Rakentamista, Tuunaamista ja laittelua

Saunan laudeportaat tuunattiin seniorisaunojan askelkorkeudelle

Mökkimme rantasaunan lauteille pääsy alkoi olla perheen iäkkäämmille jäsenille ”askeleen päässä”. Saunan laudeportaat olivat liian korkeat ja seniorimme jalka ei meinannut nousta ylälauteille saakka. Saunoessa alettiin istua alimmalla porrasaskelmalla ja pikkuhiljaa koko saunominen alkoi jäädä väliin. Niinpä ryhdyimme toimeen.

Lauteilla istuminen lisää yhteenkuuluvuuden tunnetta ja tasavertaisuutta.

Saunominen on perheemme yhteinen nautinto

Mökkimme rantasauna lämmitetäänkin useamman kerran viikossa. Oman väen lisäksi lauteille kapuavat myös sukulaiset ja vieraamme.

Nuoremmille löylynheittäjille lauteille nouseminen ei tuota vaikeutta. Sen sijaan iäkkäämmät saunojat jäävät monasti suosiolla istuskelemaan alemmalle porrastasolle.

Rantasaunan käyttöturvallisuutta on paranneltu pikkuhiljaa – suojakaidetta ja käsijohdetta

Taidamme olla jatkuvasti tuunaamassa mökkisaunojamme jostain vinkkelistä. Olemme yrittäneet kiinnittää huomiota saunojemme käyttöturvallisuuteen, pyrkien huomioimaan saunojien iän ja toimintakyvyn.

Rantasaunan käyttöturvallisuutta olemme parantaneet jo aiemmin lisäämällä uuden suojakaiteen puukiukaan eteen. (Aiheesta kirjoitimme blogijutun http://xn--kyltienmolemminpuolin-71b.fi/saunaan-tukikaide-kayttoturvallisuuden-parantaminen/).

Myös mökin sisäsaunaan olemme lisänneet uuden käsijohteen helpottamaan iäkkäämpien saunojien omatoimista lauteille nousua. (Käsijohteen asennuksesta olemme kirjoittaneet blogijutun Saunan uusi käsijohde – turvallisesti ylälauteelle http://xn--kyltienmolemminpuolin-71b.fi/saunan-uusi-kasijohde-turvallisesti-ylalauteelle/.)

Ei enää kahden kerroksen väkeä

Halusimme vanhemman sukupolven istumaan kanssamme ylälauteille. Valitettavasti askelmien korkeus rajoitti turvallista ylälauteille nousua.

Aika hurjilta ne näyttivätkin, kun niitä tarkasteli oikein ”ajatuksen kanssa”.

Liian jyrkät laudeportaat
Saunan lauteemme koostuivat perinteisesti kolmesta tasosta; askelma-, jalka- ja istumataso. Alimman askelmatason korkeus oli 35 cm. Askelmatasolta oli nousua 35 cm jalkatasolle. Nämä laudeportaat eivät toimineet. (Saunan suunnittelun tietoutta löytyy mm. Saunalogia-sivuilta: https://saunologia.fi/lauteiden-mitoitus/#gref)

Oikeaoppinen laudemitoitus ei ollut meitä varten

Saunan lauteet oli aikoinaan suunniteltu mitoitusohjeiden mukaisesti. Valitettavasti tämä oikea-oppinen laudemitoitus ei enää palvellut meitä.

Saunanlauteiden mitoitusohjeiden mukaan saunan mittasuhteista riippuu, montako askelmaa tarvitaan.

Tässä asiassa olen eri mieltä mitoitusohjeiden kanssa. Mielestäni käyttäjän mittasuhteet ja liikkuvuus määrittävät, montako askelmaa tarvitaan.

Laudeportaat uuteen mitoitukseen – uusi väliaskelma

Me haluamme saunastamme sellaisen, että mahdollisimman moni pystyy sitä turvallisesti käyttämään. Päätimme olla tukeutumatta taulukkojen keskiarvomitoitukseen ja lisätä (näin aluksi) yhden väliaskelman lauteille nousua helpottamaan.

Lautavarastosta löysimme tarvitsemamme materiaalin uutta väliaskelmaa varten.
Askelman laudat kiinnitettiin piilokiinnityksellä askelman sivutukiin. Kiinnittämällä laudat askelman alapuolelta, saatiin ruuvikiinnitykset näkymättömiin.
Valmis askelmaelementti odottaa kiinnitystä.
Sahatut pinnat hiottiin hiekkapaperilla sileiksi.
Askelmaelementin sivutuet kiinnitettiin ruuvein lauteiden pystytukiin.
Vatupassilla varmistettiin askelman vaakasuoruus.
Laudeportaat ovat tukevat
Kestävyyden varmistamiseksi askelmaelementin sivutuet kiinnitettiin naulauslevyin lauteiden runkoon.
Vanha askelma madallettiin sahaamalla jalkoja lyhyemmiksi. Askelma oli muuten tukeva ja hyvässä kunnossa.
Vanhat kuminastat ruuvattiin askelman lyhennettyihin jalkoihin.
laudeportaat sopivalla korkeudella
Uusi askelma on paikoillaan. Laudeportaat ovat nyt käyttäjälle miellyttävämmät. Eikä pelkästään ikäihmiselle vaan meille kaikille.

Laudeportaat istuintasona

laudeportaat sopivalla korkeudella
Vanha madallettu askelma voidaan työntää uuden askelman alle. Uusi väliaskelma toimii tarvittaessa myös istuintasona.
Jälleen lämpiää rantasauna. Tällä kertaa myös seniorisaunojamme pääsevät turvallisesti kapuamaan ylälauteille.

 

 

 

 

 

2 thoughts on “Saunan laudeportaat tuunattiin seniorisaunojan askelkorkeudelle

  1. Kyllä se tosiaan käyttäjäkunnan mukaan pitää valita. Askelmilla on väliä! Kiva, että pääsette nyt kaikki helpommin löylyihin. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.