Kurpitsajuhlan kolme koota
Meillä Suomessa on halloweenin viettoon monta ajankohtaa ja tapaa. Mielestäni ainoa oikea ajankohta on kuitenkin pyhäinpäivä, joka almanakan mukaan ajoittuu tänä vuonna lauantaiksi 3.11.
Vaikka tapoja on erilaisia, niin olennaisen osan perinteisessä juhlassa kuitenkin muodostavat minulle kolme koota; karkit, kepposet ja kurpitsat. Tällä kattauksella on mielestäni hyvä valmistautua pimenevien syysiltojen suureen kurpitsajuhlaan.
Karkit ovat jo löytäneet tiensä ostoskoriini kauppojen tyrkkyhyllyiltä. Kepposetkin ovat tulollaan ihan luonnostaan. Pääsääntöisesti olen joutunut jopa pidättelemään itseäni jekuttelujen suhteen.
Ykkössijalla on suuri kurpitsa
Näissä juhlissa on ykkössijalla kuitenkin kurpitsa. (Se vetää omassa sarjassaan vertoja jopa kinkulle, tuolle joulupöytien kunkulle). Tähän halloweenin tärkeimmän tunnusmerkin virkaan olin varannut (jo hyvissä ajoin) puutarhastamme Vihertäjä-siskoni kasvattaman jättikurpitsan.

Kurpitsan kimppuun
Välttääkseni sotkua ja lämpimän lokakuun kerrankin niin salliessa, päätin Fiksaajan avustuksella askarrella kurpitsan kimpussa ulkona. Kurpitsan lyhdyksi muokkaaminen tuottaa tavattoman paljon sotkua. Siis riippumatta siitä, missä sitä työstää. Ulkona sotkut on helpompi siivota tai jättää siivoamatta. Joka tapauksessa suosittelen kumihansikkaiden käyttöä. Värillä ei ole väliä, kunhan varret ovat riittävän pitkät.
Ensiksi leikkasimme kurpitsasta hatun eli kannen pois. Leikkaamiseen käytimme terävää ja pitkäteräistä veistä. Hatun poisvetämistä helpottaa huomattavasti, jos kanta on jätetty tarpeeksi pitkäksi.



Kun hattu oli saatu poistettua, kaavimme kurpitsan sisältä siemenet ja rihmastoa muistuttavan lihan pois. Sisälmyksiä kertyikin lähes kaksi ämpärillistä. Sopivin työkalu ison kurpitsan kovertamiseen on kauha. Pieniä kurpitsoita kovertaessa on jäätelökauha oiva väline.

Kurpitsalle ilme
Kun kurpitsa oli koverrettua ontoksi, piirsimme ulkokuoreen kasvot. Vaikka netistä löytyi runsaasti erilaisia malleja ja sabloonoita irvistävistä kasvoista, päädyimme kuitenkin lempeään hymynaamaan.

Sen jälkeen veistimme pienellä terävällä veitsellä kurpitsallemme silmät, nenän ja suun. Leikatut osat irtoavat helpoiten työntämällä ne sisäpuolelta ulos.

Vielä kynttilä sisälle ja kurpitsamme oli valmis kannettavaksi kylätien varteen. Siellä se jakaa hymyään ja muistuttaa ohikulkijoita tulevasta suuresta kurpitsajuhlasta. Toivottavasti säät pysyvät suosiollisina, sillä kurpitsat säilyvät vain muutaman viikon ulkona viileässä. Pakkasta ne eivät valitettavasti kestä.

Nyt onkin aika siirtyä kepposten pariin.

Kurpitsan sisuksesta voi tehdä erilaisia ruokia
Kurpitsan liha ja siemenet kannattaa säästää. Sosetta voit käyttää piirakan lisäksi vaikkapa sämpylöissä, keitoissa tai leivonnaisissa. Ohjeita löytyy loputtomiin.
Kurpitsalyhdyn valmistuttua meille jäi pari ämpärillistä kurpitsan koverrettua sisusta. Yhdestä kurpitsasta tulee melkoinen määrä maltoa ja siemeniä!
Siemenet kannattaa ottaa talteen. Ne puhdistetaan ja kuivataan vaikkapa uunipellillä. Siemenillä voi koristella keittoja, niitä voi maustaa naposteltavaksi (esim. oliiviöljyllä ja suolalla) tai niitä voi lisätä salaatteihin.
Kurpitsaa soseeksi kattilassa
Tässä vaiheessa projektia Vihertäjä-sisko astui remmiin. Osa saaliista päätettiin pehmentää kattilassa ja pussittaa pakastimeen tulevia ruuanlaitto- ja leipomishetkiä varten. Soseesta tuli aika juoksevaa eli tämä erä taitaa olla sitä keittoaines-osastoa.


Kurpitsajuhlan kurpitsakakku
Kurpitsakakkua varten työstettiin vielä yksi kurpitsa. Se paloiteltiin pihapöydällä. Osa paloista pussitettiin suoraan pakastimeen, sillä kerralla määrää on lähes mahdotonta käytää ruuanlaittoon.

Kurpitsakakkua varten lohkaistiin kurpitsasta muutama pala. Puolen kilon verran isoja paloja pehmennettiin uunissa. Niitä käytettiin soseutettuna mausteisen kurpitsakakun höysteenä.
(Kurpitsalla höystettyjen leivonnaisten ohjeissa on muuten toisinaan ”ota keskikokoinen kurpitsa” tyyppinen aloitus. Mitä kirjoittaja onkaan ajatellut puhuessaan keskikokoisesta kurpitsasta? Onkohan hän koskaan vieraillut Jättikasviyhdistyksen sivuilla…)
Kurpitsakakku- ja piirakkaohjeita löytyy netistä valtavat määrät. ”Kahvipöydän kakun” tekeminen tuntui helpoimmalta vaihtoehdolta ja sitä se olikin. Mukava ohje löytyi pienellä selaamisella: https://www.kinuskikissa.fi/leipomot/lissy/kurpitsa-kahvikakku/.

Kurpitsainen maustekakku (tai mausteinen kurpitsakakku) vihjaa vähän jo jouluun. Siinä on kanelia, neilikkaa ja inkivääriä – mikä tuoksu! Kakku odottaa muutaman päivän viileässä mehustuakseen lisää. Kohta sitä päästään maistelemaan!
Suuren kurpitsajuhlan valmistelut ovat pitkällä!

Mahtavan kokoinen ja ihanan iloinen kurpitsalyhty! 🙂 Itse en ole vielä koskaan kurpitsoja kaivertanut. Mukavaa juhlan odotusta!
Kiitos!