Luontoa, Tuunaamista ja laittelua

Laskettava työtaso vajaan – linnunpönttötehdas käyntiin

Laskettava työtaso tai työpöytä on ollut hankintalistallamme siitä asti, kun saimme uuden työkaluvajan viime kesänä. Meillä ei nimittäin ollut mökillämme ergonomisesti järkevää työtasoa.  Nikkaroinnit, maalaamiset ja kasvien mullanvaihdot tehtiin nurmella. Tässä blogissa aluksi rakennettiin kaivattu työtaso. Sen jälkeen meillä lähtikin linnunpönttöjen tehtailu oikein tosissaan käyntiin!

Lintujen talviruokinta tuotti tulosta

Pihapiirimme lintukanta on ruokinnan myötä moninkertaistunut. Lintujen elämän seuraaminen eri vuodenaikoina tuottaa meille paljon iloa. Alamme pikkuhiljaa myös tunnistaa eri lintulajeja.

Suloiset pikkuruiset lehdet ovat ilmestyneet puiden oksiin. Se on merkki lintujen talviruokinnan lopettamisesta.

Koitamme houkutella lintuja pihapiiriimme rakentamalla niille linnunpönttöjä

Luonnollisia kololintujen pesimäpaikkoja ei tonteiltamme löydy. Olemme parturoineet molempien mökkiemme pihat puhtaiksi vanhoista puista.

Haluamme sovittaa osaltamme aiheuttamamme asuntopulan. Linnunpöntöillä toivomme ylläpitävämme siivekkäiden ystäviemme elämää pihapiirissä.

Linnunpönttötehdas perustettiin Esikko-mökin pihavajaan

Linnunpönttöjenteko oli jäädä ”meinaamisen tasolle”. Ajatus lautojen sahaamisesta polvea vasten ei innostanut. Piti siis rakentaa tuotantolinja tai edes työpöytä.

Vajaan olisi mahtunut työpöytä, mutta tila olisi sen jälkeen muuttunut ahtaaksi. Työpöytää ei myöskään tarvittu aina. Sen käyttö tulisi olemaan satunnaista.

Pihavajan seinustoilla kiertävät säilytyshyllyt sekä erilaiset ripustimet työkaluille. Emme halunneet vajaan isoa työpöytää, joka pienentäisi vapaaksi jäävää lattia-alaa. (Työkaluvajan rakentaminen vanhaan puuliiteriin löytyy blogistamme: http://xn--kyltienmolemminpuolin-71b.fi/tyokaluvaja-rakennettiin-vanhaan-puuliiteriin/)

Työpöytäongelma ratkaistiin tekemällä alas laskettava työtaso

Pöytätason pystyy vaivatta laskemaan alas ja käytön jälkeen jälleen kääntämään seinälle pois tieltä.

Laskettava työtaso vajaan
Seinälle käännettävä ja alas laskettava työtaso ei vaadi paljoa tilaa.

Laskettava työtaso rakennettiin seuraavissa vaiheissa

Työtaso tehtiin vanhasta, talteen otetusta ruokapöydän kansilevystä. Levyä lyhennettiin. Työtasosta tuli silmämääräisen sahauksen jälkeen noin 110×80 cm.

Työtaso kiinnitettiin toisesta päädystä (tason yläpuolelta) seinään kahdella saranalla. Työtason korkeudeksi päädyttiin normaaliin pöytäkorkeuteen eli 80 cm.

Laskettava työtaso, kiinnitys saranoilla
Työtason toinen pääty kiinnitettiin saranoilla seinään.

Työtason kääntyvään päähän (tason alapuolelle) laitettiin tueksi jalka. Tukijalka kiinnitettiin pöytälevyyn saranalla. Näin tukijalka saadaan käännettyä alas, kun pöytälevy nostetaan seinää vasten.

Laskettava työtaso ja tukijalka
Laskettavan työtason toiseen päähän kiinnitettiin saranoilla kääntyvä tukijalka. Tukijalka lukitaan paikoilleen isolla haalla.

Työtason alapuolelle kiinnitettiin iso haka, jolla tukijalka lukitaan paikoilleen. Haalla varmistetaan tukijalan pysyminen paikoillaan työpöytää käytettäessä.

Laskettava työtaso nostettuna seinälle, kiinnitys
Kun työtasoa ei tarvita, käännetään se seinälle. Tason alapuolella olevalla haalla lukitaan työtaso seinällä olevaan naulaan. Naulan päähän on laitettu muovinen korkki, jolla estetään hakaa luisumasta auki.

Samalla haalla lukitaan myös seinälle käännetty pöytälevy. Jotta haka ei pääse vahingossa (pöytälevyn ollessa seinää vasten) lipsahtamaan auki, seinään poratun naulan päähän laitettiin tukeva muovikorkki stoppariksi.

Laskettava työtaso on tilansäästäjä
Seinälle käännettynä työtaso vie vähän tilaa.

Vajan seinälle kääntyvä työpiste on valmis. Ennen kuin aloitimme lintupönttöjen tehtailuoperaation, päätimme testata työpöydän toimivuutta nauttimalla sen ääressä virvokkeet.

Laskettava työtaso on meille sopivalla työskentelykorkeudella

Laskettava työtaso käytössä
Ansaittu virvoketauko!

Operaatio ”Houkuttele pihaasi laulavat linnut”.

Vanha linnunpöntto
Naapurimme on ripustanut linnunpönttöjään vanhoihin omenapuihin. Paikkavalinta on onnistunut, sillä linnut syövät tuhohyönteisiä.

Linnunpöntöt toimivat lintujen yöpymis- ja suojapaikkoina. Pöntön tärkeimmät mitat ovat lentoaukon koko ja pöntön sisäosan läpimitta.

Reiän koko on tärkeä!

Se määrittää, mikä lintulaji pönttöösi pääsee. 28 mm lentoaukko jättää suuremmat tintit ulkopuolelle, mutta siitä mahtuvat mm. sini- ja kuusitiainen. 32 mm reiästä mahtuvat hieman suuremmat ja pienemmät linnut, esim. tali-, sini-, kuusi-, lapintiainen ja kirjosieppo.

Linnut eivät tosin lennä mittanauhan kanssa, mutta turhan isosta aukosta pääsevät sisään myös pedot ja pesistä kilpailevat isommat lajit.

Eri lintulajit tarvitsevat siten erilaisia pönttöjä.

Linnunpönttöjen tekeminen on hauskaa ja luovaa puuhaa

Niitä voi tehdä ikään katsomatta. Internet tarjoaa tarvittavat ohjeet linnunpönttöjen rakentamiseen. Sieltä löytyvät mallit, mitat, materiaalit, rakentaminen, ripustaminen, huolto…

Katto on pöntön tärkeimpiä osia, sillä se suojaa sateelta. Vesivaneri on oiva vaihtoehto kattomateriaaliksi.

Linnunpönttötehtailu on alkanut. Lintupönttöjen katot ja lentoaukkojen suojukset tehtiin ohuesta vesivanerista. Vesivanerin pitäisi estää tikkojen ja oravien tunkeutuminen sisään.
Linnunpönttöjen takakanteen kiinnitettiin rei’itetystä alumiininauhasta ripustuskoukut. Pönttöjä odottavat rivissä maalauskäsittelyä.

Lentoaukko on hyvä varustaa lentoaukon suojuksella, joka suojaa pöntön asukkeja pedoilta. Esimerkiksi tikka tai orava voivat nakertaa lentoaukkoa suuremmaksi hyvän saaliin toivossa. Lentoaukon suojuksen voi tehdä metallista tai vaikka vesivanerista.

Osa linnunpöntöistä maalattiin punamullalla punaiseksi.

Pönttö tulee sijoittaa pihalle rauhalliseen paikkaan

Pöntön voi sijoittaa mahdollisuuksien mukaan sellaiseen paikkaan, josta voi seurata pöntön asukkaiden touhuja.

Esikko-mökin pihapiiriin sijoitetut linnunpöntöt maalattiin keltaisiksi. Tässä rivitalomalli.
Louhikko-mökin pihalle ripustetut linnunpöntöt maalattiin punaisiksi.

Uudet linnunpöntöt ovat nyt paikoillaan. Istuskelemme puutarhassa ja odotamme lintujen pesinnän alkua.

Jo samana iltana ensimmäiset uteliaat kävivät asuntoesittelyssä. Nähtäväksi jää kuka muuttaa naapuriin.
Linnunpesä tikkailla
Ehkä tämäkin lintu saa nyt turvallisemman ja nykyaikaisemman asunnon…

2 thoughts on “Laskettava työtaso vajaan – linnunpönttötehdas käyntiin

    1. Huh huh! Tikan kanssa taitaa pöntöntekijä jäädä häviölle. Pitääkin seurata, miten midän pihapiirissä (jatkuvasti lisääntyvät) tikat käyttäytyvät.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.