Puutarhaa ja pihaa

Istutettiin syreeniaita – pihan syreenipuskat uusiokäyttöön

Heinäkuinen hankkeemme oli istuttaa syreeniaita näkösuojaksi ja pihapiirin yleisilmeen piristäjäksi. Eräänä sadepäivänä lähdimme työstämään pitkään hautunutta mökkipihan maisemointihanketta. Laajasta syreenikasvustosta lähdettiin muokkaamaan Esikko-mökin tontin rajalle kauan kaivattua syreeniaitaa.

Syreeni on klassinen suomalaisen pihan pensas

Mökkipihallamme kasvaa syreenejä kuten varmaan jokaisen muunkin pihalla. Ne kasvavat pääsääntöisesti omine nokkineen juurtuneina kasvustoina. Yleensä niitä ei edes huomaa, paitsi juhannuksen aikaan, kun ne avaavat kukkansa.

Pihasyreeni
Sininen syreenimme kylätien laidalla kaverinaan juhannusruusu.

Syreenin sinililat, vaaleanpunaiset tai valkoiset tuoksuvat kukat kuuluvat olennaisena osana suomalaiseen kesään. Syreeni herättää monissa myös paljon tunteita ja muistoja. Se on todellinen huokausten kasvi. En ole koskaan tavannut ketään, joka ei pitäisi tästä alkukesän yltiöihanasta kukkijasta.

Syreenin suosio perustuu myös sen helppohoitoisuuteen

Sille ei tarvitse tehdä juuri mitään ja pensas kukkii ja kukoistaa vuodesta toiseen. Syreeni myös leviää itsekseen juurivesoista. Se on kasvin sekä hyvä että huono puoli. Yhdestä syreenistä monistuu useita ja kasvi leviää puutarhassa itse haluamallaan tavalla. Ennen muinoin sitä myös jaettiin seutukunnan muihin pihoihin.

Punainen jalosyreenimme kukkii vähän myöhemmin kuin muut pihasyreenit. Se on poikkeus leviämisen suhteen, sillä se ei tee juurivesoja.

Mitä toivoimme uudelta viheraidalta?

Mielestämme Esikko-mökkimme pihan luonteeseen sopii viheraita. Tonttimme oli puiden kaadon ja risusavotan jäljiltä yleisilmeeltään vähän mielikuvitukseton. Se jatkui tasaisena ”lättynä” joka suuntaan. Myös naapurimme kaunis kuusiaita ja tontin toisella reunalla oleva vanha kiviaita herättivät innon saada viheraita.

Toivoimme viheraidalta myös pientä näkösuojaa mökkimme etupihan suuntaan. Jotta viheraita toimisi näkösuojana, sen tulisi olla noin 180 cm korkea.

Vapaasti kasvava pensasaidanne vai leikattava pensasaita?

Pensas- tai kasviaitoja on toinen toistaan kauniimpia. Jokaiselle löytyy varmasti toiveiden mukainen kasviaita. Olennaista on miettiä, mihin tarkoitukseen kasviaidan haluaa ja kuinka paljon on valmis käyttämään aikaa sen hoitamiseen.

Halusimme luonnollisen oloisen pensasaidanteen, jota ei tarvitse säännöllisesti leikata muotoon tai huoltaa sen suuremmin. Myös nopeakasvuisuus olisi etu.

Jos meillä olisi enemmän aikaa odotella viheraidan kasvamista, olisimme päätyneet perinteiseen ympäri vuoden vihreään kuusiaitaan. Ne ovat mielestämme viheraitojen aatelia. (Nyt kuusiaita oli poissuljettu vaihtoehto hidaskasvuisuutensa takia. Kuusiaidat vaativat myös säännöllistä leikkaamista, jotta pysyisivät kauniissa muodossa.)

Miksi juuri syreeniaita tai -aidanne?

Esikkomökin takana on suuri syreenikasvusto. Olimme leikanneet sen kertaalleen juuresta poikki ja nyt parin vuoden jälkeen kasvusto viheriöi entistä tuuheampana. Olimme jo hankkiutumassa siitä eroon, kun saimme hyvän vinkin.  Siinähän meillä oli nenän edessä viheraidan tekoa varten taimipankki omasta takaa.

Syreeniaita olemassaolevista taimista
Taimipankki. Syreenipensaat ovat alkaneet kasvaa alasleikkuun jälkeen.

Syreeniaita tulisi siten taimien hankinnan suhteen ilmaiseksi. Sitä ei tarvitsisi huoltaa muutoin kuin vanhoja ja kuivuneita oksia leikkaamalla. Syreeniaita kasvaa nopeasti ja saavuttaisi näkösuojan ominaisuudet parissa-kolmessa vuodessa.

Lähdimme siten suunnittelemaan syreenien siirtämistä tontin toiselle reunalla viheraidanteeksi.

Syreenien irrottaminen maasta koneellisesti

Paikallinen viheralan toimija oli apuna, kun viheraitaa lähdettiin tekemään. Siirrettävä syreenikasvusto oli noin metrin korkuinen. Syreenien juuripaakut nostettiin maasta pienen kaivurin avulla. Koneen kauha raapaisi kevyesti syreenikasvustosta juuripaakun kerrallaan ja laski sen maahan. Pian tontillamme oli suuri kasa multaisia juuripaakkuja odottamassa siirtoa.

Nämä lähtevät tästä muualle….
Syreenin taimet irrotettiin Bobcatilla. Kevyt pintaraapaisu sai ne juurineen irti. Pelkällä lapiolla työ olisi ollut melkoinen urakka.
Syreenin taimia odottamassa kuljetusta toiseen paikkaan.
Syreenin taimia paljasjuurisina. Tarvitsimme ainakin 200 alkua viheraitaa varten. Onneksi syreenipuska oli laaja ja siitä riitti materiaalia.

Syreenejä oli ulkonäön (lehtien muodon ja koon) perusteella kahta lajia. Aprikoimme, kumpaa niistä otamme käyttöön. Summamutikassa päädyimme ”toiseen” niistä.

Syreeniaita linjattiin 1.5 metriä tontin rajasta

Tontin raja, jonne syreeniaita tuli, on 50 metriä pitkä kaitale. Tarkistimme vielä kertaalleen kivipyykkien paikat ja vedimme noin 1.5 metriä rajasta linjanarun. Syreeniaita tulisi leviämään reippaasti joka suuntaan, joten sen kasvua (joka suuntaan) pitää jatkossa seurata.

Syreeniaita istutetaan tontin rajalle
Syreeniaita linjattiin narun avulla oikeaan kohtaan. Kuvassa istutuspaikkaan on jo tuotu multaa.

Syreeniaita tehtiin kohopenkkinä

Syreeniaidan taimet piti istuttaa kohopenkkiin, sillä kovaan ja kiviseen maahan oli mahdotonta tehdä istutuskuoppia.  Olimme neuvotelleet asiasta etukäteen viherliikkeen kanssa, sillä tarvitsimme heiltä multaa istutustyötä varten.

Ensin siistimme syreeniaidan linjaa muusta kasvustosta. Sen jälkeen syreenipenkin kohdalle tuotiin pienellä työkoneella multakasoja, joita levitimme lapion ja haravan avulla. Kohopenkki oli valmiina noin 80-100 cm levyinen ja 30 cm korkea multavalli.

Syreeniaita istutetaan
Multaa levitetään syreeniaidan pohjalle. Maisemoinnissa aiemmin käytetyt katepeitteet piti siirtää pois viheraidan kohdalta.

Syreenin alkuja vesisaaveihin odottamaan

Paljasjuuriset syreenintaimet irroteltiin toisistaan ja laitettiin vesisaaveihin odottamaan istutusta. Suuremmat multapaakut jätettiin maahan sellaisenaan. Ne sietivät kuivalla maalla oloa, sillä monta päivää kestänyt jatkuva sade oli kastellut ne (ja meidät) perusteellisesti.

Paljaat juurakko-osat saavat vedessä hyvän nestejännityksen. Sopiva liotusaika on muutama tunti tai yön yli.

Syreenin taimet istutettiin seuraavalla tavalla

Istutuslinja merkittiin narulla keskelle multavallia.

Syreeniaita istutetaan suoraan
Istutuslinja oli merkitty suoraksi keskelle multavallia.

Taimien istutusväli oli meillä 45 cm. Harvempaankin voi istuttaa, jos ei halua kovin tiheää kasviaitaa. Meidän istutustiheys olisi itse asiassa sopiva myös muotoon leikattavalle viheraidalle.

Multavalliin kaivettiin kuoppa, johon juurakko mahtui.

Syreeniaita istutetaan
Istutuskuoppia kaivetaan 45 cm välein. Istutuslinjalle jäi vielä yksi karviaispensas, joka siirretään muualle myöhemmin syksyllä.

Kuoppa täytettiin puolilleen vettä ja odotettiin, että vesi imeytyy.

Kohopenkiin kaivettiin istutuskuopat ja täytettiin puoleen väliin vedellä.

Juurakko asetettiin kuoppaan ja juuret peitettiin mullalla.

Syreeniaita istutetaan
Syreeniaidan taimet vedellä täytetyissä istutuskuopissaan.

Juuren ympärille muotoiltiin käsin mullasta ”vallihauta”.

Syreeniaita istutetaan
Multaa tiivistettiin kevyesti syreenin taimien juurelle ja lisättiin jälleen vettä.

Multavalli täytettiin vedellä ja odotettiin veden imeytymistä.

Multaa lisättiin lopuksi sen verran, että taimen juuri peittyy.

Multa tiivistettiin kevyesti saappaalla (rikkomatta juuria).

Kohopenkki siistittiin taimien ympäriltä.

Syreeniaita alkaa näyttää kasviaidalta.

Syreeniaita, taimien typistäminen

Paras istutusaika syreeniaidalle on keväällä tai syksyllä. Keväällä istutetusta syreeniaidasta taimet typistetään. Syksyllä tehdyssä aidassa taimet jätetään seuraavaan kevääseen typistettäväksi. Koska meidän syreeniaita on tehty vastoin em. ohjeita keskellä kuumista kesää, taidamme näillä näkymin jättää taimet alkuperäiseen mittaan.

Syreeniaita istutettuna
Syreeniaita istutettuna

Syreeniaidan hoito – kunnon kastelua

Syreeniaidan muotoilu vähentää sen kukkimista. Aiomme antaa omamme kukkia kesäisin ja ylipäätään muotoilla sitä kevyesti vain tarvittaessa. Tänä kesänä tärkeintä on huolehtia syreenin taimien kastelusta. Olemme virittäneet letkut siihen malliin, että homma hoitunee sujuvasti.

Parisen viikkoa on satanut, mikä on hyvä asia syreenin taimien juurtumiselle.

Syreeniaidan juurelle levitämme vielä haketta, jotta rikkaruohojen kitkeminen helpottuisi. Hake tekee myös viheraidan yleisilmeestä siistimmän.

Saa muuten nähdä, minkä värinen syreeniaita meille tulee….Sehän jäi tässä hötäkässä arvoitukseksi.

Seuraana kesänä -21 syreeniaita oli lähtenyt hienosti kasvamaan

Keväällä tarkkailimme, näkyykö taimissa eloa. Kaikki alut selvisivät talvesta ja lähtivät kasvamaan! Samoin rikkaruohot. Nyt sitten panostamme kitkemispuuhaan.

Kitkemistyö on käynnistynyt…

Syreenihaave

Lopuista syreenin taimista olisi ihanaa saada syreenimaja. Sellainen puolikaaren muotoisen, jonka sisällä voisi kahvitella varjossa. Sitäpä lähdemme nyt suunnittelemaan!

4 thoughts on “Istutettiin syreeniaita – pihan syreenipuskat uusiokäyttöön

  1. Syreeniaidanteesta tulee todella kaunis sen kukkiessa. Hyvät pohjatyöt ja huolellinen istutus takaavat menestymisen. 😊😊

    1. Hei, Syreeniaita lähti hienosti kasvamaan! Samoin lähtivät rikkaruohot kasvamaan uudessa mullassa….Olemme aloittaneet syreeniaidan kitkemisen ja urakka jatkuu, kun aikaa liikenee. Jatkossa suuret puskat jättävät muun kasvillisuuden varjoonsa. Ei kun aidan tekoon!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.