Puutarhaa ja pihaa

Tomaatin siemenet itämään naistenpäivän kunniaksi

Aurinkoinen naistenpäivän sunnuntai antoi lupauksen kevään tulosta. Päätin valon innoittamana laittaa tomaatin siemenet itämään. Viime keväänä kylvin tomaatin siemenet liian varhain ja taimet kasvoivat hankalasti käsiteltäviksi hujopeiksi. Jouduin istutusvaiheessa kieputtelemaan pitkäksi venähtäneitä varsia kiepille mullan alle. Satoa tuli kuitenkin ihan mukavasti.

Kylvöjä olisi voinut viivyttää vielä enemmänkin mutta nyt oli hyvä hetki sille puuhalle. Tomaatti tarvitsee 4-8 viikon esikasvatusajan riippuen siitä, jatkaako se kasvuaan ulkona vai kasvihuoneessa.

Viime keväänä tomaatin ylipitkä varsi piti kiertää mullan alle varoen, jottei se napsahda poikki. Tältä puuhalta yritetään tänä vuonna välttyä. Ihmeen hyvin taimi lähti kasvattamaan uusia juuria varresta. (Tomaatin taimien istutuksesta on lisää blogissa: http://xn--kyltienmolemminpuolin-71b.fi/tomaatin-taimet-seinustalle-ja-kasvihuoneeseen/

Vanhoja tomaattisuosikkeja ja uuteen lajiin tutustumista

”Vanhassa vara parempi” on meidän tomaattipolitiikkamme perusta. Viime kesänä erityisesti raidallinen Tigerella-tomaatti nousi suureksi suosikiksemme. Sato oli aikainen ja runsas. Itse tomaattikin oli ihastuttavan näköinen. Tigerellaa haluamme tänäkin kesänä maistella.

Viime kesänä kuvattu: Kypsymässä oleva Tigerella-tomaatti muuttuu oranssiksi.

Ulkokasvatuksessa hyvin pärjänneillä aikaisilla ja perusvarmoilla Outdoor Girl ja Tanskan vienti eli Bonner Beste –lajikkeilla haluamme varmistaa sen, että saamme satoa kypsäksi asti. Samoin Gardeners Delight viihtyi hyvin ulkona.

Sen lisäksi halusimme kokeilla jotain pihvitomaattia. Niistä meillä ei ole aiempaa kokemusta. Nappasin siemenhyllystä summamutikassa kivannäköisen siemenpussin, Marmandino One, F1 –nimisen. Kuvan tomaatit olivat vihreän ja punaisen poimullisia pulskimuksia.

Marmandino One, F1, kuva siemenpussin päällä. Saa nähdä, kuinka niiden kanssa käy!

Olisihan noita viime kesän suosikkeja ollut enemmänkin. Siemenpussien määrän ollessa melkoinen, päätimme pitäytyä näissä, jo hankituissa lajeissa. Pistimme siten stopin lisähankinnoille.

Tomaatin siemeniä on kertynyt pitkin talvea

Kaikki muut tomaatin siemenet ovat ”sitä sun tätä” lajikkeita, hankittu ”sieltä sun täältä”. On pientä kirsikkatomaattia, vähän keltaista ja vähän raidallista tomaattia. Siemenpusseja on ostettu kotimaasta ja ulkomailta, myös alehyllystä. Eli kirjavan porukan kanssa ollaan liikenteessä.

Hömpötyslajeja kasvatetaan vain muutaman siemenen panostuksella

On aivan mahdollista, että jotkut ”hömpötyslajikkeet” eivät sovellu suomalaiseen kasvuympäristöön tai ulkokasvatukseen. Ulkona kasvaminen on nimittäin kaikkien tomaattiemme kohtalo. Senpä vuoksi lähdemme kikkailemaan näillä tuntemattomilla lajeilla vain muutaman alun voimin. Turha nähdä paljon vaivaa, jos lopputulos jää kehnoksi.

Tomaattien ulkokasvatus tapahtuu jatkossakin seinustoilla – hieman boheemilla meiningillä

Esikko-mökin saunan seinusta on aurinkoinen kasvupaikka tomaateille.
Louhikko-mökin saunan seinusta on myös oiva kasvupaikka tomaateille.
Tämän tomaatin tuenta on unohtunut mutta multasäkki näyttää toimivan apuna….
Terassitomaatit
Tomaatteja terassilla, tertut maata viistäen.

Näitä tomaattien ulkokasvatuskuvia kun katselee, muistuu mieleen, että kastelu oli meillä hoitotoimenpiteenä keskiössä. Latvomiseen, harventamiseen, varkaiden poistamiseen ja tukemiseen ei puhtia ollut riittävästi. Olisiko siinä meille ensi kesän kasvatushaaste?

Kylmien maailmankolkkien lajit jäävät vielä haaveeksi

Ulkokasvatus on aina riskipuuhaa, sillä kylmänä kesänä satoa ei tule. Haaveenani onkin ollut hankkia kylmien vyöhykkeiden tomaatin siemeniä (Kotipaikkana esim. Alaska, Pohjois-Amerikka, Venäjä, Siperia, Kanada). Tosin vielä en näitä arktisempia lajeja ole kovin ponnekkaasti etsinyt. Joissain siemenpusseissa kyllä lukee venäjänkieliseen maahan viittaava lajin nimi. Toivottavavsti Vilma, Rubinka ja Pokusa -nimet lupaavat hyvää säänkestoa…..

Tomaatti itää lämpimässä mutta ei tykkää kasvaa liian kuumassa

Tomaatin siemenet itävät parhaiten +22-25 asteessa. Viime keväänä itäminen tapahtui joidenkin lajikkeiden kohdalla jopa parissa päivässä riippumatta siitä, oliko kylvös tehty multaan tai märälle talouspaperille.

Viime keväänä tomaatin alut kasvoivat hurjaa vauhtia ja ne piti varhain siirtää kasvamaan jokainen omaan maitopurkkiinsa.

Tomaatin taimia ikkunalla viime keväänä maaliskuun lopulla. Eli hitaammin ollaan nyt liikkeellä.

Maitopurkeista taimet siirrettiin lopullisille kasvupaikoille kesäkuun alussa. Tomaatit tykkäävät lämpimästä kasvupaikasta ja auringosta. Liika kuumuus (yli 27 astetta) taas vähentää sadon muodostumista.

Tomaatin siemenet itämään märälle talouspaperille

Päätin pitkittää mullan kanssa touhuamista. Kylvin tomaatin siemenet märälle talouspaperille kertakäyttölautasen päälle. Sujautin idätysalustan läpinäkyvään muovipussiin. Kylvölautaset vein lopuksi tarjottimella saunan lattialle jälkilämpöön.

Muovin läpi voin nyt tarkkailla, milloin itäminen tapahtuu. Vasta varmasti itäneet tomaatin siemenet siirrän multaan kasvamaan.

Tomaatin siemenet ovat nyt muhimassa.

Ja tulihan niitä kylvettyä liikaa!

Suunniteltu ”muutaman siemenen kylvösysteemini” petti heti kättelyssä. Ripottelin jokaista siemenlajia aina ”muutaman extran”. Mitä jos ne kaikki itävät? Aion kuitenkin pitää pääni kylmänä ja ottaa jatkoon vain osan itäneistä siemenistä. Lopullisten ”maitopurkkitaimien” maksimimäärä tulee olemaan 40-50 kpl. Vannon sen!

Loput siemenet taittelin takaisin pusseihin ensi kevättä ajatellen. Siemenet säilyvät 2-3 vuotta. Ehkäpä jostain hömppälajikkeesta tulee uusi suosikkimme ja pääsen avaamaan (aarteeksi muuttuneen) siemenpussin ensi keväänä uudestaan!

Kylvökavalkadi kuvina

Tomaatin siemenet itävät talouspaperin päällä.
Ulkokasvatuksen kunkut eli Outdoor Girl ja Tanskan vienti eli Bonner Beste.
Tomaatin siemenet itävät talouspaperin päällä.
Kirsikkatomaatti Red Cherry ja klassikkotomaatti Moneymaker ovat varmoja valintoja. Moneymaker taitaa olla suomalaisen kotipuutarhan kestosuosikki.
Tomaatin siemenet itävät talouspaperin päällä.
Hildares F1 ja pihvitomaatti Marmande pärjäävät ilmeisesti ulkokasvatuksessa, tosin yhden pihvitomaatin taimen taidan laittaa varmuuden vuoksi kuitenkin kasvihuoneeseen.
Tomaatin siemenet itävät talouspaperin päällä.
Mahtava kirsikkatomaatti Gardeners Delight vasemmalla. Ei suuria odotuksia keltaiselta Golden Königiniltä ja oikealla hyväksi kehuttu Pokusa.
Tomaatin siemenet itävät talouspaperin päällä.
Kokeilun nimissä näitäkin, eli (jonkun kehuma) Mandat H ja parvekkeellekin sopiva ruukkutomaatti Vilma.
Tomaatin siemenet itävät talouspaperin päällä.
Nämäkin taitavat olla niitä ”hömppälajikkeita”. Rubinkaa ylhäällä, Charmant H vasemmalla ja oikealla keltainen Balconi yellow F1 (tuhlasin pussissa olleet 4 siementä).
Tomaatin siemenet itävät talouspaperin päällä.
Roman suipot hedelmät saattavat kaivata kasvihuonetta mutta emme anna armoa. Kasvihuoneessa parhaiten viihtyvä Striped Stufferi ei ole erityisen ylistetty laji heikon sadon takia mutta menkööt sekin ulkokokeiluna.

No eihän tomaateissa tietenkään ole hyviä tai huonoja saatikka mitään hömppälajikkeita. Sääolosuhteet ja kasvupaikat vaihtelevat. Joku laji kasvaa ja hehkuu siellä ja joku toinen täällä. Taitaa vähän kasvattajan taidoillakin olla asian kanssa tekemistä….Kunpa joku näistä menestyisi ensi kesänä meillä!

Onpas mukavaa päästä seuraamaan näiden tomaattien matkaa lautasellemme!

5 thoughts on “Tomaatin siemenet itämään naistenpäivän kunniaksi

 1. Jokseenkin tuttua tuo muutaman varakappaleen kylväminen 😀 Sitähän voi sattua vaikka mitä ennen ulos istutusta, joten parempi ottaa varman päälle. Roma ei pärjännyt minulla viime kesänä avomaalla, mutta ehkä siitäkin olisi tullut jotain, jos heinäkuun alku ja loppu olisivat olleet normaalilämpöisiä eivätkä hallayölukemissa huitelevia. Tomaatin siemenet säilyttävät käsittääkseni itävyytensä aika hyvin huomattavasti siemenpussin parasta ennen -päiväystä pidemmälle, joten vanhojakaan siemeniä ei kannata viskata menemään. Hyviä itämisprosentteja ja aurinkoisia kevätpäiviä!

  1. Pidetään peukkuja ensi kesän aurinkoisten säiden suhteen! Ihanaa kevättä sinulle ja onnea kylvöihin!

 2. Olipa viihdyttävää lukemista. Aloittelevalle tomaattifarmarille, jollainen olen. Kipinä tuli viime kesänä, kun vein kummitytölle kukan sijasta tomaatintaimen. Hän niitä napsi koko kesän kaupunkiasuntonsa teranssilla. Nyt olen sitten uhkarohkeasti luvannut koko suvulle erilaisia taimia. 6 sorttia on jo nousemassa. Liianko varhain ?!

  Tässä blogissa on tosi mainiota tietoa. Esim. ettei tarvitse koko suvulle ostaa 20 €: n altakasteluruukkua.

  Mutta en olis kyllä muuten kirjoittanut, vaan kun on kieli niin mukavasti soljuvaa. Siitä olen koettanut päästä jyvälle, että mistäkökähän päin Suomea tämä juttu on lähtöisin. Arvaan että kasvillisuus- vyöhykkeeltä II . Tekisi mieleni lähettää sisarelleni luettavaksi, joka on koko elämänsä tarkastanut ylioppilas- aineita .

  Terveisin täältä karanteenin pauloista ! Onneksi on puutarhatyöt odottamassa.

  1. Terveisiä sinne karanteeniin! Tämä kumma maailmanmeno koskettaa meitä kaikkia näinä päivinä. Meidänkin mökistä on tullut yhdelle meistä etätyöpiste… Kiva, että viihdyt blogimme parissa. Se on meille eräänlainen pieni henkireikä arjen melskeessä.

   Tomaatteihin tosiaan saattaa hurahtaa! Meillä tomaatin taimet ovat vasta hammastikun pituisia tappeja. Niitä ”tappeja” vaan taitaa olla vähän liikaa….Yritän jakaa alkuja tutuille. Toivottavasti joku huolii niitä. Onnea sinulle tomaatin viljelyyn!

   Yritä sinnitellä siellä karanteenissa. Nyt sinulla on aikaa hoitaa taimiasi. Voimia ja jaksamista toivoo Kylätien väki!

 3. Yllätys että kirjoitukseni oli tullut perille !
  En ole aiemmin harrastanut blogijuttuja ja luulin että tämäkin meni mönkään.
  Jos tulee perille tekemäni toinen versio niin voinette sen poistaa
  Samoin kuin tämän.
  Niin ja kiitos neuvoista!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.