Puutarhaa ja pihaa

Sormustinkukka kukkii eri värein

Sormustinkukka (rohtosormustinkukka tai meillä päin ”digitalis”) kukkii runsaasti keskikesää kohti mentäessä. Kaksivuotinen kasvi on levittänyt siemeniään tehokkaasti pitkin puutarhaamme. Nyt jo voi ennustaa pieniä lehtiruusukkeita bongaamalla, missä suurimmat sormustinkukkaesiintymät ensi kesänä sijaitsevat.

Sormustinkukan alkuja kukkapenkissä nupullaan olevan salkoruusun kupeessa. Alut pitäisi kaiketi kitkeä pois mutta emme oikein raaski.

Sormustinkukka leviää tehokkaasti

Sormustinkukan pienet ruskeat siemenet säilyvät kymmeniä vuosia maassa itämiskykyisinä. Maan pöyhimisen jälkeen uusia esiintymiä putkahtaa esiin. Ihme, ettei se kuitenkaan ole sen enempää levittäytynyt luontoon. Siinä olisikin lupiinin veroinen, yhtä haastava, vieraslaji hävitettäväksi. Lupiini ei toisaalta ole niin ronkeli lauhan ilmaston vaatimuksen suhteen kuin sormustinkukka. Sormustinkukka kasvaa lähes missä tahansa, märässä maassa ne eivät sentään viihdy.

Sormustinkukkaa ja tulikukkaa. Kumpainenkin on itsekseen löytänyt tämän kasvupaikan.
Kiviaidan kupeeseen on heitetty sormustinkukkien siemeniä. Taustalla Flammentanzin taimen toisena kesänään.
Sormustinkukkia Esikko-mökin kukkapenkissä apteekkarinruusun seurana.

Myrkyllinen sormustinkukka kukkii pitkässä kukkavanassa

Sormustinkukalla on harmaakarvaiset lehdet ja metrinen kukkavarsi. Kukkavana on leveä ja toispuolinen. Nuput avautuvat alhaalta ylöspäin. Pikkuhiljaa koko kukkavana kukkii kaikessa komeudessaan.

Sormustinkukkien suvussa on parikymmentä lajia, useimmat euroopppalaista tai välimerellistä perimää. Sormustinkukka on hyvin myrkyllinen sisältämiensä glykosidien, digitoksiinin ja digitaleiinin vuoksi. Sen istuttamista lapsiperheen pihaan pitää kyllä miettiä.

Sormustinkukan yksittäinen kukka on kuin taideteos

Jokainen kukka on pitkänomainen ja kellomainen. Kukan nielu on laikkujen täplittämä. Sormustinkukan värit vaihtelevat. Meidän puutarhassa tavallisin väri on purppuranpunainen. Joukossa on muutamia vaaleanpunaisia ja valkoisia yksilöitä, joita vaalimme (meillä harvinaisuuksina). Vaaleankeltainen sormustinkukka on pienikokoista ja sirompaa lajia.

Purppuranpunaisen sormustinkukan kellomainen kukinto
Vaaleanpunaista sormustinkukkaa
Vaaleanpunaista sormustinkukkaa
Vaaleat, oikeastaan valkoiset, sormustinkukat, joita saisi levitä lisää puutarhaamme!
Valkoinen sormustinkukka sopii roskakatoksen henkeen:)
Kellertävänieluista sormustinkukkaa johanneksensauramon rinnalla
Keltainen pikkusormustinkukka taustanaan sammalruusupensas (Henry Martin).
Pikkusormustinkukan tiheät keltaiset kellot ovat tiukasti ahtautuneina kukkavarteen.
Sormustinkukan vähän vinksahtanut monstrosa muoto. (Hassuista monstrosa kukinnoista olen kirjoittanut viime kesänä blogijutussa: http://xn--kyltienmolemminpuolin-71b.fi/kasvimaailman-kummallisuuksia-sormustinkukka-monstrosa-ja-aamuvirkuille-nayttaytyva-pukinparta/)

Erikoisempien sormustinkukkalajien kasvattaminen

Me ja sormustinkukat olemme hyvissä väleissä. Ne saavat levitä omia aikojaan haluamiinsa paikkoihin. Aivan kuten akileijat.

Olen myös yrittänyt kasvattaa ”vähän jännempiä” sormustinkukkalajeja. Menestys on ollut heikkoa. Joko siemenet eivät ole itäneet lainkaan tai lopputulos on ollut ”se tavallinen purppuranpunainen”. Villasormustinkukan kanssa kävi juuri näin.

En ole tainnut koskaan hankkia sormustinkukkia taimina viime syksyn taimimyymälän ”poistokorin” keltasormustinkukkaa lukuun ottamatta. Etsiskelin taimea puutarhastamme ja olin ilahtunut löytäessäni nupullaan olevan tulokkaan!

Taimena ostettu keltasormustinkukka nupullaan.

Nyt olen odottanut vuosi sitten esikasvattamani Elsie Kelsie –lajikkeen kukkivan. Näyttää siltä, että muutaman sormustinkukan kukkavanassa olisi elsiekelsiemäisen oloinen kukinto! Elsie Kelsien kellertävän vaaleiden kukkien nieluissa on purppuranpunaisia läiskiä.

Sormustinkukka Esie Kelsie kermanvaaleine nuppuineen on aukeamassa.
Sormustinkukka Elsie Kelsien kaunis kukka läheltä nähtynä.

Sormustinkukkarinne

Tänä kesänä olemme ”saaneet” sormustinkukkareunuksen rinneportaiden kupeeseen. Nautimme purppuranpunaisista kukista kovasti, sillä heinittynyt rinne aiheuttaa meille muutoin harmaita hiuksia. (Sen työstäminen asiallisempaan ja helppohoitoisempaan kuntoon on jokakesäinen (alati jäävä) pihatyömme.)

Sormustinkukkia rinneportaiden kupeessa

Sormustinkukat ja cottage garden?

Sormustinkukat assosioituvat  ”cottage garden” puutarhan henkeen.  Sen sijaan, että mökkimme eturinne on rikkaruohojen ja heinien peittämä, ajattelen sen olevan cottage gardenia parhaimmillaan, harkitusti villi ja monikerroksinen:)

Sormustinkukat mökin eturinteessä katselevat järvelle päin. Taustalla kukkii palavarakkaus.
Sormustinkukkameri tai heinäniitty itse asiassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.