Tuunaamista ja laittelua

Ulko-oven kunnostus 60-luvun henkeen

Ulko-oven sanotaan olevan talon käyntikortti. Se antaa ensivaikutelman koko talosta ja jopa talon väestä. Meidän ulko-oven luoma vaikutelma ei liikoja lupaillut. Lähes joka kerta ovea avatessa vilahti mielessä ajatus siitä, että ovi tosiaankin tarvitsi jotain ehostusta. Ulko-oven kunnostus toteutettiin siten yhtenä mökki-etätyöläisen iltaprojektina.

Ulko-oven kunnostus, alkutilanne
Mökin ulko-ovi oli ulkopuolelta auringon haalistama. Oven lakattu pinta oli osittain hilseillyt pois.

Ulko-oven kunnostus vai uusi ovi? No kunnostus tietty!

Joku saattaisi vaihtaa ulko-ovensa vasta kun siinä on jotain suurempaa vikaa. Uudet ulko-ovet ovat myös kalliita. Ne saattavat maksaa tuhansia euroja. Sitä katastrofin vaihetta en aikonut jäädä odottelemaan. Pienellä kunnostuksella uskoin saavani ulko-oven siistimpään kuntoon.

Mitä halusin ulko-ovelta?

Oven täytyy tyylillisesti sopia kokonaisuuteen.

Olko-ovi näytti ulkoa päin vanhalta ja haalistuneelta. Se oli kuitenkin alkuperäinen ja sopi tyylillisesti 60-luvulla rakennetun mökkimme henkeen. Päätin pitäytyä oven alkuperäisessä tyylissä.

Suomen sää

Suomen ilmasto-olosuhteet lämpötilan vaihteluineen ovat oville ja niiden pintakäsittelyille ongelmallisia. Ovet elävät lämpötilan ja kosteuden myötä. Varjoisalla puolella ja katoksen alla ovet ovat hivenen suojassa. Aurinkoisella puolella ovien pintakäsittelyt sen sijaan haalistuvat ja himmenevät.

Ulko-oven kunnostus alkoi alkuarviolla

Kunnostuksella halusin korostaa ulko-oven 60-luvulle ominaista tyyliä, mallia ja materiaalia.

Ulko-ovemme oli hyvässä kunnossa, vaikkakin kulahtanut. Oven runko oli suora ja oven helat olivat kunnossa. Ainoastaan tammioven ulkopuolen lakattu pinta kaipasi kunnostusta.

Ulko-oven kunnostus jatkui irrotettavien osien poistolla

Aluksi ulko-ovesta poistettiin nimikyltti, puinen vedin ja kuparinen potkupelti. Avainpesä ja ovikellon väännin jätettiin kuitenkin paikoilleen.

Ulko-oven kunnostus, vetimen irrotttaminen
Ulko-oven vedin irrotettiin, tammioven hiomisen helpottamiseksi.

Ulko-oven kunnostus eteni – hiottiin, lakattiin, hiottiin ja lakattiin

Oven huonokuntoisesta pinnasta poistettiin vanha lakka hiekkapaperilla. Kun oven pinta oli hiottu sileäksi, se lakattiin ensimmäisen kerran. Pohjustuslakkaus suoritettiin 20% lakkabensiinillä ohennetulla lakalla. Kun ensimmäinen lakkakerros oli kuivunut, niin tehtiin välihionta. Viimeistelylakkaus suoritettiin ohentamattomalla lakalla.

Ulko-oven kunnostus, hionta ja lakkaus
Kuvassa vierekkäin tammisen ulko-oven hiottu ja kahteen kertaan puolihimmeällä lakalla käsitelty pinta. Lakkaus toi puun luonnollisen sävyn kirkkaana esiin.

Ulko-oven tulisi erottua muusta seinäpinnasta

Ulko-oven värin ei tulisi olla sama julkisivun kanssa, siksi oven väriä usein korostetaan. Tulijan tulisi helposti huomata, missä talon pääovi on. Meillä ulko-oven valkoiset karmilistat korostavat sisäänkäynnin ovea.

Ulko-oven kunnostus, oven lakkaaminen kahdesti
Ulko-ovi lakattiin kahteen kertaan värittömällä venelakalla. Ensimmäisellä lakkauskerralla lakkaa ohennettiin 20% lakkabensiinillä.
Ulko-oven kunnostus, vedin takaisin paikoilleen
Kun viimeistelylakkaus oli kuivunut, kiinnitettiin oven vedin takaisin paikoilleen.

Ulko-oven alaosassa ollut kuparinen potkupelti oli vuosien saatossa tummunut

Taustapuolelta potkupelti oli kuitenkin huomattavasti vaaleampi. Potkupellin taustapuoli hiottiin hiomakoneella kirkkaaksi. Tummunut puoli potkupellistä käännettiin ovilevyä vasten ja kiillotettu nurjapuoli jätettiin näkyviin. Vanhat kupariruuvit käytettiin uudelleen potkupellin kiinnitykseen.

Ulko-oven kunnostus, potkupellin hiominen
Ulko-oven kuparinen potkupelti hiottiin hiomakoneella kirkkaaksi.
Vanha kuparinen potkupelti irrotettiin, hiottiin ja käännettiin ympäri. Tummunut puoli jäi ovilevyä vasten. Hiottu puoli käännettiin näkyviin.

Ulko-ovi on nyt valmis ottamaan vapaa-ajan asukkaat vastaan. Tervetuloa-kyltin alla on äitimme aikoinaan omistamasta siirtolapuutarhamökistä ajautunut pirunmoinen naulakko.

Ulko-ovi sai kasvojenkohotuksen pienellä pintaremontilla. Tästä ovesta on mukava kantaa kaffetarjotinta ja piirakkavuokaa terassille!

7 thoughts on “Ulko-oven kunnostus 60-luvun henkeen

  1. Sehän on kuin uusi! 🙂 Kehtaankohan myöntääkään, meillä on, köh, joulukranssi vielä ovessa… Mitäköhän sekin kertoo. 😉 (Se odottaa inspistä laittaa hanskat käteen ja irrottaa koristeet uusiokäyttöä varten…)

  2. Hienosti kunnostettu! Ja ihailtavaa että säilytitte vanhan oven. Ja meilläkin on vielä kranssi ovessa. Noloa, mutta se on sentään vielä vihreä, koristeena käpyjä. Lähtee huomenna…😊

    1. Ulko-ovi lakattiin kahteen kertaan värittömällä venelakalla. Ensimmäisellä lakkauskerralla lakkaa ohennettiin 20% lakkabensiinillä. Kyllä siitä ovestasi hyvä tulee!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.