Puutarhaa ja pihaa, Tuunaamista ja laittelua

Kasvihuoneen siivous – daaliat ja jättiverbana sinne esikasvatukseen

Tänä vuonna kevät on tullut aikaisin. Huhtikuun alkupuolella olemme saaneet nauttia aurinkoisista ja lämpimistä kevätpäivistä.  Aurinkoisena pitkäperjantaina kasvihuoneen siivous lähti liikkeelle aivan kuin itsekseen. Mökkipihaamme oli jo aamuvarhaisesta alettu nostaa talvehtineita kasviruukkuja. Vilkaisu juurakko- ja kasvisekamelskaan vahvisti yhteisen ajatuksemme: näitä ei enää tuoda takaisin sisälle sotkemaan paikkoja. Nyt kokeillaan esikasvatusta keväisessä kasvihuoneessa.

Syksyllä kasvihuoneen siivous tehtiin vähän ylimalkaiseen tyyliin

Kasvihuoneen tyhjennys tehtiin jo syksyllä, kun viimeiset tomaatit, kurkut ja paprikat oli kerätty talteen.

Silloin teimme vain sen kaikkein välttämättömimmän. Kasvien varret leikattiin poikki ja istutusaltaina toimineet laastipaljut tyhjennettiin. Kasvien jäänteet vietiin kurpitsapenkkiin ja käyttökelpoisempi multa täytteeksi kasvilavoihin.

Kasvihuoneen kastelujärjestelmä purettiin. Istutusaltaat, ruukut ja työkalut pestiin, jotta ne olisi helpompi ottaa seuraavana keväänä käyttöön. Rannassa oli hyvä lotrata vedellä.

Kasvihuoneen siivous - ruukkujen pesu syksyllä
Puutarhan kesä alkaa päättyä. Järvivesi on jo kylmää. Pahimmat mullat saatiin kuitenkin huuhdeltua pois.

Kasvihuone toimii meillä talvivarastona. Pestyt istutusaltaat ja kastelukannut nostettiin sinne talvisäilytykseen.

Kasvihuone talven jälkeen kaikessa nuhjuisuudessaan. Tässä se on vielä ämpäreiden, saavien ja kukkaruukkujen talvisäilytyspaikkana.

Kasvusesongin päätteeksi kasvihuoneen syyspesu olisi ollut hyvä tehdä. Syyskiireessä se jäi kuitenkin tekemättä.

Kasvihuone tarvitsee huoltoa itsensä ja siellä kasvatettavien kasvien vuoksi

Kasvihuone on hyvä puhdistaa, kun säät lämpenevät. Lämmin ilma herättää kasvitauteja aiheuttavat sienet ja bakteerit. Lämpö saa myös ötökät kaivautumaan koloistaan. Kunnon puhdistus vähentää kasvihuoneessa asustavia tuholaisia, kuten punkkeja ja kirvoja. Ilman niitä on mukavampi aloittaa uusi kasvatuskausi. Haasteita ja puuhaa on riittämiin ilman niitäkin.

Kasvihuoneen siivous alkoi sen tyhjentämisellä

Talven jälkitilassa oleva kasvihuone tyhjennettiin tavaroista. Ruukut ja ämpärit pinottiin omppupuun juurelle. Tyhjä kasvihuone näytti ensivilkaisulla siistiltä. Lähempi tarkastelu osoitti kuitenkin sen olevan perusteellisen pesun tarpeessa.

Kasvihuoneen lattia purettiin

Kasvihuoneemme tiililattia on hullun helppo. Olemme yksinkertaisesti latoneet katekankaan päälle irtotiiliä vieri viereen.

Tiiliskivet nostettiin nyt ylös. Niiden reiät kopautettiin tyhjiksi mullasta. Alta paljastui musta katekangas, joka lakaistiin. Sen jälkeen puhdistetut tiiliskivet ladottiin takaisin kasvihuoneen pohjalle.

Kasvihuoneen siivous, tiililattian kimpussa
Kasvihuoneen tiililattian puhdistus on käynnissä. Tämä oli hyvää sormijumppaa.
Kasvihuoneen siivous, tiililattian tekoa
Tiilet on ladottu kasvihuoneen keskikäytävälle, reunoille tulevat kasvialtaat.

Kasvihuoneen siivous jatkui ikkunoiden ja katon pesulla

Kasvihuoneen pinnat on hyvä puhdistaa sekä sisältä että ulkoa. Likaantuneet seinä- ja kattopinnat estävät valon pääsyn sisään.

Kasvihuoneen siivous, pintojen pesu
Kasvihuoneen seinät ja katto pestiin miedolla pesuaineella.

Varsinkin seinien alaosat tarvitsivat puhdistusta, sillä niihin oli kasvanut vihertävää levää.

Talvi oli pahentanut leväkasvustoa. Vihreä kuorrutus sai kasvihuoneen näyttämään luotaantyöntävältä.

Seinä- ja kattopinnat pestiin molemmin puolin miedolla astianpesuaineella ja pehmeällä harjalla. Lopuksi pinnat kuivattiin rätillä.

Kasvihuoneen kattoluukun automaattiavaaja

Auringonpaiste nostaa helposti kasvihuoneen lämpötilan kesäpäivän aikana liian korkeaksi. Kasvihuoneemme on puolittain varjossa mutta liika kuumuus on kesällä meilläkin pulmana.

Olemme asentaneet kasvihuoneen katolla olevaan luukkuun automaattiavaajan. Avaaja toimii lämpötilavaihtelujen mukaan. Lämpötilan noustessa kattoluukku avautuu. Ilman viilentyessä kattoluukku sulkeutuu automaattisesti. Luukun aukeamislämpötilaa voidaan säätää.

Kurkun vaellus. Muisto viime kesältä.

Miten kasvien talvettaminen onnistui?

Mökillämme oli talvetettu daalian juurakoita, pelakuita ja muita kasveja. Pitkäperjantaina nostimme ne pihalle auringonvaloon ja tutkimme niiden vointia.

Keväinen kaaos talvehtineiden pelakuiden, daalian mukuloiden ja muiden ruukkujen kanssa. Onkohan kellään muulla vastaavaa sekamelskaa, kun kasvien talvikätköjä aletaan purkaa?

Kasvien siistimiseen ja joidenkin mullanvaihtoon vierähti yllättävän paljon aikaa. Pelakuita rapsittiin, leikattiin ja niille etsittiin uusia ruukkuja. Valitettavasti kaikki pelakuut eivät vielä päässeet lämpimään ja valoon. Osa nostettiin mökin ikkunalle mutta osa joutui tilanpuutteen takia takaisin ”lähtöruutuun” eli odottelemaan kesää kasvivalon alle.

Pelakuita keväisen mullanvaihdon jälkeen mökin ikkunalla. Ovat vielä vähän nuupahtaneita käsittelyn jäljiltä.

Daalian juurakot istutettiin riuskalla vauhdilla ruukkuihin ja suuriin kurkkupurkkeihin. Juurakoita kertyy joka vuosi lisää ja ruukkuja tuli nytkin tusinan verran. Tänä kesänä suunnitelmissa on tehdä daalioille oma kukkapenkki. Eli ruukkukasvatus on vain väliaikaista.

Jättiverbana oli talvehtinut suuressa ruukussaan, samoin verenpisara, ruostekukka ja inkaliljat. Jopa pieni begonia oli sinnitellyt puolikuivassa ostoruukussaan vihreänä. Chilit eivät selvinneet talvesta.

Jättiverbana talvehtii
Jättiverbanan talvettaminen tuo kukkimisen suhteen pientä etumatkaa. Varmuuden vuoksi näistä kerättiin syksyllä siemeniä ja muutama uusi alku on kasvamassa ikkunalaudalla.
Inkalilja on alkanut vihertää.
Myös verenpisara kasvattaa vihreitä versoja.

Kasvihuone varaa aurinkosiepparina lämpöä jo varhain keväällä

Olemme pidemmän aikaa seuranneet kasvihuoneemme lämpötiloja. Ilmeisesti tiililattia varaa tehokkaammin lämpöä kuin pelkällä katekankaalla verhottu maalattia.

Lämmittämättömän kasvihuoneemme lämpötila on kuukauden ajan ollut ympäri vuorokauden plussan puolella. Varhaisen aamun pikkupakkasellakin lämpötila on jäänyt juuri ja juuri plussalle. Aurinkoisena maaliskuun päivänä mittari oli näyttänyt suuriakin lämpölukemia.

Päätimme ottaa riskin ja ottaa kasvihuoneen esikasvatuskäyttöön.

Daaliat, verbana, verenpisara ja muut pääsivät talvehtimisen jälkeen kasvihuoneeseen

Kasvihuoneen lämmön rohkaisemina päätimme sijoittaa esikasvatettavat daaliat ja muutamat muut ruukkukasvit kasvihuoneeseen. Pelakuita emme sinne uskaltaneet vielä viedä. Ihan niin paljon emme luottaneet kasvihuoneeseen lämmönvaraajana.

Sotkua sisällä mutta myös pihalla. Daalian juurakoita on ruukuissa odottamassa pääsyä kasvihuoneeseen.
Kasvihuoneessa on huhti-toukokuussa tilaa ennen kun sinne siirretään kurkun ja tomaatin taimet.
Inkalilja, verenpisara ja jättiverbana ihmettelemässä auringonvaloa. Veikkaan, että verenpisara on kolmikosta herkin mahdolliselle kylmälle.

Tomaatin taimet jatkavat kasvuaan maitotölkeissä, kurkkuja ei ole vielä edes kylvetty

Tomaatteja koulittiin maitopurkkeihin. Ne jatkavat rauhassa kasvuaan mökin lämmössä.
Puhtaat seinä- ja kattopinnat päästävät jälleen auringon säteet kasvihuoneeseen.
Kyllähän meillä hermo petti. Sääennusteet lupasivat takatalvea ja jopa lumisadetta. Yölliset kynttilät ovat daalian mukuloiden tukena kevätyössä.

 

Ja tulihan se takatalvi heti pääsiäisen jälkeen. Onneksi vain loskaisen lumen muodossa. Pidetään peukkuja, että kasvihuone pitää lämmön suhteen pintansa.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.