Kierrätystuolien ja puusohvan tuunaaminen mökin henkeen sopiviksi, oli mukavaa mökkipuuhaa. Meille huonekalujen tuunaaminen tarkoittaa pientä maalilla ja kankaalla toteutettavaa freesausta, jonka voi tehdä yhdessä tai kahdessa viikonlopussa. Itse asiassa tuolien ja jakkaroiden tuunaaminen taitaa olla meille ihan sydämen asia! (Vanhassa blogijutussa kerroimme jakkaroiden verhoilusta: http://xn--kyltienmolemminpuolin-71b.fi/60-luvun-jakkaroiden-kunnostaminen-varikas-jakkaraparvi-ilahduttaa/)
Mökkeilymme suola on viettää aikaa ystävien kanssa
Erityisen mukavaa on kerääntyä juhlapäivinä, kuten juhannuksena, viettämään aikaa yhdessä ja kokoontua yhteisen pöydän ääreen. Suuremmalla porukalla keräännymme Louhikko-mökkiin, jossa on enemmän tilaa ja astioita järjestää suuremmallekin porukalle kestitystä.
Vaikka meille mahtuu porukkaa, ruokaillessa istumapaikkoja tuntuu aina olevan liian vähän. Isolle ulkoterassille mahtuu loputtomiin väkeä, sisätiloissa tilanne on toinen. Vanha ruokailuryhmämme (kuten lähes kaikki mökkisisustuksemme elementit) on koottu ja kerätty vanhoja huonekaluja haalimalla.
Entinen ruokailuryhmä oli liian pieni
Olohuoneen ovaalinmuotoinen ruokapöytä ja sen ympärille sijoitetut puusohva ja neljä tuolia eivät useinkaan riittäneet istujille. Ruokailuryhmää piti täydentää jakkaroilla, jotta 10-12 henkeä saatiin saman pöydän ympärille. Olohuoneen ruokailuryhmä piti siten suunnitella uusiksi.
Uudet kierrätyskalusteet kirpputorilta
Tuolien ja sohvan etsintä aloitettiin paikalliselta” luotto” kirpputoriltamme. Sen alati uusiutuvasta takavarastosta olimme monet kerrat löytäneet tarvitsemiamme huonekaluja. Tälläkään kertaa emme joutuneet pettymään. Aivan kuin meitä varten oli samaisella viikolla kirppikselle tuotu vanha puinen sohva sekä kasapäin vanhoja terveysaseman tuoleja.
Julkisen tilan vanhat tuolit
Tuolit olivat olleet kovassa käytössä. Niiden vihreällä alcantara-kankaalla verhoillut istuinosat olivat nähneet parhaat päivänsä. Tuolit olivat kuitenkin kotimaisia ja hyvin tukevia julkisen tilan kalusteita. Niiden puuosat ja metallijalat olivat erinomaisessa kunnossa. Kunnostamalla niistä saisi lähes uuden veroiset.
Mäntyinen puusohva entisen pinnasohvan tilalle
Sohvan mäntypuinen runko oli kellastunut ja kangasverhoilu oli kulunut. Sohva vastasi kuitenkin täydellisesti tarpeitamme. Sohva oli reilut 2 metriä pitkä. Sille mahtuisi neljä istujaa (eli yksi enemmän kuin entiseen). Bonuksena sen sai avattua täysimittaiseksi lisävuoteeksi. Maalaamalla ja verhoilemalla siitä tulisi pöytäryhmämme uusi kunkku.
Tuunaaminen on edullinen tapa uusia kalusteita – toki vähän työllistävä
Päätös ostettavista kalusteista tehtiin nopeasti. Tuolit maksoivat 5 euroa kappale ja sohvan saimme viidellä kympillä. Sadan euron yhteishinnalla saimme sovittua kahdeksan tuolin ja pitkän sohvan kotiinkuljetuksesta vielä samalle päivälle.
Reitti mökillemme oli tuttu, sillä tämä ei ollut ensimmäinen kerta, kun meiltä haettiin huonekaluja kirppikselle tai sieltä meille. Kirpputorin pitäjä lupasi ottaa vanhan puusohvan vaihdossa mukaansa, mikä oli meille suuri helpotus.
Kunnostustarvikkeet maali- ja kangaskaupasta
Tuunaaminen piti saattaa reippaalla tahdilla loppuun, sillä kirppikseltä haettu huonekalukuorma oli sellaisenaan aika masentava näky. Painuimme saman tien hankkimaan kunnostustarvikkeita.
Ostimme 2 litran purkkia täyshimmeää tartuntapohjamaalia sekä 2 litran purkkia puolihimmeää puupinnoille soveltuvaa kalustemaalia. Molemmat maalit olivat valkoisia, vesiohenteisia ja mietohajuisia. Maalien hinnaksi tuli 100 euroa. Pensselit, telat, kitti ja hiekkapaperiarkit olivat meillä jo entuudestaan.
Kauppareissu jatkui kangaskauppaan, jonka tarjouskangaspinosta löysimme tukevaa harmaata verhoilukangasta. Samalla kankaalla päätimme verhoilla sekä tuolit että sohvan. Kankaan hinnaksi tuli 75 euroa.
Yleispätevät huonekalujen maalaamisen vaiheet
- Pese huonekalu puhtaaksi. Kalusteen pintaan jäävä rasva ja lika hylkivät maalia.
- Poista irtoava aines maalattavasta pinnasta.
- Hio vanha maali tai lakka mattapintaiseksi. Kaikki helposti irtoava maali ja lakka on hyvä poistaa.
- Kittaa kolot ja naarmut. Anna kitin kuivua.
- Hio kitatut kohdat ja pyyhi hiontapölyt pois.
- Pohjamaalaa huonekalu. Anna maalin kuivua. Tarkista kuivumisaika maalipurkista.
- Pintamaalaa huonekalu kalustemaalilla 1-2 kertaa. Tarkista maalipurkista, koska uudelleen maalaus voidaan tehdä.
- Jätä huonekalut kuivumaan riittävän pitkäksi aikaa ennen käyttöönottoa. Tarkista aika maalipurkista. Lopullinen kovuus saavutetaan joskus hyvinkin pitkän ajan kuluttua.
- Pese pensselit, telat ja kaukalot.
- Huolehdi tyhjien maalipurkkien oikeasta kierrätyksestä.
Tuolien tuunaaminen vaiheittain kuvina
Tuolien tuunaaminen oli helppoa ja sujui nopeasti. Mitään taidepuusepän taitoja ei tarvittu.
Puusohvan tuunaaminen vaiheittain kuvina
Puusohvan pintojen käsittely
Louhikko-mökin ruokailuryhmä oli tällä erää valmis
Ruokailuryhmä on valko-harmaa -sävyinen ja sopii kivasti olohuoneen muuhun ilmeeseen. Pöydän ympärille mahtuu jopa 12 henkeä ruokailemaan – tosin yhä aika ahtaasti. Uusia tuoleja on nyt kahdeksan entisen neljän sijaan. Pinottavat tuolit säilytetään sivuhuoneessa ja niitä voi ottaa esille tarvittavan määrän. Vanha kolmen istuttava pinnasohva on vaihdettu leveämpään.
Seuraava projekti onkin hankkia suurempi jatkettava ruokapöytä! Sellainen pöytä, jonka saisi tarvittaessa venytettyä vieläkin pidemmäksi.
Tuunaaminen jatkui kylätien toisella puolella: Vanhat tuolit siirtyivät Esikko-mökin keittiöön
Harmaata verhoilukangasta ja kalustemaalia jäi juuri sen verran, että vanhat ruokapöydän tuolit saivat saman tuunauskäsittelyn. Ne maalattiin valkoisiksi ja istuinlevyt verhoiltiin uudestaan. Saimme siten samassa rytäkässä Esikko-mökin keittiöön entistä siistimmän yleisilmeen.
Aivan ihanat tuli noista sinun huonekaluistasi. Itse olen tehnyt ihan samaa. Pienellä hommalla saa uutta vastaavia huonekaluja joista itse tykkää.
Kiitos! Kyllähän ne aivan erinäköisiksi tulivat….Onnea omiin tuunauksiisi!