Puutarhaa ja pihaa

Syysleimu, siperiankurjenmiekka ja kuunlilja – maisemallista kukkapenkkiä perustamaan

Tuoksumuisti on jännä asia. Minulle syysleimu on tuoksunsa puolesta yksi eniten muistoja herättävistä kasveista. Kerran pysäytin sisareni tädin syysleimupenkin viereen ja kysyin, mitä muistoja tuoksu hänelle tuo. Ihmeeksemme jaoimme saman tuoksumuiston lapsuutemme ajoilta.

”On aamu ja talon pihalta kuuluu ruohonleikkurin ääni. Taustalla raksuttaa sadetin. Talonmies leikkaa nurmikkoa ja viimeistelee työtään suuren neliskulmaisen syysleimupenkin ympäriltä. Sen, jonka ympärillä leikimme rosvoa ja poliisia ja haistoimme samalla syysleimun tuoksun.”

Syysleimu ja sen tuoksu eivät unohdu 

Ehkäpä tämä on se syy, miksi olemme aina haaveilleet omasta syysleimupenkistä. Sellaisesta, joka olisi ennen kaikkea valtavan suuri (yhtä suuri kuin lapsuudenkotimme pihalla) ja mielellään myös suorakaiteen muotoinen, sellainen uhkea ”puiston kukkapenkki”.

Koska mökkipihamme ei ole mikään muotopuutarha, luovuimme mahtipontisesta geometrisesta syysleimupenkki-ajatuksesta. Syysleimusta itsestään emme luopuneet. Sen tuoksu tulvikoot vastedes pihallamme.

Rantamaisema kaipaa matalaa kerroksellisuutta

Louhikko-mökin rannasta kaadettiin kevättalvella järvimaisen edessä nököttävät suuret puut (blogijutussa: http://xn--kyltienmolemminpuolin-71b.fi/kevattalvi-mokilla-puun-kaatoa-suojaamista-talvehtijoiden-tarkkailua-tulvivaa-kellaria-ja-kylatalolla-kahvittelua/.)

Paikalle jääneet kannon rohjakkeet rouhittiin kesällä piiloon ja pienen hakkuualueen maapohja siistittiin uudella mullalla.

syysleimu kukkapenkin paikka
Kannot rouhittiin puutarhaliikkeen toimesta. Lopuksi alue huoliteltiin levittämällä paikalle multakuorma.

Olemme nauttineet avarasta rantamaisemasta täysin palkein. Tummana kasvava kuusi ei enää varjosta näkökenttäämme. Uusi näkymä kaikessa laakeudessaan on ollut minimalistisen rauhoittava mutta kieltämättä vähän yksitotinen.

Mietimme, että jotain pitäisi kuitenkin istuttaa puiden tilalle. Kasvillisuutta, jolla olisi vähän, mutta ei liikaa korkeutta.

Järvimaisemasta oli tullut meille tärkeä kumppani, jota emme halunneet menettää.

Ei enää mustanpuhuvaa kuusta pilaamassa järvimaisemaa.

Syysleimu – jakotaimia kylältä

Jos haluaa perustaa suuren syysleimupenkin, pitää olla paksu kukkaro tai antelias tuttava, jonka syysleimut ovat pahan kerran levinneet pitkin puutarhaa. Päätimme panostaa jälkimmäiseen vaihtoehtoon. Niinpä otimme kottikärryt ja lapion ja lähdimme kylätietä pitkin matkaan. Tiedossa oli kaksikin kohdetta, joissa oli syysleimun jakotaimia tarjolla.

Ensin tartuimme tätimme (kesto)tarjoukseen kaivaa hänen kukkapenkistään syysleimun alkuja. Maalaistalon pihalla on valtaisat syysleimukasvustot ja löysimme tädin johdolla kolmea eri syysleimulajia (tai väriä).

Täytimme kottikärryt taimilla ja kävimme tyhjentämässä lastin tulevan kukkapenkin viereen. Matka jatkui.

Syysleimu kukkii väkevän pinkkinä kahdessa eri sävyssä.
syysleimu läheltä
Syysleimu on parhaimmillaan runsaana kasvustona, yksittäinen kukinto ei ole ”se juttu”.
Syysleimu valkoisena
Syysleimu valkoisena

Esikko-mökin kiviaidan takana on idyllisen rustiikkinen maalaispihapiiri. Punamultaiset rakennukset ovat alkuperäisessä olemuksessaan kauniita. Myös villiintynyt hedelmä- ja kukkatarha saavat ohikulkijoiden ihailun osakseen. Mikä parasta, vanha maatiaiskantainen syysleimu oli ystävänsä kultapallon kanssa vallannut koko pihaniityn.

Syysleimu ja kultapallo
Syysleimu ja kultapallo – iloiset karkulaiset

Mikä apaja!

Ystävällinen naapuri antoi meille vapaat kädet rokottaa hänen syysleimukasvustoaan, ennen kun vetää viikatteella niityn matalaksi.

syysleimu, maatiaiskanta
Vaalean violetti maatiaiskantaa oleva syysleimu on kestävä perenna.

Kuunliljat ja iirikset omasta takaa

Helppohoitoisen ja simppelin kukkapenkkimme muut ”perusainekset” löytyivät omasta pitkästä pionipenkistä, jonka tyhjentämisen aloitimme jo keväällä. Pionit siirrettiin keväällä uusiin kohopenkkeihin mutta jäljelle jäi valtavat alat muita perennoja.

Kuunliljoja oli monta neliömetriä ja parikymmentä vuotta vanhat siperiankurjenmiekat (eli meikäläisittäin iirikset) kasvoivat suurina pensaina.

Kuunlilja-ja siperiankurjenmiekkavarastomme tursuaa. Miten kukkapenkin tyhjentäminen onkin niin kovan työn takana. Tätä olemme tyhjentäneet pitkin kesää….

Halusimme uuden kukkapenkin selkeäksi maisemapenkiksi…

jossa olisi vain muutamaa kasvilajia (mutta sitäkin runsaammin). Iiristä ja kuunliljaa oli meillä entuudestaan paljon eli valinta oli helppo. Lisäksi ne olivat muutenkin tarkoitukseemme sopivia kasveja.

Iirikset nousisivat korkeina ja tiheinä kasvustoina ja olisivat kukinnankin jälkeen näyttäviä. Niiden kapet lehdet liikkuisivat kauniisti tuulessa. Kuunliljoilla taas kehystäisimme kukkapenkin reuna-alueet.

Kerroksellisuutta kukkapenkin keskelle

Jotta istutusryhmään tulisi lisää korkeutta, väriä ja muotoa, valitsimme havukasviksi brabant tuijan ja viininpunalehtisen purpuraheisiangervon. Ne sijoitettiin kukkapenkin keskelle. Pitkään pohdimme, pitäisikö havuja olla enemmänkin mutta pitäydyimme yhdessä.

Purpuraheisiangervon tummien lehtien eteen sijoitimme värikontrastiksi kaikkein pinkeimmät syysleimut. Toivottavasti niiden värisävyt tuovat toisilleen lisähehkua.

Istutussuunnitelma oli valmis – nyt töihin

Kukkapenkin istutussuunnitelma

Kerrankin istuttaminen oli helppoa! Istutusalueelle oli kipattu hyvää multaa, johon oli helppo tehdä istutuskuoppia. Kasteluveden sai kätevästi parin metrin päässä olevasta järvestä.

Itse istutustyö sujui nopeasti. Samassa ajassa olisimme saaneet ehkä yhden istutuskuopan hakattua Esikko-mökin kivikovaan maahan.

Projektin suurin työ oli kaivaa iiriksiä irti maasta. Niiden juuret olivat lujasti kiinni vanhassa savimaassa kivikovana mattona. Tällä kertaa emme kitsastelleet kuunliljojenkaan käytössä. Laitoimme niitä kukkapenkin reunoille suurina tupsaina, jotta lopputulos olisi valmiin näköinen. Tai ainakin ensi kesänä valmiimman näköinen.

Tuoksuuko syysleimu?

Kyllä tuoksuu! Kävelimme ovaalinmuotoisen syysleimupenkkimme ympärillä ja nuuhkimme ilmaa. Ihanaa!

Syysleimupenkki istutustyön päätyttyä. Pitkät kukkavarret ovat honteloita, mutta ensi kesänä tilanne lienee toinen.

Päätimme saman tien istuttaa mökin ylärinteeseen vielä toisen syysleimukasvuston. Tätimme mielestä nimittäin kaivoimme hänen pihastaan liian vähän syysleimuja ja niitä pitäisi hakea lisää. No, sehän sopii!

syysleimu auringossa
Muutamia syysleimuja auringossa mökkimme ylärinteessä

4 thoughts on “Syysleimu, siperiankurjenmiekka ja kuunlilja – maisemallista kukkapenkkiä perustamaan

  1. No onpas hienot suunnitelmat – ja jakotaimet on sitä kokoa, että ensi kesänä jo melkoisen valmiilta näyttää! Maisema on upeasti esillä, vaikka kasvustoja istuttaakin sinne. Jokin pilarinmallinen puu varmaan voisi mahtua, jos siltä alkaa tuntua. Rantaan sopii pilaritervaelppä, pylväshaapa tai -pihlaja.

    Iloa onnistumisiin!

    1. Hei, Lehtipuut ovat olleet mielessämme. Pilaritervaleppä on tosin uusi tuttavuus. Googlasin sen – onpas tosissaan upea! Kiitos vinkistä!

  2. Tuosta tulee varmasti kiva väriläiskä järven rannalle. Todennäköisesti leimujen kukinta-aikaan siinä lepattelee paljon perhosiakin. Onneksi saitte läheltä jakotaimia, sillä niistä saa nopeasti näyttävän kasvuston. Pienelläkin jakotaimella on kuitenkin yleensä paljon isompi juurakko kuin kaupan pienillä ostotaimilla, joten ne lähtevät reippaasti kasvuun. Aurinkoista syyskuuta!

    1. Aurinkoa myös sinun puutarhaasi! Jakotaimet lähtevät yleensä sukkelammin kuin yksittäiset. Minulla taimitarhan syysleimut ovat melkein säännöllisesti kuolleet, samoin ostamani syysleimun juurakkopalat. Tämän pitäisi vihdoinkin onnistua!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.