Maa-artisokka on komea keltainen syyskukkija. Sitä kannattaa kasvattaa jo ihan senkin vuoksi. Jos kuitenkin sattuu pitämään maa-artisokan mukuloiden samettisen pehmeästä mausta keitossa tai grillattuna, kannattaa ehdottomasti istuttaa muutama mukula tontin reunalle.
Maa-artisokka on äärimmäisen helppo viljeltävä
Maa-artisokka on monivuotinen kasvi, joka kasvaa melkein missä tahansa. Toki se viihtyy parhaiten aurinkoisessa kasvupaikassa. Jos kasvualustaa vahvistaa kompostoidulla maa-aineksella tai karjanlannalla, hyvää kasvua ei voi mikään estää. Pikemminkin on vaarana kasvuston riehaantuminen ja leviäminen naapurinkin puolelle.
Maa-artisokka on helppouden lisäksi terve kasvi. Se kestää myös Pohjois-Suomen viileämpiä kasvuoloja.
Mukuloita metsästämään
Aloitimme maa-artisokkien kasvatuksen toissa kesänä. Olimme metsästäneet kiihkeästi maa-artisokan mukuloita, sillä into niitä kohtaan putkahti ilmoille aikaan, jolloin niitä ei löytynyt enää puutarhaliikkeistä. Saimme lopulta kymmenisen juurimukulaa ystävältä (kuulemma kaupankin mukuloista joku on saanut uuden kasvuston aikaiseksi).
Maa-artisokan mukulat kasvilavaan
Maa-artisokan kasvupaikan valinnassa on hyvä huomioida pari seikkaa. Yksi asia on kasvin huikea korkeus. Se kasvaa hujahtaa kevyesti 2-3 metrin mittaan. Maa-artisokkakasvustosta saa siten halutessaan myös mukavan näkösuojan.
Toinen asia on sen mahdollinen hurja leviäminen. Se ei äkkiseltään tunnu olevan pulma, varsinkin jos toivoo runsasta satoa. Toisaalta kasvimaan kääntäminen ja sinne pienenkin mukulanpalan jättäminen, voi tuottaa siellä täällä kukkivia maa-artisokkia. Emme itse pidä sitä suurena riskinä, mutta ehkä se jonkun puutarhassa voi olla suurikin haittatekijä.
Varasimme maa-artisokkia varten kasvilavan, jonka alle levitimme sanomalehtiä katteeksi. Päälle kippasimme puutarhamultaa ja ylivuotista hevosenlantaa. Mukulat upotimme multaan noin 10 sentin syvyyteen. Tämän jälkeen emme tehneet kasvustolle muuta kuin kitkimme sieltä pariin kertaa rikkaruohot pois. Oikeastaan unohdimme koko kasvuston.
Ensimmäisenä syksynä saimme nauttia kukista
Ensimmäisenä kesänä emme raaskineet nostaa mukuloita lainkaan ylös. Nautimme keltaisesta kukkapuskasta, joka huiteli taivasta kohden.
Tänä kesänä meinasi käydä samoin. Syyspuuhia tuntui riittävän niin monelle viikonlopulle, että maa-artisokat olivat viimeinen asia mielessä. Koska mukuloita voi nostaa myöhään syksyllä tai jopa talvella (jos maa ei ole jäässä tai hankea maassa), sadonkorjuulla ei ollut kiirettä.
Maa-artisokan mukuloita nostamaan lokakuun lopulla
Lokakuun lopulla napsimme kasvuston juuresta poikki ja nostimme koko kasvilavakehikon pois paikoiltaan. (Kasvilavan poistaminen ei liittynyt sadonkorjuuseen mitenkään. Eräs mökkiseurueestamme on niin pedantti, että hän vaati lavan uudelleen sijoittelua ”linjaan” muiden kanssa.)
Lapio on hyvä työkalu maa-artisokan mukuloiden nostossa. Siirsimme multapaakun kerrallaan syrjään ja kaivoimme maa-aineksesta esille valkoisia muhkuraisia mukuloita. Osan vedimme ylös maasta varren tyngistä. Suurimmat mukulat otettiin talteen ämpäriin ja pienimmät mukulat tai varret itusilmuineen jätettiin odottamaan uudelleen istutusta.
Maa-artisokat kannattaa nostaa vuosittain ja istuttaa osa niistä takaisin
Jos maa-artisokan mukuloita ei nosta, ne villiintyvät pieniksi ja niistä ei ole sadonkorjuullisesti hyötyä. En ole varma, olisiko meidän kuitenkin kannattanut nostaa omiamme jo vuosi sitten. Kokonsa puolesta mukulat olivat kuitenkin ihan sopivan kokoisia, jotkut jopa melko suuria.
Mukuloita voi toki nostaa pikkuhiljaa eli tällainen kertarytinällä toteutettu sadonkorjuu ei ole välttämätöntä.
Uudelleen istutus heti perään
Kasvilava asennettiin uudelleen paikoilleen (tällä kertaa uuteen suuntaan). Alle vedettiin katekangas, sillä paikka oli heinikkoinen. Vanha multa (rikkakasveista siistittynä) lapioitiin takaisin kehikkoon. Lisäksi lavaa täytettiin kasvihuoneen kesäkaudesta jääneillä vanhoilla tomaattimullilla.
Maa-artisokan mukulat paineltiin takaisin multaan. Myös kuivuneet varret, joiden päässä oli pieni itusilmu tai mukulan nuppi, palautettiin kasvilavaan. Jäljelle jäi ämpärillinen alkuja, joita olemme jakaneet eteenpäin tuttaville ja istuttaneet vähän sinne ja tänne, jopa kaupunkikodin pihalle.
Nyt se paras – maa-artisokan käyttö
Saaliksi saatiin parisen ämpärillistä mukuloita. Maa-artisokan mukulat eivät säily viileässäkään kovin pitkään. Ne nahistuvat helposti. Sen vuoksi niitä ei kannata nostaa maasta muuta kuin tarpeen mukaan.
Nyt sitten testaamaan erilaisia reseptejä! Ehdoton suosikkimme on samettisen pehmeä maa-artisokkakeitto. Sen tekemisen haittapuoli on pienten muhkuraisten mukuloiden työläs kuoriminen. Helpompi (ja itse asiassa aivan yhtä hyvä ruoka) syntyy pesemällä mukulat huolella ja kypsentämällä ne sellaisenaan uunissa. Pieni tiraus öljyä, suolaa ja mustapippuria riittää kyytipojaksi.
Uusi maa-artisokkakasvusto on hyvässä tallessa lehtikatteen alla.
Maa-artisokka on kyllä todella helppo ja vähään tyytyvä kasvi. Minä olen kasvattanut omani juuri niistä kaupan mukuloista ja hyvin on muuten onnistunut, mutta eivät ole ehtineet koskaan aukaista kukkiaan. Tosin ovat olleet varjoisassa paikassakin. Siirsin ne nyt syksyllä aurinkoiseen ja lämpimämpään paikkaan, joten jospa kukintakin sitten onnistuisi. Nuo teidän mukulat näyttävät kyllä paljon paremman muotoisilta kuin meidän maa-artisokkien pitkänomaiset ja hyvin muhkuraiset mukulat. Mukuloiden muoto onkin varmaan lajikekysymys. Jos tekee mukuloista heti tuoreeltaan keiton, niin riittää, että ne pesee vain huolella. Testasin sitä itse tänä syksynä eikä sopasta huomannut, että mukulat olivat kuorimatta. Parikin päivää nostettuihin mukuloihin on alkanut muodostua jo sen verran kuorta, ettei niitä viitsi kuorimatta käyttää. Hyvää itsenäisyyspäivää!
Hei, Kiitos soppavinkistä! Taatusti kokeilen! Meillä on sekä kukkinut että ollut kukkimatta eli taitaa myös riippua sääolosuhteista jonkin verran. En yhtään tiedä, mikä meidän lajike on – puikeista en ole kuullutkaan. Jos maa ei ole jäässä ja sinulla on tarvetta ”pyöreisiin” mukuloihin, laitapa sähköpostiin osoitteesi. Laitan muutaman mukulan tulemaan kuoressa. Hyvää itsenäisyyspäivää!
Minäkin olen kokeillut maa-artisokan viljelyä.
No tietenkin laitoin kasvimaan reunaan,joka juolavehnitty jo toisena tai kolmantena kesänä umpeen asti ja artisokat hävisivät taistelun. Kuihtuivat yhettömiin.
Tänäsyksynä suunnitelmissa uuden penkin teko,tarkoitus kaivaa noin 30cm syvyyteen ja laittaa kauluri lämpökyllästetystä laudasta sekä mansikkakankaalla vuorata koko komeus,siitä ei mee juolavehnäkään läpi.
Nyt vaan on suurin huoleni mistä löytäisin mukuloita.
Hei,
Hei, Anteeksi hidas vastaamiseni. Maa-artisokan viljely on helppoa ja hauskaa! Mukuloita on keväisin myynnissä verkkokauppojenkin kautta, varmaan myös joissain puutarhaliikkeissä. Jos et mistään löydä, laita viestiä. Voin laittaa sivuun seuraavalla kerralla, kun kaivan istutuksen auki.