Meidänkin mökillä on siirrytty nykyään niin suosittuun lavaviljelyyn. Kätevät kasvilavat voi sijoittaa lähes minne tahansa. Ekologinen lavaviljely mahdollistaa lähiruuan tuottamisen, sillä kasvustot voidaan sijoittaa vaikkapa kerrostalon pihalle tai rakennuksen katolle.
Kohopenkki on suojainen ja lämmin kasvupaikka ja reunus rajaa kasvuston kätevästi. Ennen kaikkea lavaa on helppo hoitaa: kastella ja kitkeä. Se onkin tärkein syy, miksi meillä aikanaan siirryttiin lavaviljelyyn.
Kasvilavat ovat myös kivan näköisiä
Meidän Esikko-mökillä ne toimivat kukkapenkkien korvikkeina.


Kasvilavat voi siirtää
Lavatarha on helppo perustaa ja lavan voi myös kätevästi siirtää toiseen paikkaan. Tämän kevään eräs projektimme oli siirtää Louhikko-mökin kasvilavat parempaan paikkaan. Ne oli kolmisen vuotta sitten sijoitettu riviin tontin reunalle. Siellä ne olivat jääneet ahtaaseen paikkaan tontin raja-aidan ja kasvihuoneen väliin.

Hyvä paikka kasvilavoille
Vaikka kasvilavat voi sijoittaa minne tahansa, viljelyn kannalta on hyvä varmistaa seuraavat asiat:
- Aurinkoinen ja tuulensuojainen paikka sopii lähes kaikille kasvatettaville kasveille.
- Lavojenkorkeudet voivat vaihdella tarpeen mukaan. Huomioi se kasvivalinnassa eli esimerkiksi palsternakka tarvitsee syvemmän multatilan kuin persilja.
- Maapohjan ja lavan väliin kannattaa laittaa kunnollinen suodatinkangas tai muu vettä läpäisevä eriste, jotta rikkakasvit eivät tunkeutuisi lavaan. Ne nimittäin löytävät tiensä millimetrinkin kokoisesta raosta.
- Lavojen välissä tulee olla riittävästi työskentelytilaa. Itsesi lisäksi kottikärryt, ämpärit, kuokat ja lapiot on mukava asettaa helposti saataville.
- Käytä rikkaruohotonta multaa, jottet heti joudu kitkemispuuhiin.
- Syksyllä lavoihin voi kerätä lehtiä ja muuta orgaanista ainetta. Ne parantavat kasvualustan laatua ja voit viljellä seuraavanakin vuonna samoissa mullissa.
- Kun täytät lavakauluksen mullalla, jätä muutama sentti tyhjää (älä täytä piripintaan, jottei vesi tai multa valu yli äyräiden).
- Suunnittele lavojen välinen alue helppohoitoiseksi (sora, ruohonleikkurin mentävä nurmikaistale, hiekka).
- Mieti, mistä saat kasteluveden kätevästi käyttöösi.
Meillä kasvilavojen asennus oli mennyt pieleen monesta syystä
Ensinnäkin kasvilavat olivat niin ahtaassa paikassa, että niiden hoitaminen oli hankalaa. Kitkiessäsi lavaa, takapuoli osui kasvihuoneen seinään. Yksi lavoista oli osittain suuren katajan alla ja sadevesi ei yltänyt sinne satunnaisia rankkasateita lukuun ottamatta. Siinä lavassa ei kasvanut oikein mikään.
Ikävintä kuitenkin oli se, että lavojen alle viritetty suodatinkangas oli niin ohutta ja heikkolaatuista, että rikkaruohot olivat vallanneet kasvilavat. Viime kesänä totesimme, että olimme lopullisesti hävinneet taistelun rikkaruohoja vastaan.

Pahimmat rikkaruohot ovat monivuotisia
Meidän kasvilavoissa viljellään yksivuotisia kasveja. Sen sijaan vaikeimmat rikkaruohot ovat monivuotisia. Niillä on voimakas juuristo ja pienikin multaan jäänyt juuren pätkä aikaansaa uuden kasvuston. Juolavehnä, metsäkorte ja rönsyleinikki olivat kasvilavojemme vakiasukkaat.
Kasvilavat näkyvälle paikalle – marjapensaat pois alta
Louhikko-mökin marjapensaat ovat palvelleet meitä hyvin kohta kolmekymmentä vuotta. Valoisassa ja tuulensuojaisessa paikassa ne ovat vuosittain tuottaneet meille pullotolkulla viinimarjamehua.
Niidenkin kanssa oli sama tilanne kuin kasvilavojen. Marjapensaat olivat liian lähellä toisiaan ja niiden välistä oli hankala ajaa ruohonleikkurilla. Punaviinimarjapensaat olivat aikojen saatossa jo vähän ränsistyneet.
Vähän haikein mielin päätimme poistaa osan marjapensaista ja sijoittaa kasvilavat niiden paikalle. Poistettavien marjapensaiden tilalle hankkisimme uudet taimet ja siirtäisimme pikkuhiljaa koko marjatarhan toisaalle.


Kasvilavat puhdistettiin ja huollettiin
Mikään ei ole ikuista. Varsinkaan puinen lavakaulus, joka on kosketuksissa kosteaan multaan. Nostettuamme kehikot pois paikoiltaan, teimme niille terveystarkastuksen. Ne olivat paikoitellen tummuneet mutta yhä käyttökelpoisia. Lenksuvia rakenteita piti paikoitellen vahvistaa uusilla nauloilla.

Mansikkakatekangas eristeeksi
Tällä kertaa varmistimme, että lavojen väliin jäi kunnolla liikkumatilaa. Kasvilavat sijoitettiin mansikkakatekankaan päälle. Se on kestävyytensä takia ehdoton suosikkimme kaikista katekankaista.
Lavojen pohjalle laitettiin kukkapenkkien talvisuojina olleita kuusenoksia, lehtiä ja muuta maatuvaa ainesta. Lavat täytettiin puutarhaliikkeestä tilatulla viljelymullalla, johon oli sekoitettu hiekkaa.


Kylvämään!
Mullalla täytetyt kasvilavat odottavat kylväjää. Salaattia, pinaattia, pensastilliä ja punajuurta on jo kylvetty. Yksi lava on pyhitetty porkkanalle, jota eräänlaisena vuoroviljelynä kasvatetaan tänä vuonna kylätien tällä puolella. Viime vuonna saimme hyvän sadon ilman tuholaisten riesaa. Vaihtamalla kasvupaikkaa varmistamme sen, ettei mullan kätköissä talvehtinut porkkanakärpänen liity seuraamme. Porkkanalavan päälle viritämme vielä harson, jottei porkkanakemppikään pääse sen kimppuun.

Kylvöt jatkuvat niin Esikko-mökillä kuin Louhikossakin. Nyt kun lavat ovat esillä ja näkyvillä, niiden hoitaminenkin sujunee paremmin. Rannan läheisyys helpottaa myös kasteluveden saantia.
Täytyy sanoa, että kasvilavojen siirron myötä kasvatusintokin sai uutta puhtia!