Puutarhaa ja pihaa

Voihan palava rakkaus – ja muut keskikesän punaiset kukkijat

Nyt kukkii!

Puutarha näyttää parhaat puolensa heinäkuussa. Kasvun voima on valtava. Puutarhuri voi oikeastaan laskea kuokan kädestään ja luovuttaa. Hän on kuin jyrkkää jäärataa laskeva (amatööri) kelkkailija, joka tietää, ettei voi hallita vauhtia enää mitenkään. Lasku päätyy johonkin ennalta arvaamattomaan paikkaan.

Unohdetaan siis heinät ja rikkaruohot ja zoomataan katse kaikkeen väriloistoon ja kukkivaan runsauteen! Iloitaan kesästä ja poikkeuksellisista hellekeleistä.

Louhikko-mökin puutarhassa dominoivat tällä hetkellä punasävyiset kukkijat. Ihaillaan pieni tovi niitä. Nyt lähtee!

Suosikkiperennani on ehdottomasti palavarakkaus. Sen kirkkaanpunaiset kukinnot nousevat uhkeina maisemaa vasten ja muistuttavat meitä siitä, että nyt on kesä. Palavan rakkauden paras kaveri on toinen vertaansa vailla oleva klassikko, sininen ritarinkannus. Väriyhdistelmänä rinnakkain ne ylistävät toisiaan.

Palava rakkaus kukkii punaisena
Palavarakkaus – punaisista punaisin kukkija

Vähän ruusuista

Ruusut ovat kukkineet pitkin kesää. Meillä keskitytään suomalaisiin pensasruusuihin. Muutama matalakasvuisempi ”pikkuruusu” on kuitenkin näiden perinteisempien rouvien seassa – onneksi muuten on.

Heinäkuun helteillä kamera bongasi ihanan Sahara-ruusun. Sahara aloittaa kukintansa oranssina ja muuttaa kukinnot vähitellen läpikuultavan punertaviksi. Kaikki värisävyt ovat upeita!

Ruusu Sahara kukkii erisävyisin kukin
Matala ”Sahara” kukkii erisävyisin kukin
Sahara kukkii ensin oranssin värisenä
Sahara kukkii ensin oranssin värisenä
Saharan kukat muuttuvat vanhemmiten punertaviksi. Värisävyä on vaikea kuvat. Kaunis kuin mikä!
Saharan kukat muuttuvat vanhemmiten punertaviksi. Aivan kuin ruusun kukka olisi liukuvärjätty ja lisäksi puuteroitu. Kaunis kuin mikä!

Myös kirjoapteekkarinruusun punavalkoiset kukinnot avaavat viimeisiä kukintojaan. Kukat muistuttavat väritykseltään ruotsalaisia perinnenameja, raidallisia polkakarkkeja. Meillä kirjoapteekkarinruusu on merkityksellinen senkin takia, että se on istutettu juhannuksen jälkeen samaan kukkaryhmään kuin mihin Fiksaajan ja Tuunaajan rakkaiden koirien (Musta ja Harmaa) tuhkat ripotellaan.

Kirjoapteekkarin ruusu - polkakarkki
Kirjoapteekkarin ruusu – puutarhan polkakarkki

Muita heinäkuussa pitkään kukkivia punaisia ruusuja ovat viime kesänä vanhan kaivon kupeeseen istutettu Henry Kelsey, Flammentanz sekä viimeisiä kukintojaan avaava valamonruusu. Valamonruusu houkuttelee mehiläisiä puoleensa. Surina suurien pensaiden luona on melkoinen.

Ruusu Henry Kelsey kukkii vanhan kaivon kupeessa. Heinä uhkaa viime kesänä istutettua ruusuparkaa.
Ruusu Henry Kelsey kukkii vanhan kaivon kupeessa. Heinä uhkaa viime kesänä istutettua ruusuparkaa. Pitääkin tehdä sen juurelle kate.
Valamonruususta tykkäävät myös mehiläiset
Valamonruususta tykkäävät myös mehiläiset

Vähän malvoista

Perennojen klassikkokaartiin kuuluvat malvat. Ruusumalva aloittaa kukinnan vaaleanpunaisina, korkeina ja pensasmaisina kasvustoina. Meidän ruusumalvat on haettu tätimme puutarhasta naapurista. Ne ovat isoäitimme peruja, hänen vanhoja perennojaan.

Ruusumalvaa
Ruusumalva, vanhanajan perenna

Itse asiassa tänä talvena siemenistä kasvatettu kiiltomalva on pitkäkukintaisin kaikista malvoista. Se aloitti kukintansa kesän alussa ja projekti on yhä vahvasti käynnissä.

Kiiltomalvasta on tullut toista metriä korkea pensas
Kiiltomalvasta on tullut toista metriä korkea pensas

Unikot – hassut kukkijat

Monivuotiset unikot ovat jo kukkineet. Nyt kukkapenkistä nousevat moniväriset ”jotkin muut” unikot, joita olen sinne (ilmeisesti) siemenpussista huiskauttanut. Lienevät yksivuotisia unikkoja.

Joka aamu löytyy toinen toistaan kummallisemman näköisiä punasävyisiä luomuksia. Aivan kuin lapsena leikittiin äidin vaatekaapilla ”hienoa rouvaa” ja vedettiin jänniä vermeitä ylle muiden naurattamiseksi. Rosoreunaisia, kirjavia ja aika oudonkin näköisiä hentukoita putkahtaa pihaamme. Erilaisuus on voimaa. Unikot ovat tämän kesän ihania yllättäjä.

Punainen unikko alkaa kukkia
Punainen unikko alkaa kukkia
Violetti unikko kukkii hapsumekossaan
Violetti unikko kukkii hapsumekossaan
Violetti unikko kukkii tuuheana ja pörröisenä
Violetti unikko kukkii tuuheana ja pörröisenä
unikko nupullaan
Unikko nupullaan – saa nähdä, mitä tästä tulee

Sormustinkukista ja joidenkin niiden kummallisista kukinnoista (latvakukinnoistaan outo mostrosa-laji) olen aiemmin blogissamme kirjoittanut. Punaisen kukkakaartin jäseninä myös ne on yhä otettava tähän kategoriaan mukaan. Sormustinkukka kylväytyy villinä ja vapaana, minne sitä huvittaakin mennä. Emme koskaan kitke lehtiruusukkeita pois, sillä on hauskaa katsoa, mistä ne milloinkin putkahtavat esiin.

Sormustinkukka nuokkuu rinteessä
Sormustinkukka nuokkuu rinteessä pää alaspäin (luvatta)
Sormustinkukka kiven kolossa
Sormustinkukkia kiven kolossa

Akileijat ovat valtaosin jo kukkineet. Näin myös oman pihan ”villiakileijat” sinisinä ja vaaleanapunaisina. Siemenistä kasvatetut taimet (lehto- ja jaloakileija) ovat vasta vahvistumassa. Sen vuoksi otin kuvan punakirjavasta jaloakileijasta tätini puutarhasta naapurista. Näitä meilläkin on ensi vuonna, kun omat taimet pääsevät vauhtiin.

Jaloakileija mummolan puutarhassa
Jaloakileijoja mummolan puutarhassa

Näsiä, alkukevään ensimmäisiä kukkijoita, ei enää kuki mutta sen sijaan siinä on jo punaiset marjat.

Näsiän punaiset marjat
Näsiän punaiset marjat – älä vaan syö näitä

Luonnonkukatkin pääsevät mukaan. Puna-violettina nauhana kukkivat rannassamme maitohorsmat. Ihan mahdoton rikkakasvi mutta annetaan sen vielä hetken aikaa kaunistaa rantaviivaa.

Maitohorsma kukkii rannan tuntumassa
Maitohorsma kukkii rannan tuntumassa

Maksaruohoja on satoja erilaisia. Isomaksaruho on loppusyksyn komistus mutta pienemmät maksaruohot kukkivat keltaisina ja punaisina pitkin kesää. Turkestaninmaksaruoho on oiva maanpeitekasvi, jota meiltä löytyy kummallisista paikoista. Tämäkin maksaruohopläntti on rinteessä, joka on huolella eristetty katekankailla ja puuhakkeella. Katekankaan läpi kun ei minkään pitänyt kasvaa. Kukittuaan tämä saa siirron Esikko-mökin kivenkoloon.

Turkestanin maksaruoho
Turkestanin maksaruoho – vaatimaton kukkija mutta kuuluu punaiseen teemaan

Sokerina pohjalla

Salkoruusut, salkoruusut! Sydämeni valitut. Kaikki maitopurkkiviljelyn sotkut ja vaivat tulevat tuhatkertaisesti maksettua, kun näkee salkoruusun avaavan kukkansa.

Salkoruusun kukat ovat järkyttävän suuria ja kauniita, kukkapenkkien pahimpia kerskailijoita. Tämän kesän heinäkuussa kukintansa aloittavat viime vuonna istutetut veteraanit. Salkoruusun tummin laji on musta negra. Se voidaan määritellä punaisiin kukkijoihin, sillä tarkkaan katsottuna kukat ovat mustan- viininpunaisia. Ehkä.

Salkoruusu negra alkaa kukkia
Salkoruusu negra alkaa kukkia
Negran mustan viininpunaiset kukat
Negran mustan viininpunaiset kukat – puutarhan drama queen

Vaalean punaisena kukkii yli kaksimetrinen ja kahdeksanlatvainen salkoruusu, pihan superkukkija. Se vasta starttaa kukintaansa ja homma jatkuu pari kuukautta. Se kukkii itsensä läkähdyksiin syyskuun loppuun mennessä. Sen elinkaari päättyy valitettavasti siihen.

Tuijotamme tätä ihmetystä joka päivä yhä ällistyneempinä.

Salkoruusut illan hämärtyessä
Salkoruusut illan hämärtyessä kuunliljojen ympäröiminä
Salkoruusun kahdeksan latvaa
Salkoruusun kahdeksan latvaa
Salkoruusu kahdeksan latvaa
Kukat kuin lautaset

Antaa palaa, tyyppi!

2 thoughts on “Voihan palava rakkaus – ja muut keskikesän punaiset kukkijat

  1. Oi niin kauniita kaikki! Nuo salkoruusut ja kiiltomalvat ja suloiset unikot! Palava rakkaus on myös kaunis suurena ryhmänä. Ihanaa kukintaa. <3 Kyllä se palkitsee, kun esikasvattelut ja muut tuottavat tulosta. 🙂

    1. Eikö! Nyt pitää vain vetää tätä kaikkea kaunista henkeen ja mieleen, jotta talvella taas jaksaa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.