Puutarhaa ja pihaa

Kasvilavat siirretään – kevättöitä mökillä

Meidänkin mökillä on siirrytty nykyään niin suosittuun lavaviljelyyn. Kätevät kasvilavat voi sijoittaa lähes minne tahansa. Ekologinen lavaviljely mahdollistaa lähiruuan tuottamisen, sillä kasvustot voidaan sijoittaa vaikkapa kerrostalon pihalle tai rakennuksen katolle.

Kohopenkki on suojainen ja lämmin kasvupaikka ja reunus rajaa kasvuston kätevästi. Ennen kaikkea lavaa on helppo hoitaa: kastella ja kitkeä. Se onkin tärkein syy, miksi meillä aikanaan siirryttiin lavaviljelyyn.

Kasvilavat ovat myös kivan näköisiä

Meidän Esikko-mökillä ne toimivat kukkapenkkien korvikkeina.

Nätiti kasvilavat sorapedillä
Esikko-mökin lavatarha elokuun lopulla. Lavojen välillä on helppo liikkua huolimatta loppukesän runsaasta kasvustosta.
Kasvilavat ja korkeat kasvit
Kasvilavoihin voi myös istuttaa korkeita kasveja. Tässä tapauksessa salaatin ei ollut tarkoitus yltää taivaaseen – niin siinä vain kävi.

Kasvilavat voi siirtää

Lavatarha on helppo perustaa ja lavan voi myös kätevästi siirtää toiseen paikkaan. Tämän kevään eräs projektimme oli siirtää Louhikko-mökin kasvilavat parempaan paikkaan. Ne oli kolmisen vuotta sitten sijoitettu riviin tontin reunalle. Siellä ne olivat jääneet ahtaaseen paikkaan tontin raja-aidan ja kasvihuoneen väliin.

Kasvilavat ahtaassa paikassa
Kasvilavat tontin rajalla jänisverkon ympäröiminä.

Hyvä paikka kasvilavoille

Vaikka kasvilavat voi sijoittaa minne tahansa, viljelyn kannalta on hyvä varmistaa seuraavat asiat:

  • Aurinkoinen ja tuulensuojainen paikka sopii lähes kaikille kasvatettaville kasveille.
  • Lavojenkorkeudet voivat vaihdella tarpeen mukaan. Huomioi se kasvivalinnassa eli esimerkiksi palsternakka tarvitsee syvemmän multatilan kuin persilja.
  • Maapohjan ja lavan väliin kannattaa laittaa kunnollinen suodatinkangas tai muu vettä läpäisevä eriste, jotta rikkakasvit eivät tunkeutuisi lavaan. Ne nimittäin löytävät tiensä millimetrinkin kokoisesta raosta.
  • Lavojen välissä tulee olla riittävästi työskentelytilaa. Itsesi lisäksi kottikärryt, ämpärit, kuokat ja lapiot on mukava asettaa helposti saataville.
  • Käytä rikkaruohotonta multaa, jottet heti joudu kitkemispuuhiin.
  • Syksyllä lavoihin voi kerätä lehtiä ja muuta orgaanista ainetta. Ne parantavat kasvualustan laatua ja voit viljellä seuraavanakin vuonna samoissa mullissa.
  • Kun täytät lavakauluksen mullalla, jätä muutama sentti tyhjää (älä täytä piripintaan, jottei vesi tai multa valu yli äyräiden).
  • Suunnittele lavojen välinen alue helppohoitoiseksi (sora, ruohonleikkurin mentävä nurmikaistale, hiekka).
  • Mieti, mistä saat kasteluveden kätevästi käyttöösi.

Meillä kasvilavojen asennus oli mennyt pieleen monesta syystä

Ensinnäkin kasvilavat olivat niin ahtaassa paikassa, että niiden hoitaminen oli hankalaa. Kitkiessäsi lavaa, takapuoli osui kasvihuoneen seinään. Yksi lavoista oli osittain suuren katajan alla ja sadevesi ei yltänyt sinne satunnaisia rankkasateita lukuun ottamatta. Siinä lavassa ei kasvanut oikein mikään.

Ikävintä kuitenkin oli se, että lavojen alle viritetty suodatinkangas oli niin ohutta ja heikkolaatuista, että rikkaruohot olivat vallanneet kasvilavat. Viime kesänä totesimme, että olimme lopullisesti hävinneet taistelun rikkaruohoja vastaan.

Kasvilavat ahtaassa paikassa
Huhtikuussa kasvilavat ovat aina vähän rempsallaan. Kuvasta näkee, että rikkaruohojen ylivoima ja tilan ahtaus haittaavat viljelyä.

Pahimmat rikkaruohot ovat monivuotisia

Meidän kasvilavoissa viljellään yksivuotisia kasveja. Sen sijaan vaikeimmat rikkaruohot ovat monivuotisia. Niillä on voimakas juuristo ja pienikin multaan jäänyt juuren pätkä aikaansaa uuden kasvuston. Juolavehnä, metsäkorte ja rönsyleinikki olivat kasvilavojemme vakiasukkaat.

Kasvilavat näkyvälle paikalle – marjapensaat pois alta

Louhikko-mökin marjapensaat ovat palvelleet meitä hyvin kohta kolmekymmentä vuotta. Valoisassa ja tuulensuojaisessa paikassa ne ovat vuosittain tuottaneet meille pullotolkulla viinimarjamehua.

Niidenkin kanssa oli sama tilanne kuin kasvilavojen. Marjapensaat olivat liian lähellä toisiaan ja niiden välistä oli hankala ajaa ruohonleikkurilla. Punaviinimarjapensaat olivat aikojen saatossa jo vähän ränsistyneet.

Vähän haikein mielin päätimme poistaa osan marjapensaista ja sijoittaa kasvilavat niiden paikalle. Poistettavien marjapensaiden tilalle hankkisimme uudet taimet ja siirtäisimme pikkuhiljaa koko marjatarhan toisaalle.

Kasvilavat marjapensaiden tilalle
Marjapensaiden kaivaminen maasta sujui odotettua helpommin. Alkukeväällä juurakko irtoaa näemmä helpommin kuin loppukesän kuivuudessa.
Kaivettuamme kuutisen puskaa pois, tilaa alkoi tulla kummasti. Taka-alalle jätimme mustaherukat. Niitä voi tarvittaessa lisätä oksia juurruttamalla. Punaherukoilla se ei onnistu samalla tavoin. Maahan tökätyt kepit linjaavat kasvilavojen paikkoja.

Kasvilavat puhdistettiin ja huollettiin

Mikään ei ole ikuista. Varsinkaan puinen lavakaulus, joka on kosketuksissa kosteaan multaan. Nostettuamme kehikot pois paikoiltaan, teimme niille terveystarkastuksen. Ne olivat paikoitellen tummuneet mutta yhä käyttökelpoisia. Lenksuvia rakenteita piti paikoitellen vahvistaa uusilla nauloilla.

Kasvilavat huolletaan
Meidän kasvilavat ovat pääosin itsetehtyjä. Ne olivat yhä iskussa, eivätkä vaappuneet samalla tavalla kuin kaupan valmiit lavakaulukset. Kaupan lavakaulukset saa tosin näppärään nippuun, mikä helpottaa säilyttämistä.

Mansikkakatekangas eristeeksi

Tällä kertaa varmistimme, että lavojen väliin jäi kunnolla liikkumatilaa. Kasvilavat sijoitettiin mansikkakatekankaan päälle. Se on kestävyytensä takia ehdoton suosikkimme kaikista katekankaista.

Lavojen pohjalle laitettiin kukkapenkkien talvisuojina olleita kuusenoksia, lehtiä ja muuta maatuvaa ainesta. Lavat täytettiin puutarhaliikkeestä tilatulla viljelymullalla, johon oli sekoitettu hiekkaa.

Mansikkakatekangas kasvilavan alle
Kasvilavat on asetettu uusiin paikkoihin. Mullan kärrääminen kävi kuntosalitreenistä.
Kevään kylvöt tehdään tästä mullasta. Lähellä toimiva puutarhaliike kippaa meille keväisin viljelyyn sopivat mullat pihalle. Siitä sitten alkavat meidän kottikärrytreenit mäkeä ylös ja alas.

Kylvämään!

Mullalla täytetyt kasvilavat odottavat kylväjää. Salaattia, pinaattia, pensastilliä ja punajuurta on jo kylvetty. Yksi lava on pyhitetty porkkanalle, jota eräänlaisena vuoroviljelynä kasvatetaan tänä vuonna kylätien tällä puolella. Viime vuonna saimme hyvän sadon ilman tuholaisten riesaa. Vaihtamalla kasvupaikkaa varmistamme sen, ettei mullan kätköissä talvehtinut porkkanakärpänen liity seuraamme. Porkkanalavan päälle viritämme vielä harson, jottei porkkanakemppikään pääse sen kimppuun.

Kasvilavat on siirretty
Kasvilavat toukokuun illassa.

Kylvöt jatkuvat niin Esikko-mökillä kuin Louhikossakin. Nyt kun lavat ovat esillä ja näkyvillä, niiden hoitaminenkin sujunee paremmin. Rannan läheisyys helpottaa myös kasteluveden saantia.

Täytyy sanoa, että kasvilavojen siirron myötä kasvatusintokin sai uutta puhtia!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.