Puutarhaa ja pihaa

Daalian juurakot esille – esikasvatus pääsee vauhtiin

Lämmin ja aurinkoinen lauantaipäivä mökillä sai minut vetämään puutarhahanskat käteen. Vaikka pieniä luminokareita näkyi siellä sun täällä, suojaisassa paikassa lämpötila kohosi viiteentoista lämpöasteeseen.

Huhtikuun alun lämmössä näsiä aloitti kukintansa
Huhtikuun alun lämmössä näsiä aloitti kukintansa.

Oli loistava hetki kantaa daalian juurakot varastoista ja ottaa ne lähempään tarkasteluun. Daalian esikasvatus (jos aikoo ylipäätään esikasvattaa niitä) kannattaa aloittaa reilu kuukausi ennen ulos siirtämistä. Olen siis hyvissä ajoin liikkeellä.

Daalian juurakot voi istuttaa suoraan ulos, jos ei esikasvatukseen ole sopivaa tilaa tai intoa. Silloin pitää odottaa kelien lämpenemistä kesäkuun alkuun saakka. Hallanarat daalian alut menevät helposti pilalle kylmässä.

Daalian juurakot talvehtivat kylmissä varastoissa

Juurakot ovat talvehtineet mökillämme paperipusseissa tai sanomalehteen kiedottuina kellarissa ja kylmävarastossa. Varastojen lämpötila on ollut 7-10 lämpöastetta. Sanomalehdistä käärittyjä juurakkomyttyjä oli aseteltu mataliin ”kurkkulaatikoihin”. Muutaman juurakon olin kantanut ruukkuineen päivineen varastoon ja jättänyt sellaisenaan talvehtimaan. Pari kertaa talven aikana olin lorauttanut tilkan vettä juurakoiden päälle.

Daalian juurakot näkevät päivänvalon

Kannoin juurakkolaatikot ja isot ruukut pihanurmelle (eli näin huhtikuussa ruskeaksi kuivuneelle kenturalle). Availin juurakkopaketteja ja tutkin niitä. Myös suuret daaliaruukut käänsin ylösalaisin, sillä halusin nähdä, onko siellä jäljellä terveitä juurimukuloita.

Tämä daalia on kasvanut (ja talvehtinut) suuressa ruukussa.
Daalian juurakot talvehtimisen jäljiltä
Daalian juurakot talvehtimisen jäljiltä.

Juurakoita oli pieniä ja suuria – ja kaikki nimikoimattomia. Olin syksyllä siirtänyt juurakot talvehtimaan niin suurella kiireellä, että tärkeä työvaihe oli jäänyt väliin. Tiesin jo nyt, että se kostautuisi, sillä aikomukseni on istuttaa suurin osa daalioista ulos kukkapenkkiin. Juurakoista ei voi päätellä, minkä värisestä ja ennen kaikkea kuinka korkeasta daaliasta on kyse. Tyhmä minä.

Daalian juurakot pääsevät terveystarkastukseen

Hyvä juurimukula on kiinteä (kova). Kunnon daalian juurakossa on parhaimmillaan useita mukuloita kiinni samassa varren tyngässä. Myös vähän nahistunut ja surkean näköinen juurakko voi lähteä versomaan. Jos juurimukula on vettynyt mädäksi, se on mennyttä. (Juurakko ei talvehtiessa saa liikaa vettä, sen sijaan esikasvatusaikana liikakastelu on mahdollista.)

Talvehtimisen aikana juurimukulat voivat myös lahota. Keväällä esille otettaessa ne hajoavat kappeleiksi sormilla tunnusteltaessa. Nämä lahonnet juurakot ovat myös poisheitettäviä tapauksia.

aksi daalian juurakkoa, joista toisesta on jäljellä vain muutama mukula siisitimisen jälkeen
Kaksi daalian juurakkoa, joista toisesta on jäljellä vain muutama mukula siistimisen jälkeen. Toinen juurakko on talvehtinut koko komeudessaan.

Daalian juurakot olivat talvehtineet meillä melko hyvin

Muutama juurakko oli lahonnut ja muutaman kunto oli kyseenalainen. Samalla, kun tutkin juurakoita, rapsin niistä ylimääräiset kuivuneet mullat pois. Olipa ihanaa työskennellä talven jälkeen ulkona! Mullan roiskumisesta ei ollut siellä mitään haittaa!

Toistakymmentä juurakkoa pääsi terveystarkastuksen jälkeen jatkoon eli esikasvatukseen ruukkuihin.

Pihalla on hyvä tehdä sotkuista mullan käsittelyä. Ylipäätään oli aivan mahtavaa touhuta pihalla!
Pihalla on hyvä sotkea mullalla!

Daalian juurakot istutetaan pienehköihin väliaikaisiin muoviruukkuihin

Kaivoin pihavarastosta vanhoja taimiostoksilta jääneitä muoviruukkuja daalioiden esikasvatusta varten. Olin syksyllä jättänyt pari isoa puutarhamultasäkkiä odottamaan tätä hetkeä. Istutin daalian juurakot aika pieniin ruukkuihin (noin 3 litran kokoisiin) siten, että pohjalle ja reunoille tuli muutama sentti uutta multaa.  Istuttaessa pitää muuten tarkistaa, että varren tynkä jää ylöspäin:)

Daalian juurakot multaruukuissa, esikasvatus alkaa
Daalian juurakot ovat nyt multaruukuissa

Daalian juurakoiden istuttamisen jälkeen suihkutin ruukut haalealla vedellä ja siirsin ne valoon (sisälle) jatkamaan kasvuaan.

Juurakot alkavat vihertää parissa viikossa. Kuvassa D daalian juurakot esikasvatuksessa keväällä 2018.
Daalian juurakot alkavat vihertää parissa viikossa. Kuvassa daalian juurakot esikasvatuksessa viime keväänä 2018.

Lopullinen kasvupaikka on sekä kukkapenkissä että piharuukussa

Daaliat ovat tänä keväänä pääosin väliaikaisissa esikasvatusruukuissa, sillä ne saavat jatkaa lopullista kasvuaan maassa, kukkapenkissä. Viime kesän kuumuus ja kuivuus olivat ruukkudaalioille aivan liikaa. Nyt kokeilen, säilyykö kosteus kukkamaassa paremmin. Niin, daaliapenkkiä ei vielä ole olemassa eli senkin perustaminen on edessä.

Muutaman juurakon istutin ruukkukasvatusta ajatellen suoraan suurempiin ruukkuihin. Aurinkoisen terassin sijasta sijoitan ruukut puolivarjoon tai kokonaan varjoisaan paikkaan. Viime kesänä parhaaseen kukintaan yltivät varjossa kasvaneet daaliat.

Vanhojen juurakoiden lisäksi olen tietenkin sortunut muutamaan uuteen daaliapakkaukseen paikallisessa supermarketissa. Uudet juurakot istutin lopullisiin ruukkuihin. Viikossa ensimmäiset versot punkivat mullasta läpi!

Daalian juurakosta kasvaa versoja. Kevään ensimmäinen verso on tässä juhlakuvassa:)
Daalian juurakosta kasvaa versoja. Kevään ensimmäinen verso on tässä juhlakuvassa:)

Daalian esikasvatus jatkuu valoisassa ja viileässä

Viileässä ja valoisassa paikassa taimista kehittyy tanakoita. Olosuhteet mökillämme ovat tässä mielessä hyvät. Daaliaruukkuja on nyt sekä Esikko- että Louhikko-mökin ikkunoilla sekä viileän varaston ylähyllyllä ikkunan edessä.

Onneksi nämä esikasvatusruukut ovat pienempiä kuin ne jättiruukut, joissa viime keväänä esikasvatin daaliani.

Daaliat viileässä ja valoisassa paikassa esikasvatuksessa
Daaliat ikkunalla

Esikasvatusajan lopussa kastelen daalian alkuja vedellä, johon lisään ravinteita. Perinteisesti 10.6. aikoihin daaliat siirretään muiden taimien kanssa ulos. Silloin hallanvaaran pitäisi olla jo ohitse.

Puutarhassa vihertää – salkoruusujen lehtiruusukkeet

Salkoruusu kuivuneessa kukkapenkissä huhtikuun alussa

Kurkistus havujen alle ilahdutti! Salkoruusujen lehtiruusukkeet olivat talvehtineet hyvin ja vihreitä lehtiä on jo alkanut kasvaa. Vedin havut takaisin salkoruusujen päälle, jotta keväinen viima ja auringon paahde eivät tuhoisi pieniä alkuja. Muutaman paljaan taimen päälle haravoin kuivia lehtiä peitoksi. Nyt pitää olla malttia, sanoin itselleni. Vielä ei ole lämpimän kevään aika.

Salkoruusu heräilee talviuniltaan havujen alta

Ja vähän huhtikuista kukintaa…

Lilat krookukset
Keltaiset krookukset

6 thoughts on “Daalian juurakot esille – esikasvatus pääsee vauhtiin

  1. Voi, ihanat daaliat. Toivottavasti tämä kesä olisi niille hieman armollisempi. 🙂 Mulla esikasvatukset sujuvat nyt vähän niin ja näin. Kosmoskukat ottivat ja nuupahtivat kaikki, paitsi yksi, joka itikin vasta kaikkia muita myöhemmin. En tiedä, saivatko ne vetoa vai kastelinko liikaa vai eivätkö ne tykänneet mullasta. Mistä näitä tietää. No, ei se mitään, ostan uudet siemenet, ehtii vielä hyvin kokeilla uudestaan. Ja samettikukat ovat itäneet ja näyttävät ihan virkeiltä, samoin mustasilmäsussut, jotka on koulittukin jo. Pelakuun pistokas nuupahti myös, mutta sekään ei ole niin vaarallista, koska toin Kevätmessuilta tuliaisina viisi uutta… 😉

    1. Kyllä tuosta sinun esikasvatusurakasta väkisinkin kehkeytyy kunnon taimia pienistä nuupahduksista huolimatta! Pitäisi olla vain onnellinen, että saatiin niin upea aurinkokesä viime vuonna. Hyvä, jos se toistuisi:) Kasvatusiloa ja onnea!

  2. Minulla kasvaneet jo liian korkeiksi. Ovat hintelöitä, istutin liian aikaisin. Voiko niitä vähän leikata, että tanakoituvat?

    1. Tämä vastus tulee nyt myöhään. Voit latvoa ihan hyvin. Ehtivät silti moneen kertaan kukkia! Tein itse juuri niin tänään, kun laitoin viimeiset daaliat ulos (maahan).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.