Puutarhaa ja pihaa, Tuunaamista ja laittelua

Nuotiopaikka betonirenkaasta

Tuulenhenkäys pyörittää grillistä hiljalleen nousevaa savua. Nuotiopaikka on kesäillan tunnelman näyttämö. Ilta-auringon viimeiset säteet valaisevat surviaissääskiparven tanssia. Sorsaemo on tuonut untuvaiset poikasensa iltauinnille rannan tuntumaan.

Täydelliseen kesään tarvitaan tietyt ainekset. Saunominen, uiminen, grillaaminen, luonto ja yhdessäolo. Tähän perustuu kesäinen mökkielämä.

Näkymä järvelle, Suomen suvi

Nuotiopaikka kuuluu mökkeilyyn 

Mökillä kuuluu grillata. Ykkössijan grillaamisen kanssa jakaa ainoastaan saunominen. Mitä olisi mökkeily ilman grilli- tai nuotiopaikkaa. Ei mitään!

Grillipaikaksi käy yksinkertainen ja halpa nuotiopaikka tai isolla rahalla huippuvarusteltu kesäkeittiö. Iso tai pieni – sillä ei ole väliä. Grillattujen makkaroiden, lihan, kalan ja kasvisten tuoksut ovat parhaita kesän tuoksuja.

Vanha nuotiopaikka oli lähinnä risujenpolttopiste

Meidän vanha nuotiopaikka löysi sijaintinsa parikymmentä vuotta sitten. Siinä poltettiin tontilta karsittuja risuja ja roskia. Silloin nuotiopaikan sijainti tuntui hyvältä. Se sijaitsi keskellä tonttia, ison kiven kyljessä. Kesäisin nuotiopaikka pyhitettiin savustuslaatikollemme.

Pikkuhiljaa vanhan nuotiopaikan sijainti muuttui huonoksi

Lähelle rakennettiin uusi rantasauna. Nuotiopaikan taakse istutettujen pensaiden lehdet joutuivat säännöllisesti kärsimään nuotion synnyttämästä kuumuudesta. Nuotiopaikan siirtäminen oli vääjäämätöntä. Mutta siirtoa vain lykättiin.

Prosessin alkuunpanoa nopeutti Vihertäjä, joka raivasi alku kesästä vanhan nuotiopaikan tyhjäksi tuhkasta ja mustuneista reunakivistä. Vanhan nuotiopaikan siirron hän varmisti rakentamalla paikalle tilalle yrttitarhan.

Tuunaajan (ja työnjohtotehtävissä toimineen kenttämajurin) tehtäväksi jäi uuden grillipaikan suunnittelu ja rakentaminen.

Nuotiopaikasta yrttimaa
Vanha nuotiopaikka on nyt yrttimaa.

Tunnelma syntyy aidosta tulesta

Elävää tulta voi tuijottaa loputtomasti. Ihan parasta on, jos tuleen tuijottelun ohella voi ihailla maisemia. Nuotiopaikka näköalapaikalla on ihan luxusta.

Nuotiopaikan voi rakentaa itse edullisesti

Valmiit padat, maljat ja tulisijat ovat kätevä ratkaisu. Me halusimme tälläkin kertaa toteuttaa projektimme meille tutulla low-budjet -periaatteella, jossa olemassa olevia materiaaleja hyödynnettiin -mahdollisimman paljon. Se on meille osa hupia. Vaikka materiaalihankinnoissa pihisteltiin, niin vaivan määrässä ei säästelty.

Uudeksi tulentekopaikaksi valittiin turvallinen paikka rannasta

Siinä maaperä on tukeva ja routimaton. Sammutusvesi on lähellä. Ennen kaikkea maisemat ovat silmää hivelevät. Uusi tulisijan paikka on turvallinen. Se on kyllin kaukana rakennuksista, puista ja muista palavista materiaaleista.

Tulisija päätettiin tehdä betonisesta kaivonrenkaasta

Vanha käytöstä poistettu vesikaivon rengas löytyi naapurin pihan perältä. Naapuri tarjoutui kuljettamaan traktorilla painavan betonirenkaan mökkimme pihalle. Kieritimme renkaan omin voimin tontin mäkeä alas rantaan.

Betonirengas painaa 350 kg
Renkaan halkaisija on 100 cm ja korkeus 50 cm. Tämän kokoinen betonirengas painaa n. 350 kg.
Betonirengas eli kaivonrengas rannassa
Tähän se sitten kellahti ja totesimme, että tähän se myös jää.

Betonirenkaan ympärille halusimme kivistä tehdyn kauluksen

Betonirenkaan reunus maisemoitiin kivillä sekä ulkonäkö- että turvallisuussyistä. Kivikaulusta varten poistimme betonirenkaan ympäriltä pintanurmea noin 70 cm etäisyydeltä.

Kiviä meiltä löytyi entuudestaan (jatkuvan kukkapenkkien uudelleenperustamisen myötä reunuskiviä oli jäänyt joutilaiksi).

Nuotiopaikka, betonirengas maisemoidaan
Betonirenkaan maisemointi alkaa. Kivien siirtäminen oli urheilusuoritus. Tässä vaiheessa nuotiopaikka näytti ikiaikaiselta uhripaikalta.

Betonirenkaan ympärille, poistetun nurmen kohdalle, asennettiin suodatinkangas. Suodatinkankaalla halusimme edes hivenen verran estää ruohon mahdollista läpitunkeutumista.

Betonirenkaan reunus maisemoidaan
Suodatinkangasta asennetaan betonirenkaan ympärille.

Kivet (reilut 100 kappaletta) ladottiin kehäksi betonirenkaan ympärille. Ensin tehtiin ulkokehä, jotta muodosta tulisi symmetrinen.

Betonirenkaan reunoille kivet
Kivet asetettiin 70 cm etäisyydelle betonirenkaasta.

Hiekkakasasta kärrättiin kolme kuormaa hiekkaa. Hiekka levitettiin harjalla kivien koloihin.

Nuotiopaikka, hiekkaa levitettiin kivien väliin.
Hiekkaa levitettiin kivien väliin.
Hiekka harjattiin kivien väliin
Lopuksi hiekka harjattiin kivien väliin. Järvestä nostettiin vettä kastelukannulla viimeistelemään kolojen täyttyminen.

Renkaan alareunaan reiät vai ei?

Tämä on asia, joka monia askarruttaa. Vielä useammalla on oma vahva näkemyksensä reikien tarpeellisuudesta.

Me päätimme olla tekemättä reikiä renkaan alareunaan. Koska tulipaikassamme ei ole kiinteää betonipohjaa, niin emme kokeneet tarvitsevamme erillisiä koloja sadeveden poistoa varten.

Emme tehneet renkaan alaosaan koloja myöskään ilmankierron parantamiseksi. Ulkoilmassa ei mielestämme tarvitse korvausilmaa erikseen järjestää. Liika ilma polttaa puut liian nopeasti, eikä kunnon hiillosta pääse syntymään.

Käyttö osoittakoon, pitääkö reiät ensi suvena renkaan alareunaan loveta.

Penkit istumista, nautiskelua ja grillailua varten

Projektin henkeen sopivat penkit syntyivät vajan alta kaivetuista puupölleistä ja vanhasta laudasta. Laudalla oli pituutta 4 m, leveyttä 25 cm ja paksuutta 5 cm. Lauta sahattiin kahteen osaan. Laudat ovat omalla painollaan pöllien päällä. Näin penkit ovat helposti siirreltävissä ruohon leikkuun ajaksi.

Nuotiopaikan penkit
Istuimet tehtiin vanhoista puupölleistä ja leveästä laudasta.
Penkit voi nostaa pois ruohonleikkuun tieltä.

Nuotiopaikan lisävarusteet grillausta varten – vanhat ovensaranat kannakkeiksi

Jotta nuotiopaikkamme palvelisi mahdollisimman monipuolisesti, piti betonirenkaan päälle kehittää helposti irrotettavat kannakkeet savustuslaatikkoa, muurinpohjapannua ja paistoritilää varten. Vanhat metalliromukasasta löytyneet terässaranat saivat uuden tehtävän kannakkeina.

Nuotiopaikka, vanhat oven saranat kannattelevat savustuslaatikkoa
Vanhat maatilan ulkorakennuksen oven saranat saivat uuden tehtävän. Kannattelutehtävä jatkuu.
Savustamista, grillaamista ja paistamista muurikalla
Savustamista, grillaamista ja paistamista muurikalla
Nuotiopaikka, savustuslaatikko ja lohi
Savustuslaatikosta paljastuu kullanväriseksi savustunut lohi.
nuotiopaikka ja makkaranpaistoa
Makkaranpaistoon ei tarvita muita lisäosia kuin oksan pätkät.

Älä jätä tulta koskaan valvomatta

Älä koskaan jätä elävää tulta valvomatta ja tarkista kesäaikaan Ilmatieteen laitoksen varoitukset. Metsäpalo- ja ruohikkopalovaroitusten aikana avotulen teko on kielletty.

Maisema nuotiopaikalla on puoli ruokaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.