Puutarhaa ja pihaa

Ruusu kukkii! Ruusun aika alkaa juhannuksen tienoilla

Nyt ruusu kukkii! Juhannukseen on viikko ja ensimmäiset ruusupensaat ovat aloittaneet kukintansa. Vaaleansävyisiä kukkia valuu meren vaahtona mökkirinnettä alas. Otin kiireen vilkkaa kameran esille, sillä joidenkin ruusujen kukinta näyttää olevan pian ohitse. Ruusun aika alkaa meillä juhannusruususta. Ilonpitoon liittyvät samoihin aikoihin morsionruusu, papulanruusu sekä pikkuhiljaa muut perinteiset ruusupensaat. Köynnösruusut pääsevät vauhtiin myöhemmin sydänkesällä.

"Juhannusruusrinne" on nyt parhaimmillaan
”Juhannusruusurinne” on nyt parhaimmillaan
Juhannusruusuja ja sinisiä iriksiä

Juhannusruusu – rakas kermanvalkoinen kesän käynnistäjä

Juhannusruusun kermanvaaleat kerrotut kukat. Ruusu kukkii itsensä hetkessä läkähdyksiin. Kauneuden ihmettä pitäisi seurata yötä päivää.

Juhannusruusujen kukkaloisto on mökillämme 3.vyöhykkeellä parhaimmillaan. Olemme parikymmentä vuotta sitten kaivaneet isoisämme istuttamasta ruusupensaikosta juurakoita ja siirtäneet niitä mökkipihallemme. Isoisämme kymmeniä vuosia sitten valitsema kasvupaikka oli muuten sangen kummallinen, kiviaidan reuna viljapellon laitamilla. Miksi sinne?

Kärräsimme kottikärryllisen juurakoita mökkipihallemme ja tuikkasimme maahan. Muuta ei sitten tarvittukaan. Kestävä juhannusruusu leviää nopeasti juurivesojen avulla. Nyt ruusupensaikko peittää suuren pinta-alan rinteessä. Juhannuksen aikaan rinnettä alas vyöryy valkoinen kukkavaahto. Ihanasti tuoksuvaa ruusuryteikköä nuuhkiessa viimeistään tajuaa, että on kesä!

Juhannusmorsiamen eli morsionruusun vaaleanpunainen kukinta

Morsionruusun vaaleanpunaiset kukat ja tummat lehdet kiviaitaa vasten. Ruusu kukkii viimeisiä hetkiään.

Juhannuksen aikoihin kukkii myös toinen ihanuus: morsionruusu. Morsionruusu istutettiin vasta viime kesänä Esikko-mökin pihaan. (Blogijutussa: http://xn--kyltienmolemminpuolin-71b.fi/helppo-piha-nuotiopaikalle-pensasistutus/).

Hämmästykseksemme se alkoi vuoden vanhana kukkia kuin vanhakin tekijä. Morsionruusu aloittaa kukinnan hennon vaaleanpunaisin kukin. Kukkien väri muuttuu valkeammaksi kukinnan edetessä. Meidän pieni morsionruusupensas on aivan verraton!

Papulanruusu versoo voimakkaasti

Papulanruusu kukkii vaaleanpunaisin kerrotuin kukin. ”Papula” on sirorakenteisempi kuin juhannusruusu.

Kaksi vuotta sitten (juhannusruusun leviämisestä innostuneena) päätin kokeilla rinteen toiseen reunaan vastaavaa rönsyäjää. Istutin pari papulanruusun tainta puolentoista metrin päähän toisistaan. Toiveena on saada rinnettä peittoon (toisesta syrjästä) vapaasti leviävän ruusupensaikon avulla.

Kahdessa vuodessa papulanruusu onkin levinnyt ja kasvanut reippaasti. Juhannuksen alla pensaat ovat kukkineet vaaleanpunaisin kerrotuin kukinnoin. Siro papulanruusu on kauneudessaan kova kilpailija juhannusruusulle!

Tyylikkään yksinkertainen punalehtiruusu

Punalehtiruusun punertavat lehdet ovat kaunis kontrasti kukille. Ruusu kukkii särmikkään näköisin pinkein kukin.

Punalehtiruusu on kaikessa yksinkertaisuudessaan hieno lisä puutarhassa. Sen lehdet tuovat kivan värikontrastin muuhun kasvillisuuteen nähden. Punalehtiruusulla on sinertävän punaiset lehdet ja yksinkertaiset kukat. Pensas kasvaa kovalla vauhdilla ja lyhennämme sitä reippaasti metrin kerrallaan kerran vuodessa.

Meillä punalehtiruusu on itsekseen levinnyt rinteeseen ja se on aivan mainio siinä: peittää rinnettä tehokkaasti ja on kaunis katsella.

Tarhakurtturuusu pohjolan kuningatar vartioi rinneportaitamme

Pohjolan kuningatar aloittaa kukinnan juhannuksen aikaan

Pohjolan kuningattaren on äitimme aikanaan istuttanut ja pensas elää ja kukkii samassa paikassa vuodesta toiseen. Onneksi tämä kurttulehtiruusun laji ei vielä ole kiellettyjen listalla.

Pohjolan kuningattaren kukka on kuin servettiaskartelun tuotos. Tämä ruusu kukkii heinäkuulle.

Teresanruusun vaaleanpunaiset kerrotut kukat

Teresanruusu kukkii vahvan pinkein kukin

Yhtä aikaa morsionruusun kanssa istutin toisen ”naisruusun” eli teresanruusun. Teresanruusu on melko piikitön (huh helpotus, sanoo ruusunhoitaja!) ja sen kukinta kestää pitkään. Ensimmäiset nuput ovat auenneet ja pienessä pensaassa riittää nuppuja vielä heinäkuulle. Ihana isokukkainen ruusu!

Teresanruusun kukka. Ruusu kukkii pidempään kuin juhannusruusu, onneksi.

Ihanista ihanin suviruusu ”Poppius” on kestävä perinneruusu

Suviruusun kukinto – vielä vaatimatonta esitystä mutta ehkä ensi vuonna lisää!

Pari vuotta sitten kyläillessäni eräässä maalaistalossa, näin portin raosta mykistyttävän vaaleanpunaisen parimetrisen ruusumeren. Ruusu näytti köynnösruusulta, sillä se peitti kokonaisen seinämän. Sain kuulla, että kyseessä oli suviruusu. Palasin kyläreissulta mukanani juurakoita, sillä samaa ruusua kasvoi koko navetan seinän pituudelta. Emäntä oli iloinen, kun sai ruusua kitkettyä ”ruohonleikkurin tieltä”.

Suviruusu sai meiltä kaksikin kotia. Ne ovat juurtuneet vaatimattomiin kasvupaikkoihinsa hyvin. Molemmilla on tilaa levitä ja kasvaa joka suuntaan. Suviruusu voi venyä parimetriseksi, minkä olen jo omin silmin (naapurissa) todistanut.

Pieni vilahdus ensimmäisistä suviruusun kukista näkyy. Ehkäpä joskus minullakin on suviruususeinämä. Suviruusu on ruusujen ruusu!

Suviruusu viihtyy kasvupaikallaan, vaikka sen päälle kipattiin talven ajaksi kuorma multaa.

Tornionlaaksonruusulla on pienet neilikkamaiset kukat

Tornionlaakson ruusun hennot oksat laskeutuvat maahan
Tornionlaaksonruusun neilikkamainen tiheään kerrottu kukka. Ruusu kukkii hetken ja lakastuu nopeasti.

Olen yrittänyt pitää ”jalat maassa” ruusuhankintojeni kanssa. Suomalaiset perinneruusut ovat minusta järkihankintoja. Ne kestävät koviakin talvia tällaisen huolimattoman talvisuojaajan käsissä.

Tornionlaakson ruusun hankin, koska nimi ”Tornionlaakso” lupaili hyvää talvenkestävyyttä. Ja kyllä se onkin kestänyt. Parivuotias taimi on kukkinut molempina kesinään pienin neilikkamaisin tiheästi kerrotuin kukin.

”Tove Jansson” ruusu hankittiin nimen perusteella – kuten myös ”Tarja Halonen”

Ruusu Tove Jansson

Pitäähän pihalla olla ”muumiruusu”, eikö?! Toisaalta ”Tove Janssonin” kukkien tummanpunainen yksinkertainen kauneus vaikutti yhtä lailla ostopäätökseen. Tove Janssonin ruusu on alkukesän (lyhytaikainen) kukkija. Se kukkii jopa ennen juhannusruusua, joten kamerani kanssa metsästin kauden viimeisiä tuoreita kukintoja. Ruusulajike on melkoisen uusi mutta sen kasvattaminen onnistunee ihan pohjoisessa asti.

Tove Jansson ruusun keltainen keskusta. Tämä ruusu kukkii yllättävän aikaisin. Ensi keväänä pitää olla valppaampana.

Tarjanruusu on vahva ja roteva pensas, jonka vaaleanpunaiset kukat ovat puolikerrannaiset. Kukissa on kivat keltaiset heteet. Tarjanruususta voi lukea lisää esim. Kotilieden artikkelista (https://kotiliesi.fi/koti/puutarha/tarjanruusu-sopii-suojapensaaksi/).

Ruusujen aika jatkuu

Juhannusruusujen lakastuttua päästään nauttimaan seuraavasti ruusuaallosta. Nupuillaan ovat pihamme klassikot: mustialanruusu ja valamonruusu. Ne ovat ruusujen aatelia niin kauneudessa kuin kestävyydessä.

Nämä kuvat mustialanruususta ja valamonruususta ovat viime kesältä, heinäkuussa otettuja.

Valamonruusu Esikon päädyssä (kesä-18). Pensas leikattiin kesän päätteeksi pihatöiden yhteydessä tapille. Nyt se jatkaa kasvuaan entistä ehompana saatuaan vähän lannoitetta juurilleen.
Mustialanruusu, perinnepihojen klassikko (kesä-18)
Mustialanruusu, suomalaisten pihojen klassikko (kesä-18). Mustiala on myös hyvä aidanneruusu, jonka voi reippaasti leikata aika ajoin alas.

Köynnösruusut vasta vahvistavat oksiaan ja kasvattavat nuppuja. Flammentanz tulee suoriutumaan kukkimista hienosti kuten myös pohjantähti. Samoin vahvat kanadalaiset kaverukset ”John Davis” ja ”Henry Kelsey” pärjäävät hyvin meidän leveyspiireillä.

Hömppäruusujakin toki on…

”Hömppäruusuiksi” kutsumieni lajikkeiden en edes odota kukkivan. Niiden selviytymistä talvesta saa aina jännittää. Hömppäkaartia edustavat pensasruusu ”Sahara”, köynnösruusu ”New Dawn ”, sammalruusu Henry Martin, kartanoruusu ”Tähtitorninkatu”, tarhaharisoninruusu ”Maija Hesperia” ja ties mitkä muut impulssihankinnat. Hömppäruusuja pitää hankkia unelmointimielessä. Jospa jollekin niistä sattuisi sille sopiva kasvuympäristö!

Mitä lie ruusuja

Lopuksi kuva kauniista vaaleanpunaisesta ruususta, jonka nimi on unohtunut. Liekö se joku mökinruusu? Muistuttaa melkoisen paljon tornionlaaksonruusua kukinnoltaan. Kooltaan se on huomattavasti suurempi.

Ensin tällä paikalla kasvoi neilikkaruusu mutta tämä ei näytä siltä. Muistelen istuttaneeni tilalle jonkun muun ruusun….mökinruusun tai metsäruusun tai minkä lie ruusun:)

Nyt nautitaan kesän parhaasta ruusuajasta, juhannuksen ajasta!

1 thought on “Ruusu kukkii! Ruusun aika alkaa juhannuksen tienoilla

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.