Puutarhaa ja pihaa, Tuunaamista ja laittelua

Kurkuille tee-se-itse altakasteluruukut

Tänä kesänä kasvihuoneemme pyhitetään pääasiassa kurkuille (ja muutamalle tomaatille). Kasvihuonekurkkujen altakasteluruukut ovat olleet meillä luovan ideoinnin kohteena. Eri vaihtoehtoja on piirrelty sanomalehden reunaan tai niitä on ideoitu sauvalenkkien aikana. Suurin osa ideoista on suoralta kädeltä hylätty. Ideat olivat joko toimimattomia, hankalia toteuttaa, huonosti uusiokäytettäviä tai tarvikkeiden osalta liian kalliita.

Erästä vaihtoehtoa lähdimme kuitenkin kokeilumielessä kehittelemään.

Meillä on tänä kesänä kahta kurkkulajiketta kasvihuoneessa

Toisella lajilla on suomeksi lausuttuna jännä nimi: Paska. Toinen laji on Louisa F1. Molemmat ovat partenokarppisia kurkkuja. Partenokarppiset kurkut tuottavat vain emikukkia. Ne eivät tarvitse pölytystä tuottaakseen satoa. Kasvihuoneessa ei siten tarvita pörriäisiä.

Emikukkaan alkaa muodostua hedelmä eli kurkku.

Meistä kurkkujen kasvatus ei ole mitenkään helppoa puuhaa. Viime kesänä saimme satoa mutta parantamisen varaa on vielä paljon.

Kurkut ovat vesijuoppoja 

Kurkkujen kasvatuksessa kunnon lannoitus, valo ja lämpimällä vedellä kastelu ovat välttämättömiä asioita sadon saamiseksi. Riittävä lämpö turvataan kasvihuoneen avulla. Lannoitus hoituu meillä yleensä maatuneen hevosenlannan avulla. Ehkä parempiakin vaihtoehtoja olisi, mutta tällä meillä mennään.

Tänä kesänä meillä ei ole kastelun suhteen ongelmia. Koronan mukanaan tuoma etätyönteko mökillä on poistanut kasteluongelman. Kastelija nimittäin löytyy mökistä läppärin takaa.

Nyt testaamme altakasteluruukkuja tulevia kesiä varten. Niitä aikoja, jolloin kurkut kököttävät yksinään mökin kasvihuoneessa meidän huidellessa muualla.

Altakasteluruukut kuudelle koekaniini-kurkulle

Tasaisen kosteuden ylläpitämiseksi halusimme kokeilla kuudelle kurkulle altakasteluastioita. Kasvihuoneolosuhteissa tehtävällä ”kenttätestauksella” kokeilemme kurkkujen kasvua tällaisilla altakasteluastioilla.

Erityisesti meitä kiinnostaa kokeilla, kuinka pitkään multa pysyy kosteana ja millaisiin kasteluväleihin tällaisella ratkaisulla päästään.

Altakasteluruukuiksi käyttämättömät maalitonkat 

Meillä oli suunnaton onni saada tuttavan kautta kauniita valkoisia käyttämättömiä 20 litran maalitonkkia. Ne olivat niin nättejä, että päätimme tehdä niistä altakasteluruukut kurkuille. (Saimme myös söpöjä 3 litran maaliastioita, jotka toimivat nyt pelakuiden suojaruukkuina.)

Altakasteluruukut valmistettiin seuraavalla tavalla

Altakasteluruukut
Altakasteluruukut syntyivät aika pitkälle ”nurkista löytyvistä tarvikkeista”.

Altakasteluruukut ja tarvikkeet niiden valmistamiseksi:

  • 20 litran maalitonkkia
  • vanhaa vesijohtoa, jota vapautui kun siirryimme kunnallistekniikkaan
  • palasia mansikkamaan katekankaasta
  • leca-papua (=kevytsoraa)
  • muovisia kukkaruukkuja ja pieniä hilloämpäreitä
  • ilmastointiteippiä
  • istutusmultaa
Altakasteluruukut valmistetaan
Vanhat muoviastiat ja tyhjät juomatölkit kaivettiin esiin altakasteluastioiden rakennusmateriaaliksi. Näiden avulla altakasteluruukun alaosaan saadaan vedelle tilaa. Tölkit täyttyvät vedellä ja vesi varastoituu niihin. Ilman tölkkejä lekasora täyttäisi altakasteluruukun alaosan.
Kasteluastian pohjalle asetetaan rei’itetty muoviämpäri pystyasentoon eli oikeinpäin. Muoviämpäreistä tehdään ns. multataskut, joiden kautta tonkan pohjalla oleva vesi imeytyy multaan.
Altakasteluruukut tehdään
Vesisäiliöinä eli ns. vesikammioina toimiviin metallisiin juomatölkkeihin tehdään reiät. Näihin säiliöihin varastoituu kasteluvesi.
Kasteluputkina toimivien vesiputkien alaosiin lovetaan kolot, jotta vesi pääsee helpommin virtaamaan altakasteluastian pohjalle.
Rei’itetyt juomatölkit ja muoviastia asetetaan tonkan pohjalle. Kasteluputki teipataan ilmastointiteipillä tonkan reunaan.
Altakasteluruukut ja lecasora
Tonkan pohjalle kaadetaan kevytsoraa keskellä olevan muovipurkin yläreunan tasoon. Leca-papulla ja tölkeillä täytetty tonkan alaosa toimii vesialtaana. Rei’itetyt juomatölkit toimivat vesivarastoina eli vesitaskuina tonkan pohjalla.
Mansikkamaan katekankaasta leikataan sopivan kokoinen kaistale, joka teipataan altakasteluastian sisäpuolelle.
Altakasteluruukut valmistuksessa
Katekangas teipataan yläreunasta ilmastointiteipillä altakastelutonkan sisäpuolelle. Katekankaan tulee olla riittävän korkea, jotta sen alareuna ulottuu pohjalla olevaan muovipurkkiin. Katekankaalla estetään mullan sotkeutuminen lekasoraan.
Katekankaan alareuna on käännetty tonkan pohjalla olevaan muovipurkkiin. Muovipurkki toimii astiana multataskulle. Katekangas on leikattu sen mittaiseksi, että tonkan pohjalla olevan muovipurkin pohja jää näkyviin. Multataskun multa nostaa veden kapillaarisesti kasvin juuristoalueelle. Kasvi saa tasaisesti vettä, kun se imee vettä tarpeensa mukaan.
Kuusi testiastiaa ovat valmiina koekäyttöön. Kohta ne täytetään lannoitetulla kasvimullalla ja kurkun taimet ovat valmiit istutetaviksi.

Kurkun taimet altakasteluruukkuihin

Altakasteluruukut käyttöön kurkuille
Tomaatin alut istutettiin altakasteluruukkuihin kesäkuun alussa. Ne jurottivat pitkään istutuksen jälkeen. Juhannuksen alla (kuvassa) ne vihdoin lähtivät kasvamaan ja sen jälkeen meno onkin ollut hurjaa.
Pieniä kurkun alkuja juhannuksen jälkeen. Louisa F1 alkaa tuottaa satoa ennen Paskaa.
Basilikat viihtyvät hyvin lämpimän kasvihuoneen suojissa. Tuulessa vaurioitunut tomaatin taimi sai myös alkukesästä siirron kasvihuoneeseen (ja unohtui sinne).

Mitä kurkuille kuuluu 16.7.2020?

Altakasteluruukkujen kurkun taimet tuottavat satoa nopeammin kuin kanistereissa kasvavat. Mainio juttu! Ensi kesänä kaikki kurkun alut laitetaan näihin kasvamaan!

Kurkut kasvavat reippaasti. Näitä on syöty jo parisen viikkoa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.