Luontoa, Tuunaamista ja laittelua

Pörriäisteko – ötökkähotelli salaojaputkeen ja pala niittyä

Koronan lisäksi päivän sana taitaa olla pörriäisteko. Sitä onkin paljon mukavampi miettiä sen sijaan, että tutkisimme päivittäisiä virusdiagrammeja. Tosin pörriäisettömällä tulevaisuudellakin voidaan luoda melkoisia uhkakuvia.

Pörriäishuoli kasvoi meilläkin

Meidän mökkiporukassa toinen meistä sisaruksista on ollut jo pitkään huolissaan pörriäisten heikentyneestä asemasta. Toinen meistä piti pörriäistouhuilua huuhaana. ”Mikä niitä nyt esti talvehtimasta, kun ovat ennenkin osanneet itsenäisesti hoitaa asiansa?”

Huolenkantaja osti jo pari vuotta sitten kylän syysmarkkinoilta hyönteishotellin tukeakseen pörriäisten talvehtimista. Toinen meistä taas luuli hyönteishotellia hankalasti sijoitettavaksi koriste-esineeksi ja vei sen talvisäilöön pihavajaan. Ettei olisi turhaan lahonnut talven räntäsateissa.

Tänä keväänä meillä käytiin pörriäiskeskustelu, jossa valistettiin, mistä hyönteishotellissa oikein on kysymys. Nyt sitten olemme koko mökkiporukka totaalisen valveilla pörriäisasian suhteen. Olemme yksimielisesti pörriäisten puolella.

Kevätpörriäisten kuhinaa alkukeväällä.

Mikä tässä nyt sitten on pulmana?

Me ihmiset olemme taas mokanneet ja etuilleet suhteessa luontoon. Olemme rakentaneet ja siivonneet luonnosta pois sen omaa monimuotoisuutta. Tehneet meille itsellemme sopivaa ympäristöä, joka on pörriäisten näkökulmasta turhan kliininen.

Pölyttäjien määrä maailmassa on vähentynyt uhkaavasti

Rakennetuissa pihoissa ei nykyisin ole riittävästi elinmahdollisuuksia kimalaisille, mehiläisille eikä muille pörriäisille. Ilman kimalaisia, mehiläisiä tai kukkakärpäsiä omenapuissa ei kasva omenoita, marjapensaat eivät tuota marjoja eikä lähimetsistä kerätä mustikkaa. Se ei ole hyvä asia kenenkään kannalta. Marjoista tykkäävät niin eläimet kuin ihmiset.

Pelasta pörriäinen 2020 -kampanja on kutsunut kaikki mukaan talkoisiin pölyttäjien elinolosuhteiden turvaamiseksi. Pienilläkin teoilla on suuri merkitys. (Aiheesta lisää Yle luonto linkistä:https://yle.fi/aihe/kategoria/luonto/pelasta-porriainen)

Rakentamalla ötökkähotelleja luomme ötököille mahdollisuuksia elää pihapiirissä

Pihalle ripustetuissa ötökkähotelleissa ötököiden on turvallista yöpyä, lisääntyä ja talvehtia.

Ötökkähotelli on helppo rakentaa. Sellaisen voi tehdä vaikka maitotölkkiin tai peltipurkkiin. Suuremman ötökkähotellin voi rakentaa laudoista.

Ötökkähotellin voi sijoittaa talon seinään tai vaikkapa pensasaidan kupeeseen. Rakentamalla ötökkähotelleja, annamme ötököille mahdollisuuksia elää kaupunkimaisessakin pihassa.

Ötökkähotelli salaojaputkeen

Me rakensimme ötökkähotelleja vanhoista kierrätettävistä salaojaputkista. Putkien sisään laitoimme oksanpätkiä, koiranputkia, korsia, käpyjä, kaarnaa, karriketta ja puupaloja. (Oikeista materiaaleista, joista pörriäiset tykkäävät, on pörriäisasiantuntijoilla paljon tietoa ja mielipiteitä. Esim. järviruoko, koiranputki ja koivupuu ovat kuuleman mukaan hyviä rakennusmateriaaleja/TS 19.7.2020.)

Pörriäisteko - ötökkähotelli salaojaputkista
Erikokoisia salaojaputkia odottamassa ötökkähotelliksi muuttumista. Nämä saimme serkkupojan loputtomasta ”miljoonasuulista”.
Pörriäisteko - ötökkähoitelli ja oksat
Ötökkähotelliin oksasilppua
Pörriäisteko -Ötökköhotelliin kuusen käpyjä
Ötökkähotelliin kuusen käpyjä
Pörriäisteko - Ötökkähotelliin männynkäpyjä
Ötökkähotelliin männynkäpyjä
Salaojaputkien kiinnitys on tarpeen, jottei rakennelma romahda syksyn tuulissa.

Salaojaputket kiinnitettiin käyttämällä pantana alumiinista reikänauhaa.

Ötökkähotellit asetimme tekeillä olevan niityn reunalle, isojen kivien päälle

Meidän ötökkähotellit (tai hotellialue) eivät ole vielä valmiita. Kahden ötökkähotellin harjannostajaiset on jo pidetty. Kaksi hotellia odottaa vielä kasaamista.

Ötökkähotelli sijoitettiin niitylle. Tässä sen koostumusta vielä testaillaan. Salaojaputket kannattaa koota lopullisella paikallaan, sillä kokonaisuus on todella painava.
Pörriäisteko on eli hotelli nro 1 on valmis. Saa nähdä, miellyttääkö huoneiden sisustus hotellivieraita.

Lahopuita ja risukasoja – antaa niidenkin olla

Mökkiympäristössämme on ötököille tarjolla muitakin pesäpaikkoja.

Jätetään nämä oksat ja risut rauhassa maatumaan.

Lahopuut tarjoavat piiloja, lisääntymis- ja talvehtimispaikkoja sekä ravintoa pihan monille ötököille. Siksi mekin päätimme jättää osan pihapiirin risuista ja kannoista paikoilleen. (Ohikulkija saattaa pitää risukasoja ja läjiä laiskuutena mutta sisimmässämme tiedämme olevamme luonnonsuojelijoita.)

Pihapiiriin on myös jätetty ötököitä varten puupöllejä, puunrunkoja ja halkopinoja.

Pörriäisteko - puupöllit pihapiirissä
Puupöllit istuinjakkaroina ja kukkatelineinä
Pörriäisteko - halkopino
Näitä hyönteisten kolopaikkoja löytyy vähän jokaisen pihasta.

Lisäksi olemme sijoittaneet puuaiheita kukkaistutusten keskelle.

Pörriäisteko - puukarahka kukkapenkissä
Kukkapenkkiin on jätetty palaneen puun karahka koristeeksi. Sen visuaalinen ilme tosin alkaa olla tiensä päässä. Ehkäpä se kuitenkin jätetään paikoilleen pörriäisiä varten.
Pörriäisteko - risukasa
Tontin nurkalle on kipattu oksia ja maa-ainesta. Vuosi sitten emme tienneet, että tämäkin rytyläjä on pörriäisteko. Wow!

Osan pihaa voisi jättää niityksi

Pihan siistimätöntä aluetta niityksi

Niityt ovat nyt pop! Kukkaniittyjä istutetaan maiseman kaunistukseksi ja pörriäistekoina niin yksityisten ihmisten kuin kaupunkien toimesta.

Niittyjä voi perustaa monenlaisia, isoja ja pieniä. Joutomaalle kehitetty luonnonniitty on suomalaisen perinnemaiseman kulttuuriteko. Myös pölyttäjät kiittävät puutarhan pienestä niittämättömästä alueesta.

Niityn voi luoda pihan aurinkoiseen paikkaan

Niittyä perustettaessa maa käännetään. Maata ei lannoiteta, sillä paras kukkaloisto syntyy karuun, hiekkaperäiseen maahan. Saviseen maahan voidaan ilmavuuden lisäämiseksi sekoittaa hiekkaa ja soraa.

Kukkiva niitty tarvitsee ennen kaikkea valoa, joten valitse etelään tai länteen antava avoin tila, ja raivaa pois varjostavat puskat ja pensaat.

Meidän niittyprojekti lähti käyntiin

Esikko-mökin työstettävästä pihapiiristä oli luontevaa lohkaista osa niityksi. Samalla säästymme rasittavalta ruohonleikkuulta ainakin jossain määrin.

Kun mökin pihan isot puut kaadettiin pois, valtasivat heinät vauhdilla puista vapautuneen pihamaan. Tämän heinien valtaaman niityn päätimme jättää pörriäisille. Kaadettujen puiden kannot jätettiin luonnon monimuotoistamiseksi paikoilleen.

Pörriäisteko - perustetaan niitty
Niityn alue on nyt aluksi rajattu narulla. Niitylle jää kauniita kivenlohkareita heinän sekaan.
Kanto jääkööt paikoilleen

Uudelta niityltä olemme poistaneet ainoastaan voikukat, villivadelmat ja pienet lehtipuiden alut. Tulevaa kukkaniittyä varten on ostoslistalla iso niittykukkaseospussi. Ehkäpä ensi kesänä saamme niitylle uusia kukkalajeja.

Niittyprojekti muuten vie kummasti mukanaan

Nykyään kiertelemme pienellä ”niityn alullamme” ja keksimme uusia ideoita saada siitä ”niittymäisempää”. Niityn reunaa rajataan kivillä, joita tontiltamme kertyy joka päivä ämpärillisen verran loputtoman siistimistyön myötä.

Uudella niityllämme kasvaa ”pyytämättä ja yllättäen” monenmoista niittykukkaa. Vaalimme niitä aarteina. Olemme siirtäneet sinne lisää luonnonkukkia, joita on poistettu muualta kitkemistyön myötä. Niiden kasvuun lähdöstä ei tietenkään ole varmuutta.

Ei niittyä ilman tuoksuvaa keltamataraa.
Päivänkakkaraa niityllämme
Kissankelloja
Koiranputki on niittyjen vakiasukki.
Kuivassa hiekkamaassa viihtyvät monenmoiset heinät ja punakukkaiset suolaheinät.

Myös puutarhaystäviltä saadut siemenet ovat ihana lisä niityn kasvillisuuden monimuotoisuuden lisäämiseksi.

Kiva tervehdys tupsahti postin kautta – ruusuruohoa ja valkoista kurjenkelloa niitylle. Kiitos!

Ympäristöteot ovat tätä päivää

Moni ympäristöteko on lähtenyt meillä Suomessa liikkeelle tehokkaasti. Me suomalaiset olemme aika tunnollisia ohjeiden ja suositusten noudattajia. Jätteiden lajittelu ja kestokassien käyttäminen ovat arkipäivää. Kierrättäminen on suorastaan kunniakasta.

Muutos vanhoista toimintatavoista tapahtui Suomessa nopeasti. Meniköhän puoli vuotta aikaa, kun kansastamme tuli muovipussien karttajia. (Tosin sekään ei ole yksiselitteisen hyvä ympäristöteko verrattuna kangaskassien käyttöön, mutta se ei kuulu nyt tämän jutun teemaan.)

Nyt meitä kannustetaan pörriäistekoihin. Saa nähdä, millä vauhdilla pörriäisten huomioiminen etenee!

Jokaiselle jokin pörriäisteko 

Esimerkkejä pörriäisteoista voi lukea netistä ja luonto-aiheisista lehdistä:

  • Istuta parvekkeelle tai pihalle hyönteisystävällisiä kasveja ja kukkia. Pölyttäjähyönteiset kaipaavat ravinnokseen siitepölyä ja mettä koko kasvukauden ajan keväästä pitkälle syksyyn.
  • Jätä nurmikkoa leikkaamatta. Koko pihaa ei tarvitse jättää kesannolle, noin neliömetri riittää. Pienistäkin niityistä on pölyttäjille iso ilo.
  • Rakenna hyönteishotelli. Suomessa on 160 ahkeraa pölyttäjälajia, jotka pesivät korsissa tai puunkoloissa. Maankäytön muuttuessa moni niistä jää
  • Lopeta myrkyllisten aineiden käyttö puutarhassasi.

Oma pörriäisteko on parhaimmillaan sellainen, jonka tekeminen on kivaa ja tuo myös itselle hyvää mieltä

Meillä ötökkähotellien tekeminen on ollut kivaa sadepäivien askartelupuuhaa. Salaojaputkien sommittelusta tuli myös hauska luovuushaaste. Pysyyköhän rakennelma NYT pystyssä? Ajatus siitä, että pihaa voi ja pitääkin jättää huolettomampaan luonnontilaan, on ollut helpotus. Muutama risu siellä täällä onkin vain hyvä juttu!

Pörriäisteko
Matkalla mustikkametsään. Metsätie kukkii niittynä. Miten kaunis pörriäisteko!

3 thoughts on “Pörriäisteko – ötökkähotelli salaojaputkeen ja pala niittyä

  1. Pörriäisparatiisi! 🙂 Hieno ja jämerä hotelli. Ja niitythän paranevat ajastaan. Kiva kun ihmiset ovat innolla lähteneet mukaan näihin pörriäistalkoisiin. Meilläkin taloyhtiö jätti tarkoituksella nurmikoille mm. päivänkakkarat kukkimaan.

  2. Todella hieno hotelli pörriäisille rakennettu! Meillä täällä Espoossa on salaojaremontti tulossa ja salaojat uusitaan. Täytyy kyllä kysyä jos vanhaa salaojaputkea voisi pätkäistä paloiksi ja rakentaa tällainen pihalle. Meidän piha sijaitsee metsän lähellä ja luonto on meille tärkeä. En tiennyt, että tällaisella voisi mahdollistaa ötököille mahdollisuuden yöpyä, lisääntyä ja talvehtia.

    1. Onnea ötökkähotellin rakentamispuuhaan! Hotellit voivat olla kovin monenlaisia – mielikuvitus taitaa olla rajana.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.