Rakentamista, Tuunaamista ja laittelua

Saunan uusi käsijohde – turvallisesti ylälauteelle

Suomessa on laskettu olevan yli kolme miljoonaa saunaa

Luku vaikuttaa mielestäni suurelta mutta kuitenkin uskottavalta. Sillä onhan pelkästään meillä mökkikäytössä kolme erillistä saunaa. Esikko-mökkimme pihan perällä on puulämmitteinen pihasauna. Tien toisella puolella on Louhikko-mökissä sähkölämmitteinen sisäsauna. Rannan läheisyydessä on meille se kaikista rakkain: puulämmitteinen rantasauna. Olemme siis vahvasti osana tilastoja.

Saunaan mentäessä lippu salkoon

Enpä tiennyt myöskään, että Suomen Saunaseura hakee saunan päivän virallistamista vakiintuneeksi liputuspäiväksi.

Kuulostaa hauskalta ajatukselta! Sen verran suomalaisia mekin olemme, että virallistamista odottaessa voisimme osoittaa tukemme liputtamalla aina omina saunapäivinä.

Talvikautena lippu olisi pääsääntöisesti salossa vain lauantaisin. Mutta kun kesäkausi alkaisi, niin lippu nostettaisiin salkoon ja siellä se saisi hulmuta läpi kesän. Alas se laskettaisiin vasta kesän loputtua.

Lippu tangossa saunapäivän kunniaksi
Rantasaunalla on lippu tangossa saunapäivän kunniaksi:)

Saunan käyttöturvallisuutta lisää

Vaikka saunominen onkin hauskaa, siellä myös sattuu harmillisen paljon tapaturmia. Tyypilliset vahingot ovat horjahtamisia, kaatumisia ja liukastumisia.

Näissä tilastoissa emme halua olla mukana. Viime kesänä paransimme rantasaunan käyttöturvallisuutta lisäämällä uuden suojakaiteen puukiukaan eteen. (Aiheesta kirjoitin blogijutussa http://xn--kyltienmolemminpuolin-71b.fi/saunaan-tukikaide-kayttoturvallisuuden-parantaminen/) Kaide kiukaan edessä parantaa saunojien turvallisuutta erityisesti silloin, kun häärätään kuuman kiukaan edessä.

Sisäsaunan remontti tehtiin aikanaan simppelillä tyylillä

Kymmenisen vuotta sitten Louhikko-mökin sisäsauna remontoitiin täysin. Sisäsauna on meillä käytössä pääasiassa talvisin. Remontissa mukailtiin 60-luvun talon henkeä. Kokonaisuus tehtiin siten pelkistetyksi. Lopputuloksena yleisilmeeksi tuli ”se sama vanha sauna” mutta uudemmassa kuosissa.

Sisäsaunan remontin yhteydessä saunan katto ja seinät paneloitiin. Lattia laatoitettiin. Ilmanvaihtoa parannettiin. Saunan ovi muutettiin lasioveksi. Puukiuas vaihdettiin ajastimella toimivaksi sähkökiukaaksi. Samalla pesuhuone koki vastaavan perusparannuksen.

Lattialaattojen valinnalla huomioimme liukastumisriskin

Olemme kaikki olleet tyytyväisiä tehtyyn saunaremonttiin. Silloin kiinnitimme erityisen paljon huomiota lattiapintojen laatuun. Etsimme lattialaattoja, joiden pinta ei olisi liukas.

Saunan lattiaan valittiin yhtenäisen ilmeen ja turvallisuuden vuoksi suomalainen lasittamaton porcellanato laatta. Tummanvihreä laatta oli luonteva värivalinta. Turvallisuutta lisäämään valittiin neliönastallinen malli. Laattakoko oli 10×10 cm. Tämä uimahalleissakin käytetty laatta sopii erinomaisesti lattiakäyttöön.

Laatan koholla olevat neliöt aiheuttavat kitkaa jalan alla.
Laatan koholla olevat neliöt aiheuttavat kitkaa jalan alla. Nyt ei pitäisi niin helposti kaatua nurin märällä lattialla.

Saunan uusi käsijohde – kapuaminen ylälauteelle helpottuu

Nyt on vuorossa sisäsaunan käyttöturvallisuuden parantaminen käsijohteen korjauksella.

Viime aikoina ovat ikääntyneet saunojamme huomanneet lauteille johtavan käsijohteen olevan liian lyhyt. Saunakaverit saavat seurata silmä valppaana, ettei kukaan senioreistamme kupsahda laudeportailta alas. Toiveena on ollut uusi pidempi käsijohde, joka johtaisi löylyhuoneen ovelta ylälauteelle asti. Uusi kaide auttaisi nousemaan lauteille ja laskeutumaan sieltä alas turvallisesti.

Pääsiäisen lomaviikolla ryhdyimme tuumasta toimeen.

Kuvasarja työvaiheista

Vanha kaide on ajan saatossa osoittautunut iäkkäämpien saunojen mielestä liian lyhyeksi, aiheuttaen turvattomuuden tunnetta lauteille noustessa ja sieltä laskeuduttua.
Vanha kaide on ajan saatossa osoittautunut iäkkäämpien saunojen mielestä liian lyhyeksi. Lyhyt käsijohde aiheuttaa turvattomuuden tunnetta lauteille noustessa ja sieltä laskeuduttua.
Vanha kaide päätettiin irrottaa ja korvata pidemmällä.
Vanha saunan käsijohde päätettiin irrottaa ja korvata pidemmällä.
Vanhan saunaremontin jäljiltä oli varastoon jäänyt parin metrin mittainen höylätty lauta. Siitä sahattiin sopivan mittainen käsijohde. Sahatut hiottiin sileiksi hiekkapaperilla.
Aiemmin tehdyn saunaremontin jäljiltä oli varastoon jäänyt parin metrin mittainen höylätty lauta. Siitä sahattiin sopivan mittainen käsijohde. Sahatut hiottiin sileiksi hiekkapaperilla.
Kaksi vanhaa kiinnityspalikkaa säästettiin uutta kaidetta varten. Kolmas palikka tehtiin vanhojen palikoiden mukaiseksi.
Kaksi vanhaa kiinnityspalikkaa säästettiin uutta kaidetta varten. Kolmas palikka tehtiin vanhojen palikoiden mukaiseksi.
Uusi saunan käsijohde kiinnitettiin 10 cm pitkillä ruuveilla seinään. Kiinnityspaikoiksi valittiin paneeliseinän takana olevat pystykoolausten kohdat. Näin vältyttiin seinäpaneelien takana olevan höyrysulun puhkominen.
Uuden käsijohteen korkeuden määräsivät seniorisaunojamme
Uuden käsijohteen korkeuden ”määräsivät” seniorisaunojamme. Käyttäjätestin jälkeen löytyi kaiteelle luonteva ja hyvä paikka.

Laskeutuminen ylälauteilta tuntuu nyt turvalliselta (meistä kaikista). Uusi käsijohde näyttää siltä kuin se olisi ollut saunassa jo alun perin.

Nyt pääsevät kaikki saunojat turvallisesti nousemaan ylälauteille lämmittelemään ja heittämään löylyä. Kiuasta koristavat keraamiikkakukkaset ja ilmasta voi aistia vienon kukkaistuoksun.
Nyt pääsevät kaikki saunojat turvallisesti nousemaan ylälauteille lämmittelemään ja heittämään löylyä. Kiuasta koristavat keramiikkakukkaset ja ilmasta voi aistia vienon kukkaistuoksun. Näin siis talvella. Kesällä nuuhkimme rantasaunan edessä kasvavaa muhkeaa jasmiinipensasta eli pihajasmiketta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.