Puutarhaa ja pihaa

Daaliat – kesän väriläiskä hallan puraisuun saakka

Tänään nostin pakkasen puremat daalian juurakot maasta. Vielä pari päivää sitten ne kukkivat upeasti. Suunnitelmani oli tehdä niistä muhkea ja värikäs kukkakimppu ennen hallaöitä. Parina viime yönä halla puraisi daaliat kerta heitolla ruskeana sojottaviksi varsiksi ja kesän viimeinen kukkakimppu jäi vain haaveeksi.

Daaliat viihtyivät uudessa daaliapenkissä

Teimme keväällä pitkään haaveilemamme daaliapenkin, jonne daalian juurakot sijoitettiin riviin, kahden puhelintolpan väliin. Daalian juurakoita oli keväällä jonkin aikaa esikasvatettu lämmittämättömässä kasvihuoneessa. Istutettaessa niissä oli jo jonkin verran vihreitä varsia, lupaus tulevan kesän kukinnasta. (Daaliapenkin perustamisesta kerrotaan blogijutussa: http://xn--kyltienmolemminpuolin-71b.fi/daaliat-kohopenkkiin-puhelintolpat-reunuksina-mietityttavat/)

Daaliapenkki sijoitettiin vehreyttämään muutoin ankeaa parkkipaikkaa, sen päätyyn. Toivoimme suurista kuusista sopivaa taustaa ja suojaa daalioille. Ne pitävät auringosta ja lämmöstä mutta liika paahde ei ole niille mieleen.

Daaliapenkki
Daaliapenkki sijoitettuna parkkipaikan päähän paransi karua maisemaa.
Daaliat ja samettikukat
Daaliapenkin etureunaan istutettiin loput (eli taimikasvatuksen ylijäämät) samettikukan alut.
Parkkipaikan toisella laidalla kukitaan kilpaa takana pilkistävien daalioiden kanssa.
Tämä kesä on ollut ihana daaliakesä!

Lämmin kesäkuu ja viileämpi heinäkuu antoivat hyvät lähtökohdat daalioiden kasvulle. Tai kenties pitkä ja lämmin syksy oli juuri sitä, mitä ne toivoivat. Vieressä oleva suuri kuusi toi tarvittavaa puolivarjoa muutoin paahteiselle kasvupaikalle.

Kukinta kesti lämpimässä syksyssä lokakuun puoleen väliin saakka. Yhtä hyvään suoritukseen eivät yltäneet monivuotiset kukat. Meillä perennojen kukinta oli tänä kesänä vaatimattomampaa kuin aiempina vuosina.

Daaliat ja jättiverbanat kuuset katveessa

Tänään, kun olen nostanut daaliat maasta ja siirtänyt ne paperipusseissa talvisäilöön, on aika muistella daaliakesän värejä.

Daaliapenkistä tuli aika boheemi. Olin huolimattomasti jättänyt nimeämättä daalian juurakot, joten sieltä nousi sattumanvaraisesti matalampaa ja korkeampaa vartta. Daaliarivistön taakse olin tuikannut jättiverbanan pieniä siemenkasvatettuja alkuja, jotka nousivat kohti korkeuksia luomaan cottage garden –tunnelmaa. Daaliat ja jättiverbanat ovat lyömätön pari.

Daaliat komeimmillaan elokuussa
Jättiverbanat ja daaliat
daaliat ja jättiverbanat
Jättiverbanat yllättävät aina pituuskasvullaan. Keväällä istuttamani alut olivat hammastikun kokoisia ja ajattelin niiden katoavan daalioiden varjoon. Kummasti ne sieltä ponnistivat kohti valoa.
Daaliat keltaisena
Valkoista daaliaa
Daaliat ovat kauniita kaiken muotoisina
Daalioita vanhassa rautapadassa –  Esikko-mökin pihapataan säästetään aina joku ”yllätysjuurakko”. Tänä vuonna se oli sitten tällainen kukkija.
Daaliat avaruudesta?
Tätä kutsuimme avaruusdaaliaksi.
Joitain ruukkukasvatettuja daalioita
Jättidaaliat kokeiluun

Daalian harrastaja tai daaliasta tykkäävä vihersormi ei voi välttyä juurakko-ostoksilta kevään koittaessa. Joka kevät markkinoille putkahtaa uusia jänniä kukintoja ja muotoja. Vain vahvahermoinen harrastaja kykenee välttämään kiusauksen. Minä innostuin jättidaalioista ja tilasin muutaman juurakon heti alkuvuodesta verkkokaupan kautta.

Keltainen Kelvin Footlight, vaaleanpunainen Otto`s thrill ja kermanvaalea Cafe au Lait olivat kukinnoiltaan valtavia (ja esikasvatusvaivan arvoisia). Jättidaalioihin taisin jäädä vähän koukkuun – pitää tutkia, mitä muita ihanuuksia on ensi keväänä tarjolla.

Daaliat jättikokoisena
Cafe au lait daalia tyylipuhtaudessaan
Cafe au lait daalia viihtyi kuusen tuomassa sopivassa puolivarjossa
Kelvin Footlight daalia nousee tanakkana.
Daalia Kelvin Footlight metsämaisemassa
Otto`s thrill ja sen vaaleanpunainen kukka
Daalian juurakot ja jättiverbanat varastoon

Daaliat ovat nyt talviunilla. Nostin juurakot lapiolla maasta ja ravistin ylimääräiset mullat pois.

Daalian juurakot nousivat maasta helposti lapion avulla

Varret leikkasin tapille ja sujautin jokaisen juurakon omaan paperikassiinsa. Tänä syksynä muistin myös nimetä ne. Tai ainakin kuvasin mustalla tussilla kassin kylkeen niiden pituuden ja värin. Ensi kesänä pääsen sommittelemaan daalioita vähän fiksummin jo tutuksi tulleeseen daaliapenkkiin.

Jättiverbanat on myös nostettu juuripaakkuineen talteen ja talvisäilöön. Viime talven talvetuskokeilu toisen verbanaruukun kanssa onnistui hyvin. Jättiverbanoilla on myös paikkavaraus vanhalle paikalleen daalioiden taakse.

Sammutin valot varastosta. Ensi keväänä nähdään.

Kesäillan valoa jäämme ikävöimään.

 

2 thoughts on “Daaliat – kesän väriläiskä hallan puraisuun saakka

  1. Voi upeus mikä daalialoisto siellä on ollut! <3 Meilläkin ensimmäinen kunnon pakkasaamu tänään. Mulla tosin parvekkeella kaikki hetken vielä pärjäilevät, mutta kohta pitää siirrellä sisätiloihin. Marraskuunkaktukset siellä viileydessä itse asiassa yllätyksekseni aloittelevat kukkimaan. 🙂

  2. Komeat daaliat! Harmi, ettet ehtinyt kerätä niitä kimppuihin. Minulla on vain yksi pienehkökukkainen ’Wittem’, mutta tuollainen jättikukkainen olisi kiva saada myös. ”Avaruusdaalia” on nätin värinen. Minä nostin tänään oman daaliani maasta ulkovarastoon. Se pääsee kellariin sitten kun vien sinne muitakin kasveja talvehtimaan. Mukavaa viikonloppua!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.