Luontoa, Puutarhaa ja pihaa

Etätöitä ja kevättöitä – mökillä maaliskuussa

Meillä kevättöitä ei tehdä kalenterin mukaan. Kevättyöt aloitetaan mahdollisuuksien mukaan. Yleensä siinä vaiheessa, kun lumet ovat sulaneet ja maa on alkanut kuivahtaa. Aiempina vuosina kevättöiden aloitus on ajoittunut pääsääntöisesti pääsiäisen tietämille.

Tänä vuonna kevättöitä on päästy aloittamaan tavallista aikaisemmin.

Kevättöitä tekemässä
Talikko ja kottikärryt, keväisten pihatöiden perusvälineet on nostettu esiin.

Etätöihin mökille

Kiristynyt koronatilanne ja hallituksen linjaus saivat minunkin työnantajani siirtämään meidät työntekijät etätöihin.  Lisäksi tulivat kaikkia kansalaisia koskevat ohjeet lähikontaktien rajoittamiseksi harrastuksissa ja muulla vapaa-ajalla. Näillä keinoilla pyritään hidastamaan ja torjumaan viruksen leviämistä.

Aloitin etätyöskentelyn kotoa käsin mutta päädyin lopulta tänne maalle mökille. Mökki on ympärivuotiseen asumiseen soveltuva ja täällä toimii internetyhteys.  Itse asiassa netti toimii täällä jopa paremmin kuin kotona. Tietokoneen, netin ja puhelimen välityksellä olen ollut yhteydessä työkavereihin ja yhteistyökumppaneihin. Etätyöskentely on kohdallani toiminut erinomaisesti. Olen suorastaan nauttinut siitä!

Olen ollut toista viikkoa eristyksissä mökillä. Olen keskellä hiljaisuutta.

Etätyö mökillä
Näkymä mökkikonttorista ei ole kuitenkaan hullumpi.

Etätöitä omalla päivärytmillä

Täällä voin aamuvirkkuna aloittaa etätyöskentelyn aikaisin, vaikka jo kuudelta aamulla. Aamuheräämisten etuna on se, että työpäivien jälkeen on vielä pari kolme tuntia valoisaa aikaa ulkona olemiseen ja pihatöiden tekemiseen.

Totaalinen työrauha

Tärkeimpänä etätyön hyötynä on mielestäni ollut työrauha. Saatan uppoutua työhöni niin, etten huomaa ajan kulkua. Tulen helposti tehneeksi päivän aikana tavallista pidemmän työpäivän. Toisaalta on harmi, ettei tapaa kivoja työkavereita. Kukaan ei piipahda juttusille tai muistuta kahvi- tai ruokatauoista. Tauoista on pidettävä itse huoli.

Eläköön pieni mökkihöperöityminen!

Olen kuullut, että etätyön tekemisessä on vaarana mökkihöperöityminen. Hektisen arjen vastapainoksi se tuntuu mukavalta – ainakin toistaiseksi. Eläköön pieni höperöityminen! 

Poikkeusoloissa ollessani en pääse kyläilemään tai koluamaan kauppoja tai kirpputoreja. Onnekseni minulla on istumatyön vastapainoksi mahdollisuus mennä työpäivän päätteeksi ulos pihatöihin.

Olen onnekas ja etuoikeutettu, kun pääsen neljän seinän sisältä ulos. Kaikille se ei ole nyt mahdollista tai ainakaan helppoa. Kuten ei omalle äidillemmekään, joka on parhaillaan kodissaan, ikäihmisen karanteenissa.

Pihapiirissä on mukava puuhastella työpäivän päätteeksi

Tehtyäni ratkaisun etätöihin siirtymiseksi mökille, päätin hyödyntää vapaaillat pihatöiden tekoon. Mökillä (tai oikeammin kylätien molemmin puolin olevilla mökeillä) on puuhaa loputtomiin. Tällä hetkellä tekemättömiä kevättöitä on silmänkantamattomiin. Täällä ei pääse pitkästymään.

Omenapuita leikkaamaan

Aloitin puhdetyöt leikkaamalla omenapuut. Leikkasin niistä lähinnä kuolleet ja katkenneet oksat. Lisäksi poistin kilpalatvat, tiheässä kasvavat ja latvuksen sisälle päin suuntautuneet oksat.

Kevättöitä, omenapuiden leikkuu
Omenapuiden oksien välin tulisi olla noin 15 cm. Liian tiheä oksisto huonontaa satoa.

Nyt olikin viimeiset hetket leikata omenapuut, ennen silmujen puhkeamista.

Kevättöitä eli omenapuun oksien leikkaamista
Onkohan tämän omppupuun oksisto nyt riittävän harva? Voiko sen läpi lennättää hatun? (Kuten vanha nyrkkisääntö sanoo.)

Risukasa kasvaa…

Kevättöitä eli risujen kokoamista
Eeppinen risukasa. Risukasaa on pikkuhiljaa kasvatettu jo parina viikonloppuna. Vielä omppupuun oksat mahtuvat läjään. Tältä keväältä kasa taitaakin olla valmis pois vietäväksi.

Kukkapenkkien kevätkunnostus alkaa

Kukkapenkit näyttivät talven jälkeen melko karuilta. Jätämme kukat yleensä syksyllä omaan tahtiin kuihtumaan ja perkaamamme kukkapenkit vasta keväällä. Liian varhainen ja kovakourainen kukkapenkkien työstäminen saattaa vahingoittaa kasvien alkuja. Kun huomasin kukkapenkkien mullan hivenen kuivuneen, uskalsin käydä ensimmäisen perennapenkin kimppuun.

Leikkasin talventörröttäjät poikki ja haravoin kevyesti talven aikana tulleet risut ja lehdet pois.

Kukkapenkki ennen ja jälkeen

Talven jälkeen perennapenkit näyttävät kuolleilta. Vaikea on uskoa, että keskikesällä ne ovat jälleen täydessä kukkaloistossa.
Katkotut kukkavanat ja risut on helppo kuljettaa laatikoissa lehtikompostiin. Kukkapenkkien hoitotöitä on jäljellä vielä pitkäksi aikaa. Tämä oli vasta lämmittelyä.

Sporttisia kevättöitä – pihan haravointi käy keppijumpasta

Vaikka pihapiirin puita on vuosittain kaadettu, riittää pihalla haravoimista. Aloitin haravointiurakan etupihalta. Päätin haravoida lehdet ja muun eloperäisen aineksen pois ainakin kulkuväyliltä. Haravointi on palkitsevaa, sillä työn jäljen näkee välittömästi.

Pidän haravointia yhtenä parhaimmista hyötyliikuntamuodoista. Pyrin yhdistämään haravoinnin päätteeksi myös muutaman keppijumppaliikkeen.

Lehdet on helpoin haravoida kuivalla säällä.

Kevään merkkejä maassa ja ilmassa

Olen huomannut valon määrän kasvavan päivä päivältä. Toistuvasti yllätän itseni siristelemästä silmiäni tiiraillessani myöhäisiltapäivän aurinkoa tai pään yli lentäviä muuttolintuja. Kevään merkit ovat vahvasti ilmassa.

Vaan ovat merkit maassakin. Nyt voi jo nähdä kevään ensimmäisten kukkien työntävän nuppujaan ylös maasta.

Näistä saa voimaa! Lumikelloja, sipulikasvien nuppuja ja mikä ihaninta – sinivuokko!
Raparperi alkaa keväällä kasvaa.
Raparperipiirakan ahmijoiden paras kevään merkki: Raparperi työntää silmujaan maasta.

Talvisten tavaroiden paikoilleen laittamista

Tänä talvena ei lumikolia eikä lumilapioita ole mökillä tarvittu. Täälläpäin ovat talven sateet tulleet pääsääntöisesti vetenä. Pohjaveden pinta on pitkästä aikaa korkealla. Todisteena siitä on riittänyt vilkaisu kaivoon ja kellariin.

Lumenluonti tarvikkeet laitetaan varastoon kesäksi
Lumenluontivehkeet odottavat mökin seinustalla varastoon siirtämistä.

Lumenluontivehkeet joutivat siirtyä pihavarastoon. Pihavarastoon joutuivat myös jouluvalot, jotka tuovat tunnelmaa mökkimme terassilla syksystä kevääseen. Päivien pidentymisen myötä totesin ajan pihavalojen poiskeräämiselle tulleen.

Jouluvalot kasataan maaliskuussa
Terassin valosäihke sammuu. Yli 800 led-valoa kerätty kasalle.

Rannan puoleinen terassi kuntoon

Saadakseni tilaa pihavarastoon jouduin siirtämään puutarhakalusteet ulos. Ehkä olin etuajassa, mutta päätin laittaa terassin kuntoon. Lakaisin terassin puhtaaksi risuista ja oksista. Sitten kannoin terassin eteläpäätyyn ison pöytäryhmän ja tuolit.

Harmaa kevät, kohta mökin kesäterassi aukeaa
Tämän pitkän pöydän ääressä on vietetty ikimuistoisia illanistujaisia. Toivottavasti myös alkavana kesänä. Mielikuvitus loihtii harmaan sävyt vihreiksi.

Pihakalusteet pikkuterassille eli isoäidin huilauspaikkaa laittelemaan

Terassin toiseen päätyyn, sisäänkäynnin katoksen alle, kokosin istuskeluryhmän. Siinä on mukava pihapuuhasteluiden välissä istua ja hengähtää. Hyvin on tarjennut istuskella kun levitin lampaantaljat tuolien päälle. Isot kukkaruukut odottavat vielä varastossa.

Terassilla lampaantaljat
Tähän terassille paistaa mukavasti aamuaurinko. Kesäisin siinä nautitaan aamupala ja luetaan päivän sanomalehdet.
Terassikauden muistelua. Heinäkuun helteillä ripustimme vanhoja pitsilakanoita tuomaan isoäidille suojaa auringon paahteelta. (Kuvan kauhtunut lattia ehdittiin käsitellä puunsuojalla ennen talven tuloa. Yläkuvassa se onkin jo harmaa.)

Todella varhaisia kevättöitä – laituritikkaat takaisin omalle paikalleen

Vaikka terassilla lampaantaljojen päällä tarkenee, niin järvessä ei. Vesi on vielä liian kylmää uimiseen. Siitä huolimatta hain saunan alta laituritikkaat ja asensin ne. Ovatpa valmiina uimareille ja melojille, jos kesä tulee yllättäen.

Kevättöitä, laituritikkaat paikoilleen
Laituritikkaat odottavat käyttäjiään. Vanhan laiturin uusiminen lienee lähiaikoina ajankohtaista.

Pihalaatoista kaavitaan sammaleet

Mökin oleskeluterassille johtava pihalaatoitus on talon itäisellä puolella. Koska aurinko paistaa talon päätyyn vain aamun ensimmäisten tuntien aikana, on pihalaatoitus suurimman osan ajasta varjossa. Sateitten jälkeen laatoitus jää myös kosteaksi. Lieneekö tämä syy siihen, että itäpuolen pihalaattoihin kasvaa helposti sammalta. Vastaavaa ongelmaa ei ole talon länsipäädyn laatoituksessa.

Olin päättänyt päästä sammaleista eroon. Lastalla ja teräsharjalla sain laatat kaavittua puhtaiksi. Nyt kelpaa saapastella terassille talon tästäkin päädystä. Laatat ovat nyt myös helpommin puhtaana pidettäviä.

Sammaleiset pihalaatat. Kevättöitä on mm. niiden kaapiminen.
Pihalaatat sammaloituvat nopeasti. 
Laattojen kaapiminen oli hyvää käsijumppaa. Tosin selälle ehkä turhan epäergonomista puuhaa.
Sisääntulo siistiytyi kummasti.

Aurinkoiset kevätpäivät ovat ihmisen parasta aikaa!

Ensimmäiset koivunlehdet maljakossa. Tätä kirkasta ja kuulasta vihreää saamme kohta lisää!

Onko ihanampaa kuin kevätpäivät?

Erityisesti aamuauringon valo, joka heijastuu koivunoksiin, juuri puhjenneiden lehtien läpi.

 

 

 

 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.