Luontoa, Puutarhaa ja pihaa, Tuunaamista ja laittelua

Hillokellari kuntoon – jänniä aarteita tuunaamaan etätöiden vastapainoksi

Poikkeuksellinen ajanjakso maassamme jatkuu, samoin etätyöskentely täältä mökiltä käsin. Tällä viikolla olen töiden vastapainoksi touhunnut sekä pihalla että sisällä mökissä. Suurin rykäisy oli sukellus talomme kellariin. Hillokellari oli ennestään epäjärjestyksessä ja sinne oli kertynyt turhan paljon pulloja, purnukoita ja sinne kuulumatonta tavaraa. Harmiksemme hillokellari lainehti jälleen – jo toistamiseen lattia oli veden vallassa.

Kevät keikkuen tulevi

Näsiä kukkii. Pieniä lehden alkuja on jo näkyvissä.

Kuluneella viikolla säät ovat olleet vaihtelevia, suorastaan ailahtelevia. Alkuviikolla aurinko helotti kirkkaalta taivaalta ja lämpötilat nousivat yli +10 asteeseen. Täällä päin oli jopa ruohikkopalovaroitus.

Alkuviikon aurinkoisten päivien jälkeen sää muuttui. Pilviverhot peittivät taivaan. Ilma viileni. Päivällä päästiin juuri ja juuri plussan puolelle. Satoi vettä ja jopa lunta. Maata peitti ajoittain jopa useamman sentin lumikerros, joka ei pysynyt auringon lämmittämässä maassa vuorokauttakaan.

Tällä viikolla lämpötilat ovat heitelleet kuperkeikkaa samankin vuorokauden aikana. Useampana yönä on lämpömittarin elohopea valahtanut pakkasen puolelle. Aamun mittaan aurinko on lämmittänyt jälleen niin, että lämpömittarin lukemat ovat keikahtaneet plussan puolelle.

Vaihtelevien säiden takia olen etätyöpäivien jälkeen puuhastellut sekä sisällä että ulkona.

Näkymä mökkikonttorini ikkunasta muuttui yllättäen viime viikkoista talvisemmaksi.

Kesäaikaan siirtyminen

Kuluneella viikolla siirryimme kesäaikaan. Kelloja on veivattu Suomessa vuodesta 1981 lähtien. Nähtäväksi jää, oliko tämä viimeinen kesäaikaan siirtyminen. EU:ssa on tavoite luopua kokonaan kellonaikojen siirtelystä vuonna 2021.

Kesäaikaan siirryttäessä pyöräytettiin kellon viisareita tunnilla eteenpäin, ”kohti juhannusta”.

Kesäaikaan siirtyminen tarkoittaa minulle valoisampia iltoja. Nyt voin tehdä työpäivieni jälkeen pihatöitä pidempään, sillä pimeys hiipii pihalle tuntia myöhempään!

Valitettavasti valoisista illoista en ole tällä viikolla päästy nauttimaan läheskään joka päivä. Vesi- ja lumisateet ovat pakottaneet minut jäämään iltaisin neljän seinän sisälle. Onneksi olen saanut aikani kulumaan myös sisäaskareissa.

Hillokellari tyhjäksi ja uuteen järjestykseen

Talven runsaat sateet ovat nostaneet pohjaveden ennätyskorkeuteen. Vettä on riittänyt kaivoihin ja kellareihin. Viime kuussa tyhjensimme kellarin sinne nousseesta vedestä kertaalleen. Harmiksemme vettä oli jälleen ilmestynyt lattialla useita senttejä. Hillokellari odotti uutta tyhjennystä.

Hillokellari tulvii
Hillokellari tulvii. Lattialle noussut vesi kasteli kaikki lattialle jätetyt tavarat.

Tyhjennyksen yhteydessä kellari järjesteltiin uudelleen. Tyhjät hillopurkit ja mehupullot siirrettiin korkeisiin muovilankakoreihin. Isot ja pienet purkit sijoitettiin omiin koreihinsa, mehupullot omiinsa.

Kaikki säilytettäväksi päätetyt tavarat nostettiin lattialta ylös hyllyille (siis tulvarajan yläpuolelle).

Hillokellari järjestettiin
Hillokellari järjestettiin uuteen uskoon. Kaikki tavarat nostettiin lattialta hyllyille.

Onneksi kellarissa on riittävästi hyllytilaa hillopurkeille ja mehupulloille. Enää ei haittaa (korkeintaan harmittaa), jos vesi nousee uudemman kerran kellarin lattialle.

Hillokellariin johtava portaikko ja kellarin ”halsi” laitettiin kuntoon

Kellarin portaille oli kertynyt vaarallisen paljon tavaraa. Siten myös portaikko tyhjennettiin. Käyttöturvallisuuden parantamiseksi tähänkin tullaan asentamaan tulevana kesänä uusi käsijohde.

Hillokellari, portaikko pestiin
Hillokellariin johtavat portaat pestiin Kloritella, kuten myös aiemmin kellarin lattia.

Hillokellarin ylätasannetta kutsutaan täällä päin kellarin halsiksi. Halsi on loistava paikka säilyttää viileässä esimerkiksi vihanneksia ja virvokkeita. Halsiin kertyy meillä nopeaan tahtiin myös kaiken maailman tyhjiä purnukoita, sillä emme aina vaivaudu viemään niitä alas asti.

Elintarvikkeiden parasta ennen -päivämäärät tarkistettiin ja hyllyt järjestettiin.

Hillokellari, sen halsi
Hillokellarin halsi
Hillokellari
Hillokellarin halsissa säilytetään tarvikkeita, joiden pitää olla ”kädenojentaman päässä” ruuanlaittajasta.

Hillokellari ja vanhat aarteet

Kolme vettynyttä pahvilaatikollista äitimuorin vuosikymmeniä keräämiä vanhoja kakkuvuokia, piparkakkumuotteja ja riivinrautoja kärsi vesivahingosta. Ne joutuivat metallinkeräykseen.

”Antiikkiesineiden” säilöminen kellarin lattialla ja niille viimeisen silauksen antanut vesihoito olivat ruostuttaneet ”muinaisaarteet” käyttö- ja keräilykelvottomiksi. Joukossa oli kuitenkin askarteluun sopivaa materiaalia, jotka otin talteen.

Kukkapenkit ja talven törröttäjät

Sateiden tauottua pääsin siirtymään jälleen pihatöihin. Kukkapenkkien siistimistä riittää ja urakka ei tunnu loppuvan koskaan. Talventöröttäjät ja pystyyn kuolleet perennat saivat siirtyä pois ja antaa tilaa uudelle kasvulle.

Meillä riittää katkottavaksi perennan varsia ja puskia.

Tauon paikka taljoilla

Lampaantaljoilla istuskellen saatoin nauttia kylmiä juomia ja samalla ihastella kätteni jälkiä.

Jotteivat pihatyöt muodostuisi liian raskaiksi, tulee töiden lomassa pitää riittävästi taukoja. Taukopaikkana on tällä kertaa rantasaunan terassi, jonne ilta-aurinko vielä paloi viimeisiä säteitään.

Rautaromua ja piparkakkumuotteja 

Eivät ole päivät veljeksiä keskenään. Eilinen aurinkoinen päivä oli vaihtunut sadepäiväksi. Aamuinen lumisade oli muuttunut räntä- ja vesisateeksi. Se tarkoitti minulle jälleen sisäleikkipäivää.

Kaunis aamuinen lumisade muuttui iltapäivästä räntä- ja vesisateeksi.

Olin säilyttänyt osan kellarista naaratuista ruostepilkkuisista piparkakkumuoteista. Olin päättänyt tehdä niistä koristeita.

Hankasin teräsvillalla ruostepilkut pois. Rautalangasta pyöräytin ”pipperimuotteihin” ripustuslenkit. Varastosta löytyneellä maalilla maalasin muotit iloisen punaisiksi.

Hillokellarista löytyy
Isoäidinaikaisia leivontavälineitä – hillokellarin aarteita
Hillokellari ja piparkakkumuotit
Punaiseksi maalatut piparkakkumuotit ovat nyt muisto vanhoista kellariin jääneistä ”aarteista”.
Hillokellari löytöjä
Maalatut piparkakkumuotit riippuvat terassille. Siinä ne pyörivät kevättuulessa ja odottavat äitimuoria tulevaksi kesänviettoon.

Rajat ja ojat

Aurinko ja kevättuuli olivat kuivattaneet maan jälleen. Oli loistava iltapäivä haravoida tontin rajalla olevat ojat tyhjiksi lehdistä. Muutama ohikulkija pysähtyi kylätiellä ihmettelemään haravointiani. Mielestäni asiassa ei ollut suurempaa kummastelemista. Ojat on muistaakseni meillä aina pidetty puhtaina.

Niin kauan kuin saatan muistaa, on meillä mietitty, ”mitä naapuritkin mahtaisivat ajatella ruokkoamattomista ojanpientareista.”

Sitä miettiessäni päätin varmuuden vuoksi karsia myös tontin rajalla kasvavat puskat meidän ja naapurin lammasaidan väliltä.

Mökillämme ei ole koskaan panostettu haravointiin siinä määrin kuin tänä keväänä. Viikonloppupiipahdusten aikana siihen ei ole ollut aikaa.

Kylätiehen ja naapurin lammaslaitumeen rajautuvat rajat on haravoitu lehdistä, heinistä ja kävyistä.

Luonto on puhjennut uuteen eloon

Pölyn peittämästä harmaasta maasta on noussut eri värisiä versoja.

Puiden silmut ovat puhkeamassa. Muuttolinnut ovat saapuneet. Pihapiirissä olen tarkkaillut lintujen pesänrakennuspuuhien alkamista. Ensimmäiset pörriäiset ja perhoset lentelevät kukasta kukkaan.

Kevät on herättämässä ja värittämässä maailman vaaleanvihreään väriin. Ensimmäiset kukat työntyvät esiin kukkapenkeistä. Väripaletin sävyt ovat vielä murrettuja.

Taivas itkee lunta, räntää ja vettä

Enpä saanut hehkuttaa kevättä pitkään, sillä seuraava aamu muistutti takatalvea. Lumen peittämä maa näytti tavattoman kauniilta.

Keväinen kukkapata on vaihteeksi lumihunnussa.

Kaapista löytyi sämpyläjauhoja

Yön ja aamun aikana satanut lumi oli päivän aikana sulanut ja kastellut maan. Vaikkei ulkona ollut kylmää, niin märkää oli. Tällaiset päivät ovat kuin luotuja sämpylöiden tekoon.

Päivän piristykseksi päätin leipoa sämpylöitä. Naapuritkin pääsivät nauttimaan lämpimäisistä, jotka jätettiin turvallisuussyistä ulko-oville.

Viime aikoina sämpylöiden leipominen on ollut suosittua puuhaa. Toivottavasti se jää meillä ja muuallakin tavaksi.

Sataa ja paistaa – luvassa tulevalle viikolle epävakaita säitä

Luvassa on ihanaa sadetta, joka raikastaa pölyisen ilman ja ravitsee maata sen herätessä kevääseen.

Luvassa on myös auringonpaistetta. Hyödynnetään nämä valoisat ja lämpimät hetket luonnon heräämisen seuraamiseen.

Eriväriset krookukset kukkivat pihanurmella.

Leppäkertut ja muut pörriäiset ovat täydessä vauhdissa

Pörriäisten kuhinaa

Pitäkää itsenne ja lähimmäisenne terveinä!

 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.