Puutarhaa ja pihaa, Tuunaamista ja laittelua

Vanha maakellari tyhjennetään – saisiko siitä vielä toimivan?

Maakellari kuuluu pääasiassa ”vanhan ajan mummolan” pihapiiriin. Nykyään niitä rakennetaan harvakseltaan – lähinnä ilmastoasioista kiinnostuneiden tai innokkaiden säilöjien toimesta.  Maakellarit ovat monen mielestä parhaimpia paikkoja mehujen, hillojen, viinien ja juuresten säilömiseen.

Maakellari on ekologinen vaihtoehto

Maahan rakennettu maakellari on ympäristöystävällinen valinta kotipihoilla tai kesämökeillä, sillä se ei tarvitse lainkaan sähköenergiaa. Maan oma viileys ja kosteus takaavat säilömiselle hyvät olosuhteet.

Luonnonkivistä ladottu maakellari pysyy ympäri vuoden sopivan viileänä ja kosteana. Katolle kasattu puolen metrin paksuinen maakerros pitää kellarin eristyskyvyn riittävänä. Lattian avoimena pitäminen mahdollistaa maan luontaisen kosteuden nousemisen kellariin. Eristetty ulko-ovi muodostaa lämpölukon, joka pitää lämmön maakellarin ulkopuolella.

Maakellari vaatii aina kunnon tuuletuksen

Hyvä ilmanvaihto on kellarin toimivuuden kannalta välttämätöntä.  Se estää elintarvikkeiden homehtumisen. Maakellarissa käytetään yleensä painovoimaista eli luonnollista ilmanvaihtoa.

Paras tuuletus maakellariin saadaan tuomalla tuloilmaputki maan alta. Näin tuloilma lämpenee talvella ja viilenee kesällä. Tuuletus voidaan järjestää myös asentamalla ulkoilmaventtiili oven alareunaan ja poistoilmaventtiili vastakkaiseen päätyyn tai katolle mahdollisimman ylös.

Meidän mökin maakellari ei ollut ihan paraatikunnossa

Pari vuotta sitten, kun ensimmäisen kerran raotimme mökkimme pihassa olevan maakellarin ovea, kohtasimme murheellisen näyn. Portaat, hyllyt ja juureslaarit makasivat lahonneina ja homeisina kellarin lattialla. Ainoastaan kivenlohkareista tehdyt seinät ja kaareva katto olivat kunnossa.

Maakellarin lattia oli peittynyt lahonneista puuhyllyistä, porrasaskelmista ja juureslaatikoista. Lahoaminen oli niin pitkällä, että että laudat hapertuivat tomuksi pelkästä hipaisusta.
Kellarin hyllyt ja laarit olivat lahonneet maahan.
Isoista kivenlohkareista tehdyt seinät ja katto olivat onneksi moitteettomassa kunnossa.

Vilkaisu sisään riitti. Olimme valmiit sulkemaan oven. Näky vahvisti käsitystämme siitä, ettei maakellarimme enää toiminut. Kellarin kohtaloa päätimme pohtia seuraavan kerran joskus tulevaisuudessa.

Meillä oli siis mökillä turhakkeena maakellari. Se ei paljoa pyytänyt, eikä myöskään antanut. Sen olemassaolosta muistutti ainoastaan nurmen peittämä kumpu ja harmaaksi maalattu ulko-ovi.

Parasta pitää maakellarin ovi visusti kiinni.

Ajatus toimivasta maakellarista nosti päätään – saisimmeko omamme huollettua kuntoon?

Olisikohan meidän maakellari sittenkin pelastettavissa? Päätimme tarkastella asiaa vähän optimistisemmin.

Totesimme, että periaatteessa maakellarissamme oli toimiviakin asioita. Maakellarimme oli katto-, seinä- ja lattiarakenteiden osalta kuin suoraan oppikirjan malliesimerkistä. Eristävä ulko-ovikin oli uusittu viitisen vuotta aiemmin. Eli ehkäpä…..

Tärkein asia, eli maakellarin ilmanvaihto, ei toiminut

Oikeastaan sitä ei ollut lainkaan. Tästä johtuen kaikki mahdollinen oli vuosien saatossa lahonnut, homehtunut ja murentunut maahan.

Säilöminen on alkanut kiinnostaa….

Viime kesällä istutimme Esikko- mökille herukka-, karviais- ja vadelmapensaiden lisäksi kymmenkunta hedelmäpuuta. (Vadelmapenkin istuttamisesta on blogissa: http://xn--kyltienmolemminpuolin-71b.fi/vadelma-perustetaan-vadelmapenkki/)

Marjapensaiden ja hedelmäpuiden istuttamisen myötä ajatus hillopurkkien ja mehupullojen lisääntyvästä säilytystilantarpeesta oli alkanut askarruttaa. Ajatus maakellarin mahdollisesta käyttöönotosta sai meidät harkitsemaan uudemman kerran maakellarin raivausta.

Itsenäisyyspäivän kunniaksi maakellari raivattiin

Tänä vuonna itsenäisyyspäiväpäivä sattui perjantaiksi. Meille se tarkoitti pidennettyä viikonloppua mökillä. Valitettavasti koko viikonlopuksi oli luvattu tauotonta vesisadetta.

Mökin syystyöt oli tämän vuoden osalta jo tehty. Toimettomana oleminen tuntui kuitenkin vieraalta.

Maakellarin raivausta oli lykätty tärkeämpien projektien tieltä jo pari vuotta. Emme keksineet enää yhtään tekosyytä olla aloittamatta maakellarin tyhjennystä. Viikonlopun sadesääkin oli mitä mainioin ajankohta lautojen polttamiseen.

Turvakengät jalkaan, kypärät päähän ja hengityssuojaimet kasvoille

Kellarin ovi auki ja sisään! Varokaa lyömästä päätänne matalaan oviaukkoon! Älkää kaatuko lautakasoihin!

Päästäksemme asian ytimeen meidän piti ensimmäiseksi tyhjentää kellariin johtava käytävä.

Ensimmäiseksi raivattiin kulkureitti kellariin. Alas johtaneet puuaskelmat olivat lahonneet sijoilleen.
Sateisessa joulukuussa on jotain hyvää. Silloin voi turvallisesti polttaa risuja ja roskaa. Ainoastaan kellarin perälle jätetty vanha ulko-ovi onnistuttiin siirtämään lähes yhtenä kappaleena nuotiopaikalle poltettavaksi.
Maakellarista kannettiin ulos saaveittain hajonnutta lauta-ainesta. Vanhoja lahonneita ja pehmenneitä laudanpätkiä oli mahdotonta siirrellä, sillä ne murenivat käsiin. Laudanpätkiä oli helpointa kantaa saavin avulla ulos kellarista.
Haravaa ja lapiota apuna käyttäen lahonnut puuaines saatiin kasattua lattialta.

Mitä lähemmäksi kellarin lattiaa (pohjaa) päästiin, sitä pienijakoisemmaksi kannettava puusilppu muuttui.

Maakellarin kauniit kiviseinät tulivat esille, kun lattiataso oli saatu raivattua tyhjäksi.

Viimein kellari saatiin tyhjennettyä kaikesta lahonneesta ja homehtuneesta puuaineksesta. Ryönäkasan alta löytyneet puhkiruostunut ämpäri ja lämpömittari jätettiin kellariin säilöön, jottei kellari olisi aivan tyhjillään.

Maakellarin kunnostus jatkuu

Ensi kesänä yritämme selvittää, olisiko maakellariin mahdollista järjestää toimiva ilmanvaihto. Kyläläisiltä pitää kysyä, muistavatko he nähneensä (aikanaan) maakellarin yhteydessä jossain kohdin ilmanvaihtoputkea. Voisimme ehkäpä hyödyntää valmiiksi tehtyä aukkoa kiviseinässä.

Ilmanvaihdon toimiessa voisimme tuoda maakellariimme muutaman mehupullon ja hillopurkin ämpärin ja lämpömittarin seuraksi. Myös valaistus pitää saada kuntoon, jotta liikkuminen olisi turvallisempaa. Ja ne puuttuvat hyllyt…

Maakellarista kurkistus joulukuiseen mustaan maisemaan.

Joulusiivous kellaritonttuja varten on nyt tehty!

8 thoughts on “Vanha maakellari tyhjennetään – saisiko siitä vielä toimivan?

 1. Aivan upea perusparannuskohde teillä! Olen itsekin haaveillut maakellarista, mutta hinnat hivenen hirvittävät. Sinulla on perusasiat jo valmiina. Mielenkiinnolla odotan, miten etenet maakellarin kanssa.
  Hyvää joulua sinulle!:)

  1. Onneksi emme purkaneet vanhaa maakellaria, mikä oli tosiaankin ensimmäinen ajatuksemme pari vuotta sitten. Sen sijainti on vähän hassu: melkein talossa kiinni. Mutta näinhän se on vanhoissa kohteissa – ne ovat, mitä ovat:) Odotamme mekin innoissamme, miten toimivaksi maakellarin saamme. Laittelemme aiheesta juttua. Hyvää joulua!

 2. Vitsi mekin haluttais ottaa meidän tontin vanha pihakellari käyttöön. Sama juttu, että ilmanvaihto on siellä huono, että se pitäisi ensin korjata. Kiva lukea teidän kokemuksia!

  1. Pidetään peukkuja, että saamme ilmanvaihdon kuntoon (samoin te). Siitä sitten lisää, jos onnistumme!

 3. Hei,
  Meillä ihan sama tilanne ja haluaisinkin kuulla, miten tässä lopulta kävi!
  Kiitos ☺️

  1. Hei, meillä maakellariprojekti on vielä kesken. Meidän pitäisi saada paikalliselta ”kivimieheltä” apua ja saada ilmanvaihtoaukko etsittyä kivikatosta. Kyllä siitä hyvä tulee.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.