Tuunaamista ja laittelua

Mökin vessa – pienellä rahalla toimivammaksi

Meidän Louhikko-mökin vessa kaipasi remonttia. Ei mitään isoa. Pikemminkin pientä pintaremonttia ja altaan uusimista. Mökin vessa sijaitsee kätevästi ulko-oven läheisyydessä. Sisälle tultaessa poiketaan vessaan pesemään kädet, jotta kahvipullaan pääsee tarttumaan mullattomin sormin. Nykyään käsien pesua tapahtuu joka käänteessä, sillä koronapöpö saattaa väijyä jopa mökkeilijää.

Mökin vessan hyviä puolia

Paras puoli mökin vessassa on se, että meillä ylipäätään on sisävessa. Varsinkin, kun mökkimme on ympäri vuoden ahkerassa käytössä. Toinen hyvä puoli on se, että vessamme on iso. Pituutta on yli 2 metriä. Leveyttäkin on reilut puolitoista metriä. Koon puolesta siellä mahtuisi vaikka tanssimaan.

Suuri tila on aina ollut sisustukseltaan outo. Alkuperäisinä varusteina vessassa oli pelkästään wc-istuin ja käsienpesuallas. Ne killuivat irrallisina elementteinä muutoin tyhjässä tilassa. Ehkä 60-luvulla ei ollut tietoa allastasoista, sillä mitoituksen puolesta sellainen olisi mahtunut sinne loistavasti. Hassu vessamme kuitenkin toimi.

Olihan sille vessalle joskus jotain tehty

Edellisestä remontista on kulunut toista kymmentä vuotta. Silloin vessaa remontoitiin lattian, pytyn ja säilytystilojen osalta. Lattiaan laitettiin uusi muovimatto samalla kun mökin muutkin lattiapinnat uusittiin. Lorottava wc-pytty vaihdettiin uuteen. Koska peilihyllyn lisäksi vessassa ei ollut muuta säilytystilaa, sinne hankittiin iso kolmiovinen kaapisto, jonka yksi osa on siivouskaappi. Kaapisto on ollut tilaihme ja muuten ihmeellinen paikka – se on toiminut myös kosmetiikkatuotteiden mustana aukkona.

Nuhjuinen mökin vessa… 

Pariin kymmeneen vuoteen vessassa ei olekaan tehty muuta kuin päivitetty seinävalaisin uuteen led-valaisimeen. Vanha seinävalaisin loi tilaan vain tunnelmavaloa. Valon kajo heijastui juuri ja juuri vessan perälle.

Nyt näkee. Näkee myös paikkojen nuhjaantuneen. Käsienpesuallas oli ahkerasta hankausaineiden ja -välineiden käytöstä huolimatta (tai ehkä suuri siksi) menettänyt kiiltonsa ja valkoisen värinsä.

Sen lisäksi, että allas oli epäsiisti, sen vesilukko oli osittain syöpynyt ja oli vaihdon tarpeessa.

Vaikka vessassa oli säilytystilaa, siellä ei ollut laskutilaa. Paitsi kapea lasinen peilihylly, jonka metallituet olivat aikojen saatossa ruostuneet.

Vanha mökin vessa oli ankea
Tällaisia sisustuskuvia ei pitäisi edes näyttää. Nuhjuisuuden lisäksi vanha vessa oli erittäin epäergonominen. Vanha allas sijaitsi vessan nurkassa kaukana wc-istuimesta.

Mökin vessa 60-luvun henkeen

Vessan remontoinnissa halusimme (kuten aina) pitäytyä 60-luvun tyylissä.  Tässä tapauksessa se oli erityisen helppoa, sillä kyseessä oli kuitenkin pelkkä vessa. Tavoittelimme selkeää, toimivaa ja valoisaa tilaa. Sellaista, joka olisi helppo pitää puhtaana. Tunnelmallisuus ja jopa viihtyvyys eivät tässä tapauksessa olleet niin olennaisia tekijöitä. Tässä remontissa ei siten panostettu tunnelmavaloihin, tuoksukynttilöihin eikä kukka-asetelmiin. (Ilmeisesti emme koskaan pääse asentamaan toisen meistä haaveilemaa kristallikruunua vessan kattoon.)

Käsienpesuallasta metsästämään

Käynnit paikallisissa rautakaupoissa ja netissä pyöriminen osoittivat, ettei käsienpesualtaan uusiminen ollut halpaa huvia. Tasoaltaat ja allastasot maksoivat poikkeuksetta parista sadasta eurosta ylös päin.

Jotta remonttibudjettimme pysyisi pienenä, kartoitimme eri kierrätysvaihtoehdot.

Tori.fi osoittautui aarreaitaksi

Yllätykseksenne tori.fi:ssä oli monen kokoista ja väristä allastarjontaa. Oli uutta ja oli vanhaa.

Mökin vessa ja kierrätetty allaskaappi
Kylpyhuonekalusteen myynti-ilmoitus tori.fi-sivuilla

Suhteellisen lähellä (noin 50 km päässä) oli tarjolla lähes uuden veroinen valkoinen kylpyhuonekaluste. Se sisälsi tasoon upotetun tasoaltaan. Mukaan kuuluivat hana, bidee-suihku ja alakaapit. Hinta koko paketille oli vain 50 euroa. Soitimme kiireen vilkkaa myyjälle ja kaupat oli hetkessä lyöty lukkoon.

Vessaremppa alkoi

Remontti alkoi konkreettisesti, kun kävimme noutamassa uuden allaskalusteen. Kuljettamisen helpottamiseksi myyjä oli irrottanut alakaapit ja tason erilleen. Allaskaapin osien sullominen autoon oli eräänlainen sudoku, josta selvittiin kenkälusikan avulla.

Alakaapit on noudettu ja ne on nostettu sängyn päällä odottamaan.
Mökin vessan kunnostus - allas asennetaan pian
Käsienpesuallas ja 120 cm pitkä taso odottavat lattialla.

Veden tulo katkaistiin ja patteria siirrettiin

Ensimmäiseksi katkaistiin veden tulo, jotta vanha allas saatiin irrotettua. Sähköpatterin seinäkannakkeet irrotettiin ja niitä siirrettiin hieman, jotta uusi allaskaluste mahtuisi wc-tilan nurkkaan.

Mökin vessa - vanha allas ja patteri irti
Käsienpesuallas ja patteri on irrotettu, jotta allaskaappi voitaisiin asentaa paikoilleen. Altaan irrotus paljasti rumat jäljet seinässä. Emme kuitenkaan lähteneet laatoitushommiin vaan suunnitelma oli saada reiät uudestaan piiloon.

Kun vanha allas oli irrotettu ja viety pois, nostettiin uusi allaskaluste paikoilleen.

Uusi allaskaluste oli entistä allasta korkeampi, joten kaluste peitti taakseen osan rumista jäljistä.

Harmaa taustalevy mittatyönä

Seinälle, allaskalusteen yläpuolelle tarvittiin suojalevy. Kalustevälin taustalevyä pohdittiin monesta eri näkökulmasta. Sen piti olla ilmeeltään vähän retro mutta samalla kosteutta eristävä. Kävimme läpi erilaiset levy-, laminaatti-, laatta- ja jopa muovimatto vaihtoehdot. Lopulta löysimme läheisen rautakaupan takavarastosta avuliaan myyjän opastuksella täydellisen sopivan levyn palan. Levy luvattiin sahata liikkeen sulkemisaikaan mennessä oikeaan kokoon.

Paikalliseen tyyliin levy jätettiin nojaamaan kaupan oven pieleen, josta noudimme sen sulkemisajan jälkeen. Mittojen mukaan sahattu levy, sen kiinnittämiseen hankittu liima ja silikonimassatuubi maksoivat yhteensä 50 euroa.

Taustalevyn kiinnitys

Taustalevy kiinnitettiin seinään liimalla.

Mökin vessa - allaskaapin yläpuolelle taustalevy
Kalusteen taustalevyn molemmin puolin oli suojakalvot. Levyn taustapuolen suojakalvo irrotettiin, jotta levy saatiin liimattua.
Mökin vessa - taustalevyn liimaaminen
Liimaa pursotettiin tuubista myyjän ohjeen mukaan. Kalustevälin taustalevy painettiin kiinni seinään. Levyn tuli antaa kuivua paikoillaan vuorokauden, ennen kun levyn etupuolen suojakalvo irrotettiin.
Kalustevälin levyn ja tason väliin tuli jättää rako, jotta sinne voitaisiin pursottaa kosteaan tilaan soveltuva silikonimassa.

Levyn liimautumista odotellessa aloitimme seinien maalausvalmistelut. Seinien kolot kitattiin ja maalausrajaukset teipattiin.

Mökin vessa vedenvihreäksi, huiskis haiskis

Seinien maalaaminen sujui hetkessä. Toinen meistä veti maalarinteippiä nurkkiin ja toinen veti telalla maalia heti perään. Pikkupensselin käytöstä ei kumpikaan tykännyt, joten se homma puolitettiin.

Värin valintaan ei tarvinnut käyttää aikaa, sillä seinämaali löytyi varastosta. Vihertävä sisäseinämaali, jota vaalennettiin valkoisella maalilla, kelpaisi hyvin tähän tarkoitukseen. Sekoituksen jälkeen siitä tuli ”ihan hyvä”.

Vanha valkoinen seinä sai pintaansa uuden vaaleanvihreän sävyn, joka sattumalta sointui hyvin alaosan sävyihin.

Mökin vessassa on oltava kunnon peili

Tärkein puuttui yhä. Vessaan oli ehdottomasti hankittava kunnon peili. Sen piti mahtua tarkkaan rajattuun tilaan eli kalustelevyn yläpuolelle ja sen yllä olevan poistorasian alapuolelle. Ruotsalaisesta huonekalujätistä löytyi sopivan kokoinen peili. Peilin kiinnittämisohjeet olivat pienen pähkäilyn jälkeen ymmärrettävät ja peili saatiin paikoilleen.

Mökkivessan remontin jälkeen kelpaa pestä käsiä uudessa käsienpesualtaassa. Lopputulos miellyttää silmää.

Maalitelat on pesty ja mökin vessa tuunattu.
Uudet alakaappien ovet sopivat ilmeeltään hyvin vanhojen säilytyskaappien oviin.

Ihan lopuksi hakkasimme naulan seinään ja ripustimme seinälle hyvän ystävän lahjoittaman taideteoksen. Se sopii hyvin meidän elämänfilosofiaan.

Take it easy, live your life!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.