Rakentamista, Tuunaamista ja laittelua

Uppopumpun asennus vanhaan kaivoon

Moottorisaha oli hiljentynyt. Olimme viimeinkin saaneet kaadettua mökkimme pihalta kaikki vanhat ja villiintyneet omenapuut.

Maan tasalle hakatussa omenatarhassa oli ”koskemattomuuden” saanut ainoastaan vanha kaivo. Sen puisen kannen päällä seisoi kaivopumppu. Se oli sellainen perinteinen, vanhanaikaisen kaivopumpun näköinen pumppu, josta vesi pumpataan suoraan ämpäriin.

Vanha kaivo ja käsipumppu
Vanha kaivo ja käsipumppu. Sammal on kuorruttanut kaivonkannen.

Ruosteinen mutta yllättävän toimiva käsipumppu

Ulkonäön perusteella pumpun toimivuudesta ei todellakaan ollut varmuutta. Mutta muutaman ranneliikkeen pikatesti osoitti, että pumppu toimi! Se näytti käyvän ja kukkuvan moitteettomasti kuin vanha käkikello konsanaan.

Elintärkeää kasteluvettä kuumana kesänä

Tästä toimivasta pumpusta päätimme saada avun kasteluun. Puutarhan kastelu kunnallistekniikan maksullisella vedellä hirvitti meitä. Pelkkä ajatus vesimittarin villisti pyörivästä viisarista ja pihamaalle ruiskutettavien vesikuutioiden määrä vahvisti ajatusta kaivoveden hyödyntämisestä kasteluun.

Vanha pumppu pestiin ja puhdistettiin. Lopuksi se maalattiin iloisen punaiseksi.

Punaiseksi maalattu pumppu ja leppäkertut loistivat kirkkaina väripilkkuina pihallamme
Punaiseksi maalattu pumppu ja leppäkertut loistivat kirkkaina väripilkkuina pihallamme.

Kuten muistamme, viime kesä oli kuuma ja kuiva. Kastelukannujen ja ämpärien jono odotti päivittäin kaivon vieressä täyttämistään. Pumpun varsi heilui ja hauikset kasvoivat. Olimme kaikki onnellisia uudesta punaisesta ystävästämme.

Kaivovesi alkaa pikku hiljaa ehtyä

Kaivo oli syvä. Kuivasta kesästä johtuen veden pinta laski harmillisen alhaalle. Lopulta pumppu lopetti yhteistyön. Se ei enää toiminut, sillä pumpun imukorkeus oli vain 7-8 metriä.

Hyvään kasvuvauhtiin päässeet istutuksemme alkoivat uhkaavasti nuukahtaa. Vaikka kuinka katselimme taivaanrantaan, sadepilviä ei näkynyt. Säätiedotuskaan ei luvannut helpotusta vesipulaamme. Hyvää säätä oli tiedossa auringonpalvojille ja matojenpesijöille. Mutta me olisimme kaivanneet sadetta.

Vanha käsipumppu ei enää nosta vettä

Kurkistus kaivoon varmisti, että kaivo ei ollut täysin ehtynyt. Pohjalla näkyi vielä vettä mutta se oli syvällä. Eikä käsipumppumme pystynyt sitä sieltä ylös nostamaan.

Kaivon kantta raotettiin, jotta saatiin varmuus vesitilanteesta. Huonolta näytti
Kaivon kantta raotettiin, jotta saatiin varmuus vesitilanteesta. Huonolta näytti.

Käsipumpun lisäksi uppopumppu – varsinainen hybridi

Tutustuttuamme internetin välityksellä markkinoiden pumpputarjontaan. Saimme selville, että keskiverto uppopumpulla vettä voitiin nostaa kymmenenkin metrin syvyydestä. Päästäksemme käsiksi loppuihin vesivarantoihin tilasimme 50 euron hintaisen uppopumpun.

Uppopumppujen toimintaperiaate vaikutti meistä riittävän yksinkertaiselta

Uppopumppu nimensä mukaisesti upotetaan veteen. Meidän tapauksessamme siis syvälle kaivoon. 

Uppopumpussa on valmiina pitkä sähköjohto. Uppopumppuun kiinnitetään kasteluletku ja  kosteutta kestävä ripustusnaru. Sitten pumppu lasketaan narun varassa kaivoon. (Huolehdi, että letkun ja sähköjohdon toiset päät jäävät kaivon ulkopuolelle.) Pumppua roikutetaan narusta (huom. ei uppopumpussa kiinni olevasta sähköjohdosta tai letkusta!). Ripustusnaru on hyvä kiinnittää tukevasti yläpäästä.

Uppopumppua ohjataan sähkönsyötöllä. Pumppua on varsin helppo käyttää. Vain töpseli seinään ja pumppu alkaa toimia. Pumppu sammuu kun töpselin irrottaa. Uppopumppua voi pitää kaivossa mutta talveksi se suositellaan nostettavan pois.

Posti toi muutamassa päivässä tilaamamme uppopumpun
Posti toi muutamassa päivässä tilaamamme uppopumpun. Uppopumpun asennus alkaa. Uppopumpun asennus ohjeistettiin selkeillä suomenkielisillä ohjeilla.
Uppopumppuun kiinnitettiin pikaliittimin kasteluletku. Pumpun roikottamiseen valittiin muovitettu vaijeri
Uppopumppuun kiinnitettiin pikaliittimin kasteluletku. Uppopumpun roikottamiseen valittiin muovitettu vaijeri.
Vanhaan kaivonkanteen sahattiin muotoilusahalla aukko letkua, sähköjohtoa ja vaijeria varten
Vanhaan kaivonkanteen sahattiin muotoilusahalla aukko letkua, sähköjohtoa ja vaijeria varten.
Jouduimme testaamaan eripaksuisia letkuja sopivan letkun löytämiseksi
Jouduimme testaamaan eripaksuisia letkuja sopivan letkun löytämiseksi. Uppopumpun paine ei riittänyt ”ryppyletkulle”.
Koska kannen reunimmainen lauta oli vuosien saatossa liiaksi pehmennyt, päätimme samalla kertaa korvata vanhan laudan uudella. Uuteen lautaan tehtiin bitumipalasta tiivistyslaippa vesiputken, sähköjohdon ja ripustusnarun aukolla
Koska kannen reunimmainen lauta oli vuosien saatossa liiaksi pehmennyt, päätimme samalla kertaa korvata vanhan laudan uudella. Uuteen lautaan tehtiin bitumipalasta tiivistyslaippa vesiputken, sähköjohdon ja ripustusnarun aukolla.
Vanhasta ämpäristä tehtiin sateensuoja tolppaan kiinnitetylle sähköjohdolle. Ämpäri maalattiin tietysti samalla punaisella maalilla kuin kaivo oli aiemmin maalattu
Vanhasta ämpäristä tehtiin sateensuoja tolppaan kiinnitetylle sähköjohdolle. Ämpäri maalattiin tietysti samalla punaisella maalilla kuin pumppu oli aiemmin maalattu.
 Vanha kaivo jätettiin odottamaan pohjaveden nousua. Sillä aikaa kasteluveden nostaa uusi uppopumppumme
Vanha kaivo jätettiin odottamaan pohjaveden nousua. Sillä aikaa kasteluveden nostaa uusi uppopumppumme. Täytyy sanoa, että kirkkaan punaiset hybridikaivon varusteet näyttävät siltä, että olisivat pudonneet VPK:n kalustovaunusta.

Tämä kesä opetti, että omavaraisuus kasteluveden suhteen ei ole itsestäänselvyys. Toivottavasti runsasluminen talvi nostaa ensi kesäksi pohjavedet jälleen korkealle. Olisi harmi, jos vanha käsipumppumme pääsisi sammaloitumaan.

Uppopumpun asennus sujui pienine pulmineen

Uppopumpun asennus sujui hyvin. Haaste oli keksiä ratkaisu kaivonkannen läpivienneille. Toinen pulma liittyi sähköjohtojen suojaamiseen. Halusimme suojata sähköjohdot sateelta kaivon henkeen sopivalla suojakuvulla. Erilaisten vaihtoehtojen pohtimisen jälkeen päädyimme maalattuun peltiämpäriin. Se löytyi sopivasti saunan takaa. Tämä väliaikaisratkaisu jäänee lopulliseksi.

Perinteiset saavit rännien alle

Varmistaaksemme kasteluveden riittävän saannin olemme suunnittelemassa pihasaunan katolle uusia räystäskouruja. Ensi kesänä jokaisen rakennuksen nurkalla komeilee perinteinen saavi.

 

10 thoughts on “Uppopumpun asennus vanhaan kaivoon

 1. Meillä on 7 metriä syvä kaivo ja vesi oli loppukesällä vähissä. Oli pakko säännöstellä veden käyttöä, onneksi syksyllä tilanne jo parani. Kun tämä lumimäärä sulaa, keväällä tuskin on vedestä pulaa. Hienoa, että osasitte ratkaista vesiongelman uppopumpulla!:)
  Nuo saavit ovat hyvä juttu, meilläkin on joka rännin alla. Pihalampeakin mietin, monella naapurilla on sellainen rakennettu ihan vesivarantoa silmälläpitäen.

  1. Viime kesä yllätti kuivuudellaan. Aloimme olla melkoisessa pulassa kasteluveden puutteen takia. Jos näillä lumikinoksilla vesivaranto ei parana, niin ei sitten millään!

 2. Voi, mä muistan kuinka Iita nosti siitä kaivosta ämpärillä vettä .Ämpäri oli kiinni kettingissä ja kettinki puisessa akselissa jossa veivi Mä sain joskus veivata,mutten jaksanut täyttä ämpäriä Tulipa lapsuus mieleen Niin sitä ennen.

  1. Voi Iitaa! Vanha kaivomme on nostalginen monella tapaa. Onneksi se saatiin käyttöön. Juomavetenä emme uskalla sitä käyttää, sillä vettä ei ole tutkittu (varmaankaan ikinä). Ensi kesänä voit tulla pumppaamaan vettä käsipumpulla, jos haluat päästä vanhoihin muistoihin kiinni:)

 3. No olipas kiinnostava kirjoitus! Meillä on nimittäin kaksi vanhaa kaivoa, joiden pumppu ei nyt toimi. Mutta täytyypä laittaa ne kuntoon ensi kesänä! 😊👍

  1. Eikun pumppukaupoille! Vesi alkaa olla arvossaan – jos nämä äärimmäiset ilmasto-olosuhteet toistuvat. Hyvää viljelyuonnea!

 4. Hyvä, että saitte uppopumpun asennettua ja saitte läpiviennit sekä sähköt hyvin ratkaistua. Meillä on mökillä vielä ihan manuaalinen vesipumppu, mutta ollaan mietitty, että varmaan sähköinen olisi kätevämpi. Toivottavasti nyt tulee enemmän vettä, että pystyy teilläkin saamaan kasteluvettä.

  1. Uppopumppu helpottaa kovasti pihatöissä. Se on toiminut meillä todella hyvin. Nyt meille asennettiin (pari päivää sitten) räystäskourut Esikko-mökin saunarakennukseen. Alastulossa on ns. vesirosvot, jotka heittävät sadeveden alla olevaan tynnyriin. Talvella vesirosvon voi sulkea ja päästää vedet maahan. Näin kasteluveden saanti helpottuu entisestään.

  2. Tervehdys Eetu!

   Jos manuaalinen vesipumppunne on vapaana niin ilmoittele? Tässä on vierähtänyt jo usea suvi, mutta nyt tämän palstan vasta huomasin itse.

   T: Kari

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.