Tänä vuonna kevät on tullut aikaisin. Huhtikuun alkupuolella olemme saaneet nauttia aurinkoisista ja lämpimistä kevätpäivistä. Aurinkoisena pitkäperjantaina kasvihuoneen siivous lähti liikkeelle aivan kuin itsekseen. Mökkipihaamme oli jo aamuvarhaisesta alettu nostaa talvehtineita kasviruukkuja. Vilkaisu juurakko- ja kasvisekamelskaan vahvisti yhteisen ajatuksemme: näitä ei enää tuoda takaisin sisälle sotkemaan paikkoja. Nyt kokeillaan esikasvatusta keväisessä kasvihuoneessa.
Syksyllä kasvihuoneen siivous tehtiin vähän ylimalkaiseen tyyliin
Kasvihuoneen tyhjennys tehtiin jo syksyllä, kun viimeiset tomaatit, kurkut ja paprikat oli kerätty talteen.
Silloin teimme vain sen kaikkein välttämättömimmän. Kasvien varret leikattiin poikki ja istutusaltaina toimineet laastipaljut tyhjennettiin. Kasvien jäänteet vietiin kurpitsapenkkiin ja käyttökelpoisempi multa täytteeksi kasvilavoihin.
Kasvihuoneen kastelujärjestelmä purettiin. Istutusaltaat, ruukut ja työkalut pestiin, jotta ne olisi helpompi ottaa seuraavana keväänä käyttöön. Rannassa oli hyvä lotrata vedellä.
Kasvihuone toimii meillä talvivarastona. Pestyt istutusaltaat ja kastelukannut nostettiin sinne talvisäilytykseen.
Kasvusesongin päätteeksi kasvihuoneen syyspesu olisi ollut hyvä tehdä. Syyskiireessä se jäi kuitenkin tekemättä.
Kasvihuone tarvitsee huoltoa itsensä ja siellä kasvatettavien kasvien vuoksi
Kasvihuone on hyvä puhdistaa, kun säät lämpenevät. Lämmin ilma herättää kasvitauteja aiheuttavat sienet ja bakteerit. Lämpö saa myös ötökät kaivautumaan koloistaan. Kunnon puhdistus vähentää kasvihuoneessa asustavia tuholaisia, kuten punkkeja ja kirvoja. Ilman niitä on mukavampi aloittaa uusi kasvatuskausi. Haasteita ja puuhaa on riittämiin ilman niitäkin.
Kasvihuoneen siivous alkoi sen tyhjentämisellä
Talven jälkitilassa oleva kasvihuone tyhjennettiin tavaroista. Ruukut ja ämpärit pinottiin omppupuun juurelle. Tyhjä kasvihuone näytti ensivilkaisulla siistiltä. Lähempi tarkastelu osoitti kuitenkin sen olevan perusteellisen pesun tarpeessa.
Kasvihuoneen lattia purettiin
Kasvihuoneemme tiililattia on hullun helppo. Olemme yksinkertaisesti latoneet katekankaan päälle irtotiiliä vieri viereen.
Tiiliskivet nostettiin nyt ylös. Niiden reiät kopautettiin tyhjiksi mullasta. Alta paljastui musta katekangas, joka lakaistiin. Sen jälkeen puhdistetut tiiliskivet ladottiin takaisin kasvihuoneen pohjalle.
Kasvihuoneen siivous jatkui ikkunoiden ja katon pesulla
Kasvihuoneen pinnat on hyvä puhdistaa sekä sisältä että ulkoa. Likaantuneet seinä- ja kattopinnat estävät valon pääsyn sisään.
Varsinkin seinien alaosat tarvitsivat puhdistusta, sillä niihin oli kasvanut vihertävää levää.
Seinä- ja kattopinnat pestiin molemmin puolin miedolla astianpesuaineella ja pehmeällä harjalla. Lopuksi pinnat kuivattiin rätillä.
Kasvihuoneen kattoluukun automaattiavaaja
Auringonpaiste nostaa helposti kasvihuoneen lämpötilan kesäpäivän aikana liian korkeaksi. Kasvihuoneemme on puolittain varjossa mutta liika kuumuus on kesällä meilläkin pulmana.
Olemme asentaneet kasvihuoneen katolla olevaan luukkuun automaattiavaajan. Avaaja toimii lämpötilavaihtelujen mukaan. Lämpötilan noustessa kattoluukku avautuu. Ilman viilentyessä kattoluukku sulkeutuu automaattisesti. Luukun aukeamislämpötilaa voidaan säätää.
Miten kasvien talvettaminen onnistui?
Mökillämme oli talvetettu daalian juurakoita, pelakuita ja muita kasveja. Pitkäperjantaina nostimme ne pihalle auringonvaloon ja tutkimme niiden vointia.
Kasvien siistimiseen ja joidenkin mullanvaihtoon vierähti yllättävän paljon aikaa. Pelakuita rapsittiin, leikattiin ja niille etsittiin uusia ruukkuja. Valitettavasti kaikki pelakuut eivät vielä päässeet lämpimään ja valoon. Osa nostettiin mökin ikkunalle mutta osa joutui tilanpuutteen takia takaisin ”lähtöruutuun” eli odottelemaan kesää kasvivalon alle.
Daalian juurakot istutettiin riuskalla vauhdilla ruukkuihin ja suuriin kurkkupurkkeihin. Juurakoita kertyy joka vuosi lisää ja ruukkuja tuli nytkin tusinan verran. Tänä kesänä suunnitelmissa on tehdä daalioille oma kukkapenkki. Eli ruukkukasvatus on vain väliaikaista.
Jättiverbana oli talvehtinut suuressa ruukussaan, samoin verenpisara, ruostekukka ja inkaliljat. Jopa pieni begonia oli sinnitellyt puolikuivassa ostoruukussaan vihreänä. Chilit eivät selvinneet talvesta.
Kasvihuone varaa aurinkosiepparina lämpöä jo varhain keväällä
Olemme pidemmän aikaa seuranneet kasvihuoneemme lämpötiloja. Ilmeisesti tiililattia varaa tehokkaammin lämpöä kuin pelkällä katekankaalla verhottu maalattia.
Lämmittämättömän kasvihuoneemme lämpötila on kuukauden ajan ollut ympäri vuorokauden plussan puolella. Varhaisen aamun pikkupakkasellakin lämpötila on jäänyt juuri ja juuri plussalle. Aurinkoisena maaliskuun päivänä mittari oli näyttänyt suuriakin lämpölukemia.
Päätimme ottaa riskin ja ottaa kasvihuoneen esikasvatuskäyttöön.
Daaliat, verbana, verenpisara ja muut pääsivät talvehtimisen jälkeen kasvihuoneeseen
Kasvihuoneen lämmön rohkaisemina päätimme sijoittaa esikasvatettavat daaliat ja muutamat muut ruukkukasvit kasvihuoneeseen. Pelakuita emme sinne uskaltaneet vielä viedä. Ihan niin paljon emme luottaneet kasvihuoneeseen lämmönvaraajana.
Tomaatin taimet jatkavat kasvuaan maitotölkeissä, kurkkuja ei ole vielä edes kylvetty
Ja tulihan se takatalvi heti pääsiäisen jälkeen. Onneksi vain loskaisen lumen muodossa. Pidetään peukkuja, että kasvihuone pitää lämmön suhteen pintansa.