Tuunaamista ja laittelua

Vanhat kanisterit istutusastioiksi – navetan parven aarteita

Navetan parvelta löytyy harvoin oikeita aarteita. Sitäkin useammin hämärän kätköistä vastaan tulee historian havinaa ja arjen kauneutta.  Vanhoja polkupyöriä, laatikoita, kodinkoneita ja huonekaluja. Siis kaikkea mahdollista. Meidän silmiimme siellä osuivat vanhat kanisterit, sellaiset muoviset ”maatalouskanisterit”.

Toisille ne ovat romuja, toisille taas aarteita tai varaosia.

Pihapiiri pysyy järjestyksessä, kun ylimääräiset tavarat kerätään ”pois kuleksimasta” ja varastoidaan tai välivarastoidaan jonnekin katseilta piiloon.

Maatilojen navetan parvet voivat olla aarreaittoja

Tällaisina varastotiloina toimivat erinomaisesti navetan parvet. Ainakin serkkupoikamme navetan parvi. Sitä voisi kutsua voisi kutsua ”miljoonavintiksi”.

Sieltä löytyy kaikkea. Sitä mitä ei löydy, sitä ei tarvita.

Keväällä istutusastiat ovat ajatuksissa, varsinkin kierrätettävät

Tomaatin taimet kasvavat meillä jo vinhaa vauhtia maitotölkeissä. Kurkun ja kesäkurpitsan taimet seuraavat kohta perässä. Muutaman viikon sisällä niitä aletaan siirtää isompiin astioihin lopullisille kasvupaikoilleen.

Jokainen kesä tuo meille harrastelijaviljelijöille uutta osaamista ja myös uusia ideoita. Edellisen vuoden ratkaisut jalostuvat kesä kesältä ainakin meidän mielestä piirun verran paremmiksi. Myös kasvatusastioita vaihdellaan ja muutellaan paikasta toiseen. Jokakeväinen pulma on astioiden riittämättömyys. Joku kun kylvää niitä taimia aivan liikaa…

Kaupat ovat täynnä toinen toistaan hienompia (ja kalliimpia) puutarhanhoitoratkaisuja. Meidän mökkeilyssä ja puutarhanhoidossa  kierrättäminen ja vanhasta tuunaaminen on ”puoli huvia”.

Siksi me suuntasimme naapuriin serkkupojan pakeille

Toiveenamme oli löytää joutilaaksi jääneitä muovikanistereita. Erityisesti etsimme kapeita ja korkeita kurkuille ja tomaateille sopivia kasvatusastioita.

Käynti tuotti tulosta. Navetan parvelle oli kasattu vanhoja muovikanistereita jäteasemalle vietäväksi. Kanistereissa oli säilytetty luomutilalla käytettäviä liuottimia. Serkkumme mukaan huolellisesti pesemällä kanisterit soveltuisivat käyttötarkoitukseemme.

Otimme kanisterit välittömästi mukaamme, ennen kuin kukaan ennättäisi viedä niitä pois.

Vanhat kanisterit odottavat uusiokäyttöä
Serkkupojan navetan parvelta löytyi jäteasemalle vietäviä muovikanistereita. Päätimme ottaa ja tuunata ne omaan käyttöömme.

Vanhat kanisterit istutusastioiksi

Vanhat kanisterit saa helposti työstettyä istutusastioiksi. Leikkaamalla kanisterin yläosa pois saadaan kanisterin alaosasta astia.

Vanhat kanisterit, korkeus mitataaan uusiokäyttöön
Kanistereiden ympäri piirrettiin vaakasuorat apuviivat leikkauskorkeudelle.

Kanistereiden yläosat leikattiin pois viivoja pitkin. Muovikanisterin leikkaaminen muotoilusahalla oli helppoa ja leikkausjäljestä tuli siisti.

Vanhat kanisterit, yläosa leikataan siististi pois
Kanisterin ympäri piirretyt apuviivat helpottivat suoraan leikkaamista. Muotoilusahalla on helppo työstää muovia ja leikkuupinnasta tulee siisti.
Vanhat kanisterit ilman yläosaa. Kohta alkaa pesuvaihe. Näiden tehtailu sujui nopeasti.

Vanhat kanisterit pestiin huolella

Tämän jälkeen kanisterit pestiin lämpimällä vedellä, mäntysuovalla ja pesuharjalla.

Vanhat kanisteri pestiin
Likaantuneet kanisterit pestiin huolella liasta ja pölystä. Mäntysuopa soveltui tähänkin pesuun.

Nyt sitten se hauskin vaihe eli painepesuri esiin!

Loppuhuuhtelu tehtiin painepesurilla. Se oli tehokas tapa saada istutusastiat puhtaiksi mahdollisista liuotinjäämistä. Samalla irtosivat tiukasti liimatut etiketit kanistereiden kyljistä.

Painepesurilla pesu sujui kuin tanssi!

Lopuksi tuuli sai kuivattaa uudet istutusastiat.

Uudet istutusaltaat kuivumassa pihakeinussa.

Ylivuotoreikien poraus

Lopuksi astioiden alareunoihin porattiin pienet reiät, joista ylimääräinen kasteluvesi pääsee poistumaan.

 

5 cm:n päähän kanistereiden alareunasta porattiin ylivuotoreiät.

Vielä yksi aarre lähti matkaamme…

Vanhat maitokärryt löytyivät navetan parvelta. Niistä saa kunnostamalla hyvin rullaavat pelit!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.