Tuunaamista ja laittelua

Esikko-mökin 60-luvun henkiset iloiset väripilkut

Kylätien ”toisella puolella” nököttää pieni keltainen Esikko-mökkimme. Se on vuoden verran ollut hallussamme. Esikko-mökin tunnelma ja olemus ovat erilaiset kuin vastapäisen Louhikko-mökin. Esikko-mökin värimaailma on muovautunut punaisen oranssiksi aivan kuin varkain (Louhikossa se ei tulisi kuuloonkaan). Esikon sisustamisesta on tullut meille hauska kirpputorisisustamisen leikkikenttä. Erityisesti 60-luvun henkiset iloiset väripilkut saavat meidät hykertelemään. Miten hauskoja kuoseja ja vinkeitä muotoja tuolloin onkaan ollut:)

Värien kaipuu 

Näky taivaankantta halkovasta sateenkaaresta ilahduttaa ja ihastuttaa. Se muistuttaa meitä jokaista sisällämme piilevästä värien kaipuusta.

Sateenkaari rantasaunan yllä kesäisessä sateessa
Sateenkaari rantasaunan yllä kesäisessä sateessa

Valolla ja värillä on suuri merkitys mielialaan, vireyteen ja tunnelmaan. Nyt maaliskuussa valon määrä lisääntyy nopeasti. Uusi päivä on viisi minuuttia pidempi kuin edellinen!

Kuitenkin aurinko jää vielä harmillisen usein lymyilemään pilvien taakse ja hämärän eri sävyt verhoavat maisemat. Vielä muutamia viikkoja aiemmin valkoisina hohtaneet hangetkin ovat menettäneet loistonsa värjäydyttyään harmaiksi.

Kaunis ja värikäs ympäristö piristää arkea

Kevään odotus nostattaa meissä pintaan valon ja värien kaipuun. Huomaamme tarvitsevamme ympärillemme jotain, joka toisi arkeen energiaa, piristystä ja eloa.

Sisustuslehdissä mielen virkistämiseen ja harmauden häätämiseen ehdotetaan tulppaanikimppuja, uusia ikkunaverhoja tai pieniä värikkäitä sisustuselementtejä.

Nostaessani katseeni piristysideoita pursuavasta lehdestä huomaan, että Esikko-mökkimme on täynnä voimaannuttavia väripilkkuja. Tänne ei lisäpiristystä tuovia kukkakimppuja enää tarvita.

60-luvun henkiset kierrätetyt väripilkut

Näitä silmäniloa tuovia väripilkkuja olemme hankkineet pääsääntöisesti kirpputoreilta ja kaiken maailman ”rompetoreilta”. Itse asiassa kirppiksillä piipahtelut taitavat nykyään olla lähes jokaisen ”kylillä käyntimme” osana. Kirppistelystä on tullut tapa.

Parin vuoden aikana on kirpputoreilta tarttunut mukaamme erilaisia huonekaluja, tekstiilejä, astioita ja koriste-esineitä. Vastaavasti mökiltämme siirtyy hyväntekeväisyyskirpputoreille jatkuvalla syötöllä tavaraa ja huonekaluja. Pyrimme siihen, että suunta mökistä poispäin on kuitenkin se vahvin suunta.

Vanhaan esineeseen puhalletaan tuunaamalla uutta eloa

Pienellä pesulla ja kunnostuksella ovat vanhat tavarat saaneet käsissämme uuden elämän. Toisen romusta on käsittelyssämme muotoutunut itsellemme aarre.

Jokaisella hankkimallamme tavaralla on oma historiansa. Vaikkemme tulekaan niiden tarinoita koskaan kuulemaan, on varmaa, että nämä tunnearvokkaat esineet ovat nähneet paljon.

Tervetuloa peremmälle piristymään. Istuhan alas ja potkaise kengät jalastasi. Pikavilkaisu peiliin kertoo, että hyvältä näytät!

Sisään tulija voi istahtaa kenkiä riisumaan tuulikaapin putkirunkotuolille
Sisään tulija voi istahtaa tuulikaapin putkirunkotuolille kenkiään riisumaan.
Punainen jakkara entisöitynä
Jakkara on verhoiltu uudestaan punaisella kankaalla
Mäkisen kuvastimen punareunuksinen retro-kukkapeili vastaanottaa sisääntulijan
Mäkisen kuvastimen punareunuksinen retro-kukkapeili vastaanottaa sisääntulijan.

Riisu toki takkisi kiireemmäksi aikaa!

Vaatenaulakossa odottavat jo klassikoiksi muodostuneet ryhdikkäät ja ajattomat Majuri-vaateripustimet. Tähän oranssiin väriin törmää harvemmin kirpputoreilla
Vaatenaulakossa odottavat jo klassikoiksi muodostuneet ryhdikkäät ja ajattomat Majuri-vaateripustimet. Tähän oranssiin väriin törmää harvemmin kirpputoreilla. Nämä 60-luvun väripilkut miellyttävät silmää kaiken värisinä.
Vaatenaulakon päällä odottavat vilukissaa raidalliset huovat. Viilenevinä iltoina ne ovat helposti saatavilla ja näppärästi käden ulottuvilla.
Vaatenaulakon päällä odottavat vilukissaa raidalliset huovat. Viilenevinä iltoina ne ovat näppärästi käden ulottuvilla.
Selkänojallinen tuoli. Ikkunaan on ripustettu vanhat lapsuuden kodistamme peräisin olevat, punaissuuttaan huutavat retroverhot.
Selkänojallinen tuoli ja pienikokoinen vanha kirjoituspöytä. Ikkunaan on ripustettu lapsuuden kodistamme peräisin olevat, punaissuuttaan huutavat retroverhot.
Tämä vanhan sukulaissedän tekemä kirstu saa katselijan… sanattomaksi. Tämä kirstu on osa sitä hetkeä, kun luulit elämässäsi nähneesi jo kaiken. Ja huomasitkin olevasi väärässä.
Tämä edesmenneen sukulaissedän tekemä pieni kirstu saa katselijan… no, sanattomaksi. Olemme kuitenkin kiintyneet siihen eli se saa pysyä mökissämme.
Kun Esikkö-mökki ostettiin, niin kaupanteon yhteydessä saimme kasan avaimia. Mysteeriksi on jäänyt, mihin nämä avaimet sopivat. Arvoituksen ratkeamista odotellessa, saavat ne roikkua eteisen naulassa.
Kun Esikkö-mökki ostettiin, niin kaupanteon yhteydessä saimme kasan avaimia. Mysteeriksi on jäänyt, mihin nämä avaimet sopivat. Arvoituksen ratkeamista odotellessa, ne saavat roikkua eteisen naulassa.

Kodin sydän löytyy meiltäkin keittiöstä

Siirryttäessä keittiöön tulee vastaan ensimmäisenä uutena ostettu retrohenkinen jääpakastinkaappi. Se seisoo mahtailevan näyttävästi keittiön seinustalla.
Keittiössä ensimmäiseksi vastaan tulee uutena ostettu retrohenkinen jääpakastinkaappi. Se seisoo mahtailevan näyttävästi keittiön seinustalla. Kyljessä on saman henkinen ja -värinen Ikean ”kausijakkara”.
Retrolamppu luo väriparin jääkaapille
Retrolamppu luo väriparin jääkaapille
Keitön nurkassa seisoo entisöidyt 60-luvun putkirunkojakkarat. Kuvassa tuolit odottavat musiikin ja tuolileikin alkamista.
Keitön nurkassa seisovat entisöidyt 60-luvun väripilkut: putkirunkojakkarat. Kuvassa tuolit odottavat musiikin ja tuolileikin alkamista.
Keittiön vanhojen yläkaappien tilalle asennettiin avohyllyköt. Niitä hankittiin selvästi liian vähän. Hyllykköä katsellessani voisin sanoa katselevani elävää kuvaa, sillä koriste-esineet vaihtelevat ahkerasti paikkaansa. Useimmiten ne siirtyvät lähemmäksi toisiaan, sillä uusia koriste-esineitä ilmestyy lähes aina kirppiskäynneillä.
Keittiön vanhojen yläkaappien tilalle asennettiin avohyllyköt. Hyllykköä katsellessani voisin sanoa katselevani elävää kuvaa, sillä koriste-esineet vaihtelevat ahkerasti paikkaansa. Useimmiten ne siirtyvät lähemmäksi toisiaan, sillä uusia koriste-esineitä ilmestyy sinne lisää…
Punaiset lasiomenat
Punaiset lasiomenat lähikuvassa. Näitä siirrellään fiiliksen mukaan huoneesta toiseen.
Vanhat Arabian kannut ovat saaneet paikkansa keittiökaapin päältä. Useimmiten ne toimittavat meille kukkamaljakon virkaa.
Vanhat Arabian kannut ovat keittiökaapin päällä. Ne toimittavat meille yleensä kukkamaljakon virkaa. Myös vaniljakastikekannuina ne ovat oivia!
Pullot poikineen kilpailevat paikastaan kaapin päällä
Vanhoja vihertäviä limonadipulloja

Lisää punasävyistä peltiä ja posliinia 60-luvun tyyliin

Jokaisella mökillä tulee olla piparipurkki. Purkkia pidetään perinteisesti joko piilossa tai korkealla. Herkkusuiden mökissä piilopaikassa pidetään vain osaa herkkupurkeista. Osa purkeista on jätetty syötiksi näkyville.
Jokaisella mökillä tulee olla piparipurkki. Purkkia pidetään perinteisesti joko piilossa tai korkealla etsijän ulottumattomissa. Herkkusuiden mökissä piilopaikassa pidetään vain osaa herkkupurkeista. Nämä on jätetty syötiksi näkyville.
Peltinen leipälaatikko pitää leivät sisällä ja mahdolliset hiiret ulkopuolella:)
Peltinen leipälaatikko pitää leivät sisällä ja mahdolliset hiiret ulkopuolella. Kukkakuvio on hurja.
“Poikien ostama seinälautanen” on ensimmäinen Esikko-mökkiin saamaamme tuliainen. Ja siksi se ansaitusti komeilee keskellä keittiön seinää.
“Poikien ostama seinälautanen” on ensimmäinen Esikko-mökkiin saamaamme tuliainen. Ja siksi se ansaitusti komeilee keskellä keittiön seinää.
Palkintosijoille pääsi myös "Saaristo-tätimme", joka toi tullessaan kestokukaksemme tämän auringonkukka-aiheisen seinälautasen.
”Saaristo-tätimme” taas toi tämän auringonkukka-aiheisen seinälautasen keittiön seinälle.
Keittiöstämme löytyy myös iso keltainen Aarikan peltitarjotin, jolla saa kätevästi yhdellä kertaa vietyä kahvitarjoilut terassille.
Keittiöstämme löytyy myös iso keltainen Aarikan peltitarjotin, jolla saa kätevästi yhdellä kertaa vietyä kahvitarjoilut terassille.
Keittiöön hankitut astiat ovat pääsääntöisesti keltaiset. Värikoodin mukaan on hankittu myös ruokailuvälineet.
Keittiöön hankitut astiat ovat pääsääntöisesti keltaisia. Värikoodin mukaan on hankittu myös ruokailuvälineet.

Siirrytäänpä istumaan mukavammin. Siihen sohvannurkkaan tai vaikkapa nojatuoliin!

Punaista väriä löytyy olohuoneen matosta. Samaa tehosteväriä löytyy myös kirpputorilta hankituista sohvatyynyistä.
Punaista väriä löytyy olohuoneen matosta. Samaa tehosteväriä löytyy myös kirpputorilta hankituista sohvatyynyistä. Sohvapöytä on niin ikään kierrätyspöytä.
Olohuoneeseen hauskuutta tuovat muotonsa puolesta violetin väriset nojatuolit ja niihin kuuluvat rahit.
Olohuoneeseen hauskuutta tuovat muotonsa puolesta violetin väriset nojatuolit ja niihin kuuluvat rahit. Ne ovat uustuotantoa.
Kirppiksiltä on mukaan tarttunut erilaisia pulloja. Pienempien pullojen paikka on keittiön kaapin päällä. Isompia pulloja on sijoitettu olohuoneeseen.
Tämän lattialla seisovan jättipullon toi ystävä tullessaan. Hän aprikoi sen sopivan mökkimme henkeen – ja niinhän se sopiikin. Osmankäämit vielä törröttämään pulloon, niin asetelma on täydellinen.
Rakastamme  lampaantaljoja. Varsinkin talvisin ne löytävät paikkansa penkkien päältä ja lattialta. Tämä naamioitu jakkara tuo mieleen suden lampaiden vaatteissa:)
Rakastamme  lampaantaljoja. Varsinkin talvisin ne löytävät paikkansa penkkien päältä ja lattialta. Tämä naamioitu jakkara tuo mieleen suden lampaiden vaatteissa:)

Punainen perusvalaisin ostettiin lukulampuksi  sohvan taakse. Niin tavallinen mutta meille täydellisen sopiva.

Rompetorit eivät tuota pettymystä. Vanha retrolamppu vaihtoi viimekesänä omistajaa. Vin-vin-tilanne sekä myyjälle että ostajalle.
Vanha retrolamppu vaihtoi viime kesänä omistajaa. Varmaankin win-win-tilanne sekä myyjälle että ostajalle.
Tuttavan katukirppispöydästä löysimme nämä vastustamattoman söpöt valurautaiset käsipainot. Vielä muutama kierros kirpputoreilla ja meiltä löytyy ainekset kylän ainoaan kuntosaliin.
Tuttavan katukirppispöydästä löysimme nämä vastustamattoman söpöt valurautaiset käsipainot. Vielä muutama kierros kirpputoreilla ja meiltä löytyvät ainekset kylän ainoaan kuntosaliin. Tosin näitäkin käytetään aika vähän….

Vaatteet naulaan ja tyyny mukavasti pään alle, väriä löytyy myös makuuhuoneen puolelta. Mutta melko hillitysti.

Sängyn yläpuolella komeilee aito retro-lukulamppu. Tämäkin seinävalaisin kävi päivitettävänä sähköasentajalla. Liene ehkä hyvä, etteivät vanhanaikaiset töpselit sovi uudenaikaisiin pistorasioihin. Antamalla ammattilaisten vaihtaa vanhojen valaisimien sähköosat uusiin, saamme samalla varmuuden vanhojen laitteiden sähköturvallisuudesta.
Sängyn yläpuolella komeilee aito retro-lukulamppu. Tämäkin seinävalaisin kävi päivitettävänä sähköasentajalla. Lienee hyvä, etteivät vanhanaikaiset töpselit sovi uudenaikaisiin pistorasioihin. Kun ammattilainen vaihtaa vanhojen valaisimien sähköosat uusiin, saamme varmuuden laitteiden sähköturvallisuudesta.
Pallopäinen laulakko on uusi. Ne näytti siinä määrin hauskalta, että se oli pakko ostaa. Siihen on sääli laittaa vaatteitaan roikkumaan, sillä vaatteet kätkevät eriväriset pallonupit alleen.
Pallopäinen naulakko on uusi. Siihen on sääli laittaa vaatteitaan roikkumaan, sillä vaatteet kätkevät eriväriset pallonupit alleen.
Vanhojen klassikkojen joukkoon sopivat myös isot muumiaiheiset tyynyt.
Vanhojen klassikkojen joukkoon sopivat myös isot muumiaiheiset tyynyt.

Mökkimme suurin väripilkku on ehdottomasti uusi kylpyhuoneemme. Siellä on yksi tehosteväri: punainen.

Pesuhuoneen tehosteväriseinässä hehkuvat kirkkaanpunaiset laatat.
Pesuhuoneen tehosteväriseinässä hehkuvat kirkkaanpunaiset laatat.
Pisteinä i:in päällä ovat punanuppiset pyyhekoukut.
Suihkuhuoneessa pisteinä i:in päällä ovat punanuppiset pyyhekoukut.
Punainen peltinen lääkekaappi on ollut ahkerassa käytössä  mökkiä remontoidessa. Kaappi on uusi mutta se sopii muotokieletään ja väriltään hyvin paikalleen.
Punainen peltinen lääkekaappi on ollut harmillisen ahkerassa käytössä  mökkiä remontoitaessa. Kaappi on uusi mutta se sopii muotokieleltään ja väriltään muiden retroesineiden sekaan.
Vanha henkilövaaka tuottaa iloa ainoastaan jos sitä malttaa katsoa. Sen päälle jos seisahtaa, niin ilo haihtuu. Samalla se näyttää kilon tarkkuudella iloisen punnitsijan painon. Saa kokeilla, jos uskaltaa.
Vanha henkilövaaka tuottaa iloa ainoastaan, jos sitä malttaa pelkästään katsoa. Jos seisahtaa sen päälle, ilo saattaa haihtua. Saa kokeilla, jos uskaltaa.
Likapyykki pestään meilläkin kotona. Pyykki odottaa vuoroaan isossa punaisessa pyykkikorissa.
Likapyykki odottaa vuoroaan isossa punaisessa pyykkikorissa.

Mökkimme 60-luvun väripilkut jaksavat piristää meitä lumien sulamiseen asti. Silloin  vetovastuu  mielen virkistymisestä siirtyy luonnolle ja mökkimme päätyyn puhkeaville kevään kukkijoille, esikoille.

Esikko-mökin kevätesikot
Esikko-mökin kevätesikot. Todelliset 60-luvun väripilkut.

 

 

3 thoughts on “Esikko-mökin 60-luvun henkiset iloiset väripilkut

  1. Voi miten ihana postaus! Täynnä piristäviä väripilkkuja. <3 Ja vitsit kun tuli jotenkin erilaisia muistoja eri esineistä, täytyy tulla vielä toistekin katselemaan näitä, en heti nimittäin keksinyt, että missä mitäkin olin joskus nähnyt, samanlaisia… 😀 Jotain muistikuvia on!

    1. Hei, Usko tai älä, mutta sisko bongasi sen Ikeasta! En tiedä, kuuluuko yhä liikkeen valikoimiin, mutta se selviää helposti kotisivuilta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.