Tuunaamista ja laittelua

Pihasaunan vesipadan maalaus

”Hei,

meillä on mökin pihasaunassa vanha puulämmitteinen muurattu vesipata. Padan sisäpintana on jonkinlainen lasitus tai emalointi, joka on osittain irronnut ja näiltä kohdin ruostunut.

Löytyykö teidän tuotevalikoimasta maalia, jolla voisimme maalata vesipadan sisäpinnan?”

Ystävällisin terveisin…

Näin lähestyin sähköpostilla kolmen eri maalitoimittajan teknistä neuvontaosastoa.

Esikko-mökkimme pihasaunan kunto alkoi nimittäin pikkuhiljaa kiinnostaa meitä, kun itse mökki oli saatu asuttavaan kuntoon. Edellinen omistaja oli ollut ahkera saunan käyttäjä, sillä mökissä ei aikanaan ollut muita peseytymistiloja.

 Vanha ruostunut vesipata kaipasi kunnostusta. Toiveena oli puhdas sisäpinta
Kurkistus vesipataan sai meidät miettimään, pitäisikö pata kokonaan vaihtaa. Vanha ruostunut vesipata kaipasi ainakin kunnostusta. Toiveena oli puhdas sisäpinta.

Vastauksia ropisee

Vastaukset sain jokaiselta maalitoimittajalta puolen tunnin – vuorokauden kuluessa.

Vastaus 1: ”Hei ja kiitos yhteydenotostanne. Valitettavasti valikoimassamme ei ole tuotetta ko. pinnan maalaamiseen.

Vastaus 2: ”Valitettavasti tuossa kohteessa lämpötila nousee niin korkeaksi, ettei siihen ole tuotetta jota voisi suositella.”

Vastaus 3: ”Emali on yleisesti todella liukas pinta ja maalit eivät pysy helposti siinä kiinni. Ruostekohdat voisi sinänsä maalata esim. ”****”- metallimaalilla, mutta veikkaan, että emalissa se ei pysy kiinni.”

Näin nopeita vastauksia en ollut osannut odottaa! Täydet pisteet kaikille maalitoimittajille,jotka yrittivät auttaa meitä ongelmassamme!

Lähetin isot kiitokseni kaikille vastanneille.

Vesipadan maalaus – yksiselitteistä ratkaisua ongelmaan ei tullut

Olin toivonut vastaukseksi tuotemerkkiä tai maalityyppiä jonkinlaisesta kuumakestoisesta maalista, joka varmasti tarttuisi ja pysyisi emalin kaltaisessa pinnassa.

Emme luovuttaneet. Halusimme edes kokeilla. Turvauduimme vaihtoehtoon nro 3.

Padan pinta oli pahoin ruostunut
Vesipadan pinta oli pahoin ruostunut.

Hopeanvärinen metallimaali muodostaa lujan pinnan

Vesipadan sisäpinnan käsittelyaineeksi päätettiin kokeilla hopeanväristä metallimaalia. Siinä ruosteenesto-, pohja- ja pintamaali olivat kaikki samassa, muodostaen lujan ja kiiltävän pinnan. Maali soveltui sekä sisä- että ulkokäyttöön. Sitä voitiin levittää suoraan käsiteltävälle pinnalle. Myös ruosteisille pinnoille. Tuotteella saatiin ilmaa ja kosteutta läpäisemätön maalikerros, joka pysäytti ruostumisen ja suojasi metallipintaa.

Mutta vuotaako vesipata? Testataan…

Mutta ennen kunnostuksen aloittamista halusimme varmistaa, oliko vesipata ehjä vai ruostunut puhki.

Halusimme varmistua, että pata olisi ehjä. Pata täytettiin vedellä.
Halusimme varmistua, että vesipata olisi ehjä. Se täytettiin vedellä.

Pata täytettiin vedellä ääriään myöten. Hyvältä näytti. Veden pinta ei laskenut. Päätimme varmuudeksi odottaa vielä seuraavaan aamuun nähdäksemme, katoaisiko vesi padasta.

Aamu valkeni ja pata oli edelleen täysi. Piripinnassa. Jee!

Pata tyhjäksi ja kuivaksi eli tuli alle

Pata tyhjennettiin. Saadaksemme sen kuivaksi, sytytimme padan alle tulen.
Vesipata tyhjennettiin. Saadaksemme sen kuivaksi, sytytimme padan alle tulen.
Samalla varmistimme, että savupiippu toimi.
Samalla varmistimme, että savupiippu toimi. Savupiippu oli jokin aika sitten nuohottu. Siihen oli muutama vuosi sitten asennettu myös ”naakkaverkko” eli metalliritilä estämään ei-toivotut pesijät.
Pata saatiin nopeasti kuivaksi.
Pata saatiin nopeasti kuivaksi.

Sitten vesipadan kimppuun teräsharjan kanssa

Harjasimme teräsharjalla kauttaaltaan läpi maalattavat sisäpinnat. Kaikki irtoava ruoste poistettiin. Suosittelen työssä käytettäväksi suojakäsineitä ja suojalaseja.

Padan sisäpinnat imuroitiin puhtaaksi.

Oiva apu ruosteen poistamiseen ovat teräsharja, suojahansikkaat ja –käsineet.
Oiva apu ruosteen poistamiseen ovat teräsharja, suojahansikkaat ja –lasit.

Vesipadan maalaaminen alkaa

Sekoitimme maalin huolellisesti ennen maalausta.
Sekoitimme maalin huolellisesti ennen maalausta.
Levitimme maalia paksun, tasaisen kerroksen ristikkäisin siveltimenvedoin.
Vesipadan maalaus onnistuu ruosteen hinkkaamisen jälkeen. Levitimme hopeanväristä maalia paksun, tasaisen kerroksen ristikkäisin siveltimenvedoin.

Maali oli riittoisaa, peittävää ja helposti  työstettävää. Maalaisimme padan sisäpinnat vain kertaalleen. (Tarvittaessa uusi maalauskäsittely olisi täytynyt tehdä seuraavan 2-8 tunnin aikana tai sitten vasta 8 vuorokauden kuluttua.)

Maalipurkin ohjeen mukaan välineet tuli puhdistaa ksyleenillä. Siis millä???

Sellaista ainetta meillä ei ollut. Eikä sellaista päätetty yhtä käyttökertaa varten hankkia. Pensseli uhrattiin ja sen kohtaloksi oli jäädä kertakäyttöpensseliksi.

Muuripata näyttää jälleen hienolta sekä ulko- että sisäpuolelta.
Muuripata näyttää jälleen hienolta sekä ulko- että sisäpuolelta. Vesipadan maalaus metallimaalilla tuotti tulosta.

Vanha sauna kaipaa muutakin tuunausta mutta tästä se alkaa…

Vanhat verhot saavat siirtyä syrjään kun niiden tilalle ripustetaan uudet.
Hauraat vuosikymmenten saatossa hiutuneet verhot riippuvat narun varassa ikkunalla. Ne saavat siirtyä syrjään, sillä niiden tilalle ripustetaan ”uudet kirpputorilöydöt”. 60-luvun verhot on jo pesty ja lyhennetty. Ripustaminen sen sijaan siirtyi seuraavaan kesään, kuten moni muukin pikkuhomma mökillämme:)
Saunajakkarat lattiaritilän päällä odottavat käyttäjiä.
Saunajakkarat lattiaritilän päällä odottavat käyttäjiä. Puhtaista ja vielä vaaleahkoista pinnoista näkee, että saunaa on jossain vaiheessa uudistettu. Sen tiedämme, että sitä on ainakin kuurattu huolella jokaisen käyttökerran jälkeen (ja vähän välissäkin).

Vielä kun saamme uusittua vesipadan kannen ja ripustettua uudet verhot, niin pääsemme testaamaan saunaa. Ehkäpä saunamme osoittautuu kylän parhaaksi. Ainakin kylätien tällä puolella:)

 

17 thoughts on “Pihasaunan vesipadan maalaus

  1. Hei,
   yksiselitteistä oikeaa tuotetta emme maalin toimittajilta saaneet.

   Päädyimme maalaamaan vesipadan sisäpuolen Mastonin Hamner Smooth maalilla.
   Pieni 250 ml maalipurkki riitti. Väreinä saatavilla ainakin valkoinen, hopea ja musta.

   Maston HAMMER SMOOTH (sileä) METALLIMAALI jossa ruosteenesto-, pohjamaali- ja pintamaali yhdessä muodostaa lujan, kiiltävän pinnan kaikille metallipinnoille. Soveltuu sisä- ja ulkokäyttöön. Voidaan levittää suoraan käsiteltäville pinnoille, myös ruosteisille pinnoille. Ilmaa ja kosteutta läpäisemätön maalikerros pysäyttää korroosion ja suojaa metallipintaa tehokkaasti.

   Toivottavasti tästä on apua!

 1. Moi semmoista nyt kyselisin kun olette jo varmaan ehtineet lämmittää pataa että onko maali pysynyt kannattaako itsekkin ryhtyä kunnostus puuhiin.

  1. Hei, Vielä emme ole ehtineet pataa lämmittää, sillä tätä remppatouhua on niin rutosti. Koekäytämme sen pian ja laitamme sinulle aiheesta vaikka meiliä:)

 2. Hei! Meillä on täysin samanlainen projekti menossa, minuakin kiinnostaisi kovasti, miten maali pysyi! 🙂

  1. Hei, Lupaamme laittaa heti palautetta, kun asia etenee! Meidän Esikko-mökin saunasta on tullut pihavaraston remontin ajaksi väliaikaisvarasto. Eli saunaa ei voi käyttää ennen kuin saamme parin viikon kuluttua sen tyhjennettyä. Olemme kuitenkin luottavaisin mielin saunan padan toimimisen suhteen. Näitä ruostuneita saunan patoja tuntuu riittävän….

 3. Vaikea varmasti löytää maali, joka kestäisi tuossa pinnassa sekä lämpötiloissa. Me maalasimme ison metallipöntön. Käytimme hiekkapuhallusta, jotta tuli karhea pinta ja maali pysyy paremmin.

 4. Hei! Onko metallimaalipinta kestänyt muuripadassa? Itsellä vanha Porin Mainio-pata, jonka pinta vaurioitunut ja ruostetta pukkaa.

 5. Hei!

  Hyvä, kun olette kokeilleet 🙂 ja lopputulos ok.

  Meillä on mökillä paikoin ruostunut 80 ltr valurautapata. Jollei lämmitettyä pataa tyhjennä, putsaa pehmeällä harjalla joka 3.pv ja kuivaa pataa pienellä lämmöllä, niin vesi on jo ruosteista, (vesi pumpataan porakaivosta).

  Mitä luulet, toimisiko ko. metallimaali valurautapadassa?

 6. Hei!
  Kiitos hyvästä artikkelista. Käsitin että padan sisäpinta on joko emaloitu tai jotenkin muuten käsitelty?
  Muuten valurautaa? Miltä pinta näyttää nyt tänä vuonna 2020?
  Löysin valuraudalle tarkoitetun tuotteen: grafiittivoide, mutta en ole vielä kokeillut. Sama ongelma valurautaisen muuripadan kanssa mökillä, ruosteista vettä.
  Kerrottehan kuulumiset!

 7. Heippa! Miten maali on pysynyt? Itselläni on sama tilanne mökin saunan padan kanssa, ja kaikkea pitää kokeilla ☺️ Kiitos vastauksesta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.