Puutarhaa ja pihaa

Haaveena kasvihuonekesä – tomaatit, paprikat ja malabarinpinaatti

Viime kesänä sain perheeltäni yllätyslahjaksi kasvihuoneen. Kasvihuone tupsahti elämääni siinä vaiheessa kevättä, että oman taimikasvatuksen aloittaminen oli myöhäistä. Se ei tietenkään ollut kasvihuoneviljelyn este, sillä myymälät pursuavat taimia. Minulle kasvihuonekesä on kuitenkin ”kunnollinen” vasta sitten, kun sen aloittaa ihan alusta eli avaa siemenpussin alkutalvella.

Kasvihuone toukokuussa omenapuiden katveessa.
Kasvihuone toukokuussa omenapuiden katveessa. Kesä 2018 oli mahtava – ensi kesä 2019 on kuitenkin parempi, sillä se on kasvihuonekesä!

Harjoittelin kesällä kasvihuone-elämää muutaman tomaatin, kurkun ja chilin taimen kanssa. Opin monta asiaa kantapään kautta. Esimerkiksi ainut tomaattilaji, jota kasvatin, tuotti satoa vasta syyskuussa. Se ei ollut kaiken kasvatusvaivan arvoista. Kurkun kasvattamisesta ei tullut yhtään mitään. Chilit sen sijaan tuottivat hyvän sadon, jota yhä käytetään kuivattuna.

Chilit viihtyivät kasvihuoneessa

Seuraavan kesän viljelyt mielessä

Into kasvihuoneviljelyyn kasvoi kesän mittaan ja kasvatussuunnitelmat tarkentuivat mielessä. Päätin, että seuraava kesä olisi kunnon kasvihuonekesä. Panostaisin helpoiksi ja varmoiksi koettuihin lajeihin. Etsisin lajeja, joita voisi kasvattaa myös ulkona, sillä kasvihuoneeseen eivät kaikki taimet mahtuisi. Amppeli- ja ruukkukasvatettavat tomaatit kiinnostivat senkin vuoksi. Ja tietenkin toiveissa oli se tärkein: mahdollisimman aikainen sato!

Kasvihuoneen kanssa etenisimme selkeällä kaavalla. Ensi kesänä meidän kasvihuoneessa keskitytään pelkästään tomaatin, kurkun ja miedon paprikan kasvatukseen.

Nämäkö ovat helppoja ja varmoja tomaattilajeja?

Tomaattilajien kanssa menee helposti pää pyörälle. Aloin itsekin vähän ”joustaa” helppouden ja varmuuden periaatteestani tutustuessani värikkäisiin ja jännän kuviollisiin tomaatteihin. Tarkensin suunnitelmaani: haluan melko helppoja ja varmoja mutta myös kauniita ja hauskoja kasvatettavia.

Seuraavat tomaattilajit ovat siten kasvamassa

  • Kirsikkatomaatti Gardener`s Delight kasvihuoneeseen tai esim. ruukkuun parvekkeelle (17 siementä)
  • Kirsikkatomaatti Chocolate Cherry kasvihuoneeseen tai ulkokasvatukseen (6 siementä)
  • Kirsikkatomaatti Sungold F1 kasvihuoneeseen tai suojaiseen paikkaan (8 siementä)
  • Amppeli- ja ruukkutomaatti Hundreds & Thousands tuottaa kuulemma tuhansia pikkuruisia tomaatteja (8 siementä)
  • Aikainen ja runsassatoinen kirsikkatomaatti amppelikasvatukseen Tumbler F1 (7 siementä)
  • Runkotomaatti Tigerella kasvihuoneeseen
  • Runkotomaatti Outdoor Girl avomaaviljelyyn
  • Tanskan vienti Bonner Beste on vanha peruslajike avomaaviljelyyn
  • The Amateur, viljelyvarma ja säänkestävä avomaan pensastomaatti

Tomaatin idättäminen talouspaperin välissä

Tomaattien kasvatus käynnistyi maaliskuun alussa. Tomaatin siemeniä saattaa olla hyvin kitsaasti yhdessä siemenpussissa, joskus vain muutama siemen. Päädyin idättämään näitä muutaman siemenen lajeja ”valvotuissa” olosuhteissa eli talouspaperin välissä.

Tomaatin siemenet itävät talouspaperin välissä
Tomaatin siemenet itävät talouspaperin välissä

Ripottelin tomaatin siemenet kostean talouspaperin väliin, jonka asetin kertakäyttölautaselle. Muovihupun sisällä kosteus pysyi hyvin ja itäminen tapahtui muutamassa päivässä. Eri lajit itivät eri lautasilla. Nimikoin idätysalustat kahteen kertaan: kirjoitin tomaattilajin nimen varmuuden vuoksi sekä lautaseen että muovihuppuun.

Kun tomaatin siemen oli kasvattanut pienen idun, siirsin alut yksitellen multaan. Osa sai jatkaa kasvuaan taimikennoissa ja osa hajakylvönä.

Talouspaperin välissä idättäminen on alkuvaiheessa siistiä puuhaa mutta siinä pitää olla tarkkana. Liian pitkään itäneet siemenet ehtivät kasvattaa ohuen valkoisen juuren, joka tarrautuu tehokkaasti talouspaperiin kiinni. Hennon alun irrottaminen pitää tehdä varovasti, jottei se mene rikki.

Liian pitkään itäneet tomaatin siemenet. Näiden siirtämisessä pitää jo tarkkailla, mikä pää on juuri ja mikä latva.
Liian pitkään itäneet tomaatin siemenet. Näiden siirtämisessä pitää tarkkailla, mikä pää on juuri ja mikä latva. Hyvä juttu oli se, että kaikki siemenet itivät tomaattilajista riippumatta. Sen sijaan kasvu pysähtyi joidenkin kohdalla multaan siirtämisen jälkeen. Kaikkia lajeja on kuitenkin päässyt mukavassa määrin jatkoon.

Tomaatin siementen idättäminen mullassa toimii aina

Joitain tomaatin siemeniä kylvin suoraan multaan. Niiden itäminen tapahtui yhtä hyvin kuin talouspaperinkin välissä. Hyvä puoli perinteisessä kylvämisessä on siinä, ettei alkuja tarvitse turhaan siirrellä.

Tomaatin itäminen ja kasvaminen – epätasaista tahtia

Yllättävää oli, että jotkut tomaattilajit kasvavat hyvin epätasaista tahtia. Chocolate Cherry oli epätasaisuudessa omaa luokkaansa.  Suurin taimi on kohta 30 cm korkea ja tanakka ja pienimmät ovat hammastikun kokoisia. Kaivoin kasvilampunkin uudestaan esiin saadakseni niiden kasvuun potkua. Saa nähdä, kurovatko lilliputit ison sisarensa kiinni kesän mittaan.

Chocolate Cherry tomaatti kasvaa epätasaista vauhtia
Chocolate Cherry tomaatti kasvaa epätasaista vauhtia

Tomaatin taimien kouliminen maitopurkkeihin

Tomaatin taimet koulitaan, kun niihin on kasvanut ensimmäisten sirkkalehtien jälkeen suuremmat sahalaitaiset lehdet. Tomaattini saivat tovin odottaa koulimista, sillä halusin joukon pienimpienkin vahvistuvan.

Siirsin pienet tomaatin alut ruokalusikalla seuraavaan kasvuastiaan, maitotölkkiin. Täytin tölkin puutarhamullalla ja lisäsin juuriston alueelle hyppysellisen mykorritsajauhetta juurien vahvistamiseksi. Istutin taimet vähän syvemmälle, sillä tomaatti kasvattaa varresta uusia juuria.

Tigerella-tomaatit aamuauringossa
Tigerella-tomaatit aamuauringossa

Taimipurkkeja on kertynyt kuutisen kymmentä, vaikka heikoimmat alut jätettiin koulimatta. Tästä taimimäärästä riittää myös lähipiirille maitopurkkituliaisia.

Tomaatin taimia ikkunalla maaliskuun lopulla
Tomaatin taimia ikkunalla maaliskuun lopulla. Tiedän, että ongelmia tulee, kun nämä saavat lisää mittaa ja kokoa. Taustalla on talvesta selviytyneitä pelakuita, jotka ovat riehaantuneet kasvamaan kevätauringossa. Tuoksupelargonin oksat valuvat taimien päälle uhkaavasti.

Paprikan kouliminen toistamiseen

Paprikan kasvatus alkoi helmikuun alussa hajakylvönä. New Ace F1 on aikainen ja kestävä laji, jonka pienikokoiset hedelmät kypsyvät ikkunalauta- ja ulkokasvatuksessa. Toinen laji California Wonder on hyvänmakuinen ja mieto talouspaprika. Se kasvaa lämpimällä paikalla tai kasvihuoneessa.

Ensimmäisen kerran koulin paprikat sanomalehtipotteihin helmikuun lopulla, kun taimet olivat neljän viikon vanhoja. Kuukauden kuluttua sanomalehtipotit olivat käyneet taimille pieniksi.

Paprikat koulitaan toistamiseen, sillä sanomalehtipotit ovat jääneet pieniksi
Paprikat koulitaan toistamiseen, sillä sanomalehtipotit ovat jääneet pieniksi. Muuten potit ovat pysyneet hyvin kuosissa.

Nyt maaliskuun lopussa koulin ne uudestaan maito- ja mehutölkkeihin sekä ruukkuihin. Puutarhamultaan sekoitin jälleen mykorritsajauhetta erityisesti juurien tuntumaan.

Paprikan istuttaminen syvemmälle multaan?

Otin riskin ja istutin paprikat syvemmälle multaan niin, että taimien varsi meni osittain mullan peittoon. Tomaatin taimien multaan upottaminen toimii, muttei välttämättä paprikan taimien. Siitä ollaan montaa mieltä. Syvempään istuttamisessa saattaa olla vaarana varren mätäneminen kosteassa mullassa. Viisaampaa on tanakoittaa taimea latvomalla se.

Koulimisesta on nyt viikko aikaa ja taimet ovat jo lähteneet uudestaan kasvamaan. Näyttää siltä, että ne eivät möksähtäneet käsittelystäni. Huh!

Paprika New Ace F1 koulittuna ruukkuihin. Isommat ruukut saavat vielä odottaa varastossa.
Paprikat New Ace F1 suihkunraikkaina koulimisen jälkeen. Muutama taimimpääsi ruukkuun mutta loput tuomititin maitotölkkeihin.
Paprikat (New Ace F1) vähän nuupallaan mutta suihkunraikkaina koulimisen jälkeen. Muutama taimi pääsi ruukkuun mutta suurin osa tuomittiin jatkamaan eloa maitotölkeissä.

Paprikan latvominen tuuheuttaa sitä

Paprikan latvan voi napsaista poikki, kun se on kasvanut jonkin verran pituutta ja kasvattanut muutaman lehden. Latvominen tuuheuttaa ja haaroittaa taimea. Napsin kokeilumielessä muutamalta paprikalta latvan poikki koulimisen yhteydessä.

Paprikan latva leikataan saksilla. Sormet ovat paras työkalu latvomispuuhassa.
Paprika reippaasti latvottuna
Tätä paprikaa on reippaasti latvottu

Päätin latvoa loput paprikan taimet vasta, kun ne olisivat koulimisen jälkeen viikon tai kahden verran ”rauhoittuneet”. Ilokseni kuitenkin huomasin, että latvotun taimen tyngästä pilkisti pieniä lehden alkuja jo muutamassa päivässä. Tämä rohkaisee reippaampaankin latvomiseen.

Latvottu paprika kasvattaa uusia haaroja
Latvottu paprika kasvattaa uusia haaroja

Vihannes- ja chilipaprikat kasvavat hitaasti

Paprikoiden, chilipaprikoiden, vihannespaprikoiden ja chilien maailmaan mahtuu monenlaista ja –muotoista lajia. Kahta mietoa paprikalajiketta on tuloillaan. Lombardo on mieto ja makeahko chili, jossa on pitkät ja hoikat hedelmät. Lombardoa aion kasvattaa sekä kasvihuoneessa että ruukussa lämpimällä seinustalla.  Zazu on makea ja maukas keltainen vihannespaprika. Sen kasvatussuunnitelma on sama kuin Lombardolla.

Lombardo ja Zaza paprikat kasvamassa kattoikkunan alla korissa
Lombardo ja Zaza paprikat kasvamassa kattoikkunan alla korissa. Talvikaktus, joka on kaverina pöydällä, aloitti uuden kukinnan.
Lombardo ja Zaza paprikat pöydällä. Taimipurkit ovat korissa, jossa purkkien raejuustokyltit ovat edes vähän piilossa.
Lombardo ja Zaza -paprikat pöydällä. Taimipurkit ovat korissa, jossa purkkien raejuustokyltit ovat edes vähän piilossa. Näidenkin itäminen tapahtuu kovin eri tahtiin.

Toivon näistä lajeista monipuolista lisää päivittäiseen ruuanlaittoon. Vahvemmat chilit jäävät meillä vähäisemmälle käytölle. Muutama viimekesäinen chilipensas (Barak ja Cayenne long slim) ovat yllättäen talvehtineet viileässä mökissämme eli saamme nauttia tulisestakin sadosta tänä kesänä.

Yrtit esikasvatuksessa – malabarinpinaatti lähti itämään

Tein keittiöömme yrttihyllyn, jossa yrttiruukut alkavat jo viheriöidä.

Yrttihyllyn tällä hyllyllä kasvaa persiljaa ja basilikaa.
Yrttihyllyn tällä hyllyllä kasvaa persiljaa ja basilikaa.

Erityisen innostunut olen malabarinpinaatista, jota kasvaa parissakin ruukussa. Malabarinpinaatti on köynnöspinaatti, joka kasvaa parin metrin korkuiseksi. Kylvin suuret pähkinämäiset siemenet suoraan multaan ja odotin malttamattomana niiden itämistä. Mitään ei tapahtunut pariin viikkoon. Toisen erän idätin märän talouspaperin välissä, joka värjäytyi kirkkaan punaiseksi siementen väristä.

Malabarinpinaatti taustalla pelakuu
Malabarinpinaatti, jonka taustalla kasvaa pelakuu. Pinaatin kovat siemenet ovat vielä tiukasti sirkkalehdissä kiinni.

Sitten alkoi viimein tapahtua! Nyt molemmissa ruukuissa kasvaa napakoita pinaattitappeja! Vaikka kasvihuonekesä rakentuu ensi kesänä kolmesta lajista (tomaatti, kurkku ja paprika), taidan kuitenkin sujauttaa pari malabarinpinaatin köynnöstä sinne sekaan.

8 thoughts on “Haaveena kasvihuonekesä – tomaatit, paprikat ja malabarinpinaatti

  1. En muista, olenko koskaan ennen kasvattanut paprikaa. Nyt niitä taimia on kasvamassa 22 kappaletta.

    Mietin tuota, että pitäisikö niitä tosiaan latvoa? Viime kesänä ostin valmiin taimen ja sitä ei kyllä minun mielestäni ollut latvottu enkä itsekään sitä tehnyt. Istutukset jäivät viime kesänä liian myöhään ja paprikasta taisin saada satoa ihan yhden kokonaisen paprikan verran, kun syksy yllätti innokkaan puutarhurin.

    Myös tuo paprikan istuttamisen riski syvemmälle oli uusi tieto. Itse olen aina huoletta istuttanut kaikenlaiset kasvit syvemmälle, jos on siltä tuntunut. Paitsi pionin jätän aina ihan pintaan.

    1. Luulen, että paprikoiden latvominen on vähän koulukuntakysymys. Ei niitä minusta tarvitse välttämättä latvoa, kasvavat hyvin ilmankin. Olen iloinen, jos syvemmälle istuttaminen on onnistunut! Yritin löytää aiheesta tietoa ja jäin vähän epävarmaksi. Onnea kasvatukseen! Toivotaan, että kumpainenkin saa ajoissa satoa. Tämän aikaisemmin ei oikein voi esikasvatustakaan aloittaa:)

  2. Minäkin yritin etsiä tietoa paprikan istuttamisesta syvemmälle, sillä taimet olivat alkuun liian lämpimässä ja venähtivät honteloiksi. En löytänyt varmaan tietoa, joten otin riskin eikä taimille käynyt kuinkaan. Kasvarisi pääseekin tänä vuonna tositoimiin ihan alusta lähtien. Kiva, että lajikkeita ja eri tyyppisiä tomaatteja on erilaisia, niin saa vaihtelua ruokapöytäänkin. Viime kesän helteet vaikuttivat varmasti tomaattien pärjäämiseen. Eikös tomaatti kärsi, jos lämpötila nousee paljon yli 25 asteen? Toivotaan, ettei tänä kesänä olisi ihan niin tukahduttavan kuumaa, vaan kesäisen lämmintä ja sopivasti sadetta. Aurinkoista huhtikuuta!

    1. Hyvä kuulla, että paprikan varret kestävät multaa! Hieno juttu! Tomaattini kärsivät tosiaankin viime kesänä kuumuudesta, kuivuudesta ja liikakastelusta. Nyt aion sijoittaa niitä vähän eri paikkoihin, jotta näen, missä mikäkin laji viihtyy. Ulkokasvatus olisi hieno juttu. Ihanaa huhtikuuta!

  3. Voi mitä ihanuuksia. 🙂 Hyvältä näyttää, satoa odotellessa. On varmaan mahtava tunne, kun pääsee näkemään kasvukauden alusta loppuun omassa kasvihuoneessa.

    Mulla tuli vähän takapakkia, kun pelakuun pistokas otti nokkiinsa ilmeisesti liiasta kastelusta ja kuoli. Pöh! Kosmoskukkien alutkin kituuttavat ja kituuttavat, enkä tiedä missä vika. Noh, ei se onneksi niin vakavaa ole. Jos edes pari saisin selviämään. Lisäksi tästä harmistuneena kylvin samettikukan siemeniä jo suurimman osan. Josko ne onnistuisivat. Ja ne viisi mustasilmäsusannaa, jotka ylipäänsä itivät, on koulittu ja voivat hyvin. Parvekkeen tulppaaneissakin näkyy jo nuppuja! Siinähän se jännitys piileekin, että onnistumisesta ei voi koskaan olla ihan varma. Varataimiakin on hyvä olla. 😉 Ihanaa huhtikuun ekaa viikkoa! <3

    1. Ihana huhtikuu, tosiaankin! Hankin sinun innoittamana kosmoskukkien siemeniä, jotka onneksi voi ilmeisesti myös suorakylvää:) Siemenkasvatuksessa jännitystä riittää koko kevääksi:) Nauti auringosta ja taimistasi!

  4. Ihan tulin hyvälle tuulelle kun huomasin miten samoja lajeja olemme kylväneet! Minullakin on gardeners delight ja tigerette cherry, myös Bitonto, Romello ja perinnelajike brandywine pihvitomaatti kasvavat. Chileistä laitoin c. baccatum erotica lajiketta, C. Annuumeista Hungarian hot waxia ja Piment d’Espeletteä. Paprikasta sitä Zazua. Ja todellakin olen myös innoissani Malabarin pinaatista jotka kasvavat hyvää vauhtia ja ovat kohta metrin mittaisia:) latvoin omia paprikoita/chilejä ja muuttuivat pensasmaisiksi kivasti, nyt yrittävät tehdä jo kukkia mutta nypin nuppuja pois koska saisivat vielä keskittyä kasvuun. Mukavaa kevättä ja onnea kasvatusprojekteihin:)

    1. Kiva kuulla, että joku muukin on valinnut samoja lajikkeita! Huomasin tänään, että paprikat kukkivat. Taidanpa minäkin siis nyppiä niistä kukat vielä pois. mMlabarinpinaattini ei ole vielä yhä komeassa korkeudessa kuin sinun- pitää ehkä puhua sille enemmän:) Onnea esikasvuksiin ja toivottavasti satosi on runsas!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.