Huonekasvit

Kriinumin mullanvaihto – karanteeniajan kotijumppa

Saaristotädiltäni saama vanhakantainen kriinumi on huonekasvieni kuningatar. Aasiankriinumiksi olettamani lilja on viihtynyt pitkään altakasteluruukussaan. Eipä niiden multaa pidäkään alvariinsa vaihtaa, sillä kasvi hermostuu siitä, että siihen kajotaan. Kriinumin mullanvaihto tuli kuitenkin ajankohtaiseksi, sillä yhden kriinumin sijasta ruukkuun oli ahtautunut kolme jättikriinumia. Näytti siltä, että ruukku räjähtää halki hetkenä minä hyvänsä.

Kriinumi kukkii
Aasiankriinumi kukkii syyskuussa

Rakkaasta kriinumistani olen kirjoittanut blogijutussa: http://xn--kyltienmolemminpuolin-71b.fi/huonekasvielamaa-aasiankriinumi-perintona/

Kriinumin mullanvaihto vaati suunnittelua

Yleensä huonekasvien mullanvaihto ei vaadi sen suurempaa suunnittelua. Suurin este toiminnalle on korkeintaan ryhtymisen vaikeus.

Kriinumin mullanvaihto sen sijaan mietitytti. Minkälainen multa olisi sille sopivaa? Miten se reagoisi käsittelyyn? Lopettaisiko se kukkimisen vuosiksi eteenpäin? Olisiko altakasteluruukku hyvä jatkossakin? (Saaristotätini hoito-ohjeissa oli painotettu sitä, että kriinumi on janoinen kasvi ja sitä pitää kesällä kastella lähes päivittäin. Altakasteluruukku on sen vuoksi ollut toimiva ratkaisu.)

Mitä ”Koti kukkii” huonekasvikirjassa sanotaan?

Kriinumin mullanvaihto on ohjeistettu luottohuonekasvikirjani mukaan (Koti kukkii. Iloa huonekasveista ympäri vuoden, Oy Valitut Palat, 1988, s.141) seuraavalla tavalla:

”Kriinumi on elinvoimainen kasvi. Voi olla, ettei ruukussa ole juurten seassa kuin muutama kourallinen multaa ja silti se kasvattaa sipuliaan vuosi vuodelta yhä suuremmaksi.

Kun kriinumi istutetaan uudelleen, on mullan oltava ravinteikasta ja kosteutta pidättävää. Kompostimultaan lisätään navettalantaa ja hieman hiekkaa. Istutetaan tiukkaan mutta varovasti, sillä juuret murtuvat herkästi. Juuria ei leikata.

Jakotaimi voidaan irrottaa samalla, mutta sen jälkeen on kasteltava varovasti. Yleensä kolmen-viiden vuoden kasvurauha, jotta kriinumi viihtyisi ja kukkisi.”

Ruukutukset, koulimiset ja mullanvaihdot pihalla

Olen tänä vuonna tehnyt kaikki mullan käsittelyä vaativat työt ulkona pihanurmella helpottaakseni jälki- ja siivoustöitä. Ulkona loppusiivous hoituu helposti haravalla. Tänä keväänä ulkolämpötila on ollut plus viiden asteen nurkilla ja lyhyt piipahdus pihalla ei ole kasveja haitannut. Itsellä sen sijaan pitää olla lämmintä päällä, jotta pariksikin tunniksi venähtävässä ulkoilussa pysyisi lämpimänä. Ergonomia on valitsemassani työtavassa heikkoa, sillä yleensä kyykin maassa.

Kriinumin mullanvaihto alkaa ja meinaa päättyä saman tien

Kriinumin mullanvaihto alkaa. Tässä vaiheessa piti vetää kunnolla henkeä.

Huonekasvikirjan viisaudet mielessäni kannoin kriinumiruukun pihalle. Aluksi valutin altakasteluruukun vedet ulos. Sen jälkeen yritin varovasti vetää kriinumeja ulos ruukusta. Yksikään kriinumi ei liikahtanut paikaltaan.

Seuraavaksi käänsin suuren kriinumiruukun ylösalaisin ja yritin nytkyttää kasvia irti. Maan vetovoimakaan ei tehonnut itsepäisiin kriinumeihin. Ne olivat kuin valettuina kiinni ruukussaan.

Kriinumin juuret murtuvat herkästi

Mieleeni muistui kasvikirjan maininta siitä, että kriinumin juuria on käsiteltävä varoen. Näiden kriinumien juuret olivat ujuttautuneet altakasteluruukun lokeroihin ja kutoneet itsensä kiinni ruukun rakenteisiin. Kriinumin vetäminen ulos ruukusta olisi katkaissut koko juuriston irti sen sipulista.

Kriinumin kanssa painiminen alkoi olla fyysisesti rankkaa, sillä kasvin kääntely vaati voimaa ja akrobatiaa. Nyt olivat hyvät neuvot kalliit. Päätin ottaa järeämmät aseet käyttöön.

Kriinumin ruukku leikataan kappaleiksi

Niinpä aloitin asevarustelun. Etsin autotallin hyllyltä käsiini erilaisia oksasaksia, puukkoja ja leikkureita. Ensin kokeilin ”kakun irrottaminen vuoasta” –metodia. Multapaakun irrottaminen puukon avulla ruukun reunoista ei sekään auttanut.

Seuraavaksi kaadoin kriinumiruukun pitkin pituuttaan nurmelle ja aloin rikkoa muovista ruukkua oksasaksien avulla.

Kriinumin mullnavaihto, ruukku pitää rikkoa
Kriinumi makaa maassa, missä asennossa ruukun palastelu vahingoitti sitä vähiten.

Tein ruukun yläreunaan viiltoja, joita väänsin sormivoimin irti. Kova muovi ei taittunut helposti. Pala palalta edeten ruukku alkoi mennä kappaleiksi.

Kriinumin mullanvaihto, ruukkua palastellaan
Ruukun leikkaaminen vaati vipuvartta, mitä oksasaksista onneksi löytyi.
Kriinumin mullanvaihto
Juurakko alkoi pikkuhiljaa tulla näkyviin.

Vihdoinkin kriinumin juuristoa alkoi tulla näkyviin. Multaa ei ollut juurikaan enää jäljellä. Valkoinen juuririhmasto täytti ruukun kaikki lokerot.

Kriinumin mullanvaihto, juuret näkyvissä.
Altakasteluruukun pohjalevy piti vielä leikata halki, jotta sen sai irti juurista.

Kriinumien irrottaminen toisistaan tehtiin sahaamalla

Kriinumien irrottaminen toisistaan oli tehtävä kirurgisella operaatiolla. Enää ei ollut kyseessä ”jakotaimen irrottaminen emotaimesta” -operaatio vaan kolmen yhtä suuren jästipään irrottaminen toisistaan.

Leikkasin sahan avulla kriinumien juurakot pitkittäin irti toisistaan. Yksi pieni jakotaimi jäi nurmelle odottamaan omaa pikkuruukkuaan. Sormenmittaiset sivuversot napsin irti. Ne kuulemma vievät energiaa kukkimiselta.

Kriinumin mullanvaihto, juuret sahataan irti toisistaan
Kriinumin juuret irrotettiin toisistaan sahan avulla. Vasemmanpuoleisessa kriinumissa näkyy pieniä sivuverson alkuja.

Kriinumin mullanvaihto etenee varsinaiseen mullanvaihto-vaiheeseen

Olin optimistisesti ostanut kaksi alkuperäisen oloista ja kokoista altakasteluruukkua kriinumien uusiksi ruukuiksi. Kriinumi viihtyy pienehkössä ruukussa. Suunnitelmani oli jakaa kasvi kahteen ruukkuun siten, että toiseen ruukkuun jää kaksi ja toiseen yksi kasvi. Huomasin nopeasti, että ruukut jäisivät turhan ahtaiksi ja etsin varastosta vielä kolmannen ruukun käyttöön.

Ruukkujen pohjille laitoin luomu kevytsoraa ja multana käytin tavallista kompostilannoitettua istutusmultaa, jossa oli seassa biohiiltä ja mykorritsaa.

Istutin kriinumit ruukkuihin vanhaan istutussyvyyteen siten, että sipulin yläosa jäi osittain mullan pinnalle. Ripottelin pinnalle vielä kevytsoraa. Yksi kriinumeista tarvitsi tuen pysyäkseen suorassa.

Kriinumin sipulin sitominen villalangalla

Kriinumin mullanvaihto oli loppusuoralla. Kasvien sipuleista kuoriutui kuivia kerroksia ja ne lähtivät tuulen mukana leijailemaan. Niinpä kieputin sipuleiden ympärille muutaman kierroksen vaaleaa villalankaa, jotta sipulit pysyisivät koossa ja kasassa. Aioin nimittäin viedä kriinumikaunottaret lopuksi lämpimään suihkuun.

Kriinumin sipulia tuetaan kevyesti villalangoilla. Ne kyllä poistetaan jossain vaiheessa.

Kriinumit suihkuun ja yöksi rauhoittumaan

Kannoin kriinumit riviin kylpyammeen pohjalle ja suihkuttelin niitä varovasti haalealla suihkulla. Mullan pinta tiivistyi vedestä ja siistin mullan pintaa vielä kertaalleen. Jätin kasvit raa`an käsittelyni päätteeksi yöksi huilaamaan. Säälin niitä hieman. Raukoilla oli ollut hirveä päivä.

Tervetuloa yläkertaan!

Seuraavana päivänä kriinumit pääsivät palaamaan suihkunraikkaina kotimme yläkertaan muiden kasvien joukkoon. Kolme suurta kriinumiruukkua vie paljon tilaa. Luulen, että joku niistä pääsee myöhemmin mökillemme Kylätien varrelle nauttimaan vanhan talomme viileydestä. Huonekasvit rakastavat elää siellä (kuten mekin).

Veikkaan, että ensi syksynä kriinumit eivät kuki. Sen verran raju oli niiden käsittely.

Kriinumirouvat uusissa ruukuissaan. Taustalla keväiset taimikasvatusprojektini.

Nyt minulla on jokaiselle lapselle oma perintökriinumi. Sen lisäksi pieni jakotaimi pääsee jonkun ystävän kotiin kasvamaan.

Lukinlilja mukaan liljaperheeseen

Huomattavasti pienempi haaste oli istuttaa yksittäinen lukinliljan sipuli. Sipuli lähti matkaan lähimarketista. Herkkä huonesipulikukka taitaa olla pienestä koostaan huolimatta vaativampi kasvatettava. Toisaalta sen ruukuttaminen ei tule koskaan olemaan yhtä haasteellista kuin edellisten rouvien.

Lukinliljan sipuli vihertää. Sipuli istutettiin multaan siten, että sipulin yläosa jäi näkyviin.

Hyvää pääsiäistä! Ritarinkannuskasvusto saa tänä keväänä toimia pääsiäisruohonamme.

Jäätelörasia pursuaa ritarinkannuksen aluista. Tiput viihtyvät perennapenkissään.

Päivitys 7.7.-20 Lukinlilja ja kriinumi alkoivat kukkia ennen juhannusta

Kesäkuun puolella huomasin yhdessä kriinumissa kukkavarren ja nupun. Ihmeekseni kriinumi alkoi kukkia. Ilmeisesti raju mullanvaihto ei haitannut sen eloa. Nyt heinäkuun alussa ”seuraavakin” kriinumi on kasvattanut kukkavarren! Kolmatta rouvaa seurailen….

Kriinumi
Kriinumi alkaa kukkia ennen juhannusta. Edessä on lukinliljan tiukka kukkanuppu varren päässä.
Kriinumin kukka
Kriinumin kukka tuoksuu voimakkaasti. Olikin unohtunut, miten huumaava sen tuoksu on.

Samoin lukinlija kasvatti kukkavarren ja kukki jännittävin hämähäkkimäisin terälehdin. Sen kukinta ajoittui samoihin aikoihin.

Lukinlilja kesäkuussa.
Lukinlilja kukkii. Pitääkin selvittää, mitä kukkasipulille nyt tehdään!

4 thoughts on “Kriinumin mullanvaihto – karanteeniajan kotijumppa

 1. Onpa kiva lukea tästä erikoisesta kasvistasi. Ja sen historiasta (toisessa postauksessa). Ja utelias kun olen niin, mietin mitä mahtaa kuulua pikkuisille kriinuminaluille.

  1. Hei,
   Kriinumit voivat pulskasti ja kukkivat rajusta irroitusprojektista huolimatta hienosti! Pieniä sivupistokkaita pukkaa ruukusta eli sellaisen kyllä saa halutessa. Laita sähköpostiin viesti, niin voidaan sopia tarkemmin.

 2. Hei
  Olen kauan jo etsinyt aasiankriinumin alkua. Lukinlilja on ollut mulla ko monta vuotta mutta ei ole kukkinut. Onkohan liian isossa ruukussa😊Jos sinulta joskus liikenisi aasiankriinumin alku olisin superiloinen😄

  1. Hei, Mullanvaihdon yhteydessä näitä on aina jaossa. Yritän muistaa toiveesi. Mukavaa kevättä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.