Tuunaamista ja laittelua

Rantasauna – pientä laittelua alta, päältä ja sisältä

Louhikko-mökin rantasauna rakennettiin 20 vuotta sitten ja se on siitä asti palvellut meitä hyvin. Lomakautena rantasaunaa lämmitetään useamman kerran viikossa. Saunomisesta on muodostunut perheemme yhteinen ilo ja nautinto. Rantasaunan takkahuoneessa on pidetty lasten nuoruusvuosina pelistudiota (meluhaitan takia). Siellä ovat myös yksinäisyyttä ja rauhaa kaipaavat yövieraat monesti majoittuneet.

rantasauna
Rantasauna ja sielunmaisema

Olemme mielikuvissamme pitäneet rantasaunaa uudisrakennuksena päärakennukseen verrattuna. Vuodet ovat kuitenkin jättäneet siihen käytön jälkiä. Parissa kymmenessä vuodessa se alkoi olla pienen laittelun tarpeessa. Myös roinaa ja rojua oli kertynyt nurkkiin turhan paljon.

Parin viime vuoden aikana olemme vähä vähältä korjanneet ja tuunanneet saunaamme vähän joka suunnalta.

Rantasaunan alustan ja takavaraston tyhjennys

Voi hyvää päivää, ajattelimme joka kerta, kun kurkistimme rantasaunan alle. Saunan alustila on ollut oiva paikka kerätä kaikenlaista sinne kuulumatonta. Sinne oli jemmattu kaikki, mikä ei meidän takavarastoon mahtunut. Kaikki, mikä haluttiin pois silmistä ja sateelta suojaan. Vaikka saunan alapuolinen tila onkin suhteellisen matala, niin sinne oli saatu tungettua monta kuutiota tavaraa.

rantasauna ja sen alustan rojut
Rantasauna ja sen alle varastoidut aarteet pihalle levitettynä. Melkeinpä noloa.

Saunan alusta tyhjennettiin kaikesta sinne varastoidusta. Lautaa, keppiä, putken pätkää ja halkoa kiskottiin valtavat määrät rantasaunan alla olevasta mustasta aukosta. Piha peittyi lautatavarasta. Tavarat lajiteltiin ja kaikenlaista kierrätettävää vietiin jäteasemalle. Kaikki loput käyttökelpoiset tavarat (pääsääntöisesti puutavara) pinottiin nätisti takaisin saunan alle. Nyt ainakin tiedämme, mitä sillä varastoidaan.

Rantasauna – sisustus päivitettiin 60-luvun henkeen

Punamullalla maalattu rantasaunamme on perinteinen maalaismaisemaan istuva mökkisauna. Takkahuone, jota käytämme myös pukuhuoneena, on ollut eriparisten huonekalujen keidas. Seinillä riippuivat sulassa sovussa pelastusliivit ja virvelit.

Päätimme yksimielisesti, että vanhat eripariset huonekalut joutivat vaihtoon. Halusimme vaihtaa takkahuoneen tunnelmaa retrohenkiseksi. Aluksi se oli meistä lähinnä vitsi mutta pian pääsimme oikein kunnolla vauhtiin retroilussamme.

Vanha kulmasohva ja nojatuolit vietiin kierrätykseen. Tilalle hankimme kirpputoreilta 60-luvun henkeen sopivat sohvan, lipaston, pienen lehtitelineen ja maton. Avattava keinonahkasohva oli mielestämme järkyttävyydessään napakymppi. Se jakaa yhä mielipiteitä, mutta ketään se ei jätä kylmäksi. Tyyliin sopivat uudenaikaiset nojatuolit ostimme uutena.

Valaisimet löytyivät rompetorilta. Ne käytettiin sähköliikkeen huollon kautta, ennen kuin ne otettiin käyttöön.

Verhokapoiksi ja tyynyjen pääliskankaaksi valittiin sisustukseen sopiva retrohenkinen Marimekon kangas.

rantasauna
Rantasauna 60-luvun sisustuksineen. Kuvassa myös upea keinonahkasohvamme!
60-luvun valaisin löytyi kirppikseltä. Näyttää herkkutatilta.
Retroista retroin muovikassimatto löytyi sattumalta erään kukkakaupan oheisvalikoimasta.

Rantasauna turvallisemmaksi – suojakaide kiukaan eteen

Pari kesää sitten paransimme rantasaunan käyttöturvallisuutta lisäämällä uuden suojakaiteen puukiukaan eteen. (Aiheesta kirjoitimme blogijutun  http://xn--kyltienmolemminpuolin-71b.fi/saunaan-tukikaide-kayttoturvallisuuden-parantaminen/) Olemme olleet tyytyväisiä tästä meidän kaikkien turvallisuutta parantavasta varusteesta.

Väliaskelman lisääminen laudeportaisiin

Edellisenä kesänä kiukaan eteen asennettu suoja-tai tukikaide oli varsinkin iäkkäämpien saunojien mieleen. Heidän toiveenaan oli myös yhden uuden väliaskelman rakentaminen lauteille. Sellainen tehtiin ja lauteille nousua saatiin helpotettua. (Aiheesta lisää blogissamme http://xn--kyltienmolemminpuolin-71b.fi/saunan-laudeportaat-korjataan-matalammalle-korkeudelle/)

rantasauna ja löylyhuoneen turvallisuus
Rantasaunan löylyhuoneen tukikaide ja porrasaskelmat.

Rantasaunan nuohoustakaan ei sovi unohtaa!

Edellisestä nuohouksesta on kulunut aikaa. Nuohooja ei ollut käynyt mökillämme miesmuistiin. Ei ainakaan muutamaan vuoteen.

Nuohous on paloturvallisuuden kannalta tärkeää. Nuohoamalla pidetään tulisijat ja hormit kunnossa ja nuohooja antaa myös palautetta niiden kunnosta. Nuohouksen hoitamatta jättäminen taitaa myös vaikuttaa vakuutuskorvauksiin tulipalon liittyessä hormeihin. Vapaa-ajan asunnon ja saunan tulisijat ja hormit tulee nuohota kolmen vuoden välein. Vastuu asian hoitamisesta on nykyään kiinteistön omistajalla, ei kunnalla.

Kalenterin mukaan tänä vuonna oli jälleen aika soittaa nuohoojallemme.

rantasauna ja nuohous
Rantasauna kaipaa nuohoamista siinä missä muutkin rakennukset.

Saunavesi nostetaan kaivosta uppopumpulla, joka meni vaihtoon

Vanha uppopumppu aloitti lakkoilun. Kurkistus kaivoon osoitti, että uppopumpussa oli vielä vähän eloa, mutta ei toimintakykyä. Uppopumppu pyöritti vettä kaivossa ja vedenpinta väreili. Sillä ei enää ollut voimia veden nostamiseen.

Uuden uppopumpun hankita oli tullut ajankohtaiseksi. Meillä uppopumppuihin ei laiteta suuria rahasummia. Niitä pidetään ympäri vuoden kaivossa ja parissa vuodessa ne ruostuvat puhki.

rantasaunan vesi nostetaan kaivosta uppopumpulla
Uppopumppu tiensä päässä. ”Vihdoinkin pääsin pois kaivosta!”

Rantasaunan terassi kuntoon

Saunomisen lomassa vilvoittelemme saunan terassilla. Jo viime kesänä totesimme, että terassin kaiteet eivät katselua kestäneet.

Kaiteiden päällyslaudat olivat alkuperäiset. Niistä oli vuosien saatossa maali hilseillyt ja rapissut pois. Kaiteita ei enää mäntysuovalla tai maalilla pystynyt pelastamaan. Terassin kaiteiden päällyslaudat oli vaihdettava uusiin.

Terassin kaiteille ei enää pieni tuunaus riittänyt.

Terassin kaiteiden kunnostus

Kaiteiden päällyslaudat väännettiin sorkkaraudalla irti. Laudat pyrittiin irrottamaan mahdollisimman ehjinä, sillä niitä käytettiin kaavana/mallina uusia päällyslautoja varten.

Terassin päälilaudat on poistettu. Kurkistus alapuolelle osoitti, että jotkut puuosat olivat hieman vaurioituneet seisovasta vedestä.
  • Uudet laudat sahattiin 150mm x 28mm paksusta kestopuusta. Kestopuuhun päädyttiin toivoen, ettei päällyslautoja tarvitse uusia seuraavaan pariin kymmeneen vuoteen.
Uusia kaiteita mittaillaan.
  • Päällyslautojen alapuoliset puuosat olivat pääsääntöisesti hyvässä kunnossa. Vain yhdestä kohtaa paljastui lahovaurioita.
  • Vaurioitunut kohta poistettiin kaiteesta. Lahonnut vaakajuoksun kohta sahattiin riittävän etäältä (terveen puun kohdalta) poikki.
Paikkapala asennettiin lahonneeseen terassin kaiteen kohtaan. Myöhemmin paikkapala maalattiin harmaaksi.
  • Poistetun osan jättämä kolo paikattiin vastaavan kokoisella uudella puupalikalla.
  • Vanhojen mallien mukaan sahatut uudet päällyslaudat käsiteltiin kahteen kertaan harmaalla puusuojaöljyllä. Ennen käsittelyn aloittamista kannattaa varmistaa päällyslautojen sopivuus kaiteiden päällä.
Terassin kaiteita sovitetaan paikoilleen ennen maalaamista ja kiinnitystä.
Tässä viritelmässä kuivataan terassin öljyttyjä kaidelautoja.
  • Kun päälilaudat olivat kuivuneet, ne nostettiin paikoilleen. Laudat asennettiin hivenen kallelleen, jottei sadevesi jää lautojen päälle.
Uudet terassin kaiteet sopivat yleisilmeeseen, vaikka väri vaihdettiin valkoisesta harmaaksi.

Lopputulos miellytti silmää. Selvää oli, että terassin kestopuusta tehty lautalattia saisi saman öljykäsittelyn.

Terassin lattian ja portaiden käsittely

Terassin lattia oli melkoisen kulahtanut. Lautalattia pestiin ja sen annettiin kuivua ennen öljyämistä. Öljy levitettiin lautoihin varrellisella sienellä. Kun öljy oli imeytynyt puuhun ja pinta oli kuivahtanut, lattialaudat käsiteltiin toiseen kertaan.

rantasauna ja sen terassin öljyäminen
Öljyn levittäminen sujui helposti pitkällä varrella, jonka päässä oli sieni.
Öljy imeytyi hyvin kuivaan puuhun.

Portaiden öljyämiseen käytettiin pensseliä. Portaatkin käsiteltiin kahteen kertaan.

Terassin portaat öljyttiin leveällä siveltimellä.

Terassin kaiteiden päällyslautojen ja lautalattian öljyäminen paransivat huomattavasti vanhan terassin yleisilmettä.

Puupenkit saivat vielä lopuksi uuden maalin

Loppusilausen terassin yleisilmeelle antoivat vanhat puupenkit, jotka maalattiin. Penkkien istuintasojen laudat irrotettiin ja hiottiin. Laudat käännettiin ympäri ja kiinnitettiin nurja puoli ylöspäin. Lopuksi penkit maalattiin samalla vanhalla punaisella sävyllä.

Terassin penkit purettuina ja uudestaan maalattuna.

Nyt kelpaa jälleen saunotella. Terassista tuli pikaremontilla niin viihtyisä, ettei enää malttaisi palata vilvoittelemasta saunan lauteille.

Tervetuloa saunomaan!

Tänään rantasaunamme osallistuu paikalliseen ”avoimet saunat” tapahtumaan. Alamme odotella saunojia!

Tervetuloa saunomaan! Opaskyltti kylätiellä.

Sade ei haitannut saunomista! Saunallamme oli tänään mukavaa vilskettä!

4 thoughts on “Rantasauna – pientä laittelua alta, päältä ja sisältä

  1. Kodikasta ja siistiä! Lempeitä löylyjä teille. 🙂 Ja vitsit tuo sohva, olen aivan varma, että olen istunut samanlaisella mutta kirkuvan oranssilla sohvalla jossain, ja nyt jäänkin pähkäilemään, että missä ja milloin!

    1. Tuo sohva on kyllä klassikko. Monet tutut muistelevat, missä ovat sellaiseen törmänneet ja minkä värisenä. Sitä on kuulemma myös kirkkaan punaisena….

  2. Kiva seurata teidän mökin kesäkuntoon laittamiseen etenemistä! Hyvä että muistutit tuosta nuohoamisesta, meillä meinaa aina unohtua Seinäjoen mökin ilmanvaihtokanavien puhdistukset. Tänä vuonna hoidetaan asia kuntoon näin keväällä, niin voimme kesällä nauttia saunomisesta ja mökkeilystä hyvillä mielin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.