60-luvun Louhikko-mökkimme ikkunat ovat olleet alkuperäisessä kuosissa viime kevääseen saakka. Vuosikymmenten saatossa niitä oli kerran tai pari rapsittu ja vedetty uutta maalia päälle. Nyt olimme siinä lopullisessa pisteessä, että huollon sijasta ikkunat piti vaihtaa. Lahovaurioiden ja maalin hilseilyn lisäksi halusimme edes hieman energiatehokkaammat ikkunat suojaamaan mökkiläisiä talven viimoilta.
60-luvun ikkunat
Tuon ajan ikkunat ovat olleet tyypillisesti kaksilasisia aina 70-luvulle saakka. Sen jälkeen siirryttiin kolmilasisiin ikkunoihin ja 90-luvulla lämpöelementti-ikkunoihin. Hyvin huollettuina ”kunnon puusta” tehdyt ikkunat voivat olla hyvässä kunnossa vuosikymmentenkin ajan. Vastaavasti ikkunan puuosat voivat mennä pilalle parissa kymmenessä vuodessa, jos huoltoa on laiminlyöty tai osat ovat alttiina säälle.
Ikkunat ovat meillä aika suuressa roolissa, sillä ne ovat hyvin ”näkyvät”. Ne ovat 60-luvun tyyliin suuret ja olohuoneessa lähes koko seinän peittävät. Karuudestaan huolimatta ne ovat ainutlaatuiset: Ne ovat meidän alati muuttuva maisemataulu, josta näkee vuodenaikojen vaihtelun järven suuntaan.
Kunnostanko vai vaihdanko ikkunat?
Aina ei tarvitse vaihtaa ikkunoita, vaikka ne olisivat kovinkin huonossa kunnossa. Vanhan rakennuksen henkeen saattavat sopia vähän kulahtaneet ja rustiikkiset ikkunapuut.
Ikkunoiden kunnostusta suunniteltaessa pitää miettiä asiaa monesta näkökulmasta. Jos rakennus on pelkässä kesäkäytössä, ikkunoiden eristämistehtävä ei ole niin olennainen. Ikkunoiden kunnostaminen on tunnetusti hidasta puuhaa. Onko itsellä aikaa ja osaamista kunnostaa ikkunoita ja mitä maksaisi teettää työ toisella? Pienenkin mökin ikkunasouvi saattaa viedä lomalaiselta koko kesän.
Seuraavaksi meidän ikkunaremontti ensin kuvina ja lopuksi tärkeiden asioiden muistilistana – jos vaikka innostut tekemään vastaavan projektin omalle rakennuksellesi.
Ikkunat vaihtoon – kuvina
Ikkunaremontin muistilista
Listasimme asioita, joita on hyvä huomioida ikkunatarjousta pyydettäessä.
Ikkunakarmien syvyys
Ikkunakarmien syvyyttä valittaessa huomioitiin ulkoseinien paksuus, joka on paljon nykyisten talojen ulkoseiniä kapeampi. Meidän mökin ikkunakarmien syvyyden tuli olla mahdollisimman pieni. Ikkunakarmien syvyydeksi valittiin 95 mm.
Ikkunoiden koko ja lukumäärä
Mittasimme vanhoista ikkunoista ikkunoiden mitat (leveys x korkeus). Mitat toimivat hinta-arvion laskennallisena lähtökohtana. Ikkunatoimittaja tulee kuitenkin aina paikan päälle ottamaan tarkat mitat valmistusta varten. Se on hyvä asia senkin takia, että mittaamisen vastuu siirtyy valmistajalle.
Avattavat vai kiinteät ikkunat
Me halusimme kaikkien ikkunoiden olevan avattavia. Makuuhuoneen vanhat ikkunapuitteet olivatkin ennestään avattavia. Sen sijaan olohuoneen ikkunoiden uloimmat puitteet olivat kiinteitä ja ainoastaan sisemmät puitteet olivat avattavia. Nyt halusimme myös olohuoneen ulompien ikkunapuitteiden olevan avattavissa. Kokonaan avattavat ikkunat helpottavat ikkunoiden pesua ja mahdollisesti jopa huonekalujen tai suurten esineiden siirtoa ikkunoiden kautta.
Tuuletusikkunat
Makuuhuoneeseen halusimme tuuletusikkunan. Olohuoneen ikkunoissa ei alun perin ollut tuuletusikkunoita, emmekä halunneet niihin sellaisia nytkään.
Ikkunan ristikot ja rungon materiaali
Ikkunoihin on mahdollista hankkia myös päälle asennettavia ristikoita. Mummon mökkeihin sellaiset sopivat, mutta eivät 60-luvun taloon, ainakaan meillä.
Nykyään ikkunat valmistetaan pääsääntöisesti puu/alumiinirunkoisina. Karmi ja sisäpuite ovat puuta. Ulkoverhous ja ulkopuite ovat alumiinia. Ulkopuolen alumiinipinnat varmistavat hyvän säänkestävyyden ja helppohoitoisuuden
Ikkunan tiivisteet
Ulko-ja sisäpuitteet varustettiin kumitiivistein.
Ikkunan lasitus
Ikkunoiden sisä- ja ulkopuitteisiin valittiin 4 mm:n tasolasit.
Ikkunoiden sisäpuitteen saa halutessaan yksinkertaisen lasin sijaan myös kaksinkertaisella eristyslasilla.
Puu- ja alumiiniosien värit
Puu- ja alumiiniosien väriksi valittiin sama valkoinen kuin alkuperäisissä ikkunoissa.
Helojen (aukipitolaitteet, saranat, sulkimet, painikkeet) väriksi valittiin ikkunapuitteisiin sopiva valkoinen.
Ikkunoiden lisäosat – tärkeää tämäkin
Sälekaihtimet ovat meillä välttämättömät. Kaikki vaihdettavat ikkunat ovat etelään päin, joten niihin oli pakkokin asentaa sälekaihtimet. Väriksi valittiin neutraali valkoinen.
Hyttysverkko ikkunassa on hyvä olla olemassa Suomen kesässä. Makuuhuoneen tuuletusikkuna varustettiin hyttysverkolla. Verkko on klipseillä kiinnitettävä, eikä sitä tarvitse ottaa pois ikkunaa suljettaessa. Verkko saa olla paikoillaan koko kesän. Se otetaan pois vain talveksi.
Muut lisäosat
- vuorilaudat vanhan sävyn mukaan valkoisina
- vesipellit valkoisina
- sisäpuoliset listat valkoisina
Ikkunatarjouksen pyysimme ns. avaimet käteen -periaatteella, jolloin se sisälsi:
- mittaus paikan päällä
- tuotteiden siirrot työmaalla (=rahti)
- tarvittavat telineet ja nostimet
- uusien tuotteiden asennus ja eristys uretaanivaahdolla
- kaikki kiinnityksessä tarvittavat ruuvit, peitetulpat yms.
- tuotteiden säätö
- karkea harjaussiivous
- Vanhojen ikkunoiden, vuorilautojen, vesipeltien ja sisäpuolisten listojen irrotus.
- Uusien ikkunoiden, vuorilautojen, vesipeltien ja sisäpuolisten listojen asennus.
- jätteen poiskuljetus
Jätteiden poisvienti ja kierrätys
Lisäksi kannattaa sopia kaikkien vanhojen ikkunoiden purusta sekä uusien ikkunoiden asennuksesta syntyneiden jätteiden poiskuljetus ja asianmukainen kierrätys.
Meidän järjestettäväksi jäivät vain alla olevat asiat:
- huonekalujen, verhojen tai muiden esteiden poisto ikkunoiden edestä
- huoneiston pölysuojaus ja kulkuväylien suojaus
- asennustyössä tarvittava sähkövirta
- kiinteistön alueelta tilaa ikkunoiden välivarastoksi ja jätelavalle
- esteetön sisäänpääsy huoneisiin, jotta asennustyö voidaan suorittaa
- mahdolliset PCB- ja asbestityöt (joita ei onneksi ollut)
Ikkunaremontin kilpailutus
Hinta kannattaa kilpailuttaa 2-3 eri toimittajalla. Hinnoissa ja aikatauluissa saattaa olla huomattavia eroja.
Lisäksi kannattaa varmistaa
- toimitusaikataulu?
- asennusaikataulu?
- maksuaikataulu?
- kotitalousvähennys asennustyöstä?
- takuut?
Kylällä kunnostettiin vanhoja ikkunoita talkoilla
Tänä kesänä olemme saaneet harjoitella vanhojen ikkunoiden kunnostusta kyläseuran yhteisellä talolla. Ikkunatalkoot kestivät koko kesän ajan ja talkootunteja kertyi ahkerille talkoolaisille yhteensä satoja tunteja. Mukana oli todella ahkeria tehopakkauksia, joiden ansiosta talon yksi ikkunarivistö hohtaa nyt uudenveroisena.
Vanhojen ikkunoiden kunnostus on mukavaa puuhaa, silloin kun sitä tekee vähän kerrassaan. Kunnostustyössä tarvitaan ahkeran hiomisen lisäksi myös taitoa. Jotkut puuosat olivat niin lahoja, että niihin piti tehdä uusia kappaleita ja paikkoja. Onneksi talkooporukassa oli taitavakätisiä puun käsittelijöitä meidän satunnaisten kesäharrastajien lisäksi.
Vanhassa koulurakennuksessa piisaa ikkunoita. Talkoot jatkuvat ensi kesänä ja monena kesänä senkin jälkeen. Meidän mökillä ikkunanvaihto kesti alusta loppuun seitsemän tuntia yhden miehen projektina.