Puutarhaa ja pihaa

Kasvien siemenet talteen – siemenleikit alkavat jälleen

Elokuun kallistuessa kohti loppua valtaosa puutarhan kukkijoista on saanut työnsä päätökseen. Ruskeita varsia törröttää kukkapenkeissä. Hehkeistä syyskukkijoista huolimatta yleisilme on vihertävän ruskea, mihin suuntaan värimaailma liukuu päivä päivältä yhä enemmän.

Valtikkanauhukset ovat kohta valmiita kerättäviksi
Valtikkanauhukset ovat kohta valmiita kerättäviksi

Nyt on päätöksenteon aika. Annetaanko siementen kypsyä ja kasvin varistaa niitä ympärilleen vai katkotaanko kukkavanat ja rajoitetaan kasvien leviämistä. Siementen keruun aika on alkanut, sillä osa kukista on jo kypsyttänyt siemenkotansa.

Kasvien kasvattamisen jännitys

Jos nauttii kasvien kasvattamisen kaikista vaiheista, siementen kerääminen on luonteva osa puutarhurin vuosikalenteria. Silloin pääsee nauttimaan matkan kaikista vaiheista, ei vain perillä olosta. Itse olen selvästikin puutarhuri, jota kasvien kasvuprosessi innostaa enemmän kuin lopputulos. Ihailen tovin salkoruusujen uhkeutta mutta alan aika pian väijyä, milloin niiden siemenet kypsyvät.

Salkoruusuröykkiöitä kuivumassa saunan terassilla. Siemenet ovat osittain valmistuneet. Hiuksen hieno toivon kipinä on aina puutarhurin mielessä. Katkomalla varret varhain voisin saada puskat kukkimaan ensi kesänä uudestaan. Tämä onnistui viime vuonna…..

Aurinkoisen ja kuivan kelin puuhaa

Viime syksynä jatkuva sade pilasi ja mädännytti puutarhassamme kukinnot ja siemenet. Siementen keräämisestä ei tullut mitään. Nyt on aivan eri meininki. Loppukesän kelit ovat olleet aurinkoisia ja tuuli on nopeasti kuivattanut satunnaisten sateiden jäljet.

Tämä on loistavaa aikaa kerätä kuivuneita siemenkotia talteen!

Mitä siemeniä kannattaa kerätä?

Tätä pohdin, kun lähestyin saksien kanssa kukkapenkkejä. Mitä siemeniä tarvitsisin seuraavaa kesää ajatellen. Mitä kasvustoja haluaisin lisätä?

Yksivuotisia kukkia on helppo lisätä omista siemenistä (samettikukat, kehäkukat ja tsinniat). Osa niiden siemenistä on jo kypsynyt ja napsin niitä talteen tulevia sateita peläten. Valtaosa yksivuotisista kesäkukista jatkaa onneksi vielä pitkään kukintaansa.

kehäkukka- ja tsinniacocktail eli kesäkukkien siemenseos
Kehäkukka- ja tsinniacocktail eli kesäkukkien siemenseos
Samettiruusujen kuivuneita kukintoja

Perennojen siemeniä olen jo kerännyt oikein urakalla. Niitä on valmistunut jo jonkin aikaa, tosin osa on vielä vihreinä palkoina.

Mm. seuraavia lajeja on nyt kerätty pahan päivän varalle.

 • palavarakkaus
 • ritarinkannus
 • eri väriset akileijat
 • pisamakello
 • alppipiikkiputki
 • sormustinkukat (myös kummallinen monstrosa-lajike, jossa laakea kukinto on latvan päässä)
 • ruusumalva
 • maurinmalva
 • erilaiset salkoruusut
 • punainen päivänkakkara
 • unikot
 • lehtosinilatva
 • peurankello
 • valtikka- ja kallionauhus
 • tillipioni
 • talonpojanpioni
 • kevätkullero
 • keijunkukka

Siemenet ja palot ovat aika jännän näköisiä

Jokaisen kasvin siemenillä on aivan omanlaisensa muoto ja leviämisen strategia. Joissain haivenet lennättävät siemeniä tuulen mukana, joku kasvi poksauttaa siemenet kauas itsestään ja osa tarttuu ohikulkijan vaatteeseen karhealla tarttumapinnalla. Joidenkin kasvien siementen ympärillä on kuori aivan kuin helistimessä.

Pukinpartaa eli siemenhaivenia lasipurkissa
Pukinpartaa eli siemenhaivenia lasipurkissa
Unikkojen siemenkodat alkavat jo avautua
Unikkojen siemenkodat alkavat jo avautua
Punaiset päivänkkarat ränsistyneinä odottamassa saksia
Punaiset päivänkkarat ränsistyneinä odottamassa saksia
Kevätkulleroita, joiden siemenet ovat kypsyneet
Kevätkulleroita, joiden siemenet ovat kypsyneet
Mehitähden kukka
Mehitähden kukka
Kuunliljojen raskaat latvat
Kuunliljojen raskaat latvat

Miten kerään siemeniä?

No, ihan maalaisjärjellä ainakin meikäläinen saalistaa. Aurinkoinen ja ennen kaikkea kuiva päivä on oivallinen ajankohta siemenleikeille. Siemeniä kerätään vasta, kun ne ovat valmiita ja kypsiä. Tosin ne kypsyvät itsekseen vielä jonkin aikaa keräämisen jälkeenkin.

Tuunaaja auttaa salkoruusun siementen käsittelyssä
Tuunaaja auttaa salkoruusun siementen käsittelyssä
Salkoruusun siemenet ovat kauniilla kiepillä kuivuvan kukinnon suojissa
Salkoruusun siemenet ovat kauniilla kiepillä kuivuvan kukinnon suojissa

Jokainen laji kerätään erikseen paperipussiin tai kirjekuoreen. Vanhoja leipäpusseja on laitettu kesän mittaan talteen tätä tarkoitusta varten. Joitain kukintoja olen käärinyt sanomalehden sisään ja teipannut kunnolla paketin kiinni. Kypsät siemenet variset nimittäin helposti.

Nimikoidut paperipussit täyttyvät siemenistä
Nimikoidut paperipussit täyttyvät siemenistä
Ritarinkannusten kukkavanoja valuttamassa siemeniä muovialtaan pohjalle
Ritarinkannusten kukkavanoja valuttamassa siemeniä muovialtaan pohjalle. Sieltä ne siirretään suureen paperikassiin.

Ihana ropina kuuluu, kun ritarinkannuksen tähkät pudottavat siemenensä paperipussin pohjalle.

Tärkein vinkki on pussien huolellinen nimikointi. Vaikka nyt kuvittelee tunnistavansa eri lajit toisistaan, se ei olekaan niin helppoa myöhemmin. Siemenkodat ja ruskeat kuivuneet kukinnot eivät välttämättä muistuta itse kasvia lainkaan.

Mitä nämä olivatkaan? Keltaisia kevätkulleroita?

Yleensä en puhdista siemeniä mitenkään. Saksin latvoja ja varsia paperipusseihin. Anna roskien olla siementen joukossa ja ravistelen pussia talvemmalla pienen tovin, jotta siemenet irtoavat varsista ja kodista.

Mitäs niillä siemenillä nyt tehdään?

Oikeastaan en edes tarvitse keräämiäni siemeniä. Puutarha on jo nyt läkähdyksiin asti täynnä kaikkea kasvillisuutta. Jotain niille siemenille kuitenkin pitää tehdä…

Osan siemenistä (ainakin pionit) kylvän jo nyt syksyllä kukkapenkkeihin (pohjasta avattuihin muovilaatikoihin, jotka upotan nimikyltillä varustettuina multaan). Yksivuotiset kesäkukat kylvän suoraan avomaalle toukokuussa. Ja mielelläni myös annan siemeniä tarvitseville!

Pionin siemenet maahan

Pionin siemenet näyttävät marjoilta
Pionin siemenet näyttävät marjoilta

Pionin siemenlisäys on minulle uusi asia. Pionin siemenet kannattaa kuulemma laittaa maahan jo syksyllä. Pionin siemenet itävät hyvin, varsinkin tillipionin. Muuten taimettuminen on hidasta ja kunnon kasvuun lähtöön menee parikin vuotta. Kukkimaan ne alkavat vasta 3-5 vuoden kuluttua. Tämä on siis aivan täydellisen hidas ja hankala projekti siemenkasvatuksesta innostuneelle puutarhurille eli minulle!

Pionin kasvatuskokeiluista kirjoitetaan mukavasti seuraavassa linkissä ”Kokeiluja pioneilla” https://pioni.fi/media/uploads/pdf/kokeiluja_pioneilla1.pdf.

Pionin avaruusaluksen näköinen kuivuva kukinto
Varjoliljojen siemenet itävät hitaasti. Seitsemän vuotta saattaa kulua kylvöstä kukintaan. Tähän en ehkä ryhdy.

Siemenfilosofointia

Olisi mukavaa saada siemeniä kasveista, joita itsellä ei ole. Kokeilla uusia haasteita. Erilaiset syysleimujen, heinien ja pelargonien lajit ovat toivelistalla. Myös uudet sormustinkukkalajikkeet ja salkoruusut ovat ihania.

Siementen kerääminen riistäytyi minulta tietenkin käsistä. Ahneus tyhjentää koko puutarha siemenistä iski pahan kerran. Nyt paperipusseja on kuivumassa saunan lauteilla ja pahvilaatikoissa. Ja luonnonkasveihin en ole vielä edes koskenut. Kylätien pientareelta voisi vielä kerätä siemeniä ja yrittää perustaa kukkaniittyä Esikko-mökin saunan taakse.

Onneksi huomasin kyläseuramme viimeisimmän ilmoituksen. Syysmarkkinat ovat parin viikon päästä ja sinne kaivataan sadonkorjuuhenkistä meininkiä. Minulla alkaa siten kova pussitusurakka, sillä vien perennan siemeneni sinne jakoon.

Jospa joku innostuisi kasvattamaan niistä ihania jälkeläisiä omaan puutarhaansa!

Venetsialaisilta Louhikossa
Meidän mökin venetsialaiset lyhdyt – tosin emme anna kesäkauden vielä päättyä!

 

4 thoughts on “Kasvien siemenet talteen – siemenleikit alkavat jälleen

 1. Oih, siellä päästään jo keräilemään. 🙂 Ja kiva, että siemeniä riittää syysmarkkinoillekin! Minullakin oli suunnitelmissa esim. mustasilmäsussun siementen keräys, mutta se sai jäädä, kun ötököiden ja paahteen runtelema kasvi sai lähtöpassit ennen aikojaan. Mutta, bongasin tänään ensimmäiset siemenkodat krasseista! Toivo elää. Nyt vaan kyttään innolla, joudunko tyytymään huimaan kahteen siemeneen, vai tekevätkö krassit rakkaat vielä lisää… 😉

  1. Kaksi siementä on hyvä saalis! Eipä ole se istuttaminenkaan sitten niin raskasta:) Yritin tutkia huonokuntoista krassiani mutta en ymmärtänyt, missä ne siemenet kasvissa ovat. Täytyypä yrittää uudelleen:)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.