Puutarhaa ja pihaa, Rakentamista

Marjapensaiden tuenta

Marjapensaiden vanhat tukikehikot vinksallaan

Toukokuun alkupuolella puutarhan kevättöitä tehdessämme huomasimme, että marjapensaiden tukikehikot olivat tulleet tiensä päähän. Ne olivat moitteettomasti palvelleet tehtävässään toistakymmentä vuotta, kantaen harteillaan runsaat musta-, puna- ja valkoherukkasadot.

Vanhat kehikot purettiin ja marjapensaat jätettiin odottelemaan. Suunnitelma pensaitten tuennasta oli vielä täysin auki. Onneksi oli aikaa, sillä pensaat töröttivät vielä alastomina. Vain pienet silmut antoivat viitteitä siitä, että elossa olivat.

Marjapensaiden vanhat tukikehikot

Lämpimät kevätviikonloput kuluivat Vihertäjällä uusia kukkamaita perustaessa ja vanhoja perennapenkkejä kitkien. Leijonan osan Tuunaajan ja Fiksaajan ajasta veivät myös uuden Esikko-mökkimme pihatyöt. Raivaussaha ja trimmeri lauloivat lintujen kanssa kilpaa.

Kevät vaihtui kesäksi ja vihdoinkin kauan odotettu kesäloma alkoi. Ja loman myötä alkoivat Esikko-mökin pation, katon, räystäiden, betonivesikourujen kunnostus sekä mökin ulkopuolisten osien maalaustyöt. Työlista oli loputon. Mutta oli kesääkin vielä jäljellä. Ja onneksi oli.

Marjapensaat alkoivat punertaa

Keskittyessämme liiaksi kesän kukkaloistoa ihastelemaan olivat huomaamattamme Louhikon marjapensaat alkaneet jo punertaa. Herukkapensaiden oksat roikkuivat marjaterttujen painosta pitkin maata. Pensaiden tuenta oli täysin unohtunut. Olimme auttamattomasti myöhässä kehikkojemme kanssa.

Kauppojen tarjoamat puiset ja metalliset pensaskehikot eivät vaikuttaneet tarpeeksi tukevilta tarpeisiimme. Tälläkin kertaa täytyi turvautua omaan ratkaisuun.

Oma vaihtoehto marjapensaiden tueksi

Päätimme rakentaa marjapensaiden ympärille vanteet, jotka ripustetaan naruilla kiinni pensaan juurelle lyötävän tolpan päähän.

Jälleen suunnattiin auton nokka kohti paikallista rautakauppaa. Tuunaajan ja Fiksaajan ostoslistalla olivat tällä kertaa kestopuiset tolpat, paineputkea ja tukevaa narua.

Rakentaminen alkaa

Marjapensaan pystytolpan maahan nuijimisessa oli apuna jakkara, jolla seistiin

1,5m pitkät, 5cm paksuiset kestopuiset tolpat nuijittiin lekalla maahan. Työtä helpottamaa otettiin avuksi tukeva penkki.

Pystytolppa on paikoillaan

Tolppa sijoitettiin mahdollisimman lähelle pensaan juurta, varoen vahingoittamasta pensasta. Ei siis keskelle pensasta.

Putkea myydään nykyään 25 metrin kieppeinä

Ostamassamme kiepissä oli 25m paineputkea. Putken ulkohalkaisija oli 25mm.

Rautasaha on oiva työkalu putkien katkomiseen

Putki sahattiin rautasahalla 2,5 metrin mittaisiin pätkiin. Tästä putkesta tehtiin vanteet pensaiden ympärille.

Aurausmerkit uhrattiin tärkeämpään tarkoitukseen. Onneksi niitä myydään kaupoissa, joten saamme talveksi hankittua lisää.

Tarvitsimme paineputken sisään holkin. Koska rautakaupasta ei löytynyt 25 mm paineputken sisään sopivaa 20 mm paksuista putkea, jouduimme etsimään mökkimme varastosta jotain holkiksi sopivaa. Aikamme kokeiltuamme erikokoisia puutappeja ja putken pätkiä löysimme tarvitsemamme. Päätimme uhrata tarkoitukseen oranssin väriset aurausmerkkimme. Niistä oli helppo luopua, sillä tänä kesänä niiden käyttö on ollut vähäistä.

Ja taas rautasahalle töitä

Myös aurausmerkkien sahaus onnistui rautasahalla.

Holkkien sahausta sarjatuotantona

Aurausmerkeistä sahattiin 15 cm mittaisia pätkiä holkeiksi.

Vanneputki taivuteaan siten, että holkki saadaan vanneputken sisään.

Holkki työnnettiin vanteen sisään.

Holkki jää piiloon vanneputken sisään

Vanneputken päät työnnettiin vastakkain. Holkki jäi vanneputken sisään. Holkin ollessa oikean kokoinen, pysyy vanne hyvin kasassa.

Vanne on valmis.

Välillä vasaroidaan

Tolpan päähän lyötiin ruostumaton naula.

Sitten tehdään solmuja

Tolpan päässä olevaan naulaa sidottiin 3 narun pätkää.

Vanne kiristetään oikeaan korkeuteen ripustunaruin

Narujen toiset päät sidotaan kiinni vanteeseen.

Marjapensas tuettuna

Uudet pensastuet helpottavat ruohonleikkuuta, koska tukitolppia on entisen neljän sijaan enää yksi.

Kypsyvät punaherukat auringossa

Nyt jätämme marjapensaamme auringonpaisteeseen kypsymään ja keskitymme miettimään, mistä saisimme lisää mehupulloja.

 

1 thought on “Marjapensaiden tuenta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.