Puutarhaa ja pihaa

Tomaatin taimet – istutus ulos seinustalle ja kasvihuoneeseen

Taisin aloittaa tomaatin taimien kasvattamisen liian aikaisin, tuumin, kun katselin pitkiä kaatuilevia hujoppeja ikkunalaudoilla. Tomaatin taimet olivat niin pitkiä, että niiden istutus suurempiin ruukkuihin oli siten aloitettava jo vapun aikaan.

Amppeli- ja ruukkutomaatit kurkkupurkkeihin

Työpaikkani kultainen emäntä on ottanut pyynnöstäni talteen suuria peltisiä kurkkupurkkeja. Alun perin tarkoitus oli ottaa niitä vain väliaikaiseen käyttöön. Kun näin tomaatin taimet hauskoissa peltipurkeissa, päätin jättää ne niihin.

Koska tomaatin taimien varret olivat venähtäneet metrisiksi hujopeiksi, istutuin varret multapaakkuinen pitkältä matkalta kurkkupurkin multaan. Tomaatin varren kieputin kunnon kiepille purkin sisällä. Poistin kaikki lehdet mullan alle jäävästä osasta. Kurkkupurkin pohjaa avasin purkinavaajalla sieltä täältä, jotta vesi ei jäisi lillumaan astiaan.

Tomaatin taimet ”lyhenevät”, kun niiden vartta kierretään ruukkuun mullan alle. Pitää varoa, ettei varsi napsahda vääntämisestä poikki. Vaakatasossa mullan alle istuttaminen on siten turvallisempi tapa. Lajit ovat Hundreds of Thousands ja Tumbler F1.

Jännitti nähdä, miten tomaatin taimet reagoivat näin reippaassa käsittelyssä. Parin päivän totaalisen nuupahduksen jälkeen, ne virkistyivät hienosti.

Tomaatin taimet vappupäivänä 1.5. siirrettyinä kurkkupurkkeihin. Kylkeen on kirjoitettu yksinkertaisuuden vuoksi nimeksi 100&1000.

Nyt kun istuttamisesta on kuukausi, tomaatin taimet ovat hyvässä kasvuvauhdissa. Uudet lisäjuuret olivat kasvaneet mullan alle. Pieniä raakileitakin näkyy jo!

Samat veijarit. Nyt rönsyillään jo kunnolla kuukausi ”purkittamisen” jälkeen. Ruukku- ja amppelitomaatit ovat melkoisen kurittomia. Taimet kasvavat villisti.
Tomaatin raakileita Hundreds of Thousands kirsikkatomaatissa. Näitä marjankokoisia tomaatteja pitäisi tulla sadoittain ja tuhansittain.

Nämä ”kurkkupurkkitomaatit” jäävät terassitomaateiksi kaupunkikotiin ja maalle.

Tomaatin taimet laastiämpäreihin

12 litran laastiämpärit ovat käteviä tomaatin kasvatuksessa. Ämpäreiden pohjaan porattiin reiät, samoin parin sentin korkeudelle kylkeen. Näin vesi pääsee valumaan pois niistä. Laastiämpäreitä saa rautakaupoista parilla eurolla. Ne ovat säilytyksenkin suhteen kätevämpiä kuin peltipurkit: Ne voi syksyllä pesun jälkeen pinota tiiviiksi nipuksi varastohyllylle odottamaan seuraavaa kesää.

Tomaatin taimet istutaan ämpäreihin, joiden pohjissa on reiät. Istutuksessa käytettiin puutarhamultaa ja maatunutta hevosenlantaa.

Tukinarut ja tukikepit ohjaamaan tomaattien kasvua

Vanhasta matonkudekasasta löytyi hyviä tukinaruja tomaatin taimille. Valitsin jokaiselle lajille oman värisen matonkuteen. Tigerellan tukinaru on tietenkin raidallinen tomaatin hengessä. Matonkuteen pään upotin juuripaakun alle. Myöhemmin kieputtelen narua tomaatin kasvaessa sen varren ympäri ja kiinnitän toisen pään ylhäällä olevaan naulaan tai poikkipuuhun.

Sungold-tomaatin taimet pääsevät viimeisinä ämpäriin. Nyt on valmista!

Tukinaruista huolimatta tukikepitkin oli pakko laittaa tukemaan tainta. Ne voi poistaa sitten, kun narut otetaan käyttöön. Tukikepeiksi löytyi keppejä, joiden alkuperäinen käyttötarkoitus oli meille hämärä. Ne taisivat olla jäänteitä jostain ulkopelistä. Toivottavasti kukaan ei halua juhannuksena tehdä nostalgiamatkaa vanhojen pihapelien pariin…

Se lämmin ja suojaisa seinusta?

Tomaatin kasvattaja olemme oikeastaan ensimmäistä kertaa tosissamme liikkeellä. Sen vuoksi kokeneempien kasvattajien ja harrastajien ohjeet kiinnostavat meitä kovasti. Erityisesti avomaalla kasvattaminen kiinnostaa, sillä kasvihuoneeseen mahtuu vain murto-osa taimista.

Usein mainitaan ”lämmin ja suojaisa seinusta” tomaateille hyväksi kasvupaikaksi. Talsimme Tuunaaja-siskon kanssa pitkin Esikko- ja Louhikko-mökkien pihoja ja etsimme sellaista. Pohdimme, minne paistaa aurinko ja missä ei tuulisi liikaa. Hyviäkin paikkoja löytyi. Harmi, että ne olivat muuhunkin käyttöön hyviä paikkoja. Mietimme, miksi parhaimmilla kasvupaikoilla oli meillä aina halkopino?

Toukokuussa olemme siis siirtäneet halkopinoja uusiin paikkoihin. Tähän tomaattiprojektiin panostetaan nyt kunnolla!

Halko-ja ryönäkasa Esikon saunan päädyssä. Tämä on nyt se ”lämmin ja suojaisa seinusta”.

Tomaatin taimet avomaalle – saunan seinustalle viljelyvarmoja ulkotomaatteja

Ulkotomaateiksi on kasvamassa peruslajikkeita: Vanha englantilainen Outdoor Girl ja Bonner Best (Tanskan vienti). Ne istutettiin laastisaaveihin ja siirrettiin  Esikko-mökin saunan päätyyn (halkopinon paikalle) toukokuun lopulla.

Englantilaiset Amateur –pensastomaatit ovat myös perinteisiä ja säänkestäviä avomaan tomaatteja. Ne nostettiin  ämpäreissään kasvihuoneesta Louhikko-mökin saunan päätyyn kesäkuun alussa.

Näyttää siltä, että molempien mökkien saunojen päädyt ovat muuttuneet tomaattitarhoiksi. Olisikin  mukavaa saunomisen lomassa päästä napostelemaan tomaatteja:)

Tomaatin taimet laastilaareissa: Outdoor Girl ja Bonner Best -tomaatteja. Naruvirityksiä viritellään, sillä poikkipuun asennus on kesken.
Lopuksi hallaharson viritys. Tuuli, paahde ja yön viileys halutaan pitää vielä parin viikon ajan poissa.
Kurkistus piiloon. Hallaharson alla lämpimällä seinustalla on vihdoinkin halkojen sijasta tomaatin taimia. Outdoor Girl ja Bonner Best.
Amateur-tomaatit (ja vähän muutakin kuten virolainen Terma-tomaatti) Louhikko-mökin saunan seinustalla. Tästäkin muuten siirrettiin halkopino pois tieltä…
Amateur pensastomaatit saunan seinustalla 2.6. Matalahko laji tuntuu napakalta ja säänkestävältä kuten oli toiveena. Ruohonleikkuun jäljiltä on ruohosilppua heitetty mullan pintaan pitämään kosteutta.

Kasvihuoneeseen viiden minuutin pikalattia tiilistä

Louhikon rantasaunan päädyssä on ollut harmiksemme tiilipino. Se on ollut paikoillaan (tiellä) kymmenisen vuotta odottamassa hyvää käyttötarkoitusta. (Eli niitä on pihtailtu.) ”Minkälainen lattia laitetaan kasvihuoneeseen” –pohdinta sai ratkaisun Tuunaajan ideasta. Siirsimme tiilet kasvihuoneen lattiaksi. Kutsumme tätä viiden minuutin lattiaksi, sillä sen rakentaminen kesti kuta kuinkin niin kauan. Tiililattia muuten toimii! Tiilien päällä on mukava kävellä. Lisäksi ne tuovat tärkeää lämpöä erityisesti keväällä.

Tiilipino saunan päädyssä saa lähteä
Tiilet ladotaan kasvihuoneen lattiaksi. Tiiliä tuli myös laastilaarien alle.

Tomaatin taimet kasvihuoneeseen 

Sungold F1 ja Gardeners Delight –tomaatit saavat kasvaa sekä kasvihuoneessa että ulkona.  Haluan nähdä, miten niiden kasvu eroaa eri olosuhteissa. Tavoitteena on löytää ulkokasvatukseen sopivia lajeja.

Tigerella saa jäädä kasvihuoneeseen kurkkujen ja paprikoiden kanssa. Kasvihuoneessa kasvaa muutama toukokuussa Virosta Türin kukkamarkkinoilta ostettu taimi: Black Cherry ja Taiko (keltainen luumutomaatti). Istuttaessani tomaatteja mietin, miksi ihminen, jolla on läjäpäin tomaatin alkuja, ostaa niitä torilta lisää? Ehkä sen takia, että Türin kukkamarkkinareissu ihanien ystävien kanssa sai pään niin pökerryksiin.

Väliaikaisratkaisu taimille toukokuun lopulla – kasvihuone täyteen ahdettuna. Nyt tilanne on onneksi selkeytynyt ja osa porukasta on saatu ulos.

Tomaatin taimet vahingoittuvat – voiko niitä pelastaa?

Pitkien ja honteloiden tomaatin taimien kanssa pitää olla varovainen. Varsi saattaa helposti vahingoittua kaatuessaan. Myös siirtäminen ja kuljettaminen ovat riskialtista puuhaa. Muutama tomaatin taimi sai murtumia minun käsittelyssäni.

Tomaatin varren vahingoittuneen kohdan voi tukea teipillä tai sitomalla. Melkein kaikki lastoitetut oksat paranivat tällä tavoin. Teippi pitää jossain vaiheessa poistaa, jotta varsi saa kasvutilaa leveyssuunnassa.

Vahingoittuneen varren voi myös upottaa multaan, jos taitoskohta on lähellä juuripaakkua. Upotin vartta pitkän matkaa multaan sekä kieputtelin reilusti kiepille – hyvin tokenivat ja jatkoivat kasvuaan.

Tomaatin latvan katkeamiseen löytyy myös selviytymisohjeita. Tuttuni vinkkasi, että hän on antanut ylimmän varkaan kasvaa uudeksi latvaksi. Toinen taas on istuttanut katkenneen latvan multaan ja saanut siitä uuden taimen. Minä olen nyt testaamassa sivuhaaran kasvattamista yhden taimen kanssa. Muuten olen katkenneet taimet poistanut surutta lehtikompostiin. Tai oikeasti en surutta – olen luopunut niistä kuin kallisarvoisista aarteista.

Mitä olen oppinut ensikertalaisena tomaatin esikasvatuksesta?

Tämän kevään ja kesään tomaattien kasvatus on meille oppimista alusta alkaen. Nyt ollaan vasta alkutaipaleella ja vielä on puuhaa, jotta saisimme pidellä punaista tomaattia kämmenellä. Seuraavat asiat pitää jo nyt kirjoittaa muistiin:

Aloitan esikasvatuksen jatkossa kuukautta myöhemmin eli maaliskuun lopulla tai huhtikuun puolella. Ehtivät siinä ajassa ihan mainiosta kasvaa hyvään istutuskokoon. Nyt taimet venyivät liikaa pituutta.

Tomaatti tarvitsee tilaa juurilleen. Maitopurkista saa sopivan kokoisen taimiastian ensimmäisellä koulimiskerralla. Tomaatin taimen voi kasvattaa siinä siihen saakka, kun se siirretään lopulliselle kasvupaikalleen. Mutta JOS siirrät taimen vielä maitopurkista suurempaan ruukkuun tai ämpäriin, se alkaa voida todella hyvin. Varsi vahvistuu ja pituutta tulee lisää. (No, tähän ei kukaan ryhdy, sillä koulittavaa on muutenkin niin paljon.)

Tomaatin taimet kasvattavat nopeasti suuren juurakon.

Jos kasvupaikka olisi vähän viileämpi, taimet tulisivat napakammiksi. Virosta ostetut tomaatin taimet olivat vantteria ja lyhytkasvuisia. Siihen minäkin tähtään jatkossa!

Lisää muistilistalle asiaa…

Ikivanha viisaus: Merkitse taimet nimilapuilla. Itse olen onnistunut ”kadottamaan” Chocolate Cherry”-taimeni jonnekin. Ne ovat ehkä olleet niiden nimettömien taimien kasassa, jotka lahjoitin pois. Tai ehkä jostain tomaatin taimesta kasvaa tumman suklaan värisiä tomaatteja!

Onneksi pidin pääni kylmänä ja valitsin ulkoilmaan sopivia lajeja (Amateur, Outdoor Girl ja Bonner Best). Tänä viileänä keväänä olen saanut tomaatin alkuja edes jonkin verran vietyä ulos.

Mustat 12 litran laastiämpärit ovat edullisia (2€ kpl) ja näppäriä kasvatusastioita. Ne mahtuvat tyhjinä kätevästi päällekkäin varastoon.

Jos esikasvatus ei huvita tai siihen ei ole aikaa, hyviä ja napakoita taimia saa parilla eurolla kappale torilta ja puutarhoilta. Virossa Türin kukkamarkkinoilla kunnon tomaatin alut maksoivat euron verran. Lajeja oli pilvin pimein….

Älä innostu lannoittamaan maitopurkkitaimia. Niiden lehdet käpristyvät ja kasvu kärsii.

Liikaa lannoitetut ja ylipitkiksi venähtäneet Tigerellat. Pelakuille tarkoitettua lannoitettua kasteluvettä tuli suihkittua myös tomaateille. Lehdet käpertyvät persiljamaisiksi. Onneksi taimet tervehtyivät, kun lannoittaminen loppui.

Taimien esikasvatusta voisi jakaa tuttujen kanssa. Toukokuussa sitten vaihdettaisiin aarteita keskenään.

Ja lopuksi: Ensi keväänä esikasvatan näitä vähemmän. Vaikka olen jakanut taimia joka suuntaan, näitä on yhä melkoinen määrä. Tulisi nyt edes niitä tomaatteja!

Kasvihuoneessa alkaa olla kuri ja järjestys, kun kovakuntoisimmat tomaatin taimet on lähetetty avomaalle.

Tämä on nyt havaittu: Tomaatin istuttamisessa tarvittaisiin kolmas tai neljäskin käsi. Yksi käsi pitää tainta, yksi käsi asettaa tukikeppiä ja kolmas käsi sitoo taimen kiinni keppiin neljännen käden kanssa. Matonkudepätkä on tällä välin ollut hampaissa.

4 thoughts on “Tomaatin taimet – istutus ulos seinustalle ja kasvihuoneeseen

  1. Oho, tomaatti poikineen. Toivotaan makoisaa satoa! 🙂 Mulla on ostotaimet, kun ei ole tässä kämpässä tarpeeksi valoisaa tilaa kasvatella, ei huvita honteloita taimia säilytellä. Ostinkin sitten ruukkutomaatin, jossa pitäis olla mustia hedelmiä ja keltaisen makean päärynätomaatin (runkotomaatti). Lajikkeita en muistanut ottaa ylös, mutta se nyt ei oo mulle niin justiinsa. Maistiaisia odotellessa.

    1. Ostotaimet on järkiratkaisu:) Saa nähdä, miten käy sadon kanssa…Ulkona on tällä hetkellä hurja tuuli eli kyllä nuo taimet ovat vielä kesäkuun alussa aika kovilla. Onnea kasvatukseen!

  2. Kiitos neuvoista! voiko kasvukautta kasvihuoneessa/talonseinustalla pidentää jotenkin lämmittämällä kynttilöillllä?

    1. Hei, Enpä ole moista kokeillut. Toki erilaisilla lämmittimillä kasvukautta on kasvihuoneessa voitu aikaistaa tai myöhentää. Kynttilöiden kanssa olisin kyllä aika varovainen…..Onnea tomaatin kasvatukseen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.