Puutarhaa ja pihaa

Siemenkätköjä talvisessa puutarhassa – kylmäkäsittely ja ulkokylvö

Pienten lasten idätyskokeiluissa opitaan, että siemen tarvitsee kosteutta ja lämpöä sekä happea itääkseen. Yleensä siemenet itävät peitettynä. Näillä eväillä saadaan ruusupavun siemen itämään ja kasvamaan huimaa vauhtia ikkunalaudalla. Kasvin juurien kehittymistä voidaan seurata läpinäkyvän muovimukin kyljestä. Tämän ”koululaistiedon” pohjalta olen lähtenyt itsekin ponnistamaan omassa puutarhaharrastuksessani. Nykyään teen siemenkätköjä muovimukin sijasta puutarhaan.

Siemenet tarvitsevat joskus erikoiskäsittelyjä itääkseen

Siementen kylmäkäsittely on puuha tai pulma, johon väkisinkin törmää erityisesti monivuotisten kasvien kasvattamisen yhteydessä.

Kylmän kauden vaatimukselle on järkevä syy. Siemen turvaa sen, ettei se loppukesällä pudottuaan maahan lähde ”väärään aikaan” talvea vasten kasvamaan. Kenties se tietää, että pakkanen saattaisi tuhota alussa olevan hennon kasvun. Kylmäkäsittelyssä siemenen lepokausi katkeaa ja lämmön lisääntyessä se alkaa itää, eli yleensä keväällä.

Siementen vaatimat ympäristövaatimukset ovat sellaisia, joita luonnossa järjestyy ilman ihmisten asiaan puuttumista. Mutta tietenkin me ihmiset puutumme tähänkin asiaan.

Talventörröttäjät eli tässä kuunliljat pudottavat siemeniään hangelle
Talventörröttäjät eli tässä kuunliljat pudottavat siemeniään hangelle. Kylmäkäsittely hoituu itsekseen.

Perennan siemenet kylvän loppusyksystä tai talvella ulos

Olen harrastusmielessä kokeillut erilaisia tapoja luoda siemenille kylmiä kausia. Välillä jääkaapissa toteutetut kylmäkäsittelyt ovat onnistuneet ja välillä ei (blogikirjoitus http://xn--kyltienmolemminpuolin-71b.fi/siementen-kylmakasittelytaistelu-luonto-vastaan-yksi/). Nykyään toimin yhteistyössä luonnon kanssa ja annan sen hoitaa homman. Kylvän kaikki monivuotisten kasvien siemenet suoraan ulos. Enää ole turhan tarkka edes siitä, onko siementen kylmäkäsittely tarpeen vai ei – pihalle vaan!

Osan siemenistä heittelen suoraan kukkapenkkiin muiden joukkoon. Sormustikukan siemeniä olen kylvänyt useaan paikkaan. Kiviaidan kupeessa kasvavat ensimmäistä vuotta salkoruusut ja sormustinkukat, jotka molemmat ovat kaksivuotisia. Sen takia teen välivuotena uudet kylvöt.
Osan siemenistä heittelen suoraan kukkapenkkiin muiden kasvien joukkoon jo kesällä. Kiviaidan kupeessa kasvavat ensimmäistä vuottaan salkoruusut ja sormustinkukat, jotka molemmat ovat kaksivuotisia. Ne kukkivat ensi kesänä.  Sormustinkukan kylvö tapahtuu heittelemällä siemeniä sinne sun tänne – helppoa. Salkoruusun idätän varmuuden vuoksi vielä sisällä. Tosin olen kokeilumielessä senkin siemeniä huiskinut kiviaidan kupeeseen ja potkinut vähän multaa päälle.

Siemenkätköjä puutarhassa

Aloitan monivuotisten kukkien siementen kylvämisen loppusyksystä ja teen kylvöjä pitkin talvea. Upotan kylvölaatikoita kukkapenkkeihin ja kasvilavoihin sinne, missä näyttää olevan sopiva rako. Avainjuttu minulle on kylvöksen nimeäminen, sillä en välttämättä muista kahdenkaan mökkireissun välillä, mitä olen minnekin kylvänyt.

Isohelokkia kylvetty laatikkoon, joka kaivetaan kukkapenkkiin
Isohelokkia kylvettynä laatikkoon, joka kaivettiin kukkapenkkiin. Kylvölaatikon pohja on puhkaistu, jotta vesi ei jää seisomaan sinne. Sanomalehtipala pohjalla estää mullan valumisen.
Kylvös maahan upotettuna (tuntematon laji)
Kylvös maahan upotettuna (tuntematon laji Kylätien laidalta)

Siemenkätköjä on siellä sun täällä….

Valkosipulilavan nurkassa on iisoppia ja punahattua
Valkosipulilavan nurkassa on iisoppia ja punahattua
Ja täältä löytyy isohirvenjuurta ja köynnöspinaattia sekä mooseksenpalavapensasta
Ja täältä löytyy isohirvenjuurta, köynnöspinaattia sekä mooseksenpalavapensasta

Talvemmalla kylvölaatikoiden upottaminen routaiseen maahan ei tietenkään ole mahdollista. Silloin kylvän siemenet kylvölaatikoihin ja kerään niitä laakeaan muoviseen reikälaatikkoon (entiseen leipomon kuljetuslaatikkoon).

Kylmäkäsittelyyn meneviä kylvöksiä joulukuussa
Kylmäkäsittelyyn meneviä kylvöksiä joulukuussa. Laari täyttyy pikkuhiljaa. Annan kostean kylvöksen olla ensin muutaman päivän sisällä ennen ulosvientiä.

Peitän kylvökset harvalla katekankaalla tai varjostuspeitteellä. Lopuksi vedän narun laarin ympäri. Toivon, että tämä viritelmä estäisi lintuja ja jyrsijöitä temmeltämästä siementen joukossa.

”Leivoslaari-systeemi” on siitä kätevä, että sinne voi talven mittaan inspiraation sattuessa viedä pikkuhiljaa lisää kylvöksiä. Lisääminen päättyy siihen, kun laari on lumikinoksen peitossa. Kylmäkäsittelyn kylvöaika on loka-helmikuussa. Vielä siis ehtii siirtää kylvöksiä ulos muutamaksi viikoksi.

Katajan juurella hangen alla on hyvä odottaa kevättä
Katajan juurella hangen alla on hyvä odottaa kevättä. Tässä virityksessä on jo kaksi leivoslaaria vierekkäin.
Ulkona idätettyjä alkuja siirretään keväällä oikeille kasvupaikoilleen, kuva viime keväältä -18
Ulkona idätettyjä alkuja siirretään keväällä oikeille kasvupaikoilleen tai väliaikaisistutukseen (kuva viime keväältä -18).

Mitä monivuotisia kasveja kylvän ulos?

Itsekerätyistä siemenistä olen kylvänyt niitä, joiden taimia tarvitsen lisää. Erityisesti kaipaan loppukesän kukkijoita. Keskikesällä kukkien tulva on taattu. Loppukesän ja –syksyn kukkijat ilahduttavat vielä syksyn saapuessa. Syysleimu, syyshohdekukka ja isohirvenjuuri ovat sen vuoksi kylmäkäsittely-listallani ja niitä onkin kylvetty useaan kylvölaatikkoon.

Syyshohdekukka hohtaa syksyisessä auringossa
Tämä kuva muistuttaa siitä, miksi loppusyksyn kukkijat ovat kasvattajalleen niin palkitsevia. Syyshohdekukka hohtaa kilpaa syksyisen auringon kanssa.

Joitain kylvöjä kokeilen uteliaisuudesta (kuten pukinparta) ja joitain itsepäisyydestä (en ole onnistunut aiemmin).

Seuraavia siemeniä on parhaillaan puutarhamme kätköissä multaan upotettuina.

Uutena yrityksenä yritän idättää kaupan siemeniä, joita en viime keväänä saanut itämään. On kyllä ihme, jos vanhat siemenet ruttuisista siemenpusseista heräävät eloon…. Mutta eihän näitä mokomia poiskaan voi heittää?!

 • kaunopunahattu, valkoinen ”white swan”
 • sulkavaleangervo
 • tarhajalomalva ”partygirl”
 • virginiantädyke
 • kellolaukka

Siementen ulkokäsittelyn- ja kylvön hyötyjä

Ulkokäsittely on kätevää monesta syystä. Se on vähemmän sotkuista ja tilaa kasvatukseen on rajattomasti (no, verrattuna jääkaapin hyllyihin). Keväällä kasvamaan lähtevät taimet ovat napakampia ja vahvempia sisäkasvatettuihin verrattuna. Ne ovat tottuneet viileään, eikä niitä tarvitse siihen erikseen totuttaa. Ulos kylvettäessä ei tarvitse olla niin tarkka, tarvitseeko kasvi kylmää kautta itääkseen. Kylmäkäsittely on harvoille kasveille haitaksi.

Keväinen auringonpaahde ja tuuli vaarana 

Ulkokasvatetut taimet elävät myös vaarallisempaa elämää kuin sisäkasvatetut serkkunsa. Kevätauringon paahde ja tuuli (yllättävän pienikin sellainen) on vaarallinen yhdistelmä. Pienet taimet kuivahtavat helposti. Näin kävi harmillisesti viime keväänä osalle taimistani. Hyvin alkuun lähteneet sirkkalehdet katosivat kahden mökkireissun välissä.

Tämän vuoksi olen jo alun perin sijoittanut ”leivoslaarini” tuulensuojaiseen paikkaan suuren katajan juurelle. Kateharsoa en tänä keväänä nykäise pois liian aikaisin. Lumien sulaessa aion olla valppaana ja seurata kasvuston kosteana pysymistä – sikäli kun se mökkiläisenä on mahdollista.

Salkoruusu talven jäljiltä. Liian varhain poistettu havusuoja päästi kevätviiman kuivattaamaan pienen alun. Tänä keväänä havusuojat saavat jäädä paikoilleen pidemmäksi aikaa.
Salkoruusu talven jäljiltä. Liian varhain poistettu havusuoja päästi kevätviiman kuivattamaan pienen alun. Tänä keväänä havusuojat saavat jäädä paikoilleen pidemmäksi aikaa.

Vielä ehtii kylmäkäsitellä ja kylvää

Tyhjennän mielelläni siemenvarastojani  mutta en raaski heittää itsekerättyjä siemeniä pois. Jos haluat kokeilla itsekerättyjen siementen kylvöä ja tarvitset siemeniä, laita sähköpostiini esikossa@gmail.com helmikuun aikana viesti.  Ainakin muutamalle pystyn jakamaan niitä.

Siementen kasvuunlähdöstä en anna yhtään mitään takuita, enkä edes siitä, ettei sekaan ole eksynyt muita jänniä lajikkeita. Siemenet ovat siistimättömiä eli niiden seassa on roskia ja mujetta. Osa siemenistä tarvitsee kylmäkäsittelyn (KK). Osa on kokemukseni mukaan itänyt ilmankin.

Siemenet eivät maksa mitään, lähetän ne kirjekuoressa yhdellä postimerkillä. Postimerkin hinnan voi laittaa naisyhdistyksemme hyväntekeväisyystilille. Päivitän blogin siemenlistaa tarvittaessa.

Itsekerättyjä perennan siemeniä
Itsekerättyjä perennan siemeniä

Seuraavia siemeniä löytyy:

 • syyshohdekukka KK
 • syysleimu KK
 • pukinparta (KK?)
 • valtikkanauhus (toissa kesän siemeniä)
 • salkoruusu, sisäkylvöön (vaaleanpunainen, kerätty 8-haaraisesta jätistä)
 • salkoruusu, sisäkylvöön (mustanpunainen watchman)
 • maurinmalva (ehkä kylväisin sisälle ja ulos)
 • ritarinkannus (tumma lila, tai onkohan se sininen)
 • isotähtiputki (valkoinen) KK
 • sormustinkukka (pinkki)

Välähdyksiä kesästä ja kesän kukkijoista

Yksinkertainen vaalenapunainen salkoruusu
Yksinkertainen vaaleanpunainen salkoruusu, jonka juurakko on ostettu puutarhamessuilta. Tämä kukkii toista vuotta peräkkäin ja kasvattaa yhä suurempaa juurakkoa. Kesällä se teki kahdeksan kukkavanaa, jotka kurottivat kohti taivasta.
Mustanpunainen watchman salkoruusu
Mustanpunainen watchman salkoruusu
Syysleimua vasemmassa laidassa kukkapenkkiä
Syysleimua vasemmassa laidassa kukkapenkkiä. Tätä toivon lisää.
Maurinmalva kasvaa korkeaksi ja kukkii koko kesän
Maurinmalva kasvaa korkeaksi ja kukkii koko kesän
Sormustinkukka
Sormustinkukka kesä-heinäkuussa
Ritarinkannuksia mummolan seinustalla
Ritarinkannuksia mummolan seinustalla. Tästä kannasta olen siemenistä lisännyt omani.

Sormet multaan ja kevättä kohti!

Eläinten jälkiä ja tuulen tuomia siemeniä keväisellä hangella

7 thoughts on “Siemenkätköjä talvisessa puutarhassa – kylmäkäsittely ja ulkokylvö

 1. Hei kiitos ihanasta ideasta. Jos vielä sinulla jäljellä maurinmalvaa, isotähtiputkea, pukinpartaa ja mustanpunaista salkoruusua jäljellä, niin olisin ikionnellinen😍lähetän sinulle vastineeksi jotain kivaa😀

 2. Olipa kiva juttu, kun itsekin olen yrittänyt talvikylvöjä. Lähinnä olen onnistunut kaksivuotisilla. Ja sitten olen siirrelty itsestään kylväytyneitä perennoja. Täytyykin kokeilla noita listaamisiasi.

 3. Hyvä postaus! Itsellänikin on parisenkymmentä eri perennaa hangen alla odottamassa kevättä. Osan tein syyskylvönä, osan laitoin tammikuussa ruukuissa hankeen. Jännittävää odotella niiden itämistä. Upean näköisiä syyshohdekukkia! Toivottavasti omasta kylvöksestäni tulisi tuon värisiä. Tsemppiä kylvöillesi ja mukavaa viikkoa! 🙂

  1. Onnea kylvöillesi! Tuskin maltan minäkään odottaa lumien sulamista ja ensimmäisten vihreiden haituvien esille nousua:) Vielä muutama kippo menee puskan juurelle värjöttelemään…Mukavaa kevään odotusta!

 4. Ihana tieto paketti. Täytyypä kokeilla tuota talvi kylvöä ja kylmä käsittelyä kaupan siemenille.
  Täälä Rovaniemellä onvielä lumimaassa voisin kokeilla kylmä käsittelyä. Jos sinulla löytyisi jotain siemeniä olisin kiitollinen. Esim. dalkkoruusu. Sormustinkukka, syysleimu mutta muutkin mielenkiintoiset käy.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.