa löytää portaiden edustalta jalkarallin heinikon alta.

Terassin betonipinnat ja kaiteet kunnostuksen jälkeen

Terassi on kunnostettu mutta portaiden liukkauden vähentäminen on vielä mietinnässä.
Tässä kuvassa terassi on kunnostettu mutta portaiden liukkauden vähentäminen on vielä mietinnässä. (blogikirjoitus http://xn--kyltienmolemminpuolin-71b.fi/pation-kunnostus-60-luvun-henkeen/ kertoo siitä, miten pation kunnostaminen eteni).

Jalkarallin kunnostus

Kätevä apu liukkauden estämiseksi on jalkaralli, johon voi puhdistaa kengät. Vanha ruosteinen jalkarallin kaivettiin ylös ja pestiin painepesurilla puhtaaksi.
Kätevä apu liukkauden estämiseksi on jalkaralli, johon voi puhdistaa kengät. Vanha ruosteinen jalkaralli kaivettiin ylös ja pestiin painepesurilla puhtaaksi.
Jalkaralli pohjamaalattiin valkoisella ruosteenestomaalilla. Pintamaaliksi valittiin sama punainen maali kuin kaiteissa käytettiin.
Jalkaralli pohjamaalattiin valkoisella ruosteenestomaalilla. Pintamaaliksi valittiin sama punainen maali kuin mitä kaiteissa käytettiin.
Askelmien etureunaan päätettiin liimata liukuesteeksi teippaukset.
Askelmien etureunaan päätettiin liimata liukuesteeksi teippaukset.
Betoniportaat pestiin puhtaaksi liasta.
Betoniportaat pestiin puhtaaksi liasta.
Askelmat mitattiin.
Askelmat mitattiin.
Liukkaat betoniportaat. Liukastumisen estämiseksi asennetaan liukuestenauhat.
Oikean mittaisiksi leikatut liukuestenauhat mallattiin portaille
betonisten portaiden likuesteiden asennus: Liukuestenauha irrotettiin valkoisesta alusnauhasta.
Liukuestenauha irrotettiin valkoisesta alusnauhasta.
Liukuestenauhaksi valittiin vaaleanharmaa nauha. Lopputulos oli aika huomaamaton.
Liukuestenauhaksi valittiin vaaleanharmaa nauha.

Betonisten ulkoportaiden liukuesteet toimivat

Toimenpiteet ulkoportaiden liukkauden vähentämiseksi olivat aika vaivattomat. Liukuestenauha on huomaamaton, sillä sen vaaleanharmaa sävy sointuu tummemman harmaisiin portaisiin hyvin. Nauha on myös kestänyt käytössä. Talvella se pysyy tiukasti paikoillaan, vaikka portaita puhdistetaan lumesta.

Liukuestenauha pysyy hyvin paikoillaan talvella, kun lunta puhdistetaan portailta
Ulkoportaiden liukuesteet pysyvät hyvin paikoillaan talvellakin.

Entä pimeässä kompastuminen? 

Jotta kulkija pääsisi siirtymään pihalla turvallisesti portaille saakka, asensimme liiketunnistimella toimivan ulkovalaisimen. Hyvä paikka sille löytyi terassin katosta, josta se nappaa ajoissa kulkijan liikkeen ja räpsäyttää valot päälle.

Liiketunnistin vähentää pimeässä kompurointia
Liiketunnistin vähentää pimeässä kompurointia.

Tänä talvena kannattaa kyllä silti käyttää nastakenkiä, jos haluaa pysyä pystyssä. Suurimmat liukastumisen vaarakohdat löytyvät meilläkin mökin pihalta, rännin alta.

5 thoughts on “Betonisten ulkoportaiden liukuesteet

  1. Makee toi punain ralli! Ihana. 🙂 Ja kyllä sais olla meiän kerrostalon rappukäytävän välitasanteet olla kans jotenki käsitelty, on ihan hitsin liukkaat näin talvella. Uudet pinnat on kaikki, kun vasta oli se julkisivuremppa, mutta eivät sitä tehdessä sitten ajatelleet, että talvellakin ois tasanteilla kiva pysyä pystyssä. (Rappukäytävä on ulkotila.) Noh, vielä on toistaiseksi pystyssä pysytty, kopkop… Onneksi portaat on sentään karheapintaiset.

    1. Ilmaräpistelyjä on näin talvella tullut jonkin verran – onneksi ilman maaosumaa toistaiseksi:) Mutta…pintojen liukkauteen kannattaa tosissaan kiinnittää huomiota niissä kohdin, kun voi itse asiaan vaikuttaa: suihkuhuoneen lattiat, terassin lattiat (jotka meillä puisina tulevat liukkaiksi sateen jäljiltä), ulkoportaat jne. Hiekoitushiekka jäätyy uuden lumen ja jään ”välikerrokseen” ja taas mennään:) Onneksi mennään myös kohti kevättä! Älä kaadu!

  2. Meiltäkin löytyy tuollaiset betoniset portaat ja vaikka ne ovatkin kivan näköiset olet oikeassa, että varsinkin sateella ne saattavat olla liukkaat. Hyvä idea laittaa tuollaiset liukuesteet ja jalkaralli. Ensi kesänä haluaisin myös laitattaa pihatien betonimurskeesta, näin sellaisen tuttavallani ja se oli mielestäni tyylikäs.

    1. Liukuesteet ovat toimineet hyvin. Kyllä tuohon turvallisuuteen kannattaa panostaa! Pihatien ja piha-alueen siistinä pitäminen on asia, mikä usein unohtuu. Talvella harmittaa, kun kura ja roska kulkeutuu sisälle. Meillä pitäisi varmaan vielä enemmänkin laajentaa tuota laatoitusaluetta…Tsemppiä!

  3. Hyvin on onnistunut betonisten ulkoportaiden kunnostus, ne näyttävät nyt todella hyvältä. Hyviä ohjeita myös portaiden liukkauden vähentämiseen. Meillä on myös rakennusprojekti alkamassa piakkoin ja etsinnässä on betonialan toimija, joka toimittaa hiilineutraalit betonielementit.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.