Puutarhaa ja pihaa, Rakentamista

Betoninen pihakivetys mökin edustalle

Pihakivetys helpottaa mökin sisätilojen siivousta. Silloin ei niin helposti kantaudu kenkien mukana hiekkaa ja kuraa sisään.

Betoniset pihalaatat ovat säilyttäneet suosionsa. Syinä lienevät pihalaattojen huokea hinta, helppo asennettavuus ja helppohoitoisuus.

Pihakivetyksen tekemisessä vaikeinta onkin materiaalin, värin ja koon valinta, sillä vaihtoehtoja on runsaasti.

Pihakivetys ylimääräisistä betonilaatoista

Meille pihalaatan valinta oli helppoa. Mökin pihalla oli koko kesän odottanut puoli lavallista yli jääneitä betonilaattoja.

Pihalla odotti puoli lavallista 30×30 cm betonilaattoja, jotka jäivät yli pihavajan lattiaremontista.

Sepelillä estimme kuran kulkeutumisen – lopputulos ei kuitenkaan kestänyt

Pihan kunnostamisen olimme aloittaneet jo edellisenä kesänä. Piha oli epätasainen ja savinen. Mökin pihalle oli tilattu kuorma-auton lavallinen sepeliä, joka levitettiin sisäänkäynnin edustalle.

Sepeli oli aluksi oiva ratkaisu pihaamme. Sepelillä saatiin tasoitettua kuoppainen ja multainen piha. Olimme tyytyväisiä ratkaisuun. Kura ja multa eivät enää kulkeutuneet kenkien mukana sisälle. Mutta…

Edellisenä kesänä pihan kunnostusta aloitettiin levittämällä mökin pihalle kuorma-auton lavallinen sepeliä.

Nyt vuotta myöhemmin totesimme, että kiviaineksen alle hautautuneet voikukat ja heinät olivat yhä voimissaan ja tunkeutuivat vahingoittumattomana sepelin läpi. Suodatinkankaan poisjättäminen sepelin alta osoittautui pahaksi virheeksi.

Voikukat ja ruohotupsaat valtasivat alaa sisäänkäynnin edessä. Pihan siistiminen oli ollut lyhytaikainen ilo.

Sepelillä estimme kuran kulkeutumisen sisään – heinät ja lehdet sen sijaan jäivät vaivoiksemme

Vaikka kura jäi ulos, niin tuulen mukana sepelin päälle varisseet koivun urvut, havut ja heinät kulkeutuivat yhä kenkien mukana sisälle. Sepeli ei sittenkään riittänyt estämään roskien sisään kulkeutumista. Sepelin puhtaana pitäminen osoittautui mahdottomaksi.

Ratkaisuna oli betoninen pihakivetys – eli laatoitustyöt alkuun

Ensimmäiseksi kaivoimme sepelin läpi tunkeutuvat voikukat ja ruohomättäät pois.

Kasa voikukkia ja ruohoja kaivettiin pois sepelin seasta. Niitä riitti.

Mansikkakatekangas pohjalle

Perkauksen jälkeen laatoitettava alue peitettiin vahvalla mansikkakatekankaalla. Katekankaiden reunat laitettiin reilusti päällekkäin, jotta ruoho ei pääsisi kasvamaan katekankaiden välistä.

Vahva katekangas levitettiin laatoitettavalle alueelle. Sepelikerroksen alle kannattaa laittaa suodatin/katekangas. Se estää maakerrosten sekoittuminen toisiinsa sekä ruohon läpikasvun.
Lavatarhan perustamisen jäljiltä oli pihavajan nurkalle jäänyt pieni sepelikasa. Saimme siitä laatoituksen alle tarvittavan soran.

Mansikkakatekankaat peitettiin sepelillä

Koska laatoitettavalla alueella on tarkoitus liikkua vain jalan, 10 cm sepelikerroksen paksuus on riittävä.

Suodatinkankaan päälle kärrättiin 10 cm paksuinen sepelikerros.

Pihakivetys vaatii riittävät kallistukset

Sepelipetiä tehtäessä tulee huomioida riittävät kallistukset, jotta sade- ja sulamisvedet saadaan ohjattua rakennuksesta poispäin. Suositeltavaa olisi 2 %:n kallistukset. Kaltevuus on tällöin metrin matkalla 2 cm.

Pihalaatat mukautuvat pieneen maanpinnan liikkeeseen. Jos maapohja routiessaan hieman nousee, niin roudan sulaessa maa ja sen myötä myös laatat painuvat takaisin paikalleen.

Asennushiekka levitettiin sepelin päälle, jotta maapohjan tiivistäminen helpottuisi

Tontin reunalla olevasta hiekkakasasta saimme laattojen alle tarvitsemamme asennushiekan.

Pihakivetyksen asentamisessa kumivasara oli oiva apu

Sepelin päälle laitettiin ohut hiekkakerros ja se tiivistettiin. Hiekan päälle ladottiin 30×30 cm betonilaatat.

Sepelin päälle laitettiin asennushiekkaa. Betoniset pihalaatat aseteltiin tiivistetyn sepelin ja hiekan päälle. Elävyyttä laatoitukseen saatiin latomalla kokonaisten laattojen väliin leikattuja laattoja. Vatupassilla varmistimme laattojen riittävän kallistuksen.

Vaihtelevaa ilmettä laatoitukseen

saatiin käyttämällä kokonaisten laattojen välissä leikattuja betonilaattoja. Pihavajan lattiaremontin yhteydessä oli betonilaattoja jouduttu leikkaamaan. Onneksi laattojen leikkaamisesta jääneitä jätepaloja ei ollut ehditty viedä jäteasemalle.

Käyttämällä eri kokoisia tai värisiä laattoja saadaan laatoitukseen elävyyttä

Betonilaattojen raot saumattiin hiekalla

Lopuksi betonilaattojen raot saumattiin hienolla hiekalla, joka harjattiin betonilaattojen rakoihin.

Tyytyväisinä seisomme terassilla ja katselemme uutta pihalaatoitustamme.

Uusi betonikivilaatoitus on helppo pitää puhtaana harjaamalla. Portaiden edusta pysyy myös kuivana, sillä betonilaatoitus kuivuu sateen jälkeen nopeasti.

Jos betonilaattapäällyste ei osoittaudukaan toimivaksi, niin sen voi helposti purkaa ja asentaa uudelleen jonnekin muualle.

Tyytyväisinä seisomme terassilla ja katselemme uutta pihalaatoitustamme. Nyt voimme  keskittyä portailla odottavien omenoiden syömiseen.

8 thoughts on “Betoninen pihakivetys mökin edustalle

 1. Tosi mukavaa luettavaa !
  Itselläni on eläkepäivien ratoksi vähän kaikkia samoja juttuja menossa. Kohteena tosin vanhan rintamamiestalon rakennukset ja tontti.
  Erityismaininnan antaisin hienosti soljuvasta Suomen kielestä. Josta olen yrittänyt päästä selville, että minkäköhän paikkakunnan murretta se voisi olla. Siitä voisi kenties päästä jyvälle mökkinne sijoittumisesta Suomen kartalla. Mutta on aika tismalleen kirjakieltä.
  Oikeastaan eksyin sivullenne kun metsästin Petunian ym kukkien kasvattamiseen siemenistä lähtien liittyviä näkökohtia. Kaikki valoisat ikkunan ovat nyt täynnä pieniä taimia, erityisesti tomaatin taimia. Kuutta eri sorttia.
  Ensi kesän tärkein ohjelmanumero nuo tomaatit !
  Hurahdin niihin kun kummityttärelleni ostin uuteen asuntoon kukkien sijasta tomaatintaimen. Hän sitten nautiskeli satoa kaupunkiasunnon terassilla koko kesän.
  Blogissanne oli näitä koukuttavia aiheita hirveästi.
  Terveisin täältä karanteeninomaisista olosuhteista !
  Voikaa hyvin !

  1. Kiva, että viihdyt blogimme parissa. Täytyy sanoa, että ihana viestisi oli tämän rankan koronakeskeisen työpäiväni valonpilkahdus!

   Miten ilahduttavaa, että petunian siemenet saavat sinutkin innostumaan! Olen hämmästynyt, että itsekerätyt petunian siemenet ovat niin hyvin itäneet (paremmin kuin kaupan). Niitä on nyt miljoona. Petuniat ovat kovia kukkijota, kun pääsevät vauhtiin. Nyt kokeilin muuten myös toista perinteistä kesäkukkaa: ahkeraliisaa. Siinä toinen veraton sinnittelijä. Tomaatit ovat minullakin mielessä. Olen ne jo kertaalleen koulinut talouspaperilta multaan. Kohta ne pääsevät maitopurkkeihin….Onnea sinulle tomaatin kasvatukseen! Vai arvailet sinä, mistä suunnasta me blogin kirjoittajat tulemme…. No, emme ole kotoisin mökkiseudultamme vaan ihan muualta päin Suomea. Yritä sinnitellä karanteenissa. Mekin viemme äidillemme ruokakasseja oven taakse. Voi tätä aikaa.

 2. Siistin näköiset pihalaatat. Betoni materiaalina kiehtoo ja olen itsekin harkinnut jonkinmoista betonista pihatietä mökille. Varmaankin laitattaisin ruiskubetonointina. Hyvä pointti noista laatoista, että ne voi halutessaan helposti purkaa ja asentaa muualle!

 3. Olen itsekin harkinnut betonilaattojen sekä muiden elementtien asentamista tulevan remontin yhteydessä. Tyttäreni perhe laittoi juuri hiilineutraalit betonilattiat uuteen taloonsa, kestävät hienosti lasten leikit ja muut kolhut. Tuo on kanssa hyvä, että laatoitus kuivuu nopeasti sateen jälkeen eikä jää näin ollen liukkaaksi!

 4. Kivannäköinen ja siisti pihakivetys. Meillä on täällä Espoossa meneillään uuden ulkovaraston rakentaminen, perustukset pitäisi valaa ja betonimurske laittaa maahan ensi viikolla. Vähän olen haaveillut samalla tuollaisen kiveyksen laittamisesta, saisi kivan polun päärakennuksen ja varaston välille. Kiitos vinkistä kumivasaran käyttöön, pitää laittaa muistiin.

 5. Todella upea pihakivetys! Ennen kaikkea tuo ylimääräisten jätepalojen hyödyntäminen tuo persoonallisen ilmeen. Meillä Porissa olisi tarkoitus uusia pihan kivetyksiä myös. Hieman hassulla tavalla saimme inspiraation. Kävelimme hautakiviä valmistavan yrityksen ohi ja ihailimme erilaisia kiviä. Mielestäni pihoilla kivetys ja vihreä kasvusto sopii todella hyvin yhteen! Hyvää kesän odotusta!

 6. Hei, kiitos mielenkiintoisesta artikkelistasi betonisista pihalaatoista. Betoniset laatat näyttävät todella hyvältä ja helppohoitoisuus on tietysti aina plussaa. Betoni on mielenkiintoinen materiaali ja se toimii todella monessa asiassa, kuten rakentamisessa, sisustamisessa ym. Betoniset lattiat ovat meillä haaveina, koska ne ovat kuulemma kestävät ja helppohoitoiset. Tuttavani myös sanoi että betonia ja betonirakenteita voi myös korjata liimapuupalkin injektoinnilla, koska heidän talossaan oli tällainen projekti tehty.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.