Puutarhaa ja pihaa, Tuunaamista ja laittelua

Yrttihylly keittiöön ja yrttien kylväminen

Yrttejä voi kasvattaa melkein missä vain. Mökillä kasvatamme yrttejä omassa yrttilavassa, josta niitä voi helposti käydä napsimassa ruuan joukkoon.

Mökin yrttilava, jossa minttu yrittää vallata alaa
Mökin yrttilava, jossa minttu yrittää vallata alaa

Kaupunkikodin ikkunalaudalla taas kasvaa yleensä ainakin suosikkiyrttiäni basilikaa. Sen maustemaista tuoksua ei ole koskaan liikaa!

Basilika viihtyy lämpimällä ikkunalla chilien kyljessä
Basilika viihtyy lämpimällä ikkunalla chilien kyljessä

Yrttien kylväminen siemenistä on nyt ajankohtaista. Niitä voi toki hankkia pikkutaimina keväällä puutarhamyymälästä. Joitain yrttejä (kuten lipstikkaa) voi jakaa juurakosta. Monia yrttejä voi myös suorakylvää ulos keväällä, mikä on mielestäni ihanteellisin vaihtoehto.

Maalis- huhtikuussa on yrttien esikasvatuksen aika

Tänä keväänä huomasin panostavani yrttien siemenkasvatukseen. Olin itseltäni vaivihkaa hankkinut aikamoisen kasan erilaisten yrttien siemenpusseja. Niitä oli ällistyttävä määrä. Levitin siemenpussit pöydälle ja jaoin ne kolmeen kasaan sen mukaan, miten aioin niitä kasvattaa.

 • suorakylvönä ulos
 • yksivuotisten yrttien esikasvatus sisällä
 • monivuotisten yrttien esikasvatus sisällä

Jokaisessa kasassa oli liikaa pusseja. Aloin tehdä kylvöstrategiaa.

Yrttien siemenpusseja piisaa
Yrttien siemenpusseja piisaa

Esikasvatusta tarvitaan aika monen kohdalla

Ihanteellista olisi kylvää mahdollisimman paljon siemeniä suoraan ulos. Pinaatti, persilja, tilli ja monet muut yrtit kylvetään suoraan avomaalle. Monissa yrttien siemenpusseissa kuitenkin suositellaan esikasvatusta ja vasta kesäkuussa avomaalle siirtoa.

Esikasvatusta vaativia yrttejä tulisi paljon, sillä halusin yrttejä vähän joka paikkaan. Osan jättäisin ”keittiöyrteiksi” kaupunkiin. Osan taimista istuttaisin maalle yrttilavaan. Mutta – minne ihmeessä mahduttaisin kotonani nuo kylvöastiat?

Yrttien moninaiset kasvatuspaikat

Sisustus- ja puutarhalehdissä on toinen toistaan jännempiä ratkaisuja yrttien kasvatukseen. On yrttilaatikoita, koreja, riippuvia hyllyviritelmiä ja amppeleita. On ihania saviruukkuja ja altakastelevia laatikoita parvekkeella, terassilla tai puutarhassa. Kaikki nättejä ja näppäriä ratkaisuja.

Kaupunkikeittiömme tarkastelu paljasti, että mikään edellä mainituista ei sopisi meille. Sen sijaan huomasin, kapea seinän pätkä ikkunan ja pöytätason välissä oli joutilaana. Siihen mahtuisi kapea yrttihyllykkö.

Yrttihyllyä hankkimaan

Koska siemenpussit odottivat kylvöä ja aikaa ja taitoa ei ollut rakennushankkeisiin, päädyin ostamaan valmiin hyllyn yrteille. Etsin googlaamalla avohyllyä, joka mahtuisi 55 cm leveään tilaan ja jossa olisi muutamia tukevia hyllyjä. Avohylly (avotikas) päästäisi välttämättömän auringonvalon ikkunan suunnasta kasveihin.

En halunnut tehdä suurta taloudellista investointia mahdollisesti vain yhden kasvatuskauden kalusteelle. Ajatuksissani näin hyllyn, joka saisi olla rouhean roteva olemukseltaan.

Suuresta ruotsalaisesta huonekalujätistä löytyivät tarvittavat hyllytarvikkeet. Myös kuultomaalipurkki oli tarjolla samassa yhteydessä. Puiset hyllytikkaat ja hyllylevyt mahtuivat henkilöautoon. Hyllyn osien hinnat eivät päätä huimanneet.

 • 2 päätytikasta (10€/kpl)
 • hyllylevyt kiinnitintappeineen 6 kpl (6€/kpl)
 • purkki vesiliukoista kuultomaalia 5€

Yrttihyllyn maalaaminen kuultomaalilla

Hyllyn osien maalaaminen oli nopea toimitus. Levitin muovin lattialle suojaksi ja maalasin hyllyn osat valkoisella kuultomaalilla. Vesiliukoinen juokseva kuultomaali oli helppoa levittää ja pensselin pystyi huuhtelemaan vedellä puhtaaksi. Maalatut osat kuivuivat yön yli.

Hyllyn osat odottavat maalaamista
Hyllyn osat odottavat maalaamista
Kuultomaalia levitetään ohuelti
Kuultomaalia levitettiin ohuelti
Hyllylevyn kiinnitystapit löytyivät hyllyn kiskokouruun ujutettuina (etsin niitä vimmatusti myyjän kanssa).
Hyllylevyn kiinnitystapit löytyivät hyllyn kiskokouruun ujutettuina (etsin niitä vimmatusti myyjän kanssa).

Hyllykkö oli helppo koota

Sen kun loksautti hyllyt kiinni päätytikkaisiin halutulle korkeudelle. Lopputulos oli sellaisenaan hieman huojuva. Hyllyn osien mukana tulivat ”kiinnityslenksut”, joilla hyllyn saa pysymään seinässä kiinni. Niiden sijasta päädyin vahvistamaan hyllyä autotallista kaivetulla X-mallisella (Lundian) tukiristikolla. Se ruuvattiin varmuuden vuoksi hyllyn taakse. Lopuksi hylly tuupattiin paikoilleen. Lopputulos oli jämäkkä.

Yrttihylly paikoillaan keittiön nurkassa
Yrttihylly paikoillaan keittiön nurkassa ikkunan edessä. Yrttien kylväminen on tehty. Ilman kasvustoja hyllytila vielä riittää, myöhemmin saattaa tulla ahdasta.
Suojasin hyllyt multa- ja vesiroiskeilta pienillä liinoilla. Ne ovat joskus toimineet lautasliinoina.
Levitin hyllyjen suojaksi pienet liinat (entiset lautasliinat). Multa- ja vesiroiskeet eivät nyt haittaa.

Kukkaruukkujen keräilyä eri paikoista

Koska yrttihylly oli niin uutukaisen nätti, halusin kylvää yrttien siemenetkin nätteihin ruukkuihin. Meille kertyy ruukkuja jatkuvalla syötöllä. Keräilen kaupoista ja kirpputoreilta erilaisia ruukkuja pitkin vuotta. Ei haittaa, vaikka ne ovat erinäköisiä ja -kokoisia tai käytettyjä. Hankintapäätös syntyy, jos niissä on jotain vinkeää. Kaikille ruukuilla löytyy käyttötarkoitus, vaikkakaan ei samassa tilassa!

Ruukkuja odottamassa istutusta
Ruukkuja kerättynä mökin pöydälle odottamassa käyttöä

Vihreäsävyisiä ruukkuja olin ostanut vähän käytettyinä puutarhaliikkeen poistohyllystä. Ruukun kyljessä oli nimikointialue, johon saattoi kirjoittaa yrtin nimen taululiidulla.

Liikuteltavat yrttiruukut ovat käteviä, sillä osan niistä voi kesällä siirtää maalle ruukkupuutarhaksi. Yrtit viihtyvät tilavissa ruukuissa, esim. basilika kasvattaa suuren juurakon. Vihreät yrttiruukkuni ovat keskikokoisia, 18-20 cm läpimitaltaan.

Yrttien kylväminen 

Yrttien kylvössä kannattaa lukea kylvöohjeet siemenpussin kyljestä (pätee muuten kaikkiin muihinkin kylvöihin). Erityisesti minua kiinnostaa aina se, peitetäänkö siemenet vai itävätkö ne valossa. Kylvökalenterin noudattaminen on myös viisasta. Minä tosin päätin tehdä kylvöhommat kertaheitolla, maaliskuuta kun elettiin.

Täytin ruukut taimimullalla ja kylvön jälkeen vedin muovisen hupun suojaksi. Ensimmäiset yrtit itivät parissa päivässä (timjami ja basilika).

Timjami ja basilika ovat itäneet
Kurkistus ruukkuihin. Timjami ja basilika ovat itäneet nopeasti. Hyvä idätyspaikka meillä on lattialla patterin lähellä. Pitää vain olla tarkkana, ettei kylvös kuivu eli muovilla suojaaminen on tärkeää.

Tuttuja ja vähän vieraampia yrttejä

 • Basilikaa kylvin kolmea erilaista: sitruunabasilikaa, isolehtistä basilikaa ja tummalehtistä Magic Blue-lajiketta. Basilika on hieman nirppanokkainen yrtti. Se tykkää lämmöstä ja kunnon kastelusta. Meillä basilika kasvaa parhaiten sisällä, ikkunalla. Siellä siitä kehkeytyy oikea pensas. On mahdollista, että ainakin suurilehtinen basilika pitää siirtää myöhemmin vielä suurempaan ruukkuun.
 • Vesikrassi on riskiyrtti. En ehkä selviä kylvöksen kosteana pitämisestä. Vesikrassikastike grillatun kalan kanssa on kuitenkin niin hyvää, että aion panostaa täysillä sen elossa pitämiseen.
 • Lehtipersiljan maku on voimakkaampi kuin perinteisen poimulehtisen persiljan. Se sopii lähes kaikkiin ruokiin.
 • Meirami viihtyy sekä sisällä esim. amppelissa tai ulkona lämpimässä paikassa. Meirami kuuluu hyvään hernekeittoon.
 • Yrttisellerissä on aromaattinen sellerin maku. Sen persiljaa muistuttavia lehtiä korjataan pikkuhiljaa.
 • Perinteistä tilliä voidaan kylvää pitkin kesää. Ruukussa se ei kasva kruunutilliksi vaan sitä napsitaan käyttöön varhaisessa vaiheessa. Suorakylvönä annamme sen kasvaa täyteen komeuteensa.
 • Malabarinpinaatti on uusi pinaatti-tuttavuus. Sitä voi kuulemma kasvattaa sisällä huonekasvina tai ulkona. Pinaatista tulee 2-3 metriä korkea köynnös eli keittiömme täyttyy parhaassa tapauksessa sen lonkeroista:)
 • Rohtosamettikukka eli samettirakuuna muistuttaa maultaan rakuunaa. Sen keltaiset kukinnot ovat kauniita myös kukkapenkissä. Tämä siemenpussi on hankittu puhtaasti ulkonäön perusteella.

Monivuotisia yrttejä 

Basilikan lisäksi toinen lempiyrttini on lipstikka eli liperi. Lipstikka on lihapatojen kuningatar. Sitä kasvaa yrttilavassamme timjamin, persiljan, iisopin, ruohosipulin ja kaikkialle röyhkeästi leviävän mintun kanssa.

Oreganoa löytyy itsekseen levittäytyneenä perennapenkeistä. Viinisuolaheinä talvehtii Suomessa hyvin ja on meillä kovassa käytössä. Rosmariinin ja laventelin talvehtiminen taas on meillä aika epävarmaa.

Uusi kokeilu, köynnöspinaatti, kylvettiin jo loppusyksystä ulos. Se tarvitsee kylmäkäsittelyä. Toivon kovasti, että se innostuisi kasvamaan!

Yrttien kylväminen jatkuu. Tarhasuolaheinä, kumina, venäläinen (monivuotinen) rakuuna ja jotkut ajuruohot eli timjamit odottavat vielä siemenpusseissa. Erityisesti kermainen suolaheinäkeitto on vahvasti mielessä, kun hypistelen siemenpussia kädessäni.

Uusi yrttitarha suunnitelmissa

Kesällä meillä lähtee mökillä käyntiin suuri ryytimaa-urakka.  Olemme kaavailleet (=haaveilleet) perustavamme kunnon ryytimaan Esikkomökin saunan päätyyn. Siinä kohdassa on tällä hetkellä aivan mahdoton ryteikkö: halkopino, valtavat risukasat, kaadetun mahtikuusen rungon palat ja villiintyneitä marjapensaita.

Mutta kun pistää silmät kiinni, näkymä on aivan toinen.

Näemme siinä sievät ruudulliset kasvilavat ja pienet polut niiden välissä. Katsotaan, miten hankkeemme käy. Ainakaan se ei ole yrteistä kiinni.

6 thoughts on “Yrttihylly keittiöön ja yrttien kylväminen

 1. Kiva, perustellinen yrttipostaus. Hyllykkö näyttää kivalle, kun siinä on keskenään yhteensopivat ruukut. Minullakin on jo basilikat sirkkalehtivaiheessa, neljää erilaista. Basilika on yksi parhaista yrteistä! Vesikrassia ajattelin kokeilla kasvattaa ensimmäistä kertaa itse. Saa nähdä, kuinka minullakaan sen tarpeeksi kosteana pitäminen onnistuu. Tarkoitus oli kylvää sitä joko suoraan kasvimaalle savisimpaan kohtaan tai sitten esikasvattaa huhti-toukokuussa ennen ulosistutusta. Pitää nyt vielä perehtyä aiheeseen tarkemmin 🙂 Aurinkoista viikkoa!

  1. Onnea vesikrassin kasvatukseen! Taidanpa kokeilla tuota suorakylvöä minäkin – pitää etsiä sopivan kostea paikka. Kyllä se aurinko tosiaankin saisi jo tulla!

 2. Kaunis hyllykkö! Itsekin kaipailisin tällaista kapeaa ja korkeaa hyllykköä. 🙂 Ja ah, voin melkein tuntea nenässäni yrttien tuoksun…

 3. Tosi kaunis kokonaisuus ruukkujen kera! Basilika on suosikkiyrttini ja sitä täytyykin kylvää vuosittain. Monivuotisia yrttejä minulla on ulkona talvehtimassa. Mukavaa viikon jatkoa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.