Rakentamista, Tuunaamista ja laittelua

Kajakkien säilytysteline kierrätysmateriaalista

Kevään odotusta

Seisoin rannalla ja odotin. Muuttolintujen ensimmäisessä aallossa saapuneet pulmuset olivat jo viikkoja sitten jatkaneet matkaansa suoraan pohjoiseen. Seuraavaksi saapuivat kiurut, töyhtöhyypät ja rastaat. Oli kevät. Odotin pääskysiä. ”Kuu kiurusta kesään. Puoli kuuta peipposesta, västäräkistä vähäsen, pääskysestä ei päivääkään”.

Lorun mukaan pääskysestä ei ollut päivääkään kesän alkuun. Mieleeni muistui myös sanonta ”Ei yksi pääsky kesää tee”. Mutta minulle se teki. Ensimmäisen pääskysen nähtyäni tiesin oikean hetken tulleen. Oli aika lähteä naapuriin kysymään, josko kajakit nostettaisiin ulos vajasta!

Kajakit viettävät talvet naapurin venevajassa ja kesät nurmella

Kajakkien kesäsäilytystä

Ystävällinen naapurimme oli talvikausiksi ottanut kajakkimme vajaansa talvehtimaan. Koska kesäkausi oli virallisesti todettu alkaneen, kannoimme kajakit omaan rantaan. Aivan kuin edellisten vuosien toisintona kajakit laskettiin nurmikolla riviin makaamaan.

Meillä oli tapana säilyttää kajakkeja nurmikolla. Pressuihin käärittynä ne muistuttivat viisi metriä pitkiä muumioita, jotka viettivät pihamaalla koko kesän. Aina käytön jälkeen (lähes päivittäin) kajakkeja siirreltiin uuteen paikkaan, jotta nurmikko ei olisi kärsinyt.

Kajakkien säilyttäminen

Ohjekirjojen mukaan kajakkeja olisi hyvä (mahdollisuuksien mukaan) säilyttää sisätiloissa auringonvalolta, tuulelta ja sään vaikutukselta suojassa. Auringonvalo saattaa haalistuttaa kajakin runkoa ja muuttaa jopa sen muotoa. Siksi kajakkeja tulisi säilyttää varjoisassa paikassa ja mielellään ainakin pressulla suojattuna. Tukeva alusta kajakeille olisi myös tarpeen.

Kajakit pois nurmelta

Tähän kajakkien nurmikolla makuuttamisperinteeseen kaivattiin meillä muutosta. Haaveena oli kajakkiteline, jossa kolmea kajakkia voitaisiin säilyttää kesäkausina.

Seinään kiinnitettävät kajakkitelineet eivät olleet vaihtoehto. Meiltä puuttui sopiva seinä, johon telineet olisi voitu kiinnittää.

Omilla jaloilla seisova kolmen kajakin teline

Olimme haaveilleet kajakeillemme tukevaa, omilla jaloillaan seisovaa säilytysratkaisua. Visioita kajakkitelineistä oli monia. Vaihtoehtoja oli paperilla pyöritelty jo viikkoja. Lopulta saimme yksimielisyyden siitä, millainen telineestä pitäisi tulla.

Kajakeille päätettiin rakentaa teline, jonka alatasolla oli tilaa kahdelle kajakille. Kolmas kajakki suunniteltiin sijoitettavan näiden yläpuolelle.

Jälleen kierrätysmateriaalia haalimaan

Tämänkin projektin toteutuksessa ajattelimme hyödyntää kierrätysmateriaaleja. Sukulaisten lainaamalla pakettiautolla suuntasimme paikalliselle sorttiasemalle. Perille päästyämme silmiemme eteen avautui lähes pilviä hipova puutavarakasa. Tuosta lautatavaravuoresta löysimme helposti tarvitsemamme rakennusmateriaalit.

Jätelautaa ja kaiken maailman puutavaraa

Saaliiksemme saadut ruskeaksi maalatut kakkosneloset, ruskea filmipintainen vanerilevy sekä kaksi vanhaa puulaatikkoa pakattiin pakun kyytiin. Päätimme rakentaa kajakkitelineen laudoista ja vanerilevystä. (Vihertäjä-siskokin innostui nähdessään puutavarat: vanhoihin puulaatikoihin saisi sommiteltua kivoja kesäkukka-asetelmia!)

Venevajan takaa löytyi hyvä paikka kajakkien säilytystelineelle

Kävimme katsastamassa paikan, johon kajakkiteline tulisi. Naapurin venevajan takana oli oivallinen paikka. Osa tuoksuvadelmapensasta jouduttiin tosin raivaamaan tulevan rakennelman tieltä.

Tämä paikka oli sopiva kajakkitelineelle
Tuoksuvadelmapensaikkoa on raivattu kajakkitelinettä varten. Samalla syntyi idea siirtää juurakoita Esikko-mökin kasvitarhaan tuulensuojaksi.

Kajakkien säilytysteline alkaa hahmottua

Puutavaran määrä ja tilan rajallisuus sanelivat kajakkitelineelle reunaehdot. Jouduimme vielä hiomaan suunnitelmiamme. Seuraavana aamuna työkalut ja rakennusmateriaalit kannettiin rakennuspaikalle.

Puumateriaalin mittaus ja yleinen aprikointi on käynnissä
Kajakkien säilytysteline alkuvaiheessa: rakennusmateriaalia nurmella

Ensimmäiseksi vanhoista laudoista poistettiin ruosteiset naulat. Sen jälkeen laudat sahattiin suunniteltujen mittojen mukaisiksi.

Kierrätyslaudoissa on usein nauloja, jotka pitää poistaa ennen jatkokäyttöä

Kajakkien säilytystelineen rungon kiinnityksessä käytettiin ruostumattomia 10 cm pitkiä itseporautuvia ruuveja. Pitkien ruuvien ruuvaamista helpotti apureikien poraaminen lautoihin.

Lautoihin esiporattiin reiät ruuveja varten

Kajakkien säilytysteline kasataan

Kajakkiteline koottiin aluksi tasaisella nurmikolla ja siirrettiin vasta sitten oikealle paikalleen tuoksuvadelmapensaan ja venevajan väliin. Telineen suoruutta tarkastettiin vatupassilla. Lopuksi telineen runko jäykistettiin vanerilevyllä.

Kajakkiteline koottiin nurmikolla. Ympärille tarvittiin tilaa touhuta.
Koottu kajakkiteline nostettiin paikoilleen
Tässä kajakkitelinen näkyy kokonaisuudessaan venevajan päädyssä

Kun teline oli saatu paikoilleen, päätettiin sen toimivuutta testata nostamalla kajakit telineeseen.

Kajakkitelinettä testataan kolmella kajakilla. Hyvin mahtuvat.

Vielä vähän pehmustetta telineeseen

Kajakkeja voitiin nyt säilyttää telineessä joko selällään tai vatsallaan. Päätimme uhrata vanhan solumuovisen retkipatjan kajakkitelineen pehmusteiksi. Taisimme kaikki olla nykyään siinä määrin mukavuudenhaluisia, että yöpymiset ulkosalla ovat jääneet historiaan.

Solumuovinen retkialusta odottaa orrella
Pehmusteet estävät kajakin naarmuuntumisen
Pehmuste kiinnitettiin nippusitein

Maapohjan eristäminen rikkaruohoilta katekankaalla ja hakkeella

Varmistaaksemme, etteivät heinät ja tuoksuvadelmat enää valtaisi kajakkitelinettämme, asensimme vahvan mansikkakatekankaan telineen alle. Katekankaan päälle kärräsimme lopuksi puuhaketta. Päätimme jatkossakin suojata kajakkimme liialta auringonporotukselta. Pressujen helpon kiinnittämisen varmistimme ostamalla pussillisen joustavia pressun kiinnikkeitä.

Pressut kiinnitettiin lyhyillä pressukiinnikkeillä. Näiden käyttö helpottaa taistelua tuulen kanssa. Pressut eivät pääse lepattamaan pois paikoiltaan niin helposti.
Mansikkakatekankaan asettaminen kajakkitelineen alle
Valmis kajakkien säilytysteline huolitellussa ympäristössä
Kajakkiteline ja kajakit kevyesti peitettyinä

Tänä kesänä ei kajakkejamme enää makuutettaisi nurmikolla. Vapautuneen paikan nurmikolta näyttävät vallanneet vuorostaan aurinkotuolimme.

Kajakkien nosto veteen – pieni lisäapu siihenkin

Kajakkien käytön helpottamiseksi on meillä vielä yksi pulma ratkottavana. Kajakkien nostaminen veteen ja vetäminen pois tapahtuvat tällä hetkellä aika hankalassa paikassa.

Kajakki nostetaan  kahden ihmisen voimin veteen laiturin pitkältä reunalta ja vedetään narusta laiturin päähän poikittain. Kajakkiin laskeudutaan laiturin päästä tikkaita pitkin.  Se itsessään vaatii tasapainoilua, rannevoimia ja notkeutta. (Muutamia vesilentoja on tässä vaiheessa nähty…) Kajakkia vedettäessä maihin, pitää taas varoa laiturin kupeessa törröttäviä kiviä. 

Kivikkoiseen rantaan ollaankin suunnittelemassa parempaa vesille laskupaikkaa.  Vielä emme tiedä mihin ja miten. Tähän hätään rakennettiin puinen lavetti, joka on laiturikivien päällä. Sen yhteyteen asennettiin pyörivät rullat, jotka avittavat kajakin vetämistä maihin.

Kajkin veteenlasku kolhiintumattas
Puinen alusta on kiinnitetty laiturin kylkeen. Kuvasta voi nähdä, miten suuret kivilohkareet on saatu piiloon kajakin ”vetoreitiltä”. (Samalla piti perata kokonainen pensasangervoaita rannasta, mikä sekin oli odottanut tekijää vuosikausia.)
Kajakin vesillelaskuteline
Tätä reittiä pitkin kajakin voi vetää maihin, vaikka ilman apuvoimia!

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.